Muikkupatakukko
Kalakukko on perinneruoka, jota tarjotaan yleisimmin Savossa. Tämä muikkukukko valmistetaan padassa perinteisen ruiskuoren sijaan. Tämäkin resepti vain n. 1,85€/annos*.
- 6 annosta
- yli 60 min
- 425 kcal / annos (225g)
Ainekset
6 annosta
- n. 1kgtuoreita muikkuja
- voita
- 1sipuli
- 2pkt(à 140 g)Pirkka pekonia
- tilliä
- 1tlsuolaa
- mustapippuria
Kuoritaikina
- 1dlvettä
- ripaussuolaa
- 1rklöljyä
Valmistus
yli 60 min- Perkaa muikut. Poista samalla kalojen päät. Huuhtele kalat. Voitele pata. Hienonna sipuli ja pekonit. Peitä padan pohja pekonilla.
- Lado pataan kerroksittain muikkuja, sipulia ja pekonia. Ripottele väliin hienonnettua tilliä, suolaa ja mustapippuria. Levitä päälle pekonia.
- Sekoita aluksi puuhaarukalla ja sitten käsin kylmään veteen ruisjauhot, suola ja öljy. Ota kuoritaikinasta pieni nokare koristelua varten. Taputtele taikinasta ruisjauhojen avulla pyöreä kansi. Ruiskansi saa olla isompi kuin padan halkaisija. Nosta taikinalevy pataan ja painele tiukasti kiinni padan reunoihin. Kauli lopputaikina ohueksi levyksi ja ota levystä pienellä muotilla, esimerkiksi kalamuotilla kuvioita. Kostuta koristeiden alapuoli vedellä ja paina koristeet patakukon pintaan.
- Paista kukkoa ensin 200 asteessa alimmalla tasolla noin 30 minuuttia. Laske sitten lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista 1 tunti. Nosta padan päälle kansi ja paista edelleen 1 tunti. Paistoaika on siis yhteensä 2 tuntia 30 minuuttia, jotta ruodot pehmenevät. Tarjoa lämpimän patakukon kanssa voita.
Tiesitkö että...
*Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 4/2015. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.Kategoriat
Leivonta ja jälkiruoat Pääraaka-aineet Erityisruokavaliot
Ravintosisältö per annos 225g100 g
- 425 kcal1 780 kJ
- Proteiinia 34 g
- Hiilihydraatteja10 g
- Rasvaa28 g
Lisätietoa reseptistä
Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteilla
Oletko verkkokauppaostoksilla? Valitsethan ensin kaupan, josta haluat tilauksesi tehdä.Valikoima ja hinnat kaupasta
Kommentoi
Aloittelija alkaa tehdä patakukkoa, mutta jäi epäselväksi paistetaanko se patakukko kokoajan uunin alimmallatasolla? ja keskilämmölläkö? Umpinainen taikinakansi? eikö kanteen tökitä haarukalla reikiä? Kiitos jos joku voisi vastata aloittelijalle, joka vesikielellä odottelee patakukkoa.
Pata kattilaa soimaa, Kuoritaikinaan ei tarvitse tehdä reikiä ja patakukkoa paistetaan koko ajan uunin alimmalla tasolla. Uunin lämpötila on ensimmäisen puoli tuntia 200 astetta ja tämän jälkeen se lasketaan loppuajaksi 175 asteeseen.
Mahdottoman hyvä resepti edelleen, teen tätä vuosittain muutaman kerran kun muikkuja saa edullisesti. 800gr kalaa sopii juuri sopivasti pienempään kokkivuokaan, ja korvaan toisen pekonipaketin possun kylkiviipaleilla-enemmän mehukkuutta kun muuten saattaa olla kuivahko. Suolaa pitää silloin lisätä vähän enemmän
Tosi maukas muikkupatakukko. Sipuli ja tilli tekevät siitä 'modernimman' version. Uudet perunat ja vihreä salaatti täydentävät aterian. ... ja vaikkapa lasi punaviiniä. Maistuu varmasti muillekin kuin savolaisille.
Loistava ohje. Jätin kyllä tillin ja mustapippurin pois, koska ei niitä mumminkaan kukossa ollut, mutta tuo tarkka paisto-ohje sähköuunia varten oli hyvä ja toimiva. Leivinunilla olen kukkoa ennen tehnyt. Maun kruunasivat Liperin luomulaatuiset riihiruisjauhot. Tänään teemme uuden satsin ja siihen ainakin tuplaan tuon taikinan. Mummikin laittoi taikinan paloja kukon sisäänkin, niin suurella innolla niitä aina syötiin. Ja taikinaan tietty voita, ei öljyä...
Koitan tehdä, mutta ilman tilliä ja sipulia. Herkkua kuitenkin on.
Eipä meillä kotona kalakukkoon sipulia tai tilliä laitettu.!
maukas ja hyvää nammm
Olipa todella hyvä muikkupata, tätä tehdään myös tulevaisuudessa.Paljon tähtiä ja peukkuja!!!!!!