Ihanan aromikas ja makea viikuna

Ihanan aromikas ja makea viikuna

Päivitetty 29.11.2023

Viikuna on miedosti happaman makea hedelmä.  Muodoltaan tuore viikuna on sipulinmuotoinen ja nahkamaisen ohuen kuoren väri vaihtelee vihreästä sinipunaiseen ja ruskeaan. Viikunan hedelmäliha on pehmeää ja punertavaa. Ohuen, vihreään ja violettiin vivahtavan kuoren sisällä on paljon syötäviä siemeniä.

Miten käyttää viikunaa?

Viikunoita on saatavilla ympäri vuoden, mutta paras sesonki on turkkilaisten Bursa-viikunoiden kaudella elokuun lopulta marraskuun loppuun. Ne vapautetaan myyntiin vasta kun turkin viranomaiset antavat luvan: näin varmistetaan, että viikunoiden laatu on erinomainen.

  • Parhaimmillaan ja makeimmillaan viikuna on, kun sen kuori on ohut.

  • Tuoreen viikunan maku on happaman makea. Hedelmä syödään huuhdeltuna kuorineen. Paksukuorinen viikuna kannattaa kuitenkin ensin kuoria!

  • Viikunat on hyvä säilyttää kylmässä +2– +5 asteessa ja käyttää mahdollisimman pian.

  • Viikunat ja juustot, erityisesti sinihomejuustot ovat hyvä makupari. Tuoreet, mehukkaat viikunat sopivat mainiosti salaatteihin ja alkupaloihin. 

Pikkujoulupöydässä ja illanistujaisissa maistuvat parmankinkkuviikunat erilaisten juustojen kera. Näyttävä viikunasalaatti sopii puolestaan juhlavammankin illallisen alkuruoaksi. Valmista jälkiruoaksi viikunat ja mascarponevaahto, helppo viikuna-suklaakakku tai rennot viikunatortut. Viikunasta tehty hillo sopii täydellisesti juustojen kanssa nautittavaksi.

Viikunat ja mascarponevaahto 680x300 Kuvassa: Viikunat ja mascarponevaahto

Viikuna maistuu myös kuivattuna

Myös kuivatut viikunta ovat herkkua. Pirkka Luomu pehmeät viikunat ovat kuivattuja viikunoita, jotka ovat herkullisen meheviä ja aromikkaita. Pehmeät viikunat sopivat sellaisenaan naposteltaviksi sekä leivontaan ja ruoanvalmistukseen.

Viikunat kätevästi myös verkkokaupasta!