Imelletty perunalaatikko soseesta
- Annosmäärä6 annosta
- Valmistusaikayli 60 min
- Kananmunaton
Imelletty perunalaatikko valmistuu helposti pakasteperunasoseaineista.
- Kananmunaton
Ainekset
6 annosta
1 ps (400 g) | Oolannin perunasoseainesta (pakaste) tai |
4 dl | vettä tai |
1 rkl | vehnäjauhoja tai |
4 dl | kevytmaitoa tai |
2–3 rkl | siirappia tai |
1 tl | suolaa tai |
Pinnalle | |
---|---|
voita tai |
Ravintosisältö
Energia | 225 kJ / 54 kcal |
Rasva | 0,6 g |
josta tyydyttynyttä | 0,4 g |
Hiilihydraatit | 10,2 g |
josta sokereita | 4,1 g |
Proteiini | 1,4 g |
Suola | 0,6 g |
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia
Valmistus
yli 60 min
Kiehauta vesi. Sekoita joukkoon perunasoseainekset ja kuumenna sosetta pari minuuttia koko ajan sekoittaen.
Sekoita vähän jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot. Anna imeltyä peitettynä 4–5 tuntia lämpimässä paikassa. Sekoita joitakin kertoja imeltymisen aikana. Sose imeltyy parhaiten 50–60 asteisena. Voit imeltää perunalaatikon uunin jälkilämmössä. Kun uuni jäähtyy, sen voi aina uudelleen lämmittää 50 asteeseen, kytkeä pois päältä ja jatkaa imeltämistä. (Älä kuumenna uunia liian kuumaksi. Imeltyminen lakkaa soseen lämpötilan ylittäessä 80 astetta).
Lisää maito, siirappi ja suola. Kaada vellimäinen seos voideltuun uunivuokaan. Jätä vuoka noin 1/3 vajaaksi, sillä laatikko kuohuu kypsyessään. Pane pinnalle voinokareita.
Kypsennä laatikkoa ensin 225 asteessa noin 1 tunti, jotta pintaan muodostuu kuori. Alenna uunin lämpötilaa 125 asteeseen ja jatka paistamista 1 1/2–2 tuntia.
Vinkki! Mausta perunasose halutessasi ripauksella pippuria, muskottipähkinää, kanelia tai kardemummaa.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
- Oolannin muusiperuna 400g pakasteEtuhinta 2,89/kpl7,22/kgnorm. 3,29/kpl (8,23/kg)
- Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkeaHinta 1,85/kpl1,85/kg
- Valio kevytmaito 5 dlHinta 1,25/kpl2,50/l
- Jakobsens Luomu tumma agavesiirappi 350gHinta 3,35/kpl9,57/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 125gHinta 0,99/kpl7,92/kg
- Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainenHinta 2,95/kpl14,75/kg
- Plussa-etu −12 %Apetit perunamuusi 350g pakastePlussa-kortillaEtuhinta 5,00/2 kpl7,14/kgIlman Plussa-korttia 2,85/kpl (8,14/kg)
- Mummon puikulamuusi 500g pakasteHinta 3,99/kpl7,98/kg
- Myllyn Paras Emännän puolikarkea vehnäjauho 1 kgHinta 1,65/kpl1,65/kg
- Myllärin Luomu Leivontakarkea vehnäjauho 2kgHinta 3,39/kpl1,70/kg
- Pirkka kevytmaito 5dlHinta 0,79/kpl1,58/l
- Valio kevytmaito 0,5 l laktoositon UHTHinta 1,49/kpl2,98/l
- Dansukker tumma siirappi 750gHinta 2,49/kpl3,32/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 600gHinta 1,75/kpl2,92/kg
- Pirkka jodioitu ruokasuola 1kgHinta 1,19/kpl1,19/kg
- Juustoportti Kirnuvoi 200gHinta 2,99/kpl14,95/kg
- Valio voi 200 g normaalisuolainenHinta 2,59/kpl12,95/kg
Voisit pitää myös näistä
- yli 60 min3,2(125 arviota)
- yli 60 min3,7(206 arviota)
- yli 60 min4,0(2 arviota)
- yli 60 min3,8(19 arviota)
- yli 60 min3,0(4 arviota)
- yli 60 min4,0(16 arviota)
- yli 60 min4,2(74 arviota)
- yli 60 min3,9(8 arviota)
Arvostele resepti
ka. 3,8 (99 arviota)
