Näin onnistut: Hapanjuureen tehty ruisleipä
Päivitetty 20.7.2018Tuore, tuoksuva ruisleipä onnistuu aloittelijaltakin, mutta haastetta kaipaava tekee leipänsä juureen tai raskiin. Hapanjuureen tehty ruisleipä vaatii aikaa ja rakkautta mutta lopputulos palkitsee. Näillä vinkeillä onnistut.
Juureen leivotun hapanleivän valmistus vaatii ensimmäisellä kerralla aikaa. Seuraava kerta sujuu nopeammin, kun säästät pienen määrän juurta. Jos unohdat ottaa sitä talteen, voit säilyttää juurena myös pienen määrän taikinaa.
Säilytä juurta jääkaapissa. Jos et leivo leipää viikon sisään, ruoki juurta kerran viikossa pienellä määrällä jauhoja ja vettä. Sen koostumuksen tulisi muistuttaa paksua velliä. Heitä välillä osa juuresta pois, muuten se kasvaa liian isoksi. Juuren voi myös pakastaa, mutta se voi tarvita silloin pidemmän elvytyssajan ennen leipomista.
Juuri alkaa toimia paremmin muutaman leipomiskerran jälkeen. Myös leivän happamuus voimistuu. Jos juuri kuolee tai pilaantuu, aloita valmistus alusta. Hapanjuuren villihiivat kohottavat toimiessaan leivän. Muista kohottaa rauhassa sekä taikinaa että leipää. Kohoamisen varmistamiseksi voit halutessasi lisätä taikinaan pienen määrän hiivaa.
Juuren elvytys
1. päivän ilta: Nosta 1 dl juurta huoneenlämpöön noin tunniksi. Sekoita juureen 1 ½ dl kädenlämpöistä vettä ja 1 ½ dl ruisjauhoja. Jätä astia lämpimään paikkaan kelmun alle yön yli.
2. päivän aamu: Vatkaa juureen 2 dl kädenlämpöistä vettä ja 2 dl ruisjauhoja. Anna juuren käydä lämpimässä paikassa noin 8 tuntia.
Ota juurta taikinaa varten noin 4 dl ja jätä 1 dl talteen jääkaappiin.