Appelsiinista raikasta energiaa kokkailuun ja leivonnaisiin

Appelsiinista raikasta energiaa kokkailuun ja leivonnaisiin

Päivitetty 11.1.2023

Appelsiini on jo kauan ollut yksi suomalaisten suosikkihedelmistä, eikä syyttä, sillä se on raikkaan makea ja hyvin terveellinen hedelmä. Appelsiineja saa kaupoista lähes ympäri vuoden, mutta parhaimpana sesonkina ne ovat mehukkaita ja hapokkaan makeita. Appelsiinit maistuvat sellaisenaan, mehuna tai hyödynnä koko hedelmä ruoanlaitossa tai leivonnassa!

Missä appelsiini kasvaa?

Appelsiinien sesongit vaihtelevat lajikkeittain. Marras-helmikuun appelsiinit tulevat useasti Espanjasta, tammi-maaliskuussa appelsiinit kasvavat Marokossa, Kreikassa ja Egyptissä, ja huhtikuun parhaimmat appelsiinit saadaan Israelista.

Milloin appelsiinit ovat parhaimmillaan?

Mehukkaimmillaan appelsiinit ovat tammikuusta maaliskuuhun, jolloin on useimpien appelsiinilajikkeiden parhain sesonki. Satokautena maukas appelsiini on kooltaan pieni tai keskisuuri. Kokoonsa nähden appelsiinin kannattaa olla myös painava: mitä painavampi appelsiini on, sitä todennäköisemmin se on mehukas.

Onko appelsiini terveellistä?

Appelsiinissa on runsaasti C-vitamiinia sekä kalsiumia ja kaliumia. Appelsiini onkin jo kauan tunnettu vitamiinipommina, jonka suuri C-vitamiinipitoisuus auttaa flunssakautena pitämään nuhat ja yskät loitolla. Jo yhdestä appelsiinista saakin melkein kokonaan yhden päivän suosituksen verran C-vitamiinia. Parhaimman hyödyn appelsiinien terveysvaikutuksista saa syömällä appelsiinit tuoreeltaan kuorittuna.

Miten appelsiini säilyy parhaiten?

Appelsiinit säilyvät parhaiten viileässä 3‒7 asteessa, joten esimerkiksi jääkaapin lokero vihanneksille ja hedelmille on hyvä säilytyspaikka appelsiineille. Jääkaapissa appelsiinit säilyvät helposti kaksikin viikkoa. Mutta paksun kuorensa ansiosta appelsiini säilyy hyvin myös huoneenlämmössä. Appelsiinit ovat kuitenkin hyvin herkkiä etyleenille, eli hedelmistä erittyvälle kypsyttävälle kaasulle, joten appelsiinit kannattaa pitää erillään muista hedelmistä. Huoneenlämmössä appelsiinit säilyvät ainakin viikon.

Kuoritut appelsiinit kannattaa laittaa esimerkiksi tuorekelmuun tai pakastepussiin ja säilyttää jääkaapissa, jotta ne eivät kuivu niin helposti.

Miten appelsiini kuoritaan?

Appelsiinin kuorimiselle on yhtä monta tapaa kuin on syöjääkin, mutta helpoiten kuoren saa irti veitsen avulla. Yksi tapa on leikata ensin juuresveitsellä kannan kohdalta kuori pois. Tämän jälkeen kuoreen tehdään viiltoja ylhäältä alas. Kun viillot on tehty, kuoren saa helposti irti sormin. Jos käytössä on isompi leikkuuveitsi, voidaan leikata kuori ensin irti kannoista. Sen jälkeen leikataan leikkuuveitsellä loput kuoret pois appelsiinin muodon mukaisesti mahdollisimman varovaisesti, jottei hedelmälihaa leikata liikaa samalla.

Miten appelsiinia voi käyttää?

Appelsiinin voi herkutella kuorittuna sellaisenaan, mutta se sopii hyvin myös raikastamaan niin arkiruokia kuin leivonnaisiakin. Kannattaakin joskus kokeilla resepteissä sitruunan sijasta appelsiinia! Ruoanlaitossa ja leivonnassa appelsiinista voi käyttää kuoret, mehun ja hedelmälihankin. Löydä herkulliset appelsiiniset reseptit ruoanlaittoon ja jos puolestaan etsit appelsiinileivonnaisten reseptejä, löydät täältä ihanat leivonnaisreseptit appelsiinista.

Paistettu appelsiinijuustokakku (680x300) Kuvassa: Paistettu appelsiinijuustokakku

Osta appelsiinit kätevästi verkkokaupasta

Pirkka appelsiini - kuva

Pirkka appelsiini

Katso lisää ›

Pirkka Luomu appelsiini - kuva

Pirkka Luomu appelsiini

Katso lisää ›

Pirkka espanjalainen appelsiini 1,5kg - kuva

Pirkka espanjalainen appelsiini 1,5kg

Katso lisää ›

Pirkka Appelsiini Cara cara/Kirkwood 1kg punalihainen - kuva

Pirkka Appelsiini Cara cara/Kirkwood 1kg punalihainen

Katso lisää ›