Gluteeniton mämmi
Gluteeniton mämmi valmistetaan perunasta, tattarijauhoista ja luumuista imellyttämällä.
- 10 annosta
- yli 60 min
Ainekset
10 annosta
- 1ps(250 g)Pirkka Kalifornian luumuja
- 1lvettä
- 3 1/2dltattarijauhoja
- 3dltummaa siirappia
- 1dlPirkka juoksevaa hunajaa
- 1 1/2tlsuolaa
- 1 1/2rkljauhettua pomeranssinkuorta
Lisäksi
- 4-5Pirkka alumiinivuokaa (à 0,85 l)
Valmistus
yli 60 min- Laita luumut kattilaan. Lisää vettä sen verran, että ne peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes luumut pehmenevät. Valuta keitinvesi talteen ja soseuta luumut.
- Kuori ja pilko perunat. Keitä perunat kypsiksi ja soseuta.
- Sekoita luumu- ja perunasose keskenään. Mittaa luumujen keitinliemi ja lisää vettä niin, että nestettä on yhteensä 1 1/2 l. Lisää nesteet ja muut raaka-aineet soseiden sekaan ja sekoita tasaiseksi. Peitä kulho ja anna imeltyä huoneen lämmössä yön yli.
- Kaada massa alumiivivuokiin ja kypsennä uunissa 175 asteessa 1 1/2 tuntia. Sammuta uuni ja peitä vuoat foliolla tai leivinpaperilla ja anna jälkikypsyä uunissa vielä noin puoli tuntia.
- Ota mämmit pois uunista, laita kannet vuokiin ja anna imeltyä vielä huoneenlämmössä vuorokauden.
- Säilytä sen jälkeen viileässä. Tarjoa maidon tai vaniljakastikkeen kanssa.
Tiesitkö että...
Vinkki! Tarjoile esimerkiksi maidon tai vaniljakastikkeen kanssa.Kategoriat
Sesongit Leivonta ja jälkiruoat Erityisruokavaliot
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteilla
Oletko verkkokauppaostoksilla? Valitsethan ensin kaupan, josta haluat tilauksesi tehdä.Valikoima ja hinnat kaupasta
Kommentoi
Gluteeniton aidosti imelletty mallasmämmi gluteenittomista tattarimaltaista tai gluteenittomista kuorituista kauramaltaista. Kummankin mallasmämmin imeltämiseen tarvitaan "puhdas kaura" kaurajauhoja.
Gluteeniton mämmi on helppo valmistaa! Gluteeniton mallas ja gluteeniton jauho sekoitetaan kuumaan veteen niin että saadaan puuromainen velli. Lisätään halutut mausteet. Lisätään siirappi makeuttamaan. Siirapin lisääminen on pakollista, koska gluteeniton mallas ja gluteeniton jauho ei sisällä imeltävää entsyymiä. Seoksen annetaan hautua noin 70-77 asteisessa uunissa noin 2 tuntia ja sekoitetaan muutama kerta hautumisen aikana. Hautunut seos laitetaan uunivuokiin ja paistetaan 120-130 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Paistamisen aikana pintaa valellaan 2-3 kertaa siirappivedellä kuortumisen estämiseksi. Näin saadaan aito siirapilla makeutettu gluteeniton mämmi gluteenittomista maltaista ja gluteenittomista jauhoista.
Just Wonder! Juuresmämmiä voi valmistaa käytännössä kaikista hyvin soseutuvista juureksista. Ainakin kyssäkaalista ja kukkakaalista sekä nauriista, lantusta ja bataatista voi valmistaa mämmiä samaan tapaan kuin perunasta. Perunamämmiä voi käyttää "mallina". Monet juurekset ei kuitenkaan imelly samaan tapaan kuin kuin perunat ja viljat. Siis - kun valmistaa juuresmämmiä, niin jauhoja ja mallasta ei kuitenkaan saa unohtaa. Ja mukaan voi aina laittaa muutaman perunan - perunasta saadaan aina imellyttämällä runsaasti makeutta. Kun eri viljoista ja juureksista valmistaa mämmiä, niin silloin tulee koko ajan seurata nesteen tarpeen määrää, koska tarvittava nesteen määrä vaihtelee runsaasti eri raaka-aineilla. Valmistuksen aloitus kannattaakin aloittaa niukalla vesimäärällä ja lopullinen notkistaminen tapahtuu imeltämisen jälkeen ennen mahdollista keittämistä ja ennen paistamista. Jauhot ja maltaat tulee lisätä 70-75 asteiseksi huolellisesti jäähdytettyyn seokseen ja seoskattila tulee laittaa 65-70 asteiseen sähkölieden uuniin imeltymään noin 3 tunniksi.
Voisikohan perunan sijaan käyttää bataattia?
Just wonder, reseptiä ei valitettavasti ole testattu bataatilla.