• Pääraaka-aine
  • Ruokalajit
  • Leivonta ja jälkiruoat
  • Ruokavalio
  • Sesongit ja teemat
Grillatut ja savustetut simpukat ja äyriäisetReseptin teki kumppani

Grillatut ja savustetut simpukat ja äyriäiset

Kesän merelliset herkut arkeen tai juhlaan valmistetaan grillissä ja savustamalla. Grillatut äyriäiset ovat vaihtoehto myös perinteiselle kalapöydälle.

  • 6 annosta
  • 30 - 60 min

Ainekset

6 annosta
    • 1kgtuoreita sinisimpukoita
    • 1/2kgtuoreita partaveitsisimpukoita
    • 400gkampasimpukoita tuoreena tai pakasteena
    • 2(à 450-550 g)kypsää hummeria
    • 1kgkatkarapuja kuorineen (pakaste)
    • 2sitruunaa

Valmistus

30 - 60 min
  1. Esikäsittele simpukat katkaravut ja hummerit. Raaputa varovasti pikkuveitsellä simpukoiden kuorista kalkkikertymät. Vedä veitsen terän ja peukalon avulla sinisimpukan ”parta” pois saranapuolelta. Harjaa simpukat juoksevan veden alla kevyesti esimerkiksi juuresharjalla. Heitä pois rikkinäiset simpukat tai ne, joiden kuori ei napautettaessa sulkeudu.
  2. Valuta kampasimpukat liemestään tai sulata ne pakkauksen ohjeen mukaan. Kuivaa kampasimpukoiden pinta talouspaperilla ennen grillaamista
  3. Sulata katkaravut jääkaapissa ja valuta neste pois hyvin ennen savustusta.
  4. Laita hummerit selkä ylöspäin leikkuulaidalle. Halkaise hummerit tukevalla veitsellä kahteen osaan päästä pyrstöön. Poista päästä harmaat osat ja pyrstöstä suoli.
  5. Siirrä simpukat, katkaravut ja hummeri takaisin kylmään heti kun ne on puhdistettu.
  6. Savusta sinisimpukat ja kokonaiset katkaravut kuorineen savustuspöntössä maksimiteholla.
  7. Sinisimpukat ovat kypsiä kun niiden kuori avautuu (1-2 minuuttia). Katkarapujen savustusaika (1-2 minuuttia). Ota simpukat ja katkaravut pois kuumasta heti kun simpukat aukeavat, sillä ne ylikypsyvät ja muuttuvat sitkeiksi nopeasti.
  8. Halkaise sitruunat puoliksi ja poista siemenet.
  9. Laita raaka-aineet grilliin kypsymisjärjestyksessä eli ensin sitruunapuolikkaat, sitten partaveitsisimpukat (valmiita kun kuori on avautunut 1-2 minuuttia) ja kampasimpukat (noin 1 minuutti per puoli), viimeisenä kypsä hummeri lihapuoli alaspäin (noin 1 minuutti).
  10. Kokoa äyriäisannos, tarjoa se tuoreen leivän, savumajoneesin ja grillattujen sitruunoiden (puristetaan mehua äyriäisen päälle) kanssa.

Kategoriat

Kommentoi

Arvosana reseptille 4 arvostelua