Imelletty perunalaatikkoTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Imelletty perunalaatikko

Imelletty perunalaatikko kuuluu useiden suomalaisten joulupöytään. Valitse laatikkoon mahdollisimman jauhoisia perunoita.

  • 8-10 annosta
  • yli 60 min
  • 84,3 kcal / 100 g

Ainekset

8-10 annosta
    • 1kgPirkka jauhoisia perunoita (punainen pussi)
    • vettä
    • 1/2dlvehnäjauhoja
    • 50gPirkka voita sulatettuna
    • n. 5dlmaitoa
    • 1 1/2tlsuolaa
    • (1/2 tlmuskottipähkinää tai kanelia tai kardemummaa)
    • tarvittaessa 2 - 3 rkl siirappia tai sokeria

Valmistus

yli 60 min
  1. Keitä perunat kypsiksi suolattomassa vedessä. Kuori kuumat perunat ja soseuta ne sähkövatkaimella. Ripottele lämpimän soseen pinnalle jauhot ja painele ne soseen joukkoon. Peitä kattila liinalla ja anna imeltyä lämpimässä paikassa 4-5 tuntia. Sekoita muutamia kertoja imeltymisen aikana. Sose imeltyy parhaiten 50-60 asteisena. Voit imeltää perunalaatikon uunin jälkilämmössä. Kun uuni jäähtyy, sen voi aina uudelleen lämmittää 50 asteeseen, kytkeä pois päältä ja jatkaa imeltämistä. (Älä kuumenna uunia liian kuumaksi. Imeltyminen lakkaa soseen lämpötilan ylittäessä 80 astetta).
  2. Lisää soseeseen sulatettu voi ja maito. Mausta suolalla ja halutessasi muskottipähkinällä, kanelilla tai kardemummalla. Jos perunasose ei ole riittävästi imeltynyt, lisää hiukan siirappia tai sokeria.
  3. Kaada vellimäinen seos voideltuun 1-2 uunivuokaan. Jätä vuoka vähintään 1/3 vajaaksi, sillä laatikko kuohuu kypsyessään. Paista perunalaatikkoa 150-asteisessa uunissa 2-3 tuntia.

Tiesitkö että...

Vinkki! Imelletty perunalaatikko on parasta vastapaistettuna, joten sen paistaminen kannattaa tehdä vasta jouluaattona. Sen voi pakastaa vuoissa paistamattomana ja paistaa sulatettuna suoraan joulupöytään.

Kategoriat

Ravintosisältö per 100 g

  • 84,3 kcal353 kJ
  • Proteiinia 2,24 g
  • Hiilihydraatteja11,4 g
  • Rasvaa3,16 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteilla

