Hapanjuurispelttileipä
Tee itse hapanjuuri speltistä ja leivo siitä hapanjuurispelttileipää. Rapea ja maukas lopputulos palkitsee vaivan. Noin 2,00 €/kpl*
- 1 kpl
- yli 60 min
Ainekset
1 kpl
- 100g(n. 1 dl)hapanjuurta speltistä (ks. erillinen ohje)
- 2 1/2dlkädenlämpöistä vettä
- 3dlpuolikarkeita spelttijauhoja (esim. Birkkalan)
- 3 1/2dlydinspelttijauhoja (esim. Birkkalan)
- 1tlhienoa merisuolaa
Valmistus
yli 60 min- Sekoita hapanjuuri, vesi ja spelttijauhot nopeasti keskenään, mutta älä vaivaa. Peitä astia kelmulla ja anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä tunnin ajan.
- Ripottele taikinan päälle suola ja töki ja puristele taikinaa niin, että suola sekoittuu siihen. Työstä taikinaa kulhossa muutaman kerran taittamalla aina puolet taikinasta toisen puolen päälle. Anna taikinan levätä peitettynä noin puoli tuntia.
- Toista taittelut vielä ainakin kahteen kertaan ja anna taikinan aina taittelun jälkeen levätä puoli tuntia. Taikina on valmista muotoiltavaksi, kun se tuntuu kimmoisalta.
- Kumoa levännyt taikina työtasolle ja muotoile kiertäen pyöreäksi tiiviiksi limpuksi. Anna taikinan jälleen levätä työtasolla puoli tuntia.
- Jauhota taikina ja työpöytä. Pyöräytä taikina ylösalaisin ja painele varovasti venyttäen paksuksi levyksi. Taittele levy kolmin kerroin pitkänomaiseksi pötköksi.
- Vuoraa kohotuskori tai leipävuoka puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Jauhota pyyhe hyvin. Nosta taikinapötkö vuokaan. Peitä vuoka kelmulla, jotta leipä ei kuivu. Kohota huoneenlämmössä 2-4 tuntia, kunnes se on kaksinkertainen. Voit kohottaa leivän myös jääkaapissa, jolloin leipään kehittyy lisämakua. Kylmäkohotus vie aikaa noin 12-20 tuntia.
- Kumoa kohonnut leipä varovasti pellille leivinpaperin päälle. Irrota pyyhe varovasti. Leikkaa leipään viillot terävällä veitsellä. Paista leipää uunissa keskitasolla ensin 250 asteessa 20 minuuttia. Laske uunin lämpö sitten 225 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia.
- Jäähdytä leipä ritilän päällä, jotta se pysyy rapeana.
Tiesitkö että...
*Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 01/2019. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.Kategoriat
Leivonta ja jälkiruoat Erityisruokavaliot
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteilla
Oletko verkkokauppaostoksilla? Valitsethan ensin kaupan, josta haluat tilauksesi tehdä.Valikoima ja hinnat kaupasta
Kommentoi
Emojuurta tehdessäni unohdin neljäntenä päivänä laittaa jauhoja ja vettä. Onko juuri pilalla? Se kupli hyvin toisena päivänä ja oli voimakkaantuoksuinen. Nyt se on lässähtänyt ja vahva tuoksu on poissa.Heitänkö juuren pois ja teen uuden?
Aloitteleva leipuri, resepti on testattu K-koekeittiöllä ohjeessa mainituilla raaka-ainemäärillä. Voit tarvittaessa vähentää jauhojen määrää mikäli taikina niin vaatii. On suositeltavaa ottaa myös huomioon että taikina usein löystyy kohotessaan, mikä vaikuttaa taikinan ja leivän lopulliseen koostumukseen.
Veden määrä reseptissä tuntuu aika pieneltä. Tarvitseeko spelttijauho vähemmän nestettä kuin normaali jauho vai onko tähän jokin muu syy?
Miksi suola laitetaan vasta tunnin päästä? Meneekö leipä pilalle jos laittaa suolan heti jauhojen kanssa?
Kämmäri, suola voi vaikuttaa käytetyn hapanjuuren käymisen aktiivisuuteen, joten reseptin tekijä on halunnut varmistaa juuresta halutun hyödyn ja lisännyt suolan vasta jälkikäteen. Hapanjuuren toiminta ja aktiivisuus käymisreaktiossa voi vaihdella paljonkin, mutta leivän voi hyvin valmistaa myös lisäämällä suolan jo aiemmin taikinan joukkoon.
Ajattelin kokeilla tätä leipää koska täällä Espanjassa saa helposti spelttijauhoja. Olen vasta juuren valmistusvaiheessa. Voiko juurella ja tällä reseptillä tehdä myös speltti sämpylöitä?
Espanjassa asuva, resepti on testattu vain tälle leivälle, mutta toki taikinasta voi pyöritellä sämpylöitäkin. Niiden paistoon tosin riittää sitten lyhyempi aika, todennäköisesti 225 asteessa 10-12 minuuttia voisi olla sopiva.
Varsin kuiva taikina, ja jos aloittelija tällä lähtee tekemään niin ei tule kovinkaan hyvää leipää