Muikkupatakukko
- Annosmäärä6 annosta
- Valmistusaikayli 60 min
- Kananmunaton
Kalakukko on perinneruoka, jota tarjotaan yleisimmin Savossa. Tämä muikkukukko valmistetaan padassa perinteisen ruiskuoren sijaan.
- Kananmunaton
Ainekset
6 annosta
n. 1 kg | tuoreita muikkuja tai |
voita tai | |
1 | sipuli tai |
2 pkt (à 150 g) | tai |
tilliä tai | |
1 tl | suolaa tai |
mustapippuria tai | |
Kuoritaikina | |
---|---|
1 dl | vettä tai |
2 dl | tai |
ripaus | suolaa tai |
1 rkl | öljyä tai |
Ravintosisältö
Energia | 766 kJ / 184 kcal |
Rasva | 9,7 g |
josta tyydyttynyttä | 2,6 g |
Hiilihydraatit | 5,2 g |
josta sokereita | 0,5 g |
Proteiini | 18 g |
Suola | 1,2 g |
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia
Valmistus
yli 60 min
Perkaa muikut. Poista samalla kalojen päät. Huuhtele kalat. Voitele pata. Hienonna sipuli ja pekonit. Peitä padan pohja pekonilla.
Lado pataan kerroksittain muikkuja, sipulia ja pekonia. Ripottele väliin hienonnettua tilliä, suolaa ja mustapippuria. Levitä päälle pekonia.
Sekoita aluksi puuhaarukalla ja sitten käsin kylmään veteen ruisjauhot, suola ja öljy. Ota kuoritaikinasta pieni nokare koristelua varten. Taputtele taikinasta ruisjauhojen avulla pyöreä kansi. Ruiskansi saa olla isompi kuin padan halkaisija. Nosta taikinalevy pataan ja painele tiukasti kiinni padan reunoihin. Kauli lopputaikina ohueksi levyksi ja ota levystä pienellä muotilla, esimerkiksi kalamuotilla kuvioita. Kostuta koristeiden alapuoli vedellä ja paina koristeet patakukon pintaan.
Paista kukkoa ensin 200 asteessa alimmalla tasolla noin 30 minuuttia. Laske sitten lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista 1 tunti. Nosta padan päälle kansi ja paista edelleen 1 tunti. Paistoaika on siis yhteensä 2 tuntia 30 minuuttia, jotta ruodot pehmenevät. Tarjoa lämpimän patakukon kanssa voita.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
- Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainenHinta 2,95/kpl14,75/kg
- Plussa-etu −9 %Pirkka suomalainen pekoni 150gPlussa-kortillaEtuhinta 4,50/2 kpl15,00/kgIlman Plussa-korttia 2,49/kpl (16,60/kg)
- Järvikylä tilli ruukku SuomiHinta 1,69/kpl
- Jozo jodioitu hienosuola 125gHinta 0,99/kpl7,92/kg
- Pirkka mustapippuri 21g kokonainenHinta 0,85/kpl40,48/kg
- Pirkka ruisjauho 1kgHinta 1,39/kpl1,39/kg
- Juustoportti Kirnuvoi 200gHinta 2,99/kpl14,95/kg
- Valio voi 200 g normaalisuolainenHinta 2,59/kpl12,95/kg
- SipuliHinta n. 0,13/kpl1,29/kg
- Pirkka sipuli 350g Suomi 2lkHinta 0,95/kpl2,71/kg
- HK Amerikan pekoni tuplapakkaus 280gHinta 4,29/kpl15,32/kg
- HK Amerikan pekoni 340gHinta 3,99/kpl11,74/kg
- Pirkka suomalainen tilli ruukussaHinta 1,69/kpl
- Pirkka tilli 50gHinta 2,19/kpl43,80/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 600gHinta 1,75/kpl2,92/kg
