Rairuoho luo pirteää pääsiäistunnelmaa
Päivitetty 1.3.2024Juhlista pääsiäistä, uudelleensyntymisen juhlaa, seuraamalla miten pirteä rairuoho herää ikkunalaudallasi. Kun istutat rairuohon ennen palmusunnuntaita, se on parhaimmillaan juuri pääsiäisenä. Katso tästä rairuohon kylvöohjeet kohta kohdalta!
Rairuohon kylvöohjeet
Levitä rairuohon astiaan multaa ja kastele sitä hieman.
Ripottele mullan päälle tasainen kerros raiheinän siemeniä. Laita rairuohon siemeniä mielummin liikaa kuin liian vähän, jotta rairuohosta ei tule liian harva.
Peitä siemenet ohuella multakerroksella ja kastele kevyesti.
Voit halutessasi peittää astian muovikelmulla tai vaikka kakkukuvulla itämiseen asti. Tämä pitää ilmankosteuden optimaalisena ja nopeuttaa itämistä, mutta ei ole välttämätöntä.
Kastele rairuohoa säännöllisesti.
Rairuoho itää noin viidessä päivässä. Muista kylvää rairuoho ennen palmusunnuntaita, niin se on parhaimmillaan pääsiäisenä!
Rairuohon hoito
Kastele rairuoho sumutepullolla vaikka joka päivä. Rairuohon multa saa ja pitäisikin pysyä kosteana.
Voit leikata rairuohoa saksilla tasaiseksi, mikäli koko istutus tai tai jotkut rairuohot kasvavat liian korkeiksi
Vinkkejä rairuohon koristeluun
Voit luoda rairuoholle monenlaisia ilmeitä koristelemalla sen eri tavoin. Oletko kokeilunhaluinen koristelija vai luotatko perinteikkääseen pääsiäistyyliin? Perinteisimpiä ikisuosikkeja ovat pikkuisten pupujen ja tipujen lisäksi erilaiset pääsiäiskaramellit, suklaamunat sekä itse maalatut pääsiäismunat.
Askartele supersuloinen pupu pensaassa, hauskoja pääsiäismunia tai värjää kananmunat luonnon väreillä vaikka yhdessä lasten kanssa. Myös iloisen väriset nauhat, rusetit sekä kukat sopivat rairuohoon ja tuovat raikasta pääsiäistunnelmaa.
Villimmät koristelijat voivat luoda kokonaisen rairuohometsän asettelemalla korsien sekaan lasten pieniä muovieläimiä aina kotieläimistä eksoottisiin lintuihin ja norsuihin. Myös LEGO-ukot tai vaikkapa pahville liimatut sarjakuvasankarit voivat vallata kokeilunhaluisimman kasvattajan rairuohomättään.
3 + 1 extravinkkiä rairuoholle
VINKKI 1: Voit kylvää pääsiäisen iloksi ikkunalaudallesi perinteistä rairuohoa tai kokeilla vaihtoehtoisesti vehnän, ohran, kissanruohon tai vaikkapa kiehtovan kähärien herneenversojen kasvattamista. Katso vaihtoehdot rairuoholle sekä niiden istutus- ja hoito-ohjeet ja luo trendikäs pääsiäistunnelma kotiin.
VINKKI 2: Kiireisten tai viherpeukalottomien ei myöskään tarvitse olla ilman keväistä piristäjää, sillä kauppojen yrttihyllyiltä löytyvä vehnänoras on mainio valmis ruohotupsu.
VINKKI 3: Rairuohon astiaksi sopivat hyvin astian, lautasen tai ruukun sijasta vaikkapa jogurttipikarit tai maitopurkin pohjasta leikattu kylvöastia. Purkit voi halutessaan päällystää vaikka kartongilla tai maalata ennen rairuohon istuttamista. Kun rairuohon purkki on valmis, lisää purkin pohjalle multa, kastele hieman vedellä ja ripottele päälle siemenet. Peitä siemenet vielä ohuella multakerroksella ja kastele. Pienet rairuohopurkit mahtuvat pääsiäispöydän koristeeksi tai aurinkoista ikkunalautaa somistamaan.
VINKKI 4: Pääsiäisen jälkeen rairuohon voi laittaa biojätteeseen. Mikäli käytössä oli kartonkipikareita tai purkkeja, voi ne kierrättää kartonkikeräyksessä.