Raaka-aineet
Viikuna

Viikuna

Viikuna on aromikas ja miedosti happaman makea hedelmä.  Muodoltaan tuore viikuna on sipulinmuotoinen ja nahkamaisen ohuen kuoren väri vaihtelee vihreästä sinipunaiseen ja ruskeaan. Viikunan hedelmäliha on pehmeää ja punertavaa. Ohuen, vihreään ja violettiin vivahtavan kuoren sisällä on paljon syötäviä siemeniä.

Miten käyttää viikunaa?

Tuoreen viikunan maku on happaman makea, mutta ei niin makea kuin kuivattujen tai puolikuivattujen viikunoiden. Hedelmä syödään huuhdeltuna kuorineen. Paksukuorinen viikuna kannattaa kuitenkin ensin kuoria!

  • Parhaimmillaan ja makeimmillaan viikuna on, kun sen kuori on ohut ja kanta ikäänkuin tihkuu sokeria, tietää Mitä tänään syötäisiin? -ohejlman kokki Aki Wahlman.

  • Viikunat ja juustot, erityisesti sinihomejuustot ovat hyvä makupari. Tuoreet, mehukkaat viikunat sopivat mainiosti salaatteihin ja alkupaloihin. Itse tykkään käyttää niitä salaattien viimeistelyyn eli lisään ne ihan viimeisenä, Aki kertoo.

Pikkujoulupöydässä ja illanistujaisissa viikuna maistuu ilmakuivatun kinkun ja juustojen kanssa, tai hauskoina viikunatorttuina. Viikunasta tehty maukas hillo juuston kera on kielen mennessään vievä herkku.

Viikunat on hyvä säilyttää kylmässä +2– +5 asteessa ja käyttää mahdollisimman pian.

Viikuna maistuu myös kuivattuna

Myös kuivatut viikunta ovat herkkua. Pirkka-sarjan pehmeät viikunat ovat kuivattuja viikunoita, jotka ovat herkullisen meheviä ja aromikkaita. Pehmeät viikunat sopivat sellaisenaan naposteltaviksi sekä leivontaan ja ruoanvalmistukseen.Valikoimista löytyy myös luomuvaihtoehto, Pirkka luomu pehmeä viikuna.