KalakukkoReseptin teki kumppani

Kalakukko

Kalakukko täytetään muikuilla ja siankylkiviipaleilla. Savolaisittain kukko nautitaan leikkaamalla päältä hattu pois ja aukosta lusikoidaan täytettä. Leikkaa mukaan myös viipaleita ruiskuoresta.

 • 6 annosta
 • yli 60 min

Ainekset

6 annosta

Täyte

  • n. 500gpienehköjä, perattuja muikkuja
  • 1tlsuolaa
  • 1/2tlmustapippuria
  • 1/4dlkokonaisia ohrasuurimoita
  • 1/2rs(à 400 g)Pirkka suomalaista porsaan kylkisiivua

Valmistus

yli 60 min
 1. Aloita perkaamalla muikuista päät ja sisälmykset pois. Huuhtele kalat kylmällä vedellä ja valuta hyvin.
 2. Liuota veteen suola. Lisää joukkoon jauhoja samalla sekoittaen. Kun taikina on vellimäistä sekoita joukkoon voisula. Jatka jauhojen lisäämistä, kunnes taikina pysyy kasassa ja irtoaa kulhon reunoista, mutta on vielä pehmeää.
 3. Kauli taikina ruisjauhotetulla pöydällä keskeltä noin 1 ½ cm:n paksuiseksi, reunoja kohti ohenevaksi levyksi. Nosta levy leivinpaperin päälle pellille.
 4. Kuivaa muikkuja talouspaperilla ja nosta ne kulhoon. Ripottele päälle suola ja pippuri. Sekoita ja anna maustua hetki.
 5. Ripottele ohrasuurimot keskelle taikinaa. Lado suurimoiden päälle puolet muikuista ja niiden päälle puolet porsaanlihaviipaleista. Muikut on hyvä asetella siten, että pyrstöt ovat kohti reunoja, niin kukosta tulee paremman muotoinen. Toista kerrokset lopuilla muikuilla ja lihaviipaleilla.
 6. Ummista kukko kääntämällä taikinat vastakkaisilta reunoilta täytteen päälle ja sulkemalla päät. Leikkaa tarvittaessa ylimääräistä taikinaa pois. Tarvittaessa voit siirtää taikinaa sieltä missä sitä on runsaammin sinne, mihin mahdollisesti jää aukkoja. Taikinan reunat tulee sulkea huolellisesti painellen. Käytä apuna vettä, se sitoo taikinaa kiinni. Taikinaan ei saisi jäädä yhtään repeämiä eikä reikiä. Kun kukko on ummistettu, kasta kätesi vedellä ja sivele niitä vielä saumakohtiin, kuin tekisit savitöitä. Tämä auttaa vielä taikinan kiinnittymistä ja estää mahdollisia valumia kypsentämisen aikana. Myös ruokailuveitsellä voi silotella ja tiivistää kosteaa kukon pintaa. Jos taikinaa jää yli, säästä se mahdollisia paikkauksia varten.
 7. Nosta kukko 250-asteisen uunin alatasolle, kunnes pinta on kauniisti ruskistunut, eli 20-30 minuutiksi. Jos tässä vaiheessa huomaat, että kukko on alkanut laulaa, eli jostakin kohdasta taikina on revennyt ja nestettä vuotaa ulos, voit paikata kohtaa jäljellä olevalla taikinalla.
 8. Kun kukko on saanut sopivan ruskean pinnan, laske lämpö 125 asteeseen ja anna kukon kypsyä uunissa yön yli eli noin 9 tuntia. Pane tämän jälkeen uunista lämpö pois. Kääri kuuma kukko ensin kaksinkertaiseen leivin- tai voipaperiin ja tämän jälkeen folioon. Nosta kukko takaisin uuniin ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
 9. Savolaisittain kukko avataan leikkaamalla päältä ”hattu” pois ja syntyneestä aukosta lusikoidaan täytettä. Täytteen lisäksi mukaan leikataan viipaleita ruiskuoresta. Kukon voit halutessasi leikata myös viipaleiksi tai lohkoiksi. Tarjoa kukon kanssa voita sekä maitoa tai piimää.

Kategoriat

Kommentoi

Arvosana reseptille 13 arvostelua
 • Jukka-Erik5.2.2018

  Täytyy kokeilla, sillä kalakukko on todellista perinneherkkua, jos se vaan muuten onnistuu. Pitkä haudutusaika takaa mehevyyden. Jätän kuitenkin muikut huuhtelematta, jotta kalan maku ei katoa eikä tarvitse suotta kuivatella niitä. Pelkkä puhtaaksi pyyhkäiseminen riittää. Sitä vaan en tuossa ohjeessa ymmärrä, että mitä tarkoittaa puoli ruukkua mustapippuria?

 • Kalakukkokalakukko... 4.1.2018

  Rakastan kalakukkoja, ja tämä resepyi oli paras joita olen kokeillut. Mievaa,siesaa, miksi sinä nyt sinne luumuja pistit?

 • Mievaa,siesaa4.1.2018

  Musutaa tuli! Ei ihan miun makkuun:( jotteenkin niin luumuissaa...