marjojen kuivaaminen 1440 x 550

Marjojen kuivaaminen onnistuu helposti kotona - kuivaa kesän maut talteen!

Julkaistu 6.5.2024

Kuivatut marjat tuovat kesän talven keskelle. Tee itse syksyn maistuvinta säilykettä, jota on ilo ripotella granolan ja puuron päälle.

Eikö sinullakaan ole jättimäistä pakastinta, johon säilöä marjoja mielin määrin? Kokeile kuivausta! Kuivatut marjat eivät vie paljon tilaa kaapissa, ja kuivaaminen on helppoa. Yksi desi kuivattua marjaa vastaa noin viittä desiä tuoretta marjaa.

Kaikki marjat mustikoista ruusunmarjoihin soveltuvat kuivattaviksi. Kovakuoriset marjat, kuten karpalot ja mustaherukat, on hyvä käyttää hetken aikaa kiehuvassa vedessä, jotta kuori hieman halkeaa ja marja kuivuu tasaisemmin. Mansikka on monen suosikkimarja myös kuivattuna, eikä ihme, sillä siinä maku säilyy erityisen hyvin.

Kuivatut marjat ovat ihania naposteltavia sellaisenaan, mutta ne sopivat hyvin myös maustamaan myslejä (Pirkka Luomu mysli 500 g) ja granoloita. Muutama kuivattu mansikkaviipale tai lusikallinen kuivattuja herukoita nostavat arkisen kaurapuuronkin ihan uudelle tasolle. Ylelliset suklaahippukeksit saat, kun murennat taikinan joukkoon desin kuivattuja mansikoita tai mustikoita.

Marjojen kuivaus – uuni vai kasvikuivuri?

Marjoja voi kuivattaa uunissa, mutta tasaisemman lopputuloksen saa, kun ne kuivattaa kasvikuivurissa. Jotta marjojen väri pysyy kauniina ja mehu ei kuivatettaessa pursu ulos, on suositeltava kuivauslämpötila mielellään 50 astetta tai alle. Aluksi on hyvä käyttää alhaisempaa lämpöä. Kun marjat ovat alkaneet kuivua, lämpötilaa voi nostaa.

Kuivaaminen ei ole nopeuskilpailu, vaan hitaasti matalassa lämpötilassa kuivattaen saa parhaimman lopputuloksen. Marjat ovat riittävät kuivia, kun ne tuntuvat kuivilta. Esimerkiksi mansikat eivät kuivu rapsahtavan koviksi vaan jäävät hieman nahkeiksi. Kuivausaika riippuu marjojen kosteudesta, kuivauslaitteen tehosta ja lämmöstä sekä ilman kosteudesta. Uunissa paras tulos syntyy kiertoilmatoiminnolla, uunin luukku hieman auki.

Jos kuivaaminen ei tunnu omalta jutulta, suuntaa kauppaan ja kokeile pakkaskuivattuja marjoja.

Polkaa, Sonataa vai Senga Senganaa?

Mansikat ovat kesällä parhaimmillaan ja jokaisella on se oma suosikkinsa. Kokeile kuitenkin kuivattaa eri lajikkeita, sillä kuivatessa mansikan maku korostuu ja lajikkeiden erot on helpompi maistaa. Kuivatetuissa mansikoissa makeus säilyy pakastettuja paremmin, ja niinpä ne eivät tarvitse lisämakeutusta. Jos kuivaat ulkomaisia mansikoita, siivilöi mansikoiden pinnalle hieman tomusokeria. Käytitpä sitten mitä mansikkaa hyvänsä, valitse kuivattavaksi ehjiä, kypsän napakoita mansikoita.

Näin kuivaat mansikat

 • Perkaa mansikat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi veitsellä. Kätevä apu viipaloinnissa on munanleikkuri. Levitä viipaleet yhdeksi kerrokseksi leivinpaperin päälle uunipellille tai kuivurin ritilöille. Mansikkaviipaleet eivät saa olla limittäin.

 • Kuivata mansikkaviipaleet uunissa kiertoilmatoiminnolla 25 asteessa tai kasvikuivurissa alle 50 asteen lämmössä 10 – 12 tuntia. Jos kuivaat marjat uunissa, voit jättää uunin luukun hieman raolleen.

 • Mansikoiden kuivausta voi jatkaa vielä huoneenlämmössä muutaman päivän ajan, jos sisäilma on kuiva.

 • Säilytä kuivatut mansikat paperipusseissa tai purkeissa viileässä ja kuivassa paikassa.

 • Kuivatut mansikat säilyvät oikein varastoituna useita vuosia.

 • Kuivatut mansikat voit elvyttää liottamalla niitä vedessä noin puoli tuntia ja valmistaa niistä vaikka herkullisen marjakiisselin. Mansikoiden liotusveden voit käyttää kiisselin nesteenä.

Mustikan kuivaus - näin onnistut

 • Putsaa mustikat huolellisesti. Levitä mustikat yhdeksi kerrokseksi leivinpaperin päälle uunipellille tai kuivurin ritilöille. Mansikkaviipaleet eivät saa olla limittäin.

 • Kuivata mustikat uunissa kiertoilmatoiminnolla 25 asteessa tai kasvikuivurissa alle 50 asteen lämmössä 8 – 10 tuntia. Jos kuivaat marjat uunissa, voit jättää uunin luukun hieman raolleen.

 • Kuivausta voi jatkaa vielä huoneenlämmössä muutaman päivän ajan, jos sisäilma on kuiva.

 • Säilytä kuivatut mustikat paperipusseissa tai purkeissa viileässä ja kuivassa paikassa.

 • Kuivatut mustikat säilyvät oikein varastoituna useita vuosia.

 • Kuivatut mustikat voit elvyttää liottamalla niitä vedessä noin puoli tuntia.

Itsetehty marjajauhe onnistuu myös kuivattaen:

 1. Soseuta marjat ja levitä ne leivinpaperin päälle ritilälle kuivumaan. Kun marjasoseen pinta on kuivunut, riko levy paloiksi ja jatka kuivaamista ilman leivinpaperia, kunnes levyt ovat täysin kuivuneet.

 2. Murskaa levyt ja jauha monitoimikoneessa tai sauvasekoittimen myllyssä jauheeksi.

Ruokalusikallinen marjajauhetta vastaa 1 ½ dl tuoretta marjaa.

Osta marjat keittiöön ruoan verkkokaupasta

Löydä parhaat vinkit marjojen hyödyntämiseen keittiössä