Oletko verkkokauppaostoksilla? Valitsethan ensin kaupan, josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
Iso Omena
Vaihda
  • Ei tuotekuvaa tuotteelle Pirkka puolikarkea vehnäjauho 2kg
    Pirkka puolikarkea vehnäjauho 2kg
    1,25/kpl0,63/kg
  • Ei tuotekuvaa tuotteelle Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg
    Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg
    1,39/kpl
  • Ei tuotekuvaa tuotteelle Sunnuntai Kruunu karkea vehnäjauho 1 kg
    Sunnuntai Kruunu karkea vehnäjauho 1 kg
    1,89/kpl
  • Ei tuotekuvaa tuotteelle Pirkka suomalainen voi 400g
    Pirkka suomalainen voi 400g
    3,35/kpl8,38/kg
  • Ei tuotekuvaa tuotteelle Valio voi 400g pöytärasia normaalisuolainen vlakt
    Valio voi 400g pöytärasia normaalisuolainen vlakt
    4,69/kpl11,73/kg
  • Ei tuotekuvaa tuotteelle Pirkka suomalainen kevytmaito 1l
    Pirkka suomalainen kevytmaito 1l
    0,81/kpl
  • Ei tuotekuvaa tuotteelle Pirkka suomalainen kevytmaito 0,5l
    Pirkka suomalainen kevytmaito 0,5l
    0,62/kpl1,24/l
  • Ei tuotekuvaa tuotteelle Pirkka suomalainen kevytmaito 1,5l
    Pirkka suomalainen kevytmaito 1,5l
    1,20/kpl0,80/l
  • Ei tuotekuvaa tuotteelle Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    0,60/kpl
  • Ei tuotekuvaa tuotteelle Meira ruokasuola 1kg jodioitu
    Meira ruokasuola 1kg jodioitu
    0,95/kpl
  • Ei tuotekuvaa tuotteelle Meira muskottipähkinä 23g jauhettu pussi mauste
    Meira muskottipähkinä 23g jauhettu pussi mauste
    1,29/kpl56,09/kg
  • Ei tuotekuvaa tuotteelle Meira Muskottipähk jauhettu 32g tlk
    Meira Muskottipähk jauhettu 32g tlk
    2,99/kpl93,44/kg
  • Ei tuotekuvaa tuotteelle Dansukker Tumma siirappi 1kg
    Dansukker Tumma siirappi 1kg
    2,09/kpl
  • Ei tuotekuvaa tuotteelle Dansukker Tumma Siirappi 750g
    Dansukker Tumma Siirappi 750g
    2,09/kpl2,79/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen.

Kommentoi

Arvosana reseptille 66 arvostelua
  • Termostaatti katkoo virtaa automaattisesti8.9.2019

    Tavallisissa kotitalouksien liesissä ei ole mitään jälkilämpömahdollisuutta. Kun halutaan pitää jotain lämpötilaa yllä, niin kunnossa oleva uuni hoitaa silloin virran kytkemisen ja katkomisen ihan itse automaattisesti. Jos jotain tarkoitusta varten tarvitaan matalampaa lämpötilaa, niin se kannattaa tarkistaa erillisella uuninlämpömittarilla, mutta silloinkin kannattaa opetella käyttämään lämpötilansäädintä niin että oikea lämpötila saadaan vertaamalla säätimen arvoa oikeaan arvoon. Uunin säätimen ja todellisen uunin lämpötilan ero voi olla jopa 20-30 astetta - esimerkiksi 70 asteen lämpötilan saavuttaminen vaatii säätimen asennoksi 100 astetta ja tämä ei ole edes harvinaista. Kokemuksen perusteella voidaan päätellä että korkeammissa lämpötiloissa (140-200 astetta) sätimen asento ja uunin lämpötila vastaavat toisiaan. On siis varsin suositeltavaa että esimerkiksi imeltymislämpötila tulee tarkistettua erillisella mittarilla. Mutta, K-ruoka keittiön olisi jo aika korjata uuninsa lämpötilasäädin, niin että virtaa ei olisi tarve katkoa jatkuvasti. Se uunin termostaatti on juurikin automaattisesti virtaa katkova lämmötilan säätämiseksi - ei säädintä ole tarve jatkuvasti räplätä.

