Arki
Monien makujen Aasia

Monien makujen Aasia

Kun kaipaat vaihtelua ruokapöytään, tee makumatka japanilaisen, vietnamilaisen tai libanonilaisen keittiön maailmaan. Myös korealainen keittiö koukuttaa herkullisilla mauillaan. K-ruokakaupoista löydät monipuoliset ainekset inspiroiville Aasian makumatkoille!

Tuoreiden raaka-aineiden Japani

Tuoreisiin raaka-aineisiin nojaava japanilainen keittiö on tunnettu parhaiten sushista, joka syödään tavallisesti soijakastikkeen, wasabitahnan ja etikkasäilötyn inkiväärin eli garin kanssa. Sushista tutut raaka-aineet voidaan tarjota myös kulhoon koottavana annoksena, sushibowlin tai sushisalaatin muodossa. Lisäksi japanilaiseen keittiöön kuuluvat olennaisesti sashimi, nuudelikeitto ramen, yakitori-vartaat, uppopaistettu tempura ja okonomiyaki eli japanilainen kasvispannari. Ruoassa esteettisyys on yhtä tärkeää kuin maku ja annoksien esillepanoon panostetaan. 

Japanilaisen keittiön perusraaka-aine on riisi, jota syödään vähintään kerran päivässä. Riisiä pidetään vaurauden symbolina ja riisikulho tulisikin syödä tyhjäksi viimeistä riisinjyvää myöten. Lihaa syödään melko vähän, mutta kalaa ja kasviksia paljon. Donburi on nopea kulhoruoka, josta löytyy riisin lisäksi lihaa, kalaa tai kasviksia. Gyūdon eli maukkaan riisin päälle koottu lihakulho on japanilaista arkiruokaa parhaimmillaan.

Paikallisten mielestä aito japanilainen ruoka sisältää soijakastiketta, misoa ja dashia. Dashi on kuivatuista tonnikalalastuista ja kombu-merilevästä valmistettu liemipohja. Aterioilla on yleensä tarjolla useampi ruokalaji, jotka tuodaan pöytään samaan aikaan. Ateriaan kuuluu usein myös misokeitto, jonka olennaisin osa on soijapavuista valmistettu misotahna.

sushi kuvitus Kuvassa: Nigirisushit ja makirullat

Aromikas Vietnam

Kalakastikkeen, korianterin, soijakastikkeen, sitruunaruohon ja chilin sävyttämä aromikas vietnamilainen keittiö jaetaan alueellisesti kolmeen osaan. Pohjoisessa maistuu chilin sijaan usein pippuri ja se on imenyt eniten vaikutteita kiinalaisesta ruokakulttuurista. Keski-Vietnamissa käytetään monipuolisesti mausteita ja etelässä taas chiliä, yrttejä ja hedelmiä. Etelä-Vietnamissa näkyvät Thaimaan vaikutteet erilaisten currykastikkeiden muodossa. Maan ruokakulttuuri on imenyt vaikutteita myös ranskalaisesta keittiöstä mm. tummapaahtoisen kahvin ja täytetyn patongin eli banh min muodossa. 

Riisi on kaiken ruoanlaiton perusta ja sitä syödään sellaisenaan sekä riisipaperiksi ja riisinuudeleiksi valmistettuna. Erilaisia riisinuudelikeittoja löytyy joka puolelta Vietnamia. Tunnetuin nuudelikeitto on naudanlihasta valmistettu pho, jonka perustana toimii mausteinen lihaliemi. Riisipaperista valmistuvat herkulliset kevätrullat ja kesärullat.

kesärullat kuvitus Kuvassa: Vietnamilaiset kesärullat

Lähi-idän perinteikäs Libanon

Lähi-idän suosituimmaksi keittiöksi on noussut ottomaanien ja ranskalaisten vaikutusten alla muovautunut libanonilainen keittiö. Ruoka on sesongin mukaista ja osa ruokalajeista tuhansia vuosia vanhoja. Yleisimpiä raaka-aineita ovat viljat, hedelmät, vihannekset, kikherneet, kala ja merenelävät sekä kana ja lammas. Ruoat maustetaan valkosipulilla, sitruunalla, tahinilla ja tuoreilla yrteillä. Kuivamausteena käytetään za´atar-mausteseosta.

Meze on pienistä ruokalajeista koostuva alkupalavalikoima, joka saattaa olla niin runsas, ettei muita ruokalajeja tarvita. Perinteisesti meze sisältää ainakin erilaisia dippitahnoja kuten hummusta, munakoisotahna baba ganoushia ja jogurtista valmistettua labnehia, mutta mukana on yleensä myös leipää, vihanneksia, lihaa ja oliiveja. Lisäksi tarjolla voi olla myös kikherneistä valmistettuja falafel-pyröyköitä. Tabbouleh on puolestaan Lähi-Idän raikas salaatti, jonka pääosassa loistavat hienonnetut yrtit. Jälkiruoaksi nautitaan hedelmiä ja makeita kakkuja sekä herkullista baklavaa.

mezelautanen kuvitus Kuvassa: Mezelautanen

Mausteinen ja värikäs Korea

Monipuolinen ja mausteinen korealainen keittiö on imenyt vaikutteita Japanista ollen kuitenkin mauiltaan voimakkaampaa. Ruokailuhetket ovat yhteisöllisiä ja illallisella on lähes aina tarjolla riisiä, keittoa, useampi kasvislisäke ja 2-3 pääruokaa. Kansallisruokaa kimchiä, eli mausteista hapatettua kiinankaalia, on tarjolla joka aterialla. 

Korealaisen keittiön erikoisuus on se, että aterialla on aina läsnä viisi perusmakua. Aterian paletista löytyy siis aina jotain hapanta, suolaista, makeaa, karvasta tai tulista. Aterialla on aina mukana myös viisi perusväriä, keltainen, punainen, sininen, valkoinen ja musta. Usein nämä värit löytyvät esimerkiksi korealaisesta kulhoruoasta bibimbapista.

Perusraaka-aineita ovat liha, kala, tofu, riisi, nuudelit ja vihannekset. Korealainen chilitahna gochujang maistuu dippikastikkeissa, pataruoissa ja marinadeissa. Jälkiruokana tarjotaan yleensä tuoreita hedelmiä. Korealainen BBQ on tunnettu ympäri maailman. Kokeile esimerkiksi korealaisia ribsejä. Yksi tunnetuimmista makeista herkuista on katuruokanakin tunnettu hoddeok, korealainen pannukakku. 

korealaien possupatonki kuvitus Kuvassa: Korealainen possupatonki