Ruisleipä hapanjuuresta Testattu K-Ruoka koekeittiössä

Ruisleipä hapanjuuresta

  • Annosmäärä2 kpl
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Laktoositon
  • Vegaaninen
  • Maidoton
  • Kananmunaton
Hapanjuureen leivottu ruisleipä saa maukkaan makunsa juuresta.
  • Laktoositon
  • Vegaaninen
  • Maidoton
  • Kananmunaton

Ainekset

2 kpl

1. päivä (aamu)

2 dl
 
tai
2 dl
 
kädenlämpöistä vettä
tai

3. päivä (aamu)

1 dl
 
tai
3/4 dl
 
kädenlämpöistä vettä
tai

4. päivä (aamu)

1 dl
 
tai
3/4 dl
 
kädenlämpöistä vettä
tai

5. päivä (taikina)

4 dl
 
juurta
tai
n. 1 1/2 tl
 
hienoa merisuolaa
tai
2 dl
 
kädenlämpöistä vettä
tai
n. 6 1/2 dl (n. 325 g)
 
tai

Valmistus

yli 60 min

Sekoita jauhot ja kädenlämpöinen vesi keskenään kulhossa. Peitä astia kelmulla ja anna seistä lämpimässä paikassa (esim. lattialämmityksen päällä tai lieden reunassa) 2 vuorokautta. Sekoita muutaman kerran. Juuri alkaa hiljalleen kuplia.

  1. päivän aamuna vatkaa joukkoon jauhot ja vesi ja jätä taas kelmun alle lämpimään paikkaan. Toista sama 4. päivän aamuna. Jätä vuorokaudeksi lämpimään kelmun alle. Seuraavana päivänä juuren tulisi olla kuohkeaa ja happaman tuoksuista.
  1. päivänä ota taikinaa varten 4 dl juurta ja sekoita siihen suola. (Jätä noin 1 dl juurta talteen seuraavaa leivontakertaa varten). Sekoita joukkoon vesi ja alusta jauhot vähitellen. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Ripottele pinnalle hieman jauhoja ja paina kämmensyrjällä risti taikinan pintaan. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 1–2 tuntia tai kunnes taikina on kohonnut kunnolla. Voit kohottaa leivät esimerkiksi noin 25-asteisessa uunissa. Huoneenlämmössä kohottamiseen menee pidempi aika.

Leivo taikinasta jauhotetulla alustalla 2 pyöreää limppua. Ripottele pinnalle jauhoja ja kohota liinan alla lämpimässä noin 1–2 tuntia tai kunnes leivät ovat kohonneet tarpeeksi. Leivät ovat valmiita paistettavaksi, kun pinta on revennyt verkkomaiseksi.

Paista leipiä ensin 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Tämän jälkeen laske lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 50 minuuttia. (Voit leipoa taikinasta myös reikäleipiä. Paista niitä 250-asteessa noin 30 minuuttia.) Peitä valmiit leivät leivinliinalla, jotta kuori pehmenee hieman. Hapanleivän maku ja rakenne ovat parhaimmillaan muutaman päivän päästä leipomisesta. Leipiä ei kannata pakastaa vielä leipomispäivänä.

Vinkki! Juuri säilyy hengissä noin viikon ajan jääkaapissa. Juuren elvytys: - 1. päivän ilta: Nosta 1 dl juurta huoneenlämpöön noin tunniksi. Sekoita juureen 1 1/2 dl kädenlämpöistä vettä ja 1 1/2 dl ruisjauhoja. Jätä astia lämpimään paikkaan kelmun alle yön yli. - 2. päivän aamu: Vatkaa juureen 2 dl kädenlämpöistä vettä ja 2 dl ruisjauhoja. Anna juuren käydä lämpimässä paikassa noin 8 tuntia. - Ota juurta taikinaa varten noin 4 dl ja jätä 1 dl talteen jääkaappiin ja leivo samalla tavalla kuin edellä (kohta 5. päivä: taikina).

