Hyppää sisältöön
MuikkupatakukkoTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Muikkupatakukko

  • Annosmäärä6 annosta
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Kananmunaton
Kalakukko on perinneruoka, jota tarjotaan yleisimmin Savossa. Tämä muikkukukko valmistetaan padassa perinteisen ruiskuoren sijaan.
  • Kananmunaton

Ainekset

6 annosta
n. 1 kg
 
tuoreita muikkuja
tai
 
voita
tai
1
 
sipuli
tai
2 pkt (à 150 g)
 
tai
 
tilliä
tai
1 tl
 
suolaa
tai
 
mustapippuria
tai

Kuoritaikina

1 dl
 
vettä
tai
2 dl
 
tai
ripaus
 
suolaa
tai
1 rkl
 
öljyä
tai

Ravintosisältö

Energia
766 kJ / 184 kcal
Rasva
9,7 g
josta tyydyttynyttä
2,6 g
Hiilihydraatit
5,2 g
josta sokereita
0,5 g
Proteiini
18 g
Suola
1,2 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

yli 60 min
Perkaa muikut. Poista samalla kalojen päät. Huuhtele kalat. Voitele pata. Hienonna sipuli ja pekonit. Peitä padan pohja pekonilla.
Lado pataan kerroksittain muikkuja, sipulia ja pekonia. Ripottele väliin hienonnettua tilliä, suolaa ja mustapippuria. Levitä päälle pekonia.
Sekoita aluksi puuhaarukalla ja sitten käsin kylmään veteen ruisjauhot, suola ja öljy. Ota kuoritaikinasta pieni nokare koristelua varten. Taputtele taikinasta ruisjauhojen avulla pyöreä kansi. Ruiskansi saa olla isompi kuin padan halkaisija. Nosta taikinalevy pataan ja painele tiukasti kiinni padan reunoihin. Kauli lopputaikina ohueksi levyksi ja ota levystä pienellä muotilla, esimerkiksi kalamuotilla kuvioita. Kostuta koristeiden alapuoli vedellä ja paina koristeet patakukon pintaan.
Paista kukkoa ensin 200 asteessa alimmalla tasolla noin 30 minuuttia. Laske sitten lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista 1 tunti. Nosta padan päälle kansi ja paista edelleen 1 tunti. Paistoaika on siis yhteensä 2 tuntia 30 minuuttia, jotta ruodot pehmenevät. Tarjoa lämpimän patakukon kanssa voita.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainen
    Hinta 2,95/kpl
    14,75/kg
  • Plussa-etu −9 %
    Pirkka suomalainen pekoni 150g
    Plussa-kortilla
    Etuhinta 4,50/2 kpl
    15,00/kg
    Ilman Plussa-korttia 2,49/kpl (16,60/kg)
  • Järvikylä tilli ruukku Suomi
    Hinta 1,69/kpl
  • Jozo jodioitu hienosuola 125g
    Hinta 0,99/kpl
    7,92/kg
  • Pirkka mustapippuri 21g kokonainen
    Hinta 0,85/kpl
    40,48/kg
  • Pirkka ruisjauho 1kg
    Hinta 1,39/kpl
    1,39/kg
  • Juustoportti Kirnuvoi 200g
    Hinta 2,99/kpl
    14,95/kg
  • Valio voi 200 g normaalisuolainen
    Hinta 2,59/kpl
    12,95/kg
  • Sipuli
    Hinta n. 0,13/kpl
    1,29/kg
  • Pirkka sipuli 350g Suomi 2lk
    Hinta 0,95/kpl
    2,71/kg
  • HK Amerikan pekoni tuplapakkaus 280g
    Hinta 4,29/kpl
    15,32/kg
  • HK Amerikan pekoni 340g
    Hinta 3,99/kpl
    11,74/kg
  • Pirkka suomalainen tilli ruukussa
    Hinta 1,69/kpl
  • Pirkka tilli 50g
    Hinta 2,19/kpl
    43,80/kg
  • Jozo jodioitu hienosuola 600g
    Hinta 1,75/kpl
    2,92/kg
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Hinta 1,19/kpl
    1,19/kg
  • Santa Maria kokonainen Mustapippuri, pussi 22g
    Hinta 1,29/kpl
    58,64/kg
  • Meira mustapippuri kokonainen 27g pussi mauste
    Hinta 1,19/kpl
    44,07/kg
  • Myllärin Luomu Ruisjauho 1kg
    Hinta 2,09/kpl
    2,09/kg
  • Myllyn Paras Ruisjauho 1 kg
    Hinta 1,55/kpl
    1,55/kg
  • Pysyvästi edullinen
    Keiju rypsiöljy 0,5l
    Hinta 2,15/kpl
    4,30/l
  • Neito rypsiöljy 500ml
    Hinta 4,25/kpl
    8,50/l
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 4,5 (59 arviota)

