Monien makujen Aasia

Monien makujen Aasia

Päivitetty 2.2.2023

Kun kaipaat vaihtelua ruokapöytään, tee makumatka japanilaisen, vietnamilaisen tai libanonilaisen keittiön maailmaan. Makua tai vaihtoehtoja ei puutu etenkään kiinalaisesta ja intialaisesta ruokakulttuurista. Myös korealainen keittiö koukuttaa herkullisilla mauillaan. K-ruokakaupoista löydät monipuoliset ainekset inspiroiville Aasian makumatkoille!

Tuoreiden raaka-aineiden Japani

Tuoreisiin raaka-aineisiin nojaava japanilainen keittiö on tunnettu parhaiten sushista, joka syödään tavallisesti soijakastikkeen, wasabitahnan ja etikkasäilötyn inkiväärin eli garin kanssa. Sushista tutut raaka-aineet voidaan tarjota myös kulhoon koottavana annoksena, sushibowlin tai sushisalaatin muodossa. Lisäksi japanilaiseen keittiöön kuuluvat olennaisesti sashimi, nuudelikeitto ramen, yakitori-vartaat, uppopaistettu tempura ja okonomiyaki eli japanilainen kasvispannari. Ruoassa esteettisyys on yhtä tärkeää kuin maku ja annoksien esillepanoon panostetaan. 

Japanilaisen keittiön perusraaka-aine on riisi, jota syödään vähintään kerran päivässä. Riisiä pidetään vaurauden symbolina ja riisikulho tulisikin syödä tyhjäksi viimeistä riisinjyvää myöten. Lihaa syödään melko vähän, mutta kalaa ja kasviksia paljon. Donburi on nopea kulhoruoka, josta löytyy riisin lisäksi lihaa, kalaa tai kasviksia. Gyūdon eli maukkaan riisin päälle koottu lihakulho on japanilaista arkiruokaa parhaimmillaan.

Paikallisten mielestä aito japanilainen ruoka sisältää soijakastiketta, misoa ja dashia. Dashi on kuivatuista tonnikalalastuista ja kombu-merilevästä valmistettu liemipohja. Aterioilla on yleensä tarjolla useampi ruokalaji, jotka tuodaan pöytään samaan aikaan. Ateriaan kuuluu usein myös misokeitto, jonka olennaisin osa on soijapavuista valmistettu misotahna.

sushi kuvitus Kuvassa: Nigirisushit ja makirullat

Aromikas Vietnam

Kalakastikkeen, korianterin, soijakastikkeen, sitruunaruohon ja chilin sävyttämä aromikas vietnamilainen keittiö jaetaan alueellisesti kolmeen osaan. Pohjoisessa maistuu chilin sijaan usein pippuri ja se on imenyt eniten vaikutteita kiinalaisesta ruokakulttuurista. Keski-Vietnamissa käytetään monipuolisesti mausteita ja etelässä taas chiliä, yrttejä ja hedelmiä. Etelä-Vietnamissa näkyvät Thaimaan vaikutteet erilaisten currykastikkeiden muodossa. Maan ruokakulttuuri on imenyt vaikutteita myös ranskalaisesta keittiöstä mm. tummapaahtoisen kahvin ja täytetyn patongin eli banh min muodossa. 

Riisi on kaiken ruoanlaiton perusta ja sitä syödään sellaisenaan sekä riisipaperiksi ja riisinuudeleiksi valmistettuna. Erilaisia riisinuudelikeittoja löytyy joka puolelta Vietnamia. Tunnetuin nuudelikeitto on naudanlihasta valmistettu pho, jonka perustana toimii mausteinen lihaliemi. Riisipaperista valmistuvat herkulliset kevätrullat ja kesärullat.

kesärullat kuvitus Kuvassa: Vietnamilaiset kesärullat

Lähi-idän perinteikäs Libanon

Lähi-idän suosituimmaksi keittiöksi on noussut ottomaanien ja ranskalaisten vaikutusten alla muovautunut libanonilainen keittiö. Ruoka on sesongin mukaista ja osa ruokalajeista tuhansia vuosia vanhoja. Yleisimpiä raaka-aineita ovat viljat, hedelmät, vihannekset, kikherneet, kala ja merenelävät sekä kana ja lammas. Ruoat maustetaan valkosipulilla, sitruunalla, tahinilla ja tuoreilla yrteillä. Kuivamausteena käytetään za´atar-mausteseosta.