- Imelletty perunalaatikko soseesta2 vuotta sittenImelletty perunalaatikko soseesta Ainekset: 1 ps (400 g) Oolannin perunasoseainesta (pakaste) 1 reilu ruokalusikallinen vehnäjauhoja 30-50 g voita 4 desilitraa maitoa tai kermaa 1 teelusikallista suolaa voit maustaa esimerkiksi jauhetulla muskotilla tai pippurilla tai kanelilla tai kardemummalla Ohje: 1. Valmista perunasose kattilassa pussin ohjetta soveltaen, mutta ÄLÄ LISÄÄ SUOLAA JA RASVAA - SUOLA JA VARSINKIN RASVA ESTÄÄ IMELTYMISTÄ. 2. Jäähdytä kuuma sose noin 70-75 asteiseksi. Yli 77 asteessa jauhot menettää imetämitehon, "sanotaan että jauhot palaa. 3. Lisää vähitellen vehnäjauhot koko ajan sekoittaen 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. 4. Laita sose noin 70 asteiseen - tai vähän yli - sähkölieden uuniin. Anna imeltyä noin 4 tuntia. Sekoita sosetta 2-4 kertaa imeltymisen aikana. Sose imeltyy parhaiten 65-70 asteisena. Pidä uunin lämpötila tasaisena. Uunin lämpötilaa voit seurata yksinkertaisella halvalla uuninlämpömittarilla. Älä turhaan katko uunin sähkövirtaa, koska turha katkominen vain lisää sähkön kulutusta. 5. Lisää voi reiluina siivuina soseeseen sulamaan. Lisää maitoa niin että saat sakean vellimäisen tai notkean puuromaisen soseen. Maito tulee lisätä "näppituntumalla", koska eri perunalajikkeet vaatii eri määriä maitoa, lisää siis maitoa "näppituntumalla" vähitellen sakeutta seuraten. Lisää suola. Voit maustaa jauhetulla muskotilla tai muilla sopivilla mausteilla. 6. Laita sose voideltuun keraamiseen tai lasiseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. 7. Paista aluksi kuumassa noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin sose ei kuivu eikä korppuunnu ja saat erinomaisen mehevän imelletyn perunalaatikon perunasoseaineksesta. 8. Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
- Riittävän iso massa eristetyssä kattilassa huoneenlämmössä2 vuotta sittenKun sose jäähdytetään huolellisesti ja välillä sekoittaen noin 72-74 asteiseksi. Jauhot lisätää huolellisesti 72-74 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen tasaiseksi sekoittaen. Sosekattila eristetään hyvin keittiöliinoilla ja laitetaan lämpimään paikkaan, niin soseen lämpötila pysyy riittävän pitkän ajan yli 65 asteisena ja riittää hyvin tuottamaan hyvän imeltymistuloksen 3-4 tunnissa. Kun soseen määrä on riittävän iso, niin imeltyminen onnistuu keittiöliinoilla hyvin eristetyssä kattilassa huoneenlämmössä. 2-3 kg perunoita on riittävän iso massa riittävän lämmön ylläpitämiseen huoneenlämmössä.
- Temostaatti kytkee ja katkoo automaattisesti5 vuotta sittenKun uunissa on asetettu lämpötila, niin uuni katkoo virran automaattisesti. Kun uuni jäähtyy niin uuni kytkee virran automaattisesti. Virran kytkemisen ja katkomisen voi siis jättää uunin termostaatin huoleksi. Sähköliesien uunit jäähtyy ja kuumenee varsin nopeasti - jos uunia halutaan kytkeä käsin päälle ja pois päältä, niin se vaatii kokin jatkuvaa läsnäoloa, mikä haittaa muiden töiden häiriötöntä tekemistä. Aikaa ei siis missään tapauksessa kannata tuhlata jatkuvaan lämpötilojen seuraamiseen ja virran katkaisuun ja kytkemiseen.
- Imeltymislämpötila6 vuotta sittenArkinen helppo imelletty perunalaatikko valmistuu noin 6 tunnissa. 2kg perunoita. 1. Kuori perunat ja keitä vähässä SUOLATTOMASSA vedessä kypsiksi. Soseuta perunat keittoveteen ja lisää tarvittaessa kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose. 2. Jäähdytä sose 70 asteiseksi ja lisää jauho. 3. Laita sose imeltymään 80 asteiseen uuniin. 4. Anna imeltyä 3-5 tuntia 5. Lisää soseeseen suola ja voita maun mukaan. 6. Lisää soseeseen maitoa niin että saadaan sakeahkoa velliä. Arkiruoaksi voi tehdä tukevampaa. 7. Laita sose voideltuun vuokaan ja pinnalle voi sirotella korppujauhoa ja voinokareita. 8. Paista 150-170 asteisessa uunissa noin 2 tuntia.
