Gyūdon eli japanilainen lihakulho
- Annosmäärä3 annosta
- Valmistusaika30 - 60 min
- Laktoositon
- Maidoton
- Laktoositon
- Maidoton
Ainekset
300 g | naudan paistisuikaleita, maustamaton tai |
3 rkl | tai |
3 rkl | tai |
2 rkl | tuoretta inkivääriä hienonnettuna tai |
1 1/2 rkl | sokeria tai |
1 (n. 100 g) | sipuli tai |
2 rkl | öljyä tai |
3 | kananmunaa tai |
2 | kevätsipulia hienonnettuna tai |
1 levy | sushi nori merilevää tai |
Japanilainen riisi | |
---|---|
250 g (n. 3 dl) | tai |
4 dl | vettä tai |
2–3 rkl | tai |
1 rkl | sokeria tai |
3/4 tl | suolaa tai |
Ravintosisältö
Energia | 727 kJ / 173 kcal |
Rasva | 4,8 g |
josta tyydyttynyttä | 0,8 g |
Hiilihydraatit | 22,1 g |
josta sokereita | 3,3 g |
Proteiini | 9,7 g |
Suola | 1,2 g |
Valmistus
Ota liha huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen valmistamista. Sekoita soijakastike, etikka, inkivääri ja sokeri keskenään. Kuori ja suikaloi sipuli.
Paista sipulit pannulla öljyssä. Lisää lihasuikaleet ja kastike. Hauduta pari minuuttia, kunnes liha ei ole enää punaista. Älä kypsennä liikaa, jotta liha pysyy mehevänä.
Paista kananmunat erikseen pannulla öljyssä.
Valmista riisi. Huuhdo riisiä siivilässä juoksevan kylmän veden alla, kunnes vesi on kirkasta. Kaada riisi kattilaan ja lisää kylmää vettä niin, että riisi peittyy. Anna seistä 20 minuuttia ja siivilöi vesi pois kattilasta.
Lisää 4 dl vettä ja kuumenna kiehuvaksi ilman kantta. Hauduta riisiä kannen alla miedolla lämmöllä 10 minuuttia, kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisiin. Vältä kannen nostamista, äläkä sekoita riisiä keittämisen aikana.
Ota kattila pois liedeltä. Sekoita riisiviinietikka, sokeri ja suola keskenään. Mausta riisi etikkaseoksella.
Jaa riisi annoskulhoihin. Lisää päälle lihasuikaleet, paistettu kananmuna sekä kevätsipulia. Koristele murustetulla tai suikaloidulla merilevällä.
Vinkki! Voit käyttää myös puuroriisiä.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
- Pirkka sipuli 350g Suomi 2lkHinta 1,09/kpl3,11/kg
- Pirkka kevätsipuli 100g SuomiHinta 2,49/kpl24,90/kg
- Inkivääri luomuHinta n. 1,49/kpl9,95/kg
- Pirkka sokeri 1 kgHinta 1,49/kpl1,49/kg
- Pirkka jodioitu ruokasuola 1kgHinta 1,19/kpl1,19/kg
- Pirkka rypsiöljy 450mlHinta 2,29/kpl5,09/l
- Pirkka Parhaat nori merilevä 14gHinta 2,25/kpl160,71/kg
- Pirkka japanilainen soijakastike 150mlHinta 2,09/kpl13,93/l
- Pirkka riisiviinietikka 100mlHinta 2,39/kpl23,90/l
- Pirkka Parhaat sushiriisi 500gHinta 3,19/kpl6,38/kg
- Snellman Naudan paistisuikale 400gHinta 6,99/kpl17,47/kg
- Atria naudan minuuttisuikale 300gHinta 6,95/kpl23,17/kg
- Pirkka sipuli 1kg Suomi 2lkHinta 1,69/kpl1,69/kg
- SipuliHinta n. 0,10/kpl0,99/kg
- InkivääriHinta n. 1,34/kpl8,95/kg
