Höyrytetyt dim sum bunsTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Höyrytetyt dim sum buns

  • Annosmäärä12 kpl
  • Valmistusaika30 - 60 min
  • Laktoositon
  • Kasvis (lakto-ovo)
  • Maidoton
  • Kananmunaton
Kiinalaisien ´tapaksien´ eli Dim sumien -perinne juontaa juurensa muinaiselle Silkkitielle.
  • Laktoositon
  • Kasvis (lakto-ovo)
  • Maidoton
  • Kananmunaton

Ainekset

12 kpl

Taikina

2 dl
 
vettä
tai
1 tl
 
Pirkka kuivahiivaa
tai
1 rkl
 
sokeria
tai
n. 4 1/2 dl
 
tai
2 rkl
 
maissitärkkelystä (Maizena)
tai
1 tl
 
tai
ripaus
 
suolaa
tai
1 rkl
 
öljyä
tai

Täyte

250 g
 
paksoita (tai lehtikaalia)
tai
300 g
 
tai
60 g
 
kevätsipulin vartta
tai
2
 
isoa valkosipulinkynttä
tai
1 tl
 
inkivääriä raastettuna
tai
1 rkl
 
öljyä + tilkka paistamiseen
tai
2 rkl
 
Pirkka makeaa chilikastiketta
tai
1 tl
 
Pirkka kiinalaista soijakastiketta
tai
1 rkl
 
paahdettua seesamiöljyä
tai
ripaus
 
suolaa
tai

Lisäksi

 
tai
 
vettä kastikkeen notkistamiseen
tai
 
leivinpaperia
tai

Ravintosisältö

Energia
575 kJ / 137 kcal
Rasva
3,9 g
josta tyydyttynyttä
0,4 g
Hiilihydraatit
20,4 g
josta sokereita
3,5 g
Proteiini
4,1 g
Suola
0,5 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

30 - 60 min

Leikkaa paksoinlehdistä irti valkoiset varsiosat ja käytä ne muualla esimerkiksi wokkiruokaan tai kasviskeittoon. Ryöppää vihreät lehdet nopeasti kiehuvassa vedessä ja nosta saman tien jääveteen, niin että niiden väri säilyy. Valuta lehdet ja puristele huolellisesti kuiviksi. Hienonna lehdet kulhoon.

Hienonna sienet ja kevätsipuli, murskaa valkosipuli. Paista sieniä, inkivääriä ja valkosipulia öljyssä pannulla, kunnes neste on haihtunut sienistä. Kumoa seos paksoin sekaan. (Jos kulhon pohjalle on valunut paksoista nestettä, valuta se huolella ensin pois). Lisää paksoi-sieniseokseen 1 rkl öljyä, makea chilikastike, soijakastike, seesamiöljy ja suola. Sekoita tasaiseksi. Nosta peitettynä jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat taikinan.

Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja lisää joukkoon desiin vehnäjauhoja sekoitettu kuivahiiva ja sokeri. Jätä sivuun 15 minuutiksi. Sekoita keskenään loput jauhot, maissitärkkelys, leivinjauhe ja suola. Alusta jauhoseos taikinaan muutamassa erässä ja lisää loppuvaiheessa öljy. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa hyvin kulhon seinämistä. Lisää tarvittaessa jauhoja. Peitä kulho ja anna nousta puoli tuntia.

Vaivaa nousseesta taikinasta pois ilmakuplat ja jaa taikina 12 samankokoiseen palaan (yksi pala noin 40 g).

Pyöritä palat pyöreiksi palloiksi ja peitä pallot kelmulla kuivumisen estämiseksi.

Ota pallo kämmenten väliin ja venytä varovasti peukaloilla pallon keskelle kolo täytettä varten.

Nosta koloon ruokalusikallinen täytettä ja sulje aukko nipistelemällä taikina yhteen täytteen ympärille.

Leikkaa leivinpaperista 12 pientä neliöpalaa ja nosta pallot leivinpaperipalan päällä höyrytyskoriin. Jätä sivuille tilaa muille palloille.

Nosta suljettu höyrytyskori wokpannulle. Lisää pannulle vettä niin, että sen pinta jää noin 1 cm:n päähän korin pohjasta. Anna pullien nousta näin 20 minuuttia ja kuumenna sitten vesi poreilevan kuumaksi. Höyrytä noin 7–9 minuuttia. Nauti lämpiminä vedellä notkistetun hoisinkastikkeen kanssa.

Jos et omista höyrytyskoria, voit käyttää kypsentämiseen myös höyrykattilaa tai isoa kattilaa ja leivinpaperilla vuorattua siivilää tai lävikköä.