Pataleipä
- Annosmäärä1 kpl
- Valmistusaikayli 60 min
- Laktoositon
- Vegaaninen
- Kasvis (lakto-ovo)
- Maidoton
- Laktoositon
- Vegaaninen
- Kasvis (lakto-ovo)
- Maidoton
Ainekset
3 1/2 dl | tai |
3 1/2 dl | tai |
4 dl | vettä tai |
1 tl | kuivahiivaa tai |
1 1/2 tl | suolaa tai |
1/2 dl | tai |
Ravintosisältö
Energia | 13 459 kJ / 3 218 kcal |
Rasva | 47,3 g |
josta tyydyttynyttä | 6,3 g |
Hiilihydraatit | 550,3 g |
josta sokereita | 4,3 g |
Proteiini | 129 g |
Suola | 20,8 g |
Valmistus
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi ja sekoita nopeasti (älä vaivaa taikinaa). Peitä taikinakulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12–16 tunniksi.
Kumoa taikina runsaasti jauhotetulle alustalle ja muotoile jauhojen avulla pyöreäksi leiväksi. Kääntämällä taikinan reunoja leivän alle, saat leivästä pyöreän. Älä vaivaa taikinaa vielä tässäkään vaiheessa. Anna leivän kohota leivinliinalla peitettynä noin 30 minuuttia.
Laita kannellinen valurautainen pata (tilavuus noin 3 litraa) kylmään uuniin ja anna uunin kuumentua 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, lisää leipä kuumaan pataan ja peitä pata kannella. Paista leipää kannen alla noin 30 minuuttia. Poista kansi ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.
Kumoa leipä jäähtymään hetkeksi ritilän päälle. Kuori pysyy rapeana, kun et peitä leipää leivinliinalla.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
- Pirkka hiivaleipävehnäjauho 2kgHinta 2,79/kpl1,40/kg
- Pirkka Suomalainen Puolikarkea Vehnäjauho 2kgHinta 1,69/kpl0,85/kg
- Sunnuntai kuivahiiva 4x11 gHinta 1,49/kpl33,86/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 125gHinta 0,99/kpl7,92/kg
- Pirkka auringonkukansiemenet 180gHinta 1,49/kpl8,28/kg
- Myllyn Paras Hiivaleipäjauho 2 kgHinta 3,39/kpl1,70/kg
- Pirkka kuivahiiva 4x11gHinta 1,19/kpl27,05/kg
- Sunnuntai kuivahiiva 10x11 gHinta 3,15/kpl28,64/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 600gHinta 1,75/kpl2,92/kg
- Pirkka jodioitu ruokasuola 1kgHinta 1,19/kpl1,19/kg
- Paahdetut auringonkukansiemenet 300gHinta 3,09/kpl10,30/kg
- Urtekram Auringonkukansiemen 375g luomuHinta 2,79/kpl7,44/kg
Voisit pitää myös näistä
- yli 60 min3,5(42 arviota)
- yli 60 min3,0(7 arviota)
- yli 60 min4,1(85 arviota)
- yli 60 min3,5(2 arviota)
- yli 60 min4,2(120 arviota)
- yli 60 min3,8(34 arviota)
- yli 60 min4,0(326 arviota)
- yli 60 min4,0(15 arviota)
Arvostele resepti
- Hemkok9 kuukautta sittenLis ätkää padan pojan voiteleminen ohjeeseen, jotta leipä ei tarttuisi kiinni pohjasta.
- Leipuri hiivaleipä10 kuukautta sittenLeipä junttautui uunissa padan pohjalle eikä sitten edes piikkaamalla lähtenyt irti. Kumoamatta siis jäi ja lopputulos oli susiruma. Lahjaleivät jäi antamatta. Leivän nimeksi kävisi paremminki nyhtöleipä, jos sitä tykkää repiä irti padasta. Padat oli materiaaliltaan valurautaa (emaloidulla pinnalla) ja 2 keraamista, joista toisessa lasitus.
- Höh1 vuosi sittenTehty taikina täsmälleen kuten ohjeessa neuvottu. Lopputuloksena venyvä joka paikkaan tarttuva liisteri, mitään taikinan reunoja ei todellakaan saanut jauhojen avulla käännettyä leivän alle. Taikinan päälle kun laittoi leivinliinan, jäi siihen liisterikasaan kiinni. Eikä kohonnut ylöspäin, vaan levisi sivuille. Mikäköhän tässä nyt meni täysin mönkään, osaako kukaan sanoa?
- Plop1 vuosi sittenNoviisi aähän voit kaataa sinne padan pohjalle vaikka vettä sen lämmityksen ajaksi. Ideahan siinä on vaan esilämmittää se astia
- K-Kuluttajapalvelu2 vuotta sittenNoviisi, kiitos kysymyksestä! Teräskattila käy hyvin, samoin erilaiset keraamiset padat.
