Lakkajäädyke harmaalla lautasella, päällä hillottua lakkaa.

Lakka on pohjoisen superherkku

Julkaistu 2.5.2024

Tällä keltaisella, mehukkaan makealla marjalla on monta nimeä: lakka, muurain, valokki, hilla... Lakka on rakastettu herkku, joka voidaan nauttia sellaisenaan, hillona leipäjuuston kera tai upeana lisänä erilaisissa jälkiruoissa ja leivonnaisissa.

Onko lakka terveellistä?

Lakka eli hilla sisältää C- ja E-vitamiineja sekä siitä löytyy karotenoidien muodossa A-vitamiinia. Lisäksi lakasta saa eri kivennäisaineita, kuten magnesiumia, kaliumia sekä fenolihappoja. Lakka on myös runsaskuituinen marja.

Milloin on lakka-aika?

Etelä-Suomessa lakka on valmis poimittavaksi heinäkuun puolenvälin jälkeen ja Pohjois-Suomessa elokuun alkupuolella. Lakka kasvaa parhaiten soisilla alueilla ja eniten satoa saadaan Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueilta.

Miten lakka säilyy?

Sellaisenaan tuoreet lakat säilyvät hyvänä jääkaapissa muutaman päivän. Jos lakkaa haluaa säilöä pidempään, sen voi oikein hyvin pakastaa. Pakasta kokonaiset marjat pian poiminnan jälkeen pussissa tai rasiassa, ja lisää marjojen joukkoon pieni määrä sokeria. Näin pidät huolen, että lakan maku, väri sekä vitamiinit säilyvät paremmin pakkasessa. Lakkaa voi myös hillota, sillä se sisältää bentsoehappoa. Bentsoehappo edistää lakan säilymistä, kun kokonaiset marjat survoo ja säilyttää viileässä.

Mitä tehdä lakasta?

Lakka on suurta herkkua sellaisenaan ja se sopiikin mainiosti tuoreena puurojen, jogurttien tai rahkojen päälle. Lakkahillo on erityisen herkullista leipäjuuston kanssa ja se onkin perisuomalainen makea herkku. Lakka sopii hyvin myös erilaisiin jälkiruokiin, kuten jäädykkeisiin, vanukkaisiin ja smoothieihin.

Reseptit marjaleivonnaisiin ja vinkkejä monipuoliseen leivontaan