- Imeltymislämpötila6 vuotta sittenJatkoa edelliseen. 1800-luvun emännät ja vielä 50/60-luvuillakin hyödynsi imeltymisreaktiot seuraavasti: Keitetyt perunat soseutettiin ja sose notkistettiin keittovedellä. Notkistettu sose jäähdytettiin 76-77 asteiseksi. Jauho lisättiin 76-77 asteiseen soseeseen. Sosekattila eristettiin erittäin hyvin moninkertaisilla vällyillä ja laitettiin lämpimään paikkaan. Imeltymisen alkaminen varmistettiin 1/2-1 tunnin kuluttua maistamalla ja jos imeltymistä ei ollut havaittavissa lisättiin uusi annos jauhoja ja sekoitettiin. Annettiin imeltyä muutamia tunteja. Imeltymisen aluksi tapahtui 75 asteen alfa-reaktio ja kun sose jäähtyi hitaasti alkoi 65 asteen beetta-reaktio. Tehokas imeltyminen perustui tehokkaaseen soseen oman lämmön hyödyntämiseen hitaan jäähtymisen aikana.
- Imeltymislämpötila6 vuotta sittenPahin virhe perunalaatikon imeltämisessä on liian alhaisissa lämpötiloissa imeltäminen. Kun imelletään 60 asteessa tai alle niin beetta-reaktiokin jää selvästi vajaaksi ja alfareaktio menetetään käytännössä kokonaan ja siirappia tarvitaan rutkasti. 55 asteessa ei beetta-reaktiostakaan ole mitään jälellä. Perunalaatikon imellyttäminen perustuu kahteen eri imeltymisreaktioon. Beetta-reaktion optimilämpötila on 65 astetta ja Alfa-reaktion optimilämpötila 75 astetta. Reaktiot ovat erittäin voimakkaasti lämpötilaherkkiä ja pienikin lämpötilan muutos vaikuttaa voimakkaasti reaktionopeuteen. Kun lämpötila laskee muutaman asteen niin reaktion nopeus hidastuu lähes kymmenesosaan. Tarkasti ottaen tarvittaisiin imeltämistä kahdessa eri lämpötilassa että saataisiin maksimaalinen imellyttämistulos. Kohtuullisen hyvä tulos saadaan kun imelletään 70 asteisessa uunissa. Soseen lämpötila on hiukan uunin lämpötilaa jälessä ja beetta-reaktio toimii aika tehokkaasti, mutta alfareaktio jaa vajaaksi. Jos haluaa hyödyntää alfa-reaktion tehokkaammin niin imeltymisen loppuvaiheessa voi uunin lämpötilan nostaa 80-85 asteeseen mikä riittää soseen lämmittämiseen 75 asteeseen ja alfa-reaktio toimii tehokkaasti. Kun näin imelletään, niin imeltyminen tapahtuu 3-5 tunnissa. Olen hiukan yksinkertaistannu imeltämistä. Keitän kuoritut ja lohkotut perunat vähässä vedessä ja soseutan suoraan keittoveteen. Lisään tarvittaessa notkistamiseen 75-80 asteista vettä ja jäähdytän soseen noin 65 asteiseksi. Lisään jäähdytettyyn soseeseen jauhon ja laitan soseen 80 asteiseen uuniin ja annan imeltyä uunissa noin 3- (5)tuntia. Ylikuumenemisen vaaraa ei ole koska imeltymisreaktiot sitoo lämpöä soseen lämpötila on muutaman asteen jälessä. Kun imeltää niin että imeltyminen tapahtuu imeltymisreaktioiden optilämpötiloissa niin siirappia ja muuta makeutusta ei tarvi. Jos haluaa siirapin makua, niin se on eri asia.
- jaakko8 vuotta sittenAnu, siis sauna
- Kuluttajapalvelu9 vuotta sittenKotikokki, kiitos kommentistasi. Imelletty perunalaatikko on rakenteeltaan löysähköä. Paistoajan pituus riippuu käytettävästä astiasta, joten kypsennysaika on ohjeellinen. Harmillista kuulla, ettei laatikko ole kypsynyt ohjeenmukaisessa ajassa. Toivottavasti lopulta pääsit nauttimaan herkusta!
- Kotikokki9 vuotta sittenOnkohan tuo 4 dl maitoa yläkanttiin. Seoksesta tuli niin löysä velli, että paistoaikaa piti jatkaa neljään tuntiin.
- Piia9 vuotta sittenHei, entä jos käytän valmista sosetta pötköstä? Pitääkö siihen lisätä vettä, kun kuumentaa soseen?
- Kuluttajapalvelu9 vuotta sittenAnu, kiitos paljon palautteestasi. Sose imeltyy parhaiten 50-60 asteessa, esimerkiksi uunin jälkilämmössä. Koekeittiömme tulee selkiyttämään ohjetta imellyttämisen osalta.
- anu9 vuotta sitten"Anna imeltyä huoneenlämmössä. Hyvä imeltymislämpötila on 50-60 astetta". Aika lämmin kämppä saa olla. Siis kumpi nyt on oikein? Huoneenlämpö vai?