Mitä on vihreä matcha?

Mitä on vihreä matcha?

Päivitetty 18.4.2018

Japanilaisen teekulttuurin erikoisuus, matcha, on hienoksi jauhettua vihreää teetä. Matchasta valmistetaan erilaisia juomia, kuten vahvaa teetä sekä matcha-lattea. Räikeä matcha-jauhe sulautuu loistavasti jälkiruokiin ja leivonnaisiin, esimerkiksi vihreätee-jäätelöön sekä matcha-kekseihin.

Japanilaisen teekulttuurin erikoisuus

Hienoksi jauhettu vihreä matchatee on värikäs villitys Aasiasta. Matchaa ylistetään sen väitettyjen terveysvaikutusten vuoksi, joiden kerrotaan perustuvan muun muassa huolelliseen kasvatustapaan sekä auringolta suojaamiseen. Mahdollisten terveysvaikutusten sanotaan perustustuvan myös osittain siihen, että tavallisten teelehtien pelkän haudutuksen sijaan matchasta nautitaan jauhettuna koko teelehti. Antioksidanttien ja flaconoidien lisäksi matcha sisältää myös paljon kofeiinia muista vihreäteelaaduista poiketen. Matchan sanotaan olevan superfoodia, joka puhdistaa elimistöä sekä virkistää ja parantaa mielentilaa.

Mihin matcha-jauhetta käytetään?

Matchasta valmistetaan voimakkaan makuista vihreää teetä vispaamalla jauhetta kuumaan veteen. Lasin pohjalle jäävä pulveri on myös tarkoitettu nautittavaksi. Huomiota herättävissä vaaleanvihreissä matcha-latte-juomissa jauhetta sekoitetaan pieneen määrään keitettyä vettä, ja päälle kaadetaan lämmintä, vaahdotettua täysmaitoa. Vegaanisen matcha-laten saat käyttämällä maidon tilalla kaurajuomaa. Kahvia ja kasvisruokaa -blogi on myös loihtinut kokeilunhaluisille kookosmaidon ystäville ihanan kookos-matcha-latte-reseptin.

Matcha sopii erityisen hyvin juomien lisäksi myös jälkiruokiin ja leivonnaisiin! Vihreätee- eli matchajäätelöstä on tullut ulkomailla todellinen villitys, joka on nyt myös saapunut Suomeen! Herkullisen, vihreän jäätelön valmistaa helposti jäätelökoneella tai ilman. Yllätä ystävät, sukulaiset ja perheenjäsenet matcha-latte-kekseillä tai matchajauheessa pyöräytetyillä raakasuklaapalloilla, jotka sopivat katseenvangitsijoiksi juhlien kahvipöytään tai vaikkapa naposteltavaksi matcha-laten kera! Kokeile matchajauhetta myös smoothieissa - vaikkapa vihreässä smoothiebowlissa. Räikeän värinsä puolesta matcha toimii myös koristelussa. Jauhe kannattaa kuitenkin ripotella maltillisesti siivilän läpi paakkuuntumisen varalta.