- Noviisi2 vuotta sittenHei Mistä löytää sopiva pata, kun kaikki, joita katsoin, ovat emaloituja mallista riippumatta? Niitähän ei saa kuumentaa tyhjänä. Ja kaapissani oli vain emalipata. Teräskattilaan nyt laitoin tuonne uuniin kuumenemaan.
- Katja2 vuotta sittenTehtiin vähän sovellettuna. Hyvin toimi, kaikille maistui. Oltiin talvilomalla Levillä, joten siemeniä ei ollut käytettävissä, niinpä lisäsin hieman kaurahiutaleita ja mysliä. Jatkoon!!!
- Kirsikka3 vuotta sittenOnnistuuko spelttivehnästä? Puolet täysjyväspelttijauhoja ja spelttialkuvehnäjauhoista jos laittaa niin varmaan ok? Sitten tuo hiiva kun itse tykkään käyttää tuorehiivaa niin onko se herneen kokoinen hiivamuru joka vastaisi kuivahiiva määrää?
- K-Kuluttajapalvelu3 vuotta sittenKirsikka, resepti on testattu K-Koekeittiöllä reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Voit toki halutessasi kokeilla spelttivehnän käyttöä. Toki on hyvä huomioida että jos jauhot ovat hyvin kuitupitoisia, voi leivän rakenteesta tulla tiivis. Tarvittaessa voit valmistaa leivän tällä reseptillä: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/hapanjuurispelttileipa Taikinaan voi laittaa hiivaa noin herneenkokoisen määrän.
- Leivötön3 vuotta sittenEi kohonnut missään vaiheessa..
- Etäleipuri3 vuotta sittenHyvä ohje! Taitoin leivinpaperin padan pohjalle niin ei leipä jäänyt kiinni ja hyvää tuli!
- K-Kuluttajapalvelu3 vuotta sittenKysyvä ei tieltä eksy, kuuma pata on olennainen asia leivän kypsymisen kannalta ja myös jotta taikina ei jää pataan kiinni. Voit halutessasi valmistaa nämä pataleipää muistuttavat sämpylät, jotka kypsennetään pellillä: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/rapeat-sampylat
- Kysyvä ei tieltä eksy3 vuotta sittenKeraamisessa padassa on ohje ettei saa kuumentaa tyhjänä.voiko pataleivän taikinan laittaa "kylmään" eli huoneenlämpöiseen pataan?
- Sari4 vuotta sittenKannattaa öljytä kuuma pata ennen taikinan laittoa siihen.
- Raija4 vuotta sittenPitääkö olla rautapata? Uskaltaako kokeilla fiskarsin teräspataa?
- K-Kuluttajapalvelu4 vuotta sittenRaija, pataleivän voi paistaa myös keraamisessa padassa tai vaikka teräskattilassa.
- L.e.4 vuotta sittenPata kannattaa voidella öljyllä juuri ennen kun laittaa leivän sinne
- leipä-pro4 vuotta sittenPuolet leivästä jäi pataan, muuten hyvä.
- Lv5 vuotta sittenEntä gluteeniton, miten resepti muuttuu?
- K-Kuluttajapalvelu5 vuotta sittenLv, valitettavasti tätä reseptiä ei ole testattu gluteenittomana. Jouluisen gluteenittoman pataleivän reseptin löydät osoitteesta: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/gluteeniton-joulupataleipa
- K-Kuluttajapalvelu6 vuotta sittenTinde, kuten itsekin olitkin jo testannut, hiutaleita lisäämällä leipään saa hyvin lisättyä kuitua.
- Tinde6 vuotta sittenIhana keksintö, tuo pataleipä! Tein vehnään ja lisäksi 3dl kaurahiutale. Tuli hyvää. Miten saisi enemmän kuitua, mitkä jauhot?
- tiina7 vuotta sittenVoisikohan pataleipään laittaa esimerkiksi maltaita ja siirappua?Miten se mahtaa vaikuttaa kohoamiseen?
- K-Kuluttajapalvelu7 vuotta sittenHei Tiina, pataleipään voi laittaa myös maltaita ja siirappia. Taikina kohotetaan samalla tavalla.
- Hulda7 vuotta sittenTosi hyvää leipää vähällä vaivalla. Lisäsin joukkoon pinjansiemeniä. Nam!
- S.B7 vuotta sittenPataleipä: Aivan täydellinen leipä.Pysyi maukkaana,tuoreena ja mehevänä 3 päivää.Lisäsin siemensekoitusta ja kuivattua rosmariinia.
- Kuluttajapalvelu8 vuotta sittenValurautapata kestää kuumennusta tyhjänäkin. Esimerkiksi emaloidulle valurautapadalle tätä ei kuitenkaan suositella.
- Nimetön käyttäjä8 vuotta sittenVoiko valurautapata mennä tuosta tyhjänä kuumentamisesta pilalle? Olen kuullut ettei niin saisi tehdä.
- Kuluttajapalvelu8 vuotta sittenKatt, pataleivän voi paistaa myös keraamisessa padassa tai vaikka teräskattilassa.
- katt8 vuotta sittenVoiko tätä tehdä muussa kuin valurautapadassa?