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Meira Merisuola 800g hieno Voimakas ja aromikas
    Hinta 1,15/kpl
    1,44/kg
  • Pirkka ruisjauho 1kg
    Hinta 1,59/kpl
    1,59/kg
  • Jozo hieno merisuola 500g
    Hinta 2,49/kpl
    4,98/kg
  • Meira merisuola 450g hieno, jodioitu
    Hinta 1,75/kpl
    3,89/kg
  • Pirkka suomalainen ruisjauho 5kg
    Hinta 6,19/kpl
    1,24/kg
  • Myllärin Luomu Ruisjauho 1kg
    Hinta 2,29/kpl
    2,29/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 4,2 (129 arviota)

  • Homssuli
    2 kuukautta sitten
    "Juuri säilyy hengissä noin viikon ajan jääkaapissa." -> Todellisuudessa juuri voi säilyä jääkaapissa kuukausia, jopa vuoden - ehkä jopa useita vuosia, sanoo hapanjuurileivontaekspertti Eliisa Kuusela. Omalla kokemuksellani ainakin vuoden. Mikäli purkki on ollut puhdas ja juuri säilyy homeettomana (sekä tuoksuu hyvältä), se voidaan ruokkia jälleen aktiiviseksi. Jääkaapissa pinnalle kertyy pitkässä säilytyksessä juurta suojaava, tumma nestekerros, jonka voi joko kaataa pois tai sekoittaa juuren sekaan.
  • K-Kuluttajapalvelu
    1 vuosi sitten
    Masa, valmiin ruisleivän käyttö juurileivonnassa toki vaikuttaa makuun. Makuun vaikuttavat monet muutkin asiat kuten itsellä käytössä oleva hapanjuuri, raaka-aineet ja resepti.
  • Masa
    1 vuosi sitten
    Joissain juuriohjeissa neuvotaan aluksi käyttämään ainesosana valmiin ruisleivän sisustaa. Jos näin tekee, tuleeko valmiista leivästä alkuperäisen leivän makuista? Voiko leipien makua muutella käyttämällä eri leipomojen ruisleipiä juuren aloitusvaiheessa?
  • Po
    1 vuosi sitten
    Vedenkeitin varmaan hyvä vaihtoehto Vedenkeitin lämmittämiseen...
  • Kysymys
    1 vuosi sitten
    Voiko tuon kädenlämpöisen veden ottaa vaan hanasta, vai tuleeko vesi lämmittää? Onko hygieniariski?
  • K-Kuluttajapalvelu
    1 vuosi sitten
    Kysymys, hanasta laskettu kylmä vesi tulee lämmittää mikrossa tai kattilassa liedellä.
  • K-Kuluttajapalvelu
    2 vuotta sitten
    Kohta leivon, hapanjuuren säilyvyys jääkaapissa tosiaan vaihtelee. Luonnollisesti jos juuressa on pilaantumiseen viittaavia merkkejä, kuten hometta tai epämiellyttävää hajua, kannattaa juuri hävittää. Välitän palautteesi tiedoksi reseptistä vastaaville henkilöille.
  • Kohta leivon
    2 vuotta sitten
    Vähän väärää infoa vaikken ole leipunut vielä yhtäkään, juuri säilynee jääkaapissa niin pitkään kun siinä ei ole hometta, kun sitä muistaa ruokkia.. kannattanee korjata?
  • jk
    3 vuotta sitten
    Tuli melkosen hyvää leipää. Ensimmäinen leipä katosi kahdessa tunnissa.
  • Taru
    3 vuotta sitten
    Toista kertaa nyt leivon tällä ohjeella. Toimi ekalla kerralla ihan hyvin, mutta suolan määrä on mielestäni alakanttiin. Lisäksi sanoisin, että ei pitäisi käyttää sellaisia ohjeita kuin "kohonnut kunnolla" ja "kohonneet tarpeeksi". Jos ei ole tottunut leipomaan ruisleipää, ei voi tietää, mikä on tässä yhteydessä "kunnolla" ja "tarpeeksi", kun taikina kohoaa aivan eri tavalla kuin esim. hiivaleipä- tai vehnätaikina (kuten itsekin kommenteissa toteatte). Suomessa pitäisi myös opetella pois siitä, että kaikki mitataan vetomittoina, koska kuten tässäkin yksi kommentoija mainitsi: 4dl juurta voi olla painoltaan vaikka mitä.
