Näin onnistut
Näin teet hapanjuuren

Näin teet hapanjuuren

Kun kerran maistat juurileipää, ei paluuta aiempaan ole. Hapanjuuren tekeminen on helppoa, ja se säilyy jääkaapissa uusia leivontahetkiä odottaen - kunhan ruokit sitä säännöllisesti.

Päivät 1 & 2

  1. Lämmitä vesi noin 30-asteiseksi. Mittaa 1 dl vettä ja 1 ¼ dl jauhoja kulhoon. Sekoita tasaiseksi. Laita kulhon päälle löyhästi kansi tai keittiöpyyhe. Nosta kulho lämpimään vedottomaan paikkaan, esimerkiksi saunaan, uuniin, mikroon tai kylmälaukkuun. Anna tekeytyä seuraavaan päivään.

  2. Toisena päivänä fermentoituminen on alkanut ja seos tuoksuu miedosti happamalle. Lisää seokseen sama määrä vettä ja jauhoja. Sekoita seos ta reippaasti ja siirrä lämpimään.

Hapanjuuri 1

Päivät 3 & 4

  1. Kolmantena päivänä juuressa näkyy kuplia ja siinä on voimakkaampi käymisen tuoksu. Lisää jauhoja ja vettä seokseen ja siirrä se lämpimään.

  2. Neljäntenä päivänä juuri on kuohunut jo kunnolla. Nyt alkaa juuren varsinainen ruokinta.

Sekoita juuri ja ota siitä 30 g (1/4 dl) talteen puhtaaseen lasipurkkiin. Heitä loput juuresta biojätteeseen. Ruoki lasipurkkiin laitettua juurta jälleen 3/4 dl:lla haaleaa vettä ja 1 dl:lla jauhoja. Sulje purkki löyhästi ja jätä lämpimään.

Hapanjuuri 2

Päivät 5 & 6

  1. Toista edellisen kohdan vaiheet myös viidentenä päivänä eli ota 30 g talteen uuteen puhtaaseen lasipurkkiin ja heitä vanha juuri pois. Ruoki juuri 3/4 dl:lla haaleaa vettä ja 1 dl:lla jauhoja. Sulje purkki löyhästi ja jätä lämpimään.

  2. Kuudentena päivänä juuri on ilmavaa ja kuplii reilusti. Nyt sillä voi leipoa. Ota juuresta tarvittava määrä leivontaan ja siirrä loput emojuuresta lasipurkissa jääkaappiin.

Tarkemman reseptin löydät täältä!

Hapanjuuri 3

Pro-vinkit juurileivontaan:

Tuoreet jauhot!
Vastajauhetut luomujauhot toimivat parhaiten juuren valmistuksessa. Varmista ennen juuren valmistusta, että uren valmistuksessa. Varmista ennen juuren valmistusta, että käyttämissäsi jauhoissa ei ole parasta ennen -päiväys kovin lähellä.

Säilytä viileässä.
Juuri säilyy jääkaapissa tiiviissä kannellisessa purkissa. Pidä juuri aktiivisena ruokkimalla sitä noin kerran viikossa samalla tavalla kuin juurta valmistettaessa.

Ruoki lämpimässä.
Kun leivot, ota pari päivää aiemmin tilkka juurta lämpimään ja ruoki sitä päivittäin samalla tavalla kuin emojuurta valmistettaessa.