Meze on pienistä ruokalajeista koostuva alkupalavalikoima, joka saattaa olla niin runsas, ettei muita ruokalajeja tarvita. Perinteisesti meze sisältää ainakin erilaisia dippitahnoja kuten hummusta, munakoisotahna baba ganoushia ja jogurtista valmistettua labnehia, mutta mukana on yleensä myös leipää, vihanneksia, lihaa ja oliiveja. Lisäksi tarjolla voi olla myös kikherneistä valmistettuja falafel-pyöryköitä. Tabbouleh on puolestaan Lähi-Idän raikas salaatti, jonka pääosassa loistavat hienonnetut yrtit. Jälkiruoaksi nautitaan hedelmiä ja makeita kakkuja sekä herkullista baklavaa.

mezelautanen kuvitus Kuvassa: Mezelautanen

Monipuolisten yhdistelmien Kiina

Kiinalainen keittiö on yksi maailman vanhimmista. Kiina on valtava ruokamaa, joka jaotellaan neljään pääkeittiöön tai kahdeksaan keittiötraditioon maakuntien mukaan. Yhteistä maan eri keittiöille on kuitenkin taidokas raaka-aineiden käsittely ja yhdistely sekä mausteiden harmonia.

Kaikista kiinalaisista keittiöistä löytyy pikapaistetut riisi- ja wokkiruoat sekä nuudelikeitot. Nuudelit valmistetaan Kiinassa pääosin vehnästä ja kananmunista. Riisi on usein hieman tahmeaa ja tarjotaan erillisestä kulhosta. Kiinassa syödään erittäin paljon sianlihaa, mutta myös broileria, ankkaa, lammasta sekä kalaa ja mereneläviä.

Yksi kuuluisimmista kiinalaisista herkuista on maailmankuulu Pekingin ankka. Makua kiinalaisiin ruokiin ammennetaan monipuolisista, suolaisista, makeista ja happamista maustekastikkeista. Niiden lisäksi käytetään paljon kevätsipulia ja valkosipulia, inkivääriä, pippureita ja chiliä.

680x300Paistettu riisi 2021 Kuvassa: Paistettu riisi

Lämpimien mausteiden Intia

Myös intialainen ruokaperinne vaihtelee raaka-aineiltaan, ruoanvalmistustavoiltaan ja kypsennysmenetelmiltään maan eri osissa. Erilaisten ruoka-alueiden syntyyn ovat vaikuttaneet sekä uskonto, ilmasto että maan historia. Yli 80 prosenttia intialaisista on hinduja, eivätkä useimmat heistä syö lainkaan lihaa. Intialaisittain valmistettu kasvisruoka onkin hyvin maistuvaa ja monipuolista.

Intialaisen keittiön mausteita ovat chili, jeera eli juustokumina, kurkuma, sarviapila, sinapinsiemenet, inkivääri ja korianteri. Erilaisia kuivamaustesekoituksia käytetään paljon, mm. garam masalaa, panch phoronia ja curryjauhetta. Makeissa ruoissa ja juomissa maistuvat kardemumma, kaneli, muskottipähkinä ja sahrami.

Ruokien poltetta ja mausteisuutta tasoittavat raikkaat jogurttikastikkeet. Gheetä eli kirkastettua voita käytetään ruoanlaitossa sekä rituaaleissa. Muita ruokaöljyjä ovat maapähkinäöljy, kookosrasva sekä seesamöljy. Erilaiset linssit, kikherneet ja muut pavut ovat muhennosten eli dahlien sekä curryjen perusta. Muhennokset ja curryt nautitaan riisin ja/tai naanleivän kanssa.

680x300Kanaa tikka masala 2019 Kuvassa: Kanaa tikka masala

Mausteinen ja värikäs Korea

Monipuolinen ja mausteinen korealainen keittiö on esimerkiksi japanilaista keittiötä mauiltaan voimakkaampaa. Ruokailuhetket ovat yhteisöllisiä ja illallisella on lähes aina tarjolla riisiä, keittoa, useampi kasvislisäke ja 2-3 pääruokaa. Kansallisruokaa kimchiä, eli mausteista hapatettua kiinankaalia, on tarjolla joka aterialla. 

Korealaisen keittiön erikoisuus on se, että aterialla on aina läsnä viisi perusmakua. Aterian paletista löytyy siis aina jotain hapanta, suolaista, makeaa, karvasta tai tulista. Aterialla on aina mukana myös viisi perusväriä, keltainen, punainen, sininen, valkoinen ja musta. Usein nämä värit löytyvät esimerkiksi korealaisesta kulhoruoasta bibimbapista.

Perusraaka-aineita ovat liha, kala, tofu, riisi, nuudelit ja vihannekset. Korealainen chilitahna gochujang maistuu dippikastikkeissa, pataruoissa ja marinadeissa. Jälkiruokana tarjotaan yleensä tuoreita hedelmiä. Korealainen BBQ on tunnettu ympäri maailman. Kokeile esimerkiksi korealaisia ribsejä. Yksi tunnetuimmista makeista herkuista on katuruokanakin tunnettu hoddeok, korealainen pannukakku. 

Kimchi jjigae eli korealainen porsaanlihakeitto Kuvassa: Kimchi jjigae eli korealainen porsaanlihakeitto