  • EiToiminut
    3 vuotta sitten
    Kokeilin kolmesti mutta ei toiminyt
  • K-Kuluttajapalvelu
    3 vuotta sitten
    JuurenLeipoja, juuren voi pakastaa mutta se voi tarvita silloin tavallista pidemmän ajan elpyäkseen.
  • JuurenLeipoja
    3 vuotta sitten
    Hei! Voiko juuren pakastaa? Ja mitä jos juuri kuolee, onko pakko aloittaa alusta? T. Lucas
  • Rai
    4 vuotta sitten
    Missä vika joskus leivän yläkuori irtoaa
  • K-Kuluttajapalvelu
    4 vuotta sitten
    Rai, jos leipä on kohonnut pitkään ja sitä ei ole pistelty ennen paistamista, voi leipään muodostua paistettaessa ilmatasku.
  • Infel
    4 vuotta sitten
    I would prefer grams instead of dl. 4dl juurta, how much does that weight? If there are a lot of air bubles inside the dough the weight can vary significantly. And according to google: Haluaisin mieluummin grammaa dl: n sijaan. 4dl juurta, kuinka paljon tämä paino on? Jos taikinan sisällä on paljon ilmakuplia, paino voi vaihdella merkittävästi.
  • K-Kuluttajapalvelu
    4 vuotta sitten
    Infel, thank you for your feedback. Unfortunately the weight of the dough has not been measured. For many people volumes are more easy to use.
  • Kimmo
    6 vuotta sitten
    Itse olen kohottanut huomattavasti pidempiä aikoja ja todennut että leipomiseen on syytä varata koko päivä. Lisäksi kannattaa käyttää mahdollisimman tuoreita jauhoja. Tänään taas leivon tätä ja juuren aloitin vuosi sitten.
  • Timo
    6 vuotta sitten
    Olen tehnyt tätä juuri hiljattain Suomen kansallisruuaksi äänestettyä leipää samasta juuresta lokakuusta saakka. Hyvää on tullut joka kerta. Vein tätä myös lomamatkalla viemisiksi sekä Saksaan suomalaisille tutuille että Espanjaan. Molemmat tykkäsivät siitä!
  • Milla
    6 vuotta sitten
    Hyvä ohje, leivästä tuli todella maukasta. Minun leipäni eivät kohonneet kovinkaan paljon, joten olivat valmiita noin 40minuutin paistoajalla.
  • K-Kuluttajapalvelu
    6 vuotta sitten
    arja, ikävä kuulla että leipä ei ollut onnistunut. Reseptin toimivuus on testattu K-koekeittiöllä. Jos taikina ei kohoa, voi syynä olla kylmyys, vetoisuus, liian lyhyt kohotusaika, huonosti toimiva juuri tai liian kova taikina. Vetinen maku viittaa siihen, ettei taikinan juuri ole toiminut kunnolla.
  • arja
    6 vuotta sitten
    Ei kohonnut uunissa ja maistui ihan vedeltä .mikä on syy ?
  • gitti
    7 vuotta sitten
    kiitos hyvästä ohjeesta, annoin taikinan kohota 2 tuntia samoin myös leipien, hyvää tuli
  • K-Kuluttajapalvelu
    7 vuotta sitten
    Ritva, kiitos kommentista. Ruisleipätaikina ei nouse yhtä paljon kuin hiivataikinat. Jos taikina ei kohoa, voi syynä olla myös mm. kylmyys, vetoisuus, liian lyhyt kohotusaika, huonosti toimiva juuri tai liian kova taikina. Kiva kuitenkin kuulla, että leipä oli maukasta!
  • Ritva
    7 vuotta sitten
    Tein ruisleipää hapanjuurella ohjeen mukaan. Jostain syystä ei noussut taikinana eikä leipinä vaan tuli melkoisen kovaa " jälkiuunileipää". Missä vika? Maukasta on😋
  • Sirpa
    7 vuotta sitten
    Kiitos hyvästä ohjeesta. Nyt ei tullut likilaskusia. Paistoin leivinuunissa n.. 30 min. Ja sai tuntuman millaista ruistaikinan pitää olla. Huomenna herkutellaan..