  • Perinteisesti imelletty perunalaatikko27.6.2019

    Paras perinteisesti imelletty perunalaatikko saadaan talven yli kellaroiduista perunoista. Kannattaa kokeilla. Perinteisesti imelletty perunalaatikko: PERINTEISESTI IMELLETTYÄ PERUNALAATIKKOA EI MAKEUTETA SIIRAPILLA EIKÄ SOKERILLA. n. 2 kg perunoita, kaikki lajikkeet imeltyy - jauhoisia suositaan mutta myös kiinteiden suosijoita on. Vettä keittämiseen ja imeltämiseen. Lisätään: 2 runsasta ruokalusikallista vehnäjauhoja. 50-75g voita maitoa, määrä vaihtelee lajikkeiden mukaan - jauhoisiin enemmän, kiinteisiin vähemmän. ½ - 1 teelusikallista suolaa Siirappia ja sokeria ei lisätä perinteisesti imellettyyn perunalaatikkoon. Taikaa tai ei, perunat kannattaa kuoria ennen keitämistä. Kuoritut perunat keitetään vähässä SUOLATTOMASSA vedessä ja soseutetaan perinteisellä perunasurvimella suoraan keittoveteen niin että saadaan puuromainen sose - lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Jäähdytä sose huolellisesti 75-76 asteiseksi. Lisää vehnäjauhot 75-76 asteiseksi jäähtyneeseen perunasurvokseen. Laita sose imeltymään 70-75 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. Sekoita muutama kerta ja imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla. Sose imeltyy parhaiten noin 65 asteisena. Soseen lämpötila on muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi. Voi imeltää myös perinteisellä 1700-1800 emäntien tapaan, 75-76 asteinen sosekattila eristetään erittäin hyvin moninkertaisilla "leipomispyyhkeillä" eli kunnon vällyillä ja annetaan imeltyä 3-5 tuntia. Imeltyneeseen soseeseen lisätään voi ja suola. Maitoa lisätään niin että saadaan "notkea puuro". Laita sose voideltuun uunivuokaan ja ripottele pinnalle muutama voinokare. Pinnalle voi ripotella korppujauhoja. Laita vuoka 170-180 asteiseen uuniin. Kun pinta saa väriä ja alkaa kupliminen, alenna lämpötila 130-140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu. Paista 2-3 tuntia.

  • Maun ja suutuntuman mukaan14.12.2018

    Kaikissa perunalajikkeissa on imeltymiseen riittävästi tärkkelystä. On lähinnä makuasia haluaako tehdä kiinteistä perunoista tai jauhoisista perunoista tai jotain siltä väliltä perunoista.

  • Tuhat ohjetta samasta laatikosta ja kaikki erilaisia.10.12.2018

    Mikä se oikea perunalajike on? Sehän on se juttu että imelletty laatikko onnistuu.

  • K-Kuluttajapalvelu10.12.2018

    Imellettyyn perunalaatikkoon kannattaa valita jauhoisia perunoita. Pirkka jauhoiset perunat on pakattu punaiseen pussiin, jossa myös lajike on ilmoitettu. Jauhoisia perunoita ovat mm. Fontane, Rosamunda ja Afra.

  • Dekstriini-Maltoosi29.12.2017

    Kun imellytetään imellysreaktioiden optimilämpötilassa, niin kaikki perunalajikkeet imeltyy. Imellys tapahtuu tehokkaimmin kun sose notkistetaan keitinvedellä tai jos peruna keitetään vähässä vedessä ja soseutetaan veteen, niin siloinkin voi olla tarve lisätä noin 77 asteista vettä, että saadaan sopivan notkea seos. Soseeseen ei tässä vaiheessa lisätä mitään muutaa kuin vesi ja jauho. Jauhot lisätään noin 77 asteiseen soseeseen. Tässä lämpötilassa alkaa heti imeltymisreaktio missä muodostuu erittäin makeita dekstriinejä. Tämän reaktion optimilämpötila on noin 75 astetta. Kun lämpötila laskee noin 70 asteeseen tämä reaktio "sammuu". Useissa ohjeissa annetaan alhaiset imellyttämislämpötilat ja tämä imeltymisreaktio menetetään usein kokonaan. Silloin kun jauho lisätään noin 77 asteiseen soseeseen, niin ainakin osa reaktiosta saadaan hyödynnettyä. Kun lämpötila laskee noin 70 asteeseen alkaa maltoosia tuottava imeltymisreaktio. Tämän reaktion optimilämpötila on noin 65 astetta. Jos soseen lämpötila laskee ennen jauhon lisäämistä noin 60 asteeseen, menetetään suuri osa imeltymistehosta, ja jos lämpö laskee vielä tästäkin, niin reaktio hidastuu lähes olemattomaksi ja vaikka imelletään vuorokausi niin imeltymistä ei juurikaan tapahdu. Sose voidaan kuumentaa esimerkiksi sähköuunissa maltoosireaktion optimialueelle ja reaktio nopeutuu normaaliksi. Kun molemmat imeltymisreaktiot hyödynnetään niin ilmeltymiseen riittää 2-6 tunnin imeltämisaika. Voi imeltää myös yli yön. Imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla.

