• Sesongin herkut
  • Erityisruokavaliot

Imelletty perunalaatikko

Imelletty perunalaatikko kuuluu useiden suomalaisten joulupöytään. Valitse laatikkoon mahdollisimman jauhoisia perunoita.
Imelletty perunalaatikko
Testattu K-Ruoka koekeittiössä
  • 8-10 annosta
  • yli 60 min
  • 84,3 kcal / 100 g

Ainekset

8-10 annosta
    • 1kgPirkka jauhoisia perunoita (punainen pussi)
    • vettä
    • 1/2dlvehnäjauhoja
    • n. 5dlmaitoa
    • 1 1/2tlsuolaa
    • (1/2 tlmuskottipähkinää tai kanelia tai kardemummaa)
    • tarvittaessa 2 - 3 rkl siirappia tai sokeria

Valmistus

yli 60 min
  1. Keitä perunat kypsiksi suolattomassa vedessä. Kuori kuumat perunat ja soseuta ne sähkövatkaimella. Ripottele lämpimän soseen pinnalle jauhot ja painele ne soseen joukkoon. Peitä kattila liinalla ja anna imeltyä lämpimässä paikassa 4-5 tuntia. Sekoita muutamia kertoja imeltymisen aikana. Sose imeltyy parhaiten 50-60 asteisena. Voit imeltää perunalaatikon uunin jälkilämmössä. Kun uuni jäähtyy, sen voi aina uudelleen lämmittää 50 asteeseen, kytkeä pois päältä ja jatkaa imeltämistä. (Älä kuumenna uunia liian kuumaksi. Imeltyminen lakkaa soseen lämpötilan ylittäessä 80 astetta).
  2. Lisää soseeseen sulatettu voi ja maito. Mausta suolalla ja halutessasi muskottipähkinällä, kanelilla tai kardemummalla. Jos perunasose ei ole riittävästi imeltynyt, lisää hiukan siirappia tai sokeria.
  3. Kaada vellimäinen seos voideltuun 1-2 uunivuokaan. Jätä vuoka vähintään 1/3 vajaaksi, sillä laatikko kuohuu kypsyessään. Paista perunalaatikkoa 150-asteisessa uunissa 2-3 tuntia.

Ravintosisältö per 100 g

  • 84,3 kcal353 kJ
  • Proteiinia2,24 g
  • Hiilihydraatteja11,4 g
  • Rasvaa3,16 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kommentoi

Arvosana reseptille20
  • Alfa ja beetta amylaasi20.12.2016

    Tässä prosessi mikä hallittiin jo 1800 luvulla vaikka alfoja ja beettoja ei tunnettu. Käytä jauhoista lajiketta. 1. Soseuta keitetyt perunat ja vesi sekä lisää jauhot 75 asteiseen soseeseen. Perunat voi kuoria raakoina ja soseuttaa keitinveteen. Vesi on oleellinen osa imellyttämistä. Eristä soseastia kunnon vällyillä ja laita lämpimään. Tai laita sose 65 asteiseen sähköuuniin. Varmista imeltymisen alku 1/2 tunnin kuluttua maistamalla. 2. 70-75 asteessa muodostuu makeimmat alfareaktioyhdisteet. Tarkista imeltyminen 1/2 tunnin kuluttua. Jos soseessa on selvä makeus havaittavissa lisää jauhoja hieman. Jos makeutta ei ole niin lisää jauhoja reilummin. Tämä on tärkein imeltymisreaktio - se tuottaa voimakkaimmat makeat yhdisteet. Tämä reaktio menetetään nykyisillä alhaisen lämpötilan ohjeilla käytännössä kokonaan . 3. 63-66 asteessa muodostuu beettareaktiossa maltoosi. Tämäkin reaktio jää monilla matalan lämpötilan ohjeilla vajaaksi. 4. Kun sose on imeltynyt vällyissä tai uunissa 3-6 tuntia, imeltäminen on valmis. Uunista voi katkaista virran ja soseen voi jättä uuniin yöksi, tai vällyihin lämpimään paikkaan. 5. Lisää imeltyneeseen soseeseen suola, voi ja maito. Soseen tulee olla sakeaa velliä. Pinnalle voinokareita ja jos halutaan niin korppujauhoja. 6. Paista 120-150 asteisessa uunissa 2-3 tuntia. Nykyaikana vällyt voi korvata 65 asteisella sähköuunilla tai lämpökaapilla. On tärkeää että imeltyminen alkaa 75 asteesta. Uunin lämpötila voi olla 70 asteessa 1-2 tuntia ja alennetaan 65 asteeseen.

  • Amyla14.11.2016

    Paras imeltymistulos saadaan amylaasi-imellyttämisellä. Amylaasi-imellyttäminen perustuu kahtee eri optimilämpötiloissa tapahtuvaan amylaasireaktioon. 62-70 asteessa beetta-amylaasireaktioon ja 70-80 asteessa alfa-amylaasireaktioon. Amylaasireaktiot on helppo hallita sähköuunissa, kun perunasose jäähdytetään 60 asteeseen ja jäähtymisen aikana lisätään amylaasireaktion vaatima vilja - yleensä vehnäjauho, mutta muukin jauho käy. Amylaasireaktio nopeutuu jos soseeseen lisätään vesi esim. perunoiden keitinvettä. Veden lisääminen on tarpeellista soseen notkistamiseksi "kovahkoksi soseeksi". Perunat voi keittää kuorittuina vähässä vedessä ja soseutetaan suoraan keitinveteen. 60 asteiseksi jäähtynyt sose laitetaan sähköuuniin ja uunin lämpötila asetetaan 70 asteeseen tai aavistuksen yli. Tässä lämpötilassa muodostuu beetta-amylaasi ja annetaan imeltyä 2-3 tuntia. Tämän jälkeen lämpö asetetaan 80 asteeseen. Tässä lämpötilassa muodostuu alfa-amylaasi ja jatketaan imeltymistä 2-3 tuntia. Imeltyneeseen soseeseen lisätään suola ja maito. Seoksen tulee olla notkean puuron tai sakean vellin kaltaista. Paistetaan 2-3 tuntia.