- Pirkka kananmuna 6 kpl/ 348 gHinta 1,49/kpl4,28/kg
- Pirkka vapaan kanan munia 6 kpl/408 gHinta 1,69/kpl4,14/kg
- Dansukker Taloussokeri 1kgHinta 1,59/kpl1,59/kg
- K-Menu sokeri 1 kgHinta 1,39/kpl1,39/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 125gHinta 0,99/kpl7,92/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 600gHinta 1,75/kpl2,92/kg
- Pirkka rypsiöljy 900mlHinta 3,99/kpl4,43/l
- Neito rypsiöljy 500mlHinta 4,35/kpl8,70/l
- Saitaku Nori Merilevä 14gHinta 2,89/kpl206,43/kg
- Yutaka sushi nori-merilevä 11gHinta 2,39/kpl217,27/kg
- Pirkka kiinalainen soijakastike 150mlHinta 1,49/kpl9,93/l
- Pirkka japanilainen soijakastike 150ml suolaa vähennettyHinta 2,79/kpl18,60/l
- Yutaka Japanilainen riisiviinietikka 150mlHinta 3,25/kpl21,67/l
- Oishii Yamato sushiriisi 1kgHinta 3,65/kpl3,65/kg
- Yutaka Sushi riisi 500gHinta 4,09/kpl8,18/kg
Voisit pitää myös näistä
- 30 - 60 min3,7(216 arviota)
- 30 - 60 min4,0(276 arviota)
- yli 60 min4,1(25 arviota)
- 30 - 60 min4,0(51 arviota)
- yli 60 min3,7(43 arviota)
- yli 60 min3,2(66 arviota)
- yli 60 min3,8(19 arviota)
- yli 60 min1,0(1 arvio)
Arvostele resepti
- Pekka3 kuukautta sittenTodella maukas ruoka. Reseptin järjestystä vain kannattaa muokata niin, että riisi valmistellaan ensin, kun siinä menee se puolisen tuntia. Tottumattomalle voi aiheuttaa ongelmia, jos ei hoksaa lukea koko respetiä läpi.
- gyudon1 vuosi sittenVarmaan hyvää tämäkin, mutta ei tällä ole kyllä paljoakaan tekemistä japanilaisen gyudonin kanssa. Siinä käytetään hyvin ohueksi viipaloitua lihaa, kastikkeeseen tulee miriniä ja sakea riisiviinietikan sijaan ja kananmuna sekoitetaan raakana ruokaan aivan lopuksi niin, että se kiinteytyy vain hieman. Suosittelen kaikkia kokeilemaan myös aitoa gyudon-reseptiä sillä se on aika erilainen makuelämys :)
- Herkullista!2 vuotta sittenSuosikkiruokani siitä asti kun resepti tuli ulos!
- Sokeriton3 vuotta sittenSokerimäärä kauhistuttaa !!!!! Vain 300g lihaa ja 2.5rkl sokeria.!!! Olen syönyt usein Japanilaisissa ravintoloissa , myöskin sellaisissa jossa ruoka valmistetaan asiakkaan edessä . Tätä En halua edes koskeilla ,mutta sopii suomalaiseen makuun.
- K-Kuluttajapalvelu3 vuotta sittenSokeriton, harmi että sokerin määrä tuntuu mielestäsi suurelta. Ohjeessa lihan sekaan tulee vain 1,5 ruokalausikallista sokeri. Loppu 1 rkl tulee riisin maustamiseen tasapainottamaan etikan käyttöä. Sokerin määrää voi toki halutessaan jättää vähemmälle, mutta resepti on testattu K-koekeittiössä näillä määrillä.
- Kotikokki3 vuotta sittenKuumalta liedeltä ottamisen jälkeen on hyvä antaa seistä ilman kannen nostamista vielä 10 min.
- R3 vuotta sittenRiisi kestää pisimpään, joten sen pitäisi olla ohjeen kohta 1.