Dios bejgli - unkarilainen joulurullaTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Dios bejgli - unkarilainen joulurulla

  • Annosmäärä annosta
  • Valmistusaikayli 60 min
Dios bejgli eli unkarilainen joulurulla on eurooppalainen jouluherkku, jossa on herkullinen pähkinätäyte. Rullat säilyvät hyvin jääkaapissa ja ne voi myös pakastaa.

    Ainekset

    annosta
    5 dl
     
    vehnäjauhoja
    tai
    100 g
     
    voita tai leivontamargariinia
    tai
    1/4 pkt
     
    hiivaa
    tai
    1/2 dl
     
    tomusokeria
    tai
    1/2 dl
     
    vettä
    tai
    ripaus
     
    suolaa
    tai
    1
     
    kananmunan keltuainen
    tai

    Voiteluun

    1
     
    valkuainen
    tai

    Pähkinätäyte

    1 dl
     
    rusinoita
    tai
    2 (n. 250 g)
     
    hapahkoa omenaa
    tai
    200 g
     
    saksanpähkinöitä
    tai
    2 1/2 dl
     
    tomusokeria
    tai
    1/2 dl
     
    paistonkestävää aprikoosimarmeladia
    tai

    Valmistus

    yli 60 min
    Nypi jauhot ja voi keskenään. Sekoita hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen veteen ja anna seoksen seisoa 5 minuuttia. Lisää hiiva-sokeriseos, suola ja keltuainen taikinaan. Vaivaa taikina tasaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Jauhota taikinapalojen pinnat ja nostata jauhotetulla leivinpöydällä leivinliinan alla noin tunti. Valmista sillä aikaa täyte.
    Liota rusinoita kylmässä vedessä 5 minuuttia ja valuta vesi pois. Leikkaa rusinat pieniksi paloiksi. Kuori ja raasta omenat karkealla raastinterällä. Jauha saksanpähkinät monitoimikoneessa, kunnes jauhe muuttuu tahnamaiseksi. Sekoita jauhettu saksanpähkinä, tomusokeri, rusinat, omenaraaste ja marmeladi kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja jäähdytä.
    Kauli kohonneet taikinapalat jauhotetulla alustalla kahdeksi 20 x 30 senttimetrin kokoiseksi levyksi. Tasaa reunat taikinapyörällä. Levitä täyte tasaisesti levyjen päälle. Rullaa levyt tiiviiksi rulliksi. Aloita rullaus levyn lyhyemmästä sivusta. Nosta valmiit rullat leivinpapeirn päälle saumapuoli alaspäin.
    Voitele pinnat huolellisesti munanvalkuaisella. Anna vetäytyä viileässä noin puoli tuntia ja voitele pinnat uudestaan ja anna vetäytyä vähintään 15 minuuttia. Laita uuniin laakea vesiastia, jotta paisto-olosuhteet olisivat kosteammat. Paista rullia 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia eli kunnes pinta on kauniin ruskea.
    Jäähdytä rullat pellillä täysin kylmiksi, kääri ne folioon ja säilytä viileässä. Ripottele rullan pinnalle tomusokeria ennen tarjoilua. Tarjoa kahvipöydässä. Rullat säilyvät hyvin jääkaapissa ja ne voi myös pakastaa.

    Voisit pitää myös näistä

    Arvostele resepti