• Pääraaka-aine
  • Ruokalajit
  • Leivonta ja jälkiruoat
  • Ruokavalio
  • Sesongit ja teemat
BaklavaTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Baklava

  • 24 annosta
  • yli 60 min

Ainekset

24 annosta
    • 1pkt(450 g)filotaikinalevyjä (Kanaki), pakaste
    • 75gvähäsuolaista laktoositonta voita

Täyte

    • 3/4dlsokeria
    • 50gsaksanpähkinöitä
    • 50ghasselpähkinärouhetta
    • 50gmantelirouhetta
    • 1tlkardemummaa
    • 1tljauhettua kanelia
    • 1luomuappelsiinin kuori

Kostutus

    • 1 1/2dlvettä
    • 1 1/2rklsitruunanmehua
    • 1 1/2dlsokeria
    • 3/4dlhunajaa

Koristeluun

    • pistaasipähkinöitä

Valmistus

yli 60 min
  1. Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaan (2 tuntia).
  2. Valmista täyte. Hienonna saksanpähkinät ja sekoita kaikki pähkinät, sokeri ja mausteet keskenään. Pese appelsiini, raasta kuori ja sekoita se huolellisesti joukkoon, ettei kuori jää isoiksi paakuiksi.
  3. Sulata voi ja voitele uunivuoka (noin 17 x 30 cm) pohjalta ja reunoilta.
  4. Levitä filotaikina pöydälle ja avaa se koko leveydelle (48 cm). Leikkaa taikina terävällä veitsellä kolmeen osaan (16 cm) ja pätki päädyistä pois vuoan yli menevä osa. Peitä taikina kostealla keittiöliinalla, jotta se ei kuivu.
  5. Aseta kaksi taikinalevyä vuoan pohjalle ja sivele varovasti pensselillä hieman voisulaa levyn päälle. Lisää seuraavat kaksi levyä ja voitele kevyesti. Lisää vielä kaksi levyä ja voitele. (Yhteensä siis kuusi levyä). Lisää kerroksen päälle vajaa desilitra pähkinärouhetta.
  6. Lisää päälle jälleen kuusi filotaikinalevyä kahden levyn seteissä aina väleissä voidellen. Lisää jälleen vajaa desi pähkinätäytteestä. Tee vielä kaksi taikina ja täyte -kerrosta samaan tapaan. (Yhteensä neljä pähkinäkerrosta). Viimeisen pähkinäkerroksen päälle tulee 12 filotaikinalevyä, edelleen kaksi kerrallaan ja välit kevyesti voisulalla siveltynä. Voitele päältä reilusti voisulalla. Sulata tarvittaessa lisää voita.
  7. Paloittele baklava varovasti neliöiksi terävällä veitsellä ennen paistamista. Jaa levy pystysuunnassa kolmeen osaan ja leveyssuunnassa kahdeksaan osaan.
  8. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia
  9. Valmista sokeriliemi sillä aikaa, kun baklava on uunissa. Mittaa sokeri, hunaja, sitruunamehu ja vesi kattilaan. Kiehauta ja keitä kokoon hiljalleen miedolla lämmöllä 5 minuuttia ja jäähdytä.
  10. Ota baklava uunista ja kaada sokeriliemi heti päälle. Koristele rouhituilla pistaasipähkinöillä.
  11. Anna jäähtyä peittämättömänä vähintään neljä tuntia, mielellään vuorokauden, jotta sokeriliemi ehtii imeytyä kunnolla.
  12. Makea baklava säilyy huoneenlämmössä, kannellisessa rasiassa noin viikon.

Tiesitkö että...

Jäljelle jäävistä filotaikinanpaloista voit tehdä esimerkiksi herkullisia feta-pinaattinyyttejä. Voit käyttää palaset myös baklavassa asettelemalla niitä tasaisesti kerrosten väleihin.

Kategoriat

Kommentoi

Arvosana reseptille 4 arvostelua