  • Jussi
    1 vuosi sitten
    On niin selkeä ohje, että Etelä-Pohjanmaan poika ostaa muikkuja heti kun eteen ilmestyy. Tuli vesi kielelle.
  • Pata kattilaa soimaa
    5 vuotta sitten
    Aloittelija alkaa tehdä patakukkoa, mutta jäi epäselväksi paistetaanko se patakukko kokoajan uunin alimmallatasolla? ja keskilämmölläkö? Umpinainen taikinakansi? eikö kanteen tökitä haarukalla reikiä? Kiitos jos joku voisi vastata aloittelijalle, joka vesikielellä odottelee patakukkoa.
  • K-Kuluttajapalvelu
    5 vuotta sitten
    Pata kattilaa soimaa, Kuoritaikinaan ei tarvitse tehdä reikiä ja patakukkoa paistetaan koko ajan uunin alimmalla tasolla. Uunin lämpötila on ensimmäisen puoli tuntia 200 astetta ja tämän jälkeen se lasketaan loppuajaksi 175 asteeseen.
  • Kokeiluja
    5 vuotta sitten
    Mahdottoman hyvä resepti edelleen, teen tätä vuosittain muutaman kerran kun muikkuja saa edullisesti. 800gr kalaa sopii juuri sopivasti pienempään kokkivuokaan, ja korvaan toisen pekonipaketin possun kylkiviipaleilla-enemmän mehukkuutta kun muuten saattaa olla kuivahko. Suolaa pitää silloin lisätä vähän enemmän
  • Savotar
    7 vuotta sitten
    Tosi maukas muikkupatakukko. Sipuli ja tilli tekevät siitä 'modernimman' version. Uudet perunat ja vihreä salaatti täydentävät aterian. ... ja vaikkapa lasi punaviiniä. Maistuu varmasti muillekin kuin savolaisille.
  • Maija
    7 vuotta sitten
    Loistava ohje. Jätin kyllä tillin ja mustapippurin pois, koska ei niitä mumminkaan kukossa ollut, mutta tuo tarkka paisto-ohje sähköuunia varten oli hyvä ja toimiva. Leivinunilla olen kukkoa ennen tehnyt. Maun kruunasivat Liperin luomulaatuiset riihiruisjauhot. Tänään teemme uuden satsin ja siihen ainakin tuplaan tuon taikinan. Mummikin laittoi taikinan paloja kukon sisäänkin, niin suurella innolla niitä aina syötiin. Ja taikinaan tietty voita, ei öljyä...
  • minä vaan
    8 vuotta sitten
    Koitan tehdä, mutta ilman tilliä ja sipulia. Herkkua kuitenkin on.
  • Perinteinen
    8 vuotta sitten
    Eipä meillä kotona kalakukkoon sipulia tai tilliä laitettu.!
  • kyökki
    8 vuotta sitten
    maukas ja hyvää nammm
  • mummi
    8 vuotta sitten
    Olipa todella hyvä muikkupata, tätä tehdään myös tulevaisuudessa.Paljon tähtiä ja peukkuja!!!!!!