Dumplingit – nyyttikestit 2.0

Dumplingit – nyyttikestit 2.0

Julkaistu 23.2.2018

Dumplingit eli Aasiasta kotoisin olevat pienet täytetyt nyytit kasvattavat suosiotaan myös Suomessa. Ne ovat hauskaa ja erilaista tarjottavaa –  koska yhdessä syöminen on ihan parasta, kokoa ystävät yhteen uuden ajan "nyyttikesteille"!

Mikä ihmeen dumpling?

Dumplingit voit täyttää oman makusi mukaan. Maistuisiko dumplingit lihatäytteellä, dumplingit kasvistäytteellä, dumplingit kanatäytteellä tai kalatäytteellä tai muilla merenelävillä? Myös kananmuna sopii täytteen joukkoon hyvin. Nyytit voi kääräistä valmistaikinaan, tai valmistaa sen itse – yksinkertaisimmillaan taikina syntyy jauhoista, leivinjauheesta ja vedestä. Valmistaikinaa löydät wonton-arkkien nimillä ainakin etnisistä kaupoista.

Täyttämisen ja hieman sorminäppäryyttä vaativan käärimisen jälkeen dumplingit höyrytetään kypsiksi, dipataan herkulliseen maustekastikkeeseen ja syödään puikoilla yhtenä suupalana. Kastikkeen sekoittamisessa tyyli on vapaa: voit kokeilla esimerkiksi makean hoisin-kastikkeen, chilin, hapanimeläkastikkeen, soijan, pirteän etikan tai aromikkaan seesamiöljyn sekoituksia. 

Wontonit, xiaolongbaot, gyozat..

Dumpling on universaalimpi nimitys täytetylle nyytille, joita kuitenkin löytyy kymmeniä erilaisia, riippuen muun muassa niiden alkuperästä ja valmistustavasta. Jopa italialaiset raviolit ja puolalaiset pierogit voisi mieltää dumplingiksi!

Wonton täytetään perinteisesti porsaalla ja sipulilla, tai maukkaalla katkaraputäytteellä. Sen taikina kääräistään nyytiksi täytteen yläpuolelta ja pyöräytetään rypyille. Wontonit kypsennetään ja tarjoillaan yleensä aromikkaassa liemessä keiton tapaan, ja saattaakin olla tuttu kiinalaisissa ravintoloissa vierailleille! Hauskanniminen xiaolongbao, kiinalainen dumpling on hyvin samantyyppinen wontonin kanssa. Sen täytteeseen lisätään perinteisesti hyydytettyä lihalientä, joka sulaa höyrykypsennyksen aikana mehevöittäen täytteen.

Usein dumplingeistakin käytetty termi dim sum viittaa todellisuudessa kaikkiin pieniin, suupalatyyppisiin tarjottaviin – ne ovat siis kiinalaisia tapaksia!

Japanin versio dumplingeista on nimeltään gyoza, jonka tunnistaa taskumaisesta muodosta ja toiselta puolelta rapeaksi paistetusta pinnasta. Kaikkia dumpling-tyyppejä voi halutessaan käyttää pannulla rapsakan pinnan saamiseksi, mutta erityisesti gyoziin se perinteisesti kuuluu.