Mäkelän tilalla Himangan kylässä kasvavat Pirkka perunat

Mäkelän tilalla Himangan kylässä kasvavat Pirkka perunat

Päivitetty 18.12.2019

Mäkelän Perunatalo Oy sijaitsee Keski-Pohjanmaalla Himangan kylässä. Tilalla kasvatetaan ja pakataan kaikkia eri Pirkka perunalaatuja.

Perunaa avomeren rannalta Himangasta

Mäkelän sukutila sijaitsee avomeren rannalla Keski-Pohjanmaalla Himangan kylässä. Tilaa isännöivät tällä hetkellä Juha ja Leila Mäkelä, ja seuraavaksi johtoon on astumassa heidän poikansa Kimmo. Tilalla kasvatetaan ja pakataan kaikkia eri Pirkka perunalaatuja. Tulevan isännän Kimmon mukaan peruna sopii oikein hyvin Suomen ilmastoon, vaikkakin lyhyt kesä antaa oman haasteensa viljelyyn. ”Viljelyssä ja lajikkeenvalinnassa kaiken on mentävä nappiin, jotta peruna ehtii luontaisesti kasvaa Suomen lyhyessä kesässä.” Hyvä sato vaatii Kimmon mukaan ammattitaitoista ja innostunutta viljelijää mutta myös malttia.

Mäkelän tilalla on pitkät perinteet

Mäkelän tilan historia jatkuu niin pitkälle, että tarkkaa perustamisvuotta on täysin mahdoton sanoa. Kimmon arvion mukaan tila olisi kuitenkin noin 200 vuotta vanha. ”94-vuotta täyttää meidän pappa tänä vuonna. Mitä hänen muistelmistaan ja historiaa selaamalla olen selvittänyt, pitäisi minun olla tilan seitsemäs isäntä.” Voidaan siis hyvin puhua pitkistä perinteistä. Myyntitarkoitukseen Mäkelän tilalla on viljelty 50-luvun lopulta asti. Aluksi tilalla harjoitettiin karjanhoitoa, mutta karjasta luovuttiin vuonna 1979. Siitä lähtien tilalla on keskitytty täysvaltaisesti ruokaperunan viljelyyn.

Tämä tila on lapsilta lainassa

Kysyttäessä työn parhaista puolista, joutuu Kimmo hetken miettimään. ”Kyllä se varmaan se perimmäinen ajatus on, että pystyy, osaa ja saa tuottaa suomalaista ruokaa suomalaisiin ruokapöytiin. Se on tärkeintä. Ja että saa käyttää työvälineenä suomalaista multaa.” Kimmo korostaa kestävän kehityksen periaatteiden tärkeyttä: ”Itse ainakin koen, että tämä tila on lainassa lapsiltani. Pyrin viljelemään sillä tavalla, että se ei ole mitään tulevaisuudesta pois.”

Kimmon Pottupuuro

  • 1 ps (2 kg) Pirkka suomalaista jauhoista perunaa
  • n. 3dl punaista maitoa.
  • 1 iso sipuli
  • voita

Soseuta keitetyt perunat kuullotetun sipulin kanssa ja herkuttele!