Rapea patonki
Tuoreet ja rapeat patongit palkitsevat kotileipurin. Syö sekä edullisesti että hyvin. Tämäkin resepti vain noin 0,20 €/annos*.
2 kplyli 60 min190 kcal / annos (390g)
Ainekset
2 kpl
- 4 1/2dlPirkka vehnäjauhoja
- 3 1/2dlvettä
- 1 1/2tlsuolaa
Lisäksi
- 1/2dlvettä
- 10gtuorehiivaa
Valmistus
yli 60 min- Sekoita jauhot, vesi ja suola keskenään. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia yleiskoneella. Peitä taikinakulho kelmulla ja nosta jääkaappiin 8-12 tunniksi.
- Liuota hiiva veteen ja lisää seos taikinaan. Vaivaa taikinaa yleiskoneella noin 10 minuuttia, kunnes hiiva on sekoittunut taikinaan. Vaivaa myös jauhot (1 dl) taikinan joukkoon vähän kerrallaan. Taikina on valmista, kun se on pehmeää, kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Voit vaivata taikinan myös käsin, mutta aikaa kuluu silloin noin puolet kauemmin. Peitä kulho liinalla ja kohota huoneenlämmössä noin kaksi tuntia.
- Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat. Taikina on melko löysää. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile patongeiksi painelemalla taikinapalat käsin pitkulaisiksi levyiksi (noin 10 x 30 cm) ja kääntämällä taikinalevyn pidemmät sivut päällekäin ikään kuin rullaksi. Nosta patongit pellille leivinpaperin päälle saumapuoli alaspäin. Kohota patonkeja 45 minuuttia liinan alla. Voit myös halutessasi tehdä neljä pyöreää leipää patonkien sijaan.
- Viillä patonkeihin vinot viillot terävällä veitsellä. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 16 minuuttia. Kun laitat patongit uuniin, kaada uunin pohjalle 1 dl vettä. Vesi tiivistyy vesihöyryksi ja tekee patonkien pinnasta rapean. Jäähdytä leivät ritilällä ilman liinaa, jotta pinta pysyy rapeana. Tarjoa leivät tuoreena.
Tiesitkö että...
*Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 4/2015. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.Kategoriat
Leivonta ja jälkiruoat Erityisruokavaliot
Ravintosisältö per annos 390g100 g
- 190 kcal817 kJ
- Proteiinia 8 g
- Hiilihydraatteja37 g
- Rasvaa1 g
Lisätietoa reseptistä
Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.
Kommentoi
Voiko käyttää ihan normaaleja jauhoja, vai onko pakko käyttää tuota hiivavehnäjauhoa?
Yritän leipoa ja välillä onnistuu, reseptissä on käytetty hiivaleipävehnäjauhoja, sillä ne sisältää 75 % jyvästä sekä osa kuorikerroksista ja ne soveltuvat erityisesti ruokaleipien, sämpylöiden ja vastaavien tuotteiden valmistamiseen. Puolikarkea vehnäjauho, eli ns. yleisjauho soveltuu parhaiten hiivalla kohotettavien taikinoiden sekä pikkuleipä- ja voitaikinoiden valmistukseen.
Tosihyvää on
Hei! Kiitos kysymyksestäsi. Jauho-vesi-suola -seosta pidetään jääkaapissa useita tunteja, esimerkiksi yön yli. Tämä vaihe tuo leipään lisää makua, sillä sen aikana taikinassa tapahtuu leipäjuurelle ominaista käymistä ja makuaineita muodostuu.
Miksi jauhoja ja vettä pidetään jääkaapissa noin älytön aika?