Makoisa mango tuo väriä keittiöön ja koukuttaa mehukkuudellaan

Makoisa mango tuo väriä keittiöön ja koukuttaa mehukkuudellaan

Päivitetty 18.12.2023

Mango on maailman paras hedelmä! Kokeile sitä monipuolisesti erilaisiin salaatteihin, jälkiruokiin, leivontaan, kastikkeisiin sekä lintu- ja liharuokiin. Kauniin keltainen mango syödään kypsänä – silloin sen maku on mehukkaan makea.

Mango on suurilehtinen puu, jonka hedelmät ovat keltaisen, punaisen ja vihreän sävyissä esiintyviä pitkänomaisia, soikeita luumarjoja. Voit napata kaupan hyllyltä minkä värisen mangon tahansa, sillä kuoren värillä ei ole vaikutusta hedelmän makuun. Mango maistuu hieman persikkaiselta ja on erittäin mehukas.

Mango sisältää runsaasti A-vitamiinin esiastetta ja beetakaroteenia. Se on oikein terveellinen herkku!

Miten mango kasvatetaan?

Mangoa viljellään laajalti trooppisella vyöhykkeellä ja se onkin tropiikin viljellyin puu. Se on erityisesti Aasiassa suosittu hedelmä.

Mistä tietää, onko mango kypsä?

Mango on kypsä, kun se antaa hieman periksi varovasti puristaessa. Kypsän mangon tunnistat myös siitä, että sen tuoksu muistuttaa hieman pihkan tuoksua ja kun leikkaat mangon auki, se on väriltään intensiivisen keltainen. Mitä oranssimpi väri on, sitä laadukkaammasta lajikkeesta on kyse.

Jos ostit kaupasta raa’an hedelmän ja pohdit, miten mangon saa kypsymään, nappaa paperipussi ja laita mango sinne omenan kanssa. Mango kypsyy huoneenlämmössä alle viikossa. Raakaa mangoa ei kannata syödä, sillä se maistuu pahalta ja saippuaiselta.

Miten tuore mango säilytetään?

Mango säilyy parhaiten huonelämpötilaa viileämmässä, noin + 9 - +15 asteessa. Ole kuitenkin tarkka säilytyslämpötilassa, sillä mango paleltuu herkästi.

Mitä leipoa mangosta?

Pehmeänmakuinen mangojuustokakku on yksi juhlien kestosuosikki. Vegaaninen mangojuustokakku ilahduttaa juhlien vegaaneja, mutta maistuu mainiosti myös muille vieraille.

Mangorahkapullat 680x300 Kuvassa: Mango-rahkapullat

Katso Top 5 mangoreseptit tästä.

Miten mango kuoritaan?

Käytä tuoreen mangon kuorimiseen terävää veistä. Mango pilkotaan leikkaamalla se ensin kolmeen osaan pitkittäin. Koita saada leikattua mahdollisimman läheltä mangon kiveä. Tee sitten puolikkaisiin paloihin viiltoja, jotka eivät kuitenkaan mene kuoresta läpi. Tee viillot molempiin suuntiin, jolloin hedelmälihaan tulee ristikko. Sen jälkeen kuoren voi kääntää toisinpäin ja napsia mangopalat suoraan kuoresta lusikalla tai veitsellä. Kiven ympärille jäänyt hedelmäliha leikataan lopuksi pois terävällä veitsellä. Tätä tapaa sanotaan myös mangosiiliksi.

Voit poistaa mangokuutiot myös juomalasin avulla! Tee ensin mangopuolikkaisiin viillot ja sitten paina puolikasta lasin yläreunaan niin, että sen kuori on ulospäin. Kun painat mangoa alaspäin lasin reunaa pitkin, hedelmäliha jää lasin sisälle ja kuori ulkopuolelle.

Opi, miten tuore mango paloitellaan ja nappaa myös hevimestarin parhaat vinkit hedelmän valintaan:

Tilaa mangot kätevästi verkkokaupasta

Pirkka mangoviipaleet sokeriliemessä 425g/255g - kuva

Pirkka mangoviipaleet sokeriliemessä 425g/255g

Katso lisää ›

Pirkka mangosose 0,5l - kuva

Pirkka mangosose 0,5l

Katso lisää ›

Pirkka mangokuutioita 300 g pakaste - kuva

Pirkka mangokuutioita 300 g pakaste

Katso lisää ›

Pirkka syöntikypsä mango 1lk - kuva

Pirkka syöntikypsä mango 1lk

Katso lisää ›