Mustikka on todellinen supermarja
Päivitetty 10.6.2024Mustikka on suomalaisten metsien aarre parhaimmillaan. Mustikoissa on monia erilaisa vitamiineja ja kivennäisaineita. Herkullista mustikkaa voi hyödyntää monipuolisesti lämpimissä ruoissa, jälkiruoissa ja erilaisissa juomissa.
Mitä vitamiineja mustikka sisältää?
Mustikat sisältävät pienestä koostaan huolimatta useita vitamiineja ja erilaisia kivennäisaineita. Mustikoissa on esimerkiksi C- ja B-vitamiineja sekä kaliumia ja fosforia.
Milloin mustikka kukkii?
Mustikka kukkii riippuen kesästä touko-heinäkuussa. Mustikoita pääsee poimimaan metsästä heinäkuun puolenvälin jälkeen ja niitä voi löytää mustikkametsistä vielä syyskuun alkupuolella.
Missä mustikka kasvaa?
Mustikka kasvaa ympäri Suomea erityisesti havumetsissä. Eteläisemmässä Suomessa mustikkaa kasvaa erityisesti lehtometsissä ja tuoreilla kankailla. Pohjoisemmassa mustikat viihtyvät karuilla kangasmailla ja Lapissa avotuntureiden rinteillä.
Mihin käyttää mustikkaa?
Mustikka on parhaimmillaan leivonnassa, sillä se tuo leivonnaisiin herkullisen maun lisäksi ihanaa mehevyyttä. Mustikkaa voi hyödyntää myös muissa mustikkajääkiruoissa. Mustikasta voi tehdä esimerkiksi mustikkapiirakan ja mustikkajuustokakkujäätelöä. Mustikasta saa myös nopeita ruokia ja välipaloja kiireisen arjen keskelle: se sopii erityisesti aamupalapöytään, jossa se loistaa erilaisten puurojen ja smoothieiden muodossa. Voit sujauttaa mustikkaa myös salaatteihin, majoneesin sekaan tai käyttää vaikka kalan graavaukseen!