Pataleipä
Hemmottele aamupalalla rakkaitasi helpolla ja rapeakuorisella pataleivällä, jota ei tarvitse vaivata. Leipä tunnetaan nimellä "No knead bread", vaivaamaton leipä. Noin 0,70 €/annos*
1 kplyli 60 min100 kcal / annos (50g)
Ainekset
1 kpl
- 3 1/2dlPirkka vehnäjauhoja
- 4dlvettä
- 1tlkuivahiivaa
- 1 1/2tlsuolaa
Valmistus
yli 60 min- Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi ja sekoita nopeasti (älä vaivaa taikinaa). Peitä taikinakulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-16 tunniksi.
- Kumoa taikina runsaasti jauhotetulle alustalle ja muotoile jauhojen avulla pyöreäksi leiväksi. Kääntämällä taikinan reunoja leivän alle, saat leivästä pyöreän. Älä vaivaa taikinaa vielä tässäkään vaiheessa. Anna leivän kohota leivinliinalla peitettynä noin 30 minuuttia.
- Laita kannellinen valurautainen pata (tilavuus noin 3 litraa) kylmään uuniin ja anna uunin kuumentua 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, lisää leipä kuumaan pataan ja peitä pata kannella. Paista leipää kannen alla noin 30 minuuttia. Poista kansi ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.
- Kumoa leipä jäähtymään hetkeksi ritilän päälle. Kuori pysyy rapeana, kun et peitä leipää leivinliinalla.
Tiesitkö että...
*Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 10/2019. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.Kategoriat
Leivonta ja jälkiruoat Sesongit Teemat Erityisruokavaliot
Ravintosisältö per annos 50g100 g
- 100 kcal412 kJ
- Proteiinia 4 g
- Hiilihydraatteja17 g
- Rasvaa1 g
Lisätietoa reseptistä
Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.
Kommentoi
Hei Mistä löytää sopiva pata, kun kaikki, joita katsoin, ovat emaloituja mallista riippumatta? Niitähän ei saa kuumentaa tyhjänä. Ja kaapissani oli vain emalipata. Teräskattilaan nyt laitoin tuonne uuniin kuumenemaan.
Noviisi, kiitos kysymyksestä! Teräskattila käy hyvin, samoin erilaiset keraamiset padat.
Tehtiin vähän sovellettuna. Hyvin toimi, kaikille maistui. Oltiin talvilomalla Levillä, joten siemeniä ei ollut käytettävissä, niinpä lisäsin hieman kaurahiutaleita ja mysliä. Jatkoon!!!
Onnistuuko spelttivehnästä? Puolet täysjyväspelttijauhoja ja spelttialkuvehnäjauhoista jos laittaa niin varmaan ok? Sitten tuo hiiva kun itse tykkään käyttää tuorehiivaa niin onko se herneen kokoinen hiivamuru joka vastaisi kuivahiiva määrää?
Kirsikka, resepti on testattu K-Koekeittiöllä reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Voit toki halutessasi kokeilla spelttivehnän käyttöä. Toki on hyvä huomioida että jos jauhot ovat hyvin kuitupitoisia, voi leivän rakenteesta tulla tiivis. Tarvittaessa voit valmistaa leivän tällä reseptillä: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/hapanjuurispelttileipa Taikinaan voi laittaa hiivaa noin herneenkokoisen määrän.
Ei kohonnut missään vaiheessa..
Hyvä ohje! Taitoin leivinpaperin padan pohjalle niin ei leipä jäänyt kiinni ja hyvää tuli!
Keraamisessa padassa on ohje ettei saa kuumentaa tyhjänä.voiko pataleivän taikinan laittaa "kylmään" eli huoneenlämpöiseen pataan?
Kysyvä ei tieltä eksy, kuuma pata on olennainen asia leivän kypsymisen kannalta ja myös jotta taikina ei jää pataan kiinni. Voit halutessasi valmistaa nämä pataleipää muistuttavat sämpylät, jotka kypsennetään pellillä: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/rapeat-sampylat
Kannattaa öljytä kuuma pata ennen taikinan laittoa siihen.
Pitääkö olla rautapata? Uskaltaako kokeilla fiskarsin teräspataa?
Raija, pataleivän voi paistaa myös keraamisessa padassa tai vaikka teräskattilassa.
Pata kannattaa voidella öljyllä juuri ennen kun laittaa leivän sinne
Puolet leivästä jäi pataan, muuten hyvä.
Entä gluteeniton, miten resepti muuttuu?
Lv, valitettavasti tätä reseptiä ei ole testattu gluteenittomana. Jouluisen gluteenittoman pataleivän reseptin löydät osoitteesta: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/gluteeniton-joulupataleipa
Tinde, kuten itsekin olitkin jo testannut, hiutaleita lisäämällä leipään saa hyvin lisättyä kuitua.
Ihana keksintö, tuo pataleipä! Tein vehnään ja lisäksi 3dl kaurahiutale. Tuli hyvää. Miten saisi enemmän kuitua, mitkä jauhot?
Voisikohan pataleipään laittaa esimerkiksi maltaita ja siirappua?Miten se mahtaa vaikuttaa kohoamiseen?
Hei Tiina, pataleipään voi laittaa myös maltaita ja siirappia. Taikina kohotetaan samalla tavalla.
Tosi hyvää leipää vähällä vaivalla. Lisäsin joukkoon pinjansiemeniä. Nam!
Pataleipä: Aivan täydellinen leipä.Pysyi maukkaana,tuoreena ja mehevänä 3 päivää.Lisäsin siemensekoitusta ja kuivattua rosmariinia.
Valurautapata kestää kuumennusta tyhjänäkin. Esimerkiksi emaloidulle valurautapadalle tätä ei kuitenkaan suositella.
Voiko valurautapata mennä tuosta tyhjänä kuumentamisesta pilalle? Olen kuullut ettei niin saisi tehdä.
Katt, pataleivän voi paistaa myös keraamisessa padassa tai vaikka teräskattilassa.
Voiko tätä tehdä muussa kuin valurautapadassa?