Helppoa ruoanlaittoa karitsasta ja lampaasta

Helppoa ruoanlaittoa karitsasta ja lampaasta

Lammas on helppo, maukas ja melko edullinenkin raaka-aine. Mitkä ovat Aki Wahlman parhaat vinkit lampaan- ja karitsanlihan käsittelyyn?

Lammas sopii hyvin monenlaiseen ruoanlaittoon ja tuo tarvittaessa juhlavuutta ruokalajeihin. Lampaanliha on mureaa ja pehmeää, ja siinä on hieno oma makunsa.Lampaanlihaa myydään jatkuvasti enemmän K-ruokakaupoissa. Suosituimpia lihalaatuja ovat jauheliha, filee ja paisti.

Vorschmackia ja lampaankaretta

"Lampaanlihan suosio kasvaa jatkuvasti myös, koska ruokakulttuurimme kansainvälistyy koko ajan. Lammas on suosittua esimerkiksi Välimeren maissa ja Intiassa, josta olemme oppineet myös viime vuosina suosituksi tulleen lammascurryn teon", Aki Wahlman kertoo.

Aki Wahlman on tunnettu kokki, joka muistetaan muun muassa televisio-ohjelmista Kokkisota, Liemessä ja Mitä tänään syötäisiin? Hän voitti Vuoden kokkikilpailun vuonna 1996.

"Käytän itse paljon lampaan- ja karitsanlihaa erityisesti grillauksessa kesällä ja jauhelihana ympäri vuoden. Lempiruokani jauhetusta lampaanlihasta on vorschmack ja grilliruoista luineen grillattu lampaankare. Luut pitävät lihan grillatessa mehevänä ja auttavat säilyttämään annoksessa kauniin muodon", Aki kertoo.

"Lampaan paahtopaisti taas on monipuolinen ruokalaji, joka taipuu vaikka lounasruoaksi. Myös pidempään haudutetusta lampaan potkasta saa mehevän aterian", Wahlman jatkaa.

Vaihtelua muille lihoille

"Lammas on maukasta vaihtelua naudalle, sialle ja siipikarjalle, sillä sen liha on mureaa ja pehmeää. Uusiseelantilainen lammas on miedomman makuista kuin suomalainen lampaan- ja karitsanliha, joten se sopii hienosti lampaan makuun tottumattomammallekin ruokailijalle", Aki kertoo.

"Maukkainta lampaanlihaa on mielestäni ahvenanmaalainen karitsanliha Ahvenanmaan saaristolampaasta, jossa on voimakas lampaan maku. Suomalainen lampaanliha on usein myös luomutuotantoa, minkä voi maistaa lihassa."

Wahlmanin mukaan lampaan kanssa sopivat mitkä tahansa lisäkkeet, jotka yleensäkin sopivat lihan kanssa. Erityisesti sienet ja juurekset ovat hyvä makupari lampaalle. Tummat kastikkeet tukevat hyvin roseena tarjottavaa lihaa. Vinkkejä lisäkkeistä voi myös etsiä niiden maiden ruokakulttuureista, joissa lammasta käytetään paljon.

Helposti jauhelihasta

"Ehdottomasti helpoin tapa aloittaa lampaanlihan kokeilu on jauheliha. Lammasjauhelihaa voi vaikka aluksi yhdistää naudan jauhelihaan, jolloin maku jää miedommaksi. Jauhelihasta voi pyöräyttää esimerkiksi italialaistyyppiset lihapullat, jotka keitetään kypsiksi tomaattikastikkeessa. Perinteisiä lammasruokia Suomessa ovat erilaiset keitot ja padat, joita kannattaa myös kokeilla", Wahlman kannustaa.

Wahlman suosittelee lampaanlihan maustamiseen perinteisiä yrttejä, kuten timjamia, rosmariinia ja minttua, mutta rohkaisee kokeilemaan myös esimerkiksi salviaa ja muita yleisesti lihan kanssa käytettäviä mausteita.

Teksti: Johanna Koroma

Maistuvia reseptejä karitsasta ja lampaasta

Sinua saattaisi kiinnostaa