Hapanjuurispelttileipä
- Annosmäärä1 kpl
- Valmistusaikayli 60 min
- Laktoositon
- Maidoton
- Kananmunaton
Tee itse hapanjuuri speltistä ja leivo siitä hapanjuurispelttileipää. Rapea ja maukas lopputulos palkitsee vaivan.
- Laktoositon
- Maidoton
- Kananmunaton
Ainekset
1 kpl
100 g (n. 1 dl) | hapanjuurta speltistä (ks. erillinen ohje) tai |
2 1/2 dl | kädenlämpöistä vettä tai |
3 dl | puolikarkeita spelttijauhoja (esim. Birkkalan) tai |
3 1/2 dl | ydinspelttijauhoja (esim. Birkkalan) tai |
1 tl | hienoa merisuolaa tai |
Ravintosisältö
Energia | 731 kJ / 175 kcal |
Rasva | 1,2 g |
josta tyydyttynyttä | 0,2 g |
Hiilihydraatit | 31,8 g |
josta sokereita | 0,7 g |
Proteiini | 6,7 g |
Suola | 0,9 g |
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia
Valmistus
yli 60 min
Sekoita hapanjuuri, vesi ja spelttijauhot nopeasti keskenään, mutta älä vaivaa. Peitä astia kelmulla ja anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä tunnin ajan.
Ripottele taikinan päälle suola ja töki ja puristele taikinaa niin, että suola sekoittuu siihen. Työstä taikinaa kulhossa muutaman kerran taittamalla aina puolet taikinasta toisen puolen päälle. Anna taikinan levätä peitettynä noin puoli tuntia.
Toista taittelut vielä ainakin kahteen kertaan ja anna taikinan aina taittelun jälkeen levätä puoli tuntia. Taikina on valmista muotoiltavaksi, kun se tuntuu kimmoisalta.
Kumoa levännyt taikina työtasolle ja muotoile kiertäen pyöreäksi tiiviiksi limpuksi. Anna taikinan jälleen levätä työtasolla puoli tuntia.
Jauhota taikina ja työpöytä. Pyöräytä taikina ylösalaisin ja painele varovasti venyttäen paksuksi levyksi. Taittele levy kolmin kerroin pitkänomaiseksi pötköksi.
Vuoraa kohotuskori tai leipävuoka puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Jauhota pyyhe hyvin. Nosta taikinapötkö vuokaan. Peitä vuoka kelmulla, jotta leipä ei kuivu. Kohota huoneenlämmössä 2–4 tuntia, kunnes se on kaksinkertainen. Voit kohottaa leivän myös jääkaapissa, jolloin leipään kehittyy lisämakua. Kylmäkohotus vie aikaa noin 12–20 tuntia.
Kumoa kohonnut leipä varovasti pellille leivinpaperin päälle. Irrota pyyhe varovasti. Leikkaa leipään viillot terävällä veitsellä. Paista leipää uunissa keskitasolla ensin 250 asteessa 20 minuuttia. Laske uunin lämpö sitten 225 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia.
Jäähdytä leipä ritilän päällä, jotta se pysyy rapeana.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
- Sunspelt puolikarkea alkuvehnäjauho 700g luomuHinta 4,15/kpl5,93/kg
- SunSpelt Luomuspeltti 800g TäysjyväjauhoHinta 3,95/kpl4,94/kg
- Birkkalan Luomu puolikarkeat spelttijauhot 800g täysjyväHinta 3,25/kpl4,06/kg
- Jozo Le Saunier de Camargue Fleur de Sel merisuola 125gHinta 3,29/kpl26,32/kg
- Jozo Le Saunier de Camargue Hieno merisuola sirotin 250gHinta 2,79/kpl11,16/kg
Voisit pitää myös näistä
- yli 60 min4,3(35 arviota)
- yli 60 min4,1(139 arviota)
- yli 60 min2,8(25 arviota)
- yli 60 min3,8(26 arviota)
- yli 60 min3,0(10 arviota)
- yli 60 min3,6(10 arviota)
- yli 60 min2,8(4 arviota)
- yli 60 min4,0(139 arviota)
Arvostele resepti
ka. 4,4 (43 arviota)
- Eläkeläisen askartelua11 kuukautta sittenHyvä, yksityiskohtainen ohje. YouTubesta vielä löytyi lisävinkkejä, joita noudatin. Speltistä ei näyttäisi tulevan ihan samalla lailla käyttäytyvä juuri kuin ehkä vehnäjauhosta, mutta yllättävän hyvin jo ensimmäinen leipä nousi uudesta juuresta.
- Leipuri-PiPaa1 vuosi sittenTodella kuiva taikina tuli! Ei sitä saanut mitenkään työstettyä kunnolla. Tein sitten sämpylöitä taikinasta ja ne olivat kovat päältä ja oudon kuivat sisältä.
- aloittelija4 vuotta sittenEmojuurta tehdessäni unohdin neljäntenä päivänä laittaa jauhoja ja vettä. Onko juuri pilalla? Se kupli hyvin toisena päivänä ja oli voimakkaantuoksuinen. Nyt se on lässähtänyt ja vahva tuoksu on poissa.Heitänkö juuren pois ja teen uuden?
- K-Kuluttajapalvelu4 vuotta sittenAloitteleva leipuri, resepti on testattu K-koekeittiöllä ohjeessa mainituilla raaka-ainemäärillä. Voit tarvittaessa vähentää jauhojen määrää mikäli taikina niin vaatii. On suositeltavaa ottaa myös huomioon että taikina usein löystyy kohotessaan, mikä vaikuttaa taikinan ja leivän lopulliseen koostumukseen.
- Aloitteleva leipuri4 vuotta sittenVeden määrä reseptissä tuntuu aika pieneltä. Tarvitseeko spelttijauho vähemmän nestettä kuin normaali jauho vai onko tähän jokin muu syy?
- Kämmäri4 vuotta sittenMiksi suola laitetaan vasta tunnin päästä? Meneekö leipä pilalle jos laittaa suolan heti jauhojen kanssa?
- K-Kuluttajapalvelu4 vuotta sittenKämmäri, suola voi vaikuttaa käytetyn hapanjuuren käymisen aktiivisuuteen, joten reseptin tekijä on halunnut varmistaa juuresta halutun hyödyn ja lisännyt suolan vasta jälkikäteen. Hapanjuuren toiminta ja aktiivisuus käymisreaktiossa voi vaihdella paljonkin, mutta leivän voi hyvin valmistaa myös lisäämällä suolan jo aiemmin taikinan joukkoon.
- Espanjassa asuva4 vuotta sittenAjattelin kokeilla tätä leipää koska täällä Espanjassa saa helposti spelttijauhoja. Olen vasta juuren valmistusvaiheessa. Voiko juurella ja tällä reseptillä tehdä myös speltti sämpylöitä?
- K-Kuluttajapalvelu4 vuotta sittenEspanjassa asuva, resepti on testattu vain tälle leivälle, mutta toki taikinasta voi pyöritellä sämpylöitäkin. Niiden paistoon tosin riittää sitten lyhyempi aika, todennäköisesti 225 asteessa 10-12 minuuttia voisi olla sopiva.
- kiskis5 vuotta sittenVarsin kuiva taikina, ja jos aloittelija tällä lähtee tekemään niin ei tule kovinkaan hyvää leipää