- Pirkka jodioitu ruokasuola 1kgHinta 1,19/kpl1,19/kg
- Santa Maria kokonainen Mustapippuri, pussi 22gHinta 1,29/kpl58,64/kg
- Meira mustapippuri kokonainen 27g pussi mausteHinta 1,19/kpl44,07/kg
- Myllärin Luomu Ruisjauho 1kgHinta 2,09/kpl2,09/kg
- Myllyn Paras Ruisjauho 1 kgHinta 1,55/kpl1,55/kg
- Pysyvästi edullinenKeiju rypsiöljy 0,5lHinta 2,15/kpl4,30/l
- Neito rypsiöljy 500mlHinta 4,25/kpl8,50/l
Voisit pitää myös näistä
- 30 - 60 min3,9(100 arviota)
- yli 60 min3,8(31 arviota)
- 30 - 60 min3,6(58 arviota)
- yli 60 min4,0(1 arvio)
- yli 60 min4,1(360 arviota)
- alle 30 min3,6(11 arviota)
- yli 60 min3,8(16 arviota)
- 30 - 60 min
Arvostele resepti
ka. 4,5 (59 arviota)
- Jussi1 vuosi sittenOn niin selkeä ohje, että Etelä-Pohjanmaan poika ostaa muikkuja heti kun eteen ilmestyy. Tuli vesi kielelle.
- Pata kattilaa soimaa5 vuotta sittenAloittelija alkaa tehdä patakukkoa, mutta jäi epäselväksi paistetaanko se patakukko kokoajan uunin alimmallatasolla? ja keskilämmölläkö? Umpinainen taikinakansi? eikö kanteen tökitä haarukalla reikiä? Kiitos jos joku voisi vastata aloittelijalle, joka vesikielellä odottelee patakukkoa.
- K-Kuluttajapalvelu5 vuotta sittenPata kattilaa soimaa, Kuoritaikinaan ei tarvitse tehdä reikiä ja patakukkoa paistetaan koko ajan uunin alimmalla tasolla. Uunin lämpötila on ensimmäisen puoli tuntia 200 astetta ja tämän jälkeen se lasketaan loppuajaksi 175 asteeseen.
- Kokeiluja5 vuotta sittenMahdottoman hyvä resepti edelleen, teen tätä vuosittain muutaman kerran kun muikkuja saa edullisesti. 800gr kalaa sopii juuri sopivasti pienempään kokkivuokaan, ja korvaan toisen pekonipaketin possun kylkiviipaleilla-enemmän mehukkuutta kun muuten saattaa olla kuivahko. Suolaa pitää silloin lisätä vähän enemmän
- Savotar7 vuotta sittenTosi maukas muikkupatakukko. Sipuli ja tilli tekevät siitä 'modernimman' version. Uudet perunat ja vihreä salaatti täydentävät aterian. ... ja vaikkapa lasi punaviiniä. Maistuu varmasti muillekin kuin savolaisille.
- Maija7 vuotta sittenLoistava ohje. Jätin kyllä tillin ja mustapippurin pois, koska ei niitä mumminkaan kukossa ollut, mutta tuo tarkka paisto-ohje sähköuunia varten oli hyvä ja toimiva. Leivinunilla olen kukkoa ennen tehnyt. Maun kruunasivat Liperin luomulaatuiset riihiruisjauhot. Tänään teemme uuden satsin ja siihen ainakin tuplaan tuon taikinan. Mummikin laittoi taikinan paloja kukon sisäänkin, niin suurella innolla niitä aina syötiin. Ja taikinaan tietty voita, ei öljyä...
- minä vaan8 vuotta sittenKoitan tehdä, mutta ilman tilliä ja sipulia. Herkkua kuitenkin on.
- Perinteinen8 vuotta sittenEipä meillä kotona kalakukkoon sipulia tai tilliä laitettu.!
- kyökki8 vuotta sittenmaukas ja hyvää nammm
- mummi8 vuotta sittenOlipa todella hyvä muikkupata, tätä tehdään myös tulevaisuudessa.Paljon tähtiä ja peukkuja!!!!!!