• Sesongin herkut
  • Erityisruokavaliot

Ruisleipä hapanjuuresta

Hapanjuureen leivottu ruisleipä saa maukkaan makunsa juuresta.
Ruisleipä hapanjuuresta
Testattu K-Ruoka koekeittiössä
  • 2 kpl
  • yli 60 min
  • 249 kcal / 100 g

Ainekset

2 kpl

1. päivä (aamu)

3. päivä (aamu)

4. päivä (aamu)

5. päivä: taikina

    • 4dljuurta
    • n. 1 1/2tlhienoa merisuolaa
    • 2dlkädenlämpöistä vettä

Valmistus

yli 60 min
  1. Sekoita jauhot ja kädenlämpöinen vesi keskenään kulhossa. Peitä astia kelmulla ja anna seistä lämpimässä paikassa (esim. lattialämmityksen päällä tai lieden reunassa) 2 vuorokautta. Sekoita muutaman kerran. Juuri alkaa hiljalleen kuplia.
  2. 3. päivän aamuna vatkaa joukkoon jauhot ja vesi ja jätä taas kelmun alle lämpimään paikkaan. Toista sama 4. päivän aamuna. Jätä vuorokaudeksi lämpimään kelmun alle. Seuraavana päivänä juuren tulisi olla kuohkeaa ja happaman tuoksuista.
  3. 5. päivänä ota taikinaa varten 4 dl juurta ja sekoita siihen suola. (Jätä noin 1 dl juurta talteen seuraavaa leivontakertaa varten). Sekoita joukkoon vesi ja alusta jauhot vähitellen. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Ripottele pinnalle hieman jauhoja ja paina kämmensyrjällä risti taikinan pintaan. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 1-2 tuntia tai kunnes taikina on kohonnut kunnolla. Voit kohottaa leivät esimerkiksi noin 25-asteisessa uunissa. Huoneenlämmössä kohottamiseen menee pidempi aika.
  4. Leivo taikinasta jauhotetulla alustalla 2 pyöreää limppua. Ripottele pinnalle jauhoja ja kohota liinan alla lämpimässä noin 1-2 tuntia tai kunnes leivät ovat kohonneet tarpeeksi. Leivät ovat valmiita paistettavaksi, kun pinta on revennyt verkkomaiseksi.
  5. Paista leipiä ensin 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Tämän jälkeen laske lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä noin 50 minuuttia. (Voit leipoa taikinasta myös reikäleipiä. Paista niitä 250-asteessa noin 30 minuuttia.) Peitä valmiit leivät leivinliinalla, jotta kuori pehmenee hieman. Hapanleivän maku ja rakenne ovat parhaimmillaan muutaman päivän päästä leipomisesta. Leipiä ei kannata pakastaa vielä leipomispäivänä.

Tiesitkö että...

Vinkki! Juuri säilyy hengissä noin viikon ajan jääkaapissa. Juuren elvytys: - 1. päivän ilta: Nosta 1 dl juurta huoneenlämpöön noin tunniksi. Sekoita juureen 1 1/2 dl kädenlämpöistä vettä ja 1 1/2 dl ruisjauhoja. Jätä astia lämpimään paikkaan kelmun alle yön yli. - 2. päivän aamu: Vatkaa juureen 2 dl kädenlämpöistä vettä ja 2 dl ruisjauhoja. Anna juuren käydä lämpimässä paikassa noin 8 tuntia. - Ota juurta taikinaa varten noin 4 dl ja jätä 1 dl talteen jääkaappiin ja leivo samalla tavalla kuin edellä (kohta 5. päivä: taikina).

Ravintosisältö per 100 g

  • 249 kcal1 040 kJ
  • Proteiinia8,02 g
  • Hiilihydraatteja49,6 g
  • Rasvaa1,63 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kommentoi

Arvosana reseptille26
  • Timo24.1.2017

    Olen tehnyt tätä juuri hiljattain Suomen kansallisruuaksi äänestettyä leipää samasta juuresta lokakuusta saakka. Hyvää on tullut joka kerta. Vein tätä myös lomamatkalla viemisiksi sekä Saksaan suomalaisille tutuille että Espanjaan. Molemmat tykkäsivät siitä!

  • Milla18.10.2016

    Hyvä ohje, leivästä tuli todella maukasta. Minun leipäni eivät kohonneet kovinkaan paljon, joten olivat valmiita noin 40minuutin paistoajalla.

  • K-Kuluttajapalvelu30.9.2016

    arja, ikävä kuulla että leipä ei ollut onnistunut. Reseptin toimivuus on testattu K-koekeittiöllä. Jos taikina ei kohoa, voi syynä olla kylmyys, vetoisuus, liian lyhyt kohotusaika, huonosti toimiva juuri tai liian kova taikina. Vetinen maku viittaa siihen, ettei taikinan juuri ole toiminut kunnolla.

  • arja29.9.2016

    Ei kohonnut uunissa ja maistui ihan vedeltä .mikä on syy ?

  • gitti12.9.2016

    kiitos hyvästä ohjeesta, annoin taikinan kohota 2 tuntia samoin myös leipien, hyvää tuli

  • K-Kuluttajapalvelu6.9.2016

    Ritva, kiitos kommentista. Ruisleipätaikina ei nouse yhtä paljon kuin hiivataikinat. Jos taikina ei kohoa, voi syynä olla myös mm. kylmyys, vetoisuus, liian lyhyt kohotusaika, huonosti toimiva juuri tai liian kova taikina. Kiva kuitenkin kuulla, että leipä oli maukasta!

  • Ritva4.9.2016

    Tein ruisleipää hapanjuurella ohjeen mukaan. Jostain syystä ei noussut taikinana eikä leipinä vaan tuli melkoisen kovaa " jälkiuunileipää". Missä vika? Maukasta on😋

  • Sirpa23.8.2016

    Kiitos hyvästä ohjeesta. Nyt ei tullut likilaskusia. Paistoin leivinuunissa n.. 30 min. Ja sai tuntuman millaista ruistaikinan pitää olla. Huomenna herkutellaan..