Arki
Monien makujen Aasia

Monien makujen Aasia

Kun kaipaat vaihtelua ruokapöytään, Korean, Japanin ja Vietnamin ruokakulttuurissa on mistä ammentaa. Myös Lähi-Idän Libanon koukuttaa runsaudellaan. K-ruokakaupoista löydät ainekset inspiroiville Aasian makumatkoille!

Monipuolinen ja värikäs Korea

Monipuolinen ja mausteinen korealainen keittiö on imenyt vaikutteita Japanista ollen kuitenkin mauiltaan voimakkaampaa. Ruokailuhetket ovat yhteisöllisiä ja illallisella on lähes aina tarjolla riisiä, keittoa, useampi kasvislisäke ja 2-3 pääruokaa. Kansallisruokaa kimchiä, mausteista hapatettua kiinankaalia, on tarjolla joka aterialla. 

Korealaisen keittiön erikoisuus on se, että aterialla on aina läsnä viisi perusmakua. Aterian paletista löytyy siis aina jotain hapanta, suolaista, makeaa, karvasta tai tulista. Aterialla on mukana myös aina viisi perusväriä, keltainen, punainen, sininen, valkoinen ja musta. 

Perusraaka-aineita ovat liha, kala, tofu, riisi, nuudelit ja vihannekset. Korealainen chilitahna gochujang maistuu dippikastikkeissa, pataruoissa ja marinadeissa. Jälkiruokana tarjotaan yleensä tuoreita hedelmiä. Korealainen BBQ on tunnettu ympäri maailman. Kokeile esimerkiksi korealaisia ribsejä. Yksi tunnetuimmista makeista herkuista on katuruokanakin tunnettu hoddeok, korealainen pannukakku. 

 Jjanppong

Kauniiden ruoka-annosten Japani

Tuoreisiin raaka-aineisiin nojaava japanilainen keittiö on tunnettu mm. sushista ja sashimista, nuudelikeitto ramenista, uppopaistetusta tempurasta ja munakkaasta eli okonomiyakista. Ruoassa esteettisyys on yhtä tärkeää kuin maku ja annoksien esillepanoon panostetaan. 

Keittiön perusraaka-aine on riisi, jota syödään vähintään kerran päivässä. Riisiä pidetään vaurauden symbolina ja riisikulho tulisikin syödä tyhjäksi viimeistä riisinjyvää myöten. Lihaa syödään melko vähän, mutta kalaa ja kasviksia paljon. 

Paikallisten mielestä aito japanilainen ruoka sisältää aina soijakastiketta, misoa ja dashia. Dashi on kuivatuista tonnikalalastuista ja kombu-merilevästä valmistettu liemipohja. Aterioilla on yleensä tarjolla useampi ruokalaji, jotka laitetaan tarjolle samaan aikaan ja syömiseen käytetään vain syömäpuikkoja. Kananmuna on japanilaisessa keittiössä paljon käytetty raaka-aine. Siitä syntyvät esimerkiksi japanilaiset ohukaiset.

Kabayaki

Aromikas Vietnam

Kalakastikkeen, korianterin, soijakastikkeen, sitruunaruohon ja chilin sävyttämä aromikas vietnamilainen keittiö jaetaan alueellisesti kolmeen osaan. Pohjoisessa maistuu chilin sijaan usein pippuri ja se on imenyt eniten vaikutteita kiinalaisesta ruokakulttuurista. Keski-Vietnamissa käytetään monipuolisesti mausteita ja etelässä taas yrttejä ja hedelmiä. Etelä-Vietnamissa näkyy myös Thaimaan vaikutteet erilaisten currykastikkeiden muodossa. Maan ruokakulttuuri on imenyt vaikutteita myös ranskalaisesta keittiöstä mm. tummapaahtoisen kahvin ja täytetyn patongin, banh min, muodossa. 

Riisi on kaiken ruoanlaiton perusta ja sitä syödään sellaisenaan sekä riisipaperiksi ja riisinuudeleiksi valmistettuna. Erilaisia riisinuudelikeittoja löytyy joka puolelta Vietnamia. Tunnetuin nuudelikeitto on naudanlihasta valmistettu pho

Kesärullat

Perinteikäs Libanon

Lähi-idän suosituimmaksi keittiöksi on noussut ottomaanien ja ranskalaisten vaikutusten alla muovautunut libanonilainen keittiö. Ruoka on sesongin mukaista ja osa ruokalajeista tuhansia vuosia vanhoja. Yleisimpiä raaka-aineita ovat viljat, hedelmät, vihannekset, kala ja merenelävät sekä kana ja lammas. Ruoat maustetaan valkosipulilla, sitruunalla ja tuoreilla yrteillä. 

Mezze on pienistä ruokalajeista koostuva alkupalavalikoima, joka saattaa olla niin runsas, ettei muita ruokalajeja tarvita. Perinteisesti mezze sisältää ainakin hummusta, munakoisotahna baba ganoushia, leipää, vihanneksia ja oliiveja, mutta mukana voi olla myös salaatteja sekä erilaisia kala- ja liharuokia. Jälkiruoaksi nautitaan hedelmiä ja makeita kakkuja sekä baklavaa. Libanonin kansallisruoka on kibbeh, lampaanlihasta valmistettu pasteija.

Hernefalafel-kasviskulho