  • Alfa ja beetta amylaasi20.12.2016

    Tässä prosessi mikä hallittiin jo 1800 luvulla vaikka alfoja ja beettoja ei tunnettu. Käytä jauhoista lajiketta. 1. Soseuta keitetyt perunat ja vesi sekä lisää jauhot 75 asteiseen soseeseen. Perunat voi kuoria raakoina ja soseuttaa keitinveteen. Vesi on oleellinen osa imellyttämistä. Eristä soseastia kunnon vällyillä ja laita lämpimään. Tai laita sose 65 asteiseen sähköuuniin. Varmista imeltymisen alku 1/2 tunnin kuluttua maistamalla. 2. 70-75 asteessa muodostuu makeimmat alfareaktioyhdisteet. Tarkista imeltyminen 1/2 tunnin kuluttua. Jos soseessa on selvä makeus havaittavissa lisää jauhoja hieman. Jos makeutta ei ole niin lisää jauhoja reilummin. Tämä on tärkein imeltymisreaktio - se tuottaa voimakkaimmat makeat yhdisteet. Tämä reaktio menetetään nykyisillä alhaisen lämpötilan ohjeilla käytännössä kokonaan . 3. 63-66 asteessa muodostuu beettareaktiossa maltoosi. Tämäkin reaktio jää monilla matalan lämpötilan ohjeilla vajaaksi. 4. Kun sose on imeltynyt vällyissä tai uunissa 3-6 tuntia, imeltäminen on valmis. Uunista voi katkaista virran ja soseen voi jättä uuniin yöksi, tai vällyihin lämpimään paikkaan. 5. Lisää imeltyneeseen soseeseen suola, voi ja maito. Soseen tulee olla sakeaa velliä. Pinnalle voinokareita ja jos halutaan niin korppujauhoja. 6. Paista 120-150 asteisessa uunissa 2-3 tuntia. Nykyaikana vällyt voi korvata 65 asteisella sähköuunilla tai lämpökaapilla. On tärkeää että imeltyminen alkaa 75 asteesta. Uunin lämpötila voi olla 70 asteessa 1-2 tuntia ja alennetaan 65 asteeseen.

  • Amyla14.11.2016

    Paras imeltymistulos saadaan amylaasi-imellyttämisellä. Amylaasi-imellyttäminen perustuu kahtee eri optimilämpötiloissa tapahtuvaan amylaasireaktioon. 62-70 asteessa beetta-amylaasireaktioon ja 70-80 asteessa alfa-amylaasireaktioon. Amylaasireaktiot on helppo hallita sähköuunissa, kun perunasose jäähdytetään 60 asteeseen ja jäähtymisen aikana lisätään amylaasireaktion vaatima vilja - yleensä vehnäjauho, mutta muukin jauho käy. Amylaasireaktio nopeutuu jos soseeseen lisätään vesi esim. perunoiden keitinvettä. Veden lisääminen on tarpeellista soseen notkistamiseksi "kovahkoksi soseeksi". Perunat voi keittää kuorittuina vähässä vedessä ja soseutetaan suoraan keitinveteen. 60 asteiseksi jäähtynyt sose laitetaan sähköuuniin ja uunin lämpötila asetetaan 70 asteeseen tai aavistuksen yli. Tässä lämpötilassa muodostuu beetta-amylaasi ja annetaan imeltyä 2-3 tuntia. Tämän jälkeen lämpö asetetaan 80 asteeseen. Tässä lämpötilassa muodostuu alfa-amylaasi ja jatketaan imeltymistä 2-3 tuntia. Imeltyneeseen soseeseen lisätään suola ja maito. Seoksen tulee olla notkean puuron tai sakean vellin kaltaista. Paistetaan 2-3 tuntia.