Imelletty perunalaatikko soseestaTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Imelletty perunalaatikko soseesta

  • Annosmäärä6 annosta
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Kananmunaton
Imelletty perunalaatikko valmistuu helposti pakasteperunasoseaineista.
  • Kananmunaton

Ainekset

6 annosta
1 ps (400 g)
 
Oolannin perunasoseainesta (pakaste)
tai
4 dl
 
vettä
tai
1 rkl
 
vehnäjauhoja
tai
4 dl
 
kevytmaitoa
tai
2–3 rkl
 
siirappia
tai
1 tl
 
suolaa
tai

Pinnalle

 
voita
tai

Ravintosisältö

Energia
225 kJ / 54 kcal
Rasva
0,6 g
josta tyydyttynyttä
0,4 g
Hiilihydraatit
10,2 g
josta sokereita
4,1 g
Proteiini
1,4 g
Suola
0,6 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

yli 60 min

Kiehauta vesi. Sekoita joukkoon perunasoseainekset ja kuumenna sosetta pari minuuttia koko ajan sekoittaen.

Sekoita vähän jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot. Anna imeltyä peitettynä 4–5 tuntia lämpimässä paikassa. Sekoita joitakin kertoja imeltymisen aikana. Sose imeltyy parhaiten 50–60 asteisena. Voit imeltää perunalaatikon uunin jälkilämmössä. Kun uuni jäähtyy, sen voi aina uudelleen lämmittää 50 asteeseen, kytkeä pois päältä ja jatkaa imeltämistä. (Älä kuumenna uunia liian kuumaksi. Imeltyminen lakkaa soseen lämpötilan ylittäessä 80 astetta).

Lisää maito, siirappi ja suola. Kaada vellimäinen seos voideltuun uunivuokaan. Jätä vuoka noin 1/3 vajaaksi, sillä laatikko kuohuu kypsyessään. Pane pinnalle voinokareita.

Kypsennä laatikkoa ensin 225 asteessa noin 1 tunti, jotta pintaan muodostuu kuori. Alenna uunin lämpötilaa 125 asteeseen ja jatka paistamista 1 1/2–2 tuntia.

Vinkki! Mausta perunasose halutessasi ripauksella pippuria, muskottipähkinää, kanelia tai kardemummaa.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Pirkka suomalainen perunamuusi 700g pakaste
    Hinta 4,49/kpl
    6,41/kg
  • Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkea
    Hinta 2,09/kpl
    2,09/kg
  • Pirkka kevytmaito 5dl
    Hinta 0,79/kpl
    1,58/l
  • Jakobsens Luomu tumma agavesiirappi 350g
    Hinta 3,35/kpl
    9,57/kg
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Hinta 1,19/kpl
    1,19/kg
  • Valio voi 400g pöytärasia normaalisuolainen vlakt
    Hinta 4,55/kpl
    11,37/kg
  • Oolannin muusiperuna 400g pakaste
    Etuhinta 2,89/kpl
    7,22/kg
    norm. 3,29/kpl (8,23/kg)
  • Mummon puikulamuusi 500g pakaste
    Hinta 3,99/kpl
    7,98/kg
  • Plussa-etu −14 %
    Myllärin Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
    Plussa-kortilla
    Etuhinta 1,79/kpl
    0,90/kg
    Ilman Plussa-korttia 2,09/kpl (1,05/kg)
  • Myllärin Luomu Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
    Hinta 3,55/kpl
    1,78/kg
  • Pirkka suomalainen kevytmaito 1l
    Hinta 0,95/kpl
    0,95/l
  • Pirkka suomalainen kevytmaito 1,5l
    Hinta 1,69/kpl
    1,13/l
  • Dansukker tumma siirappi 750g
    Hinta 2,69/kpl
    3,59/kg
  • Jozo jodioitu hienosuola 125g
    Hinta 0,99/kpl
    7,92/kg
  • Jozo jodioitu hienosuola 600g
    Hinta 1,75/kpl
    2,92/kg
  • Oivariini 400g normaalisuolainen
    Hinta 3,29/kpl
    8,23/kg
  • Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainen
    Hinta 2,95/kpl
    14,75/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 3,8 (95 arviota)

  • Imelletty perunalaatikko soseesta
    1 vuosi sitten
    Imelletty perunalaatikko soseesta Ainekset: 1 ps (400 g) Oolannin perunasoseainesta (pakaste) 1 reilu ruokalusikallinen vehnäjauhoja 30-50 g voita 4 desilitraa maitoa tai kermaa 1 teelusikallista suolaa voit maustaa esimerkiksi jauhetulla muskotilla tai pippurilla tai kanelilla tai kardemummalla Ohje: 1. Valmista perunasose kattilassa pussin ohjetta soveltaen, mutta ÄLÄ LISÄÄ SUOLAA JA RASVAA - SUOLA JA VARSINKIN RASVA ESTÄÄ IMELTYMISTÄ. 2. Jäähdytä kuuma sose noin 70-75 asteiseksi. Yli 77 asteessa jauhot menettää imetämitehon, "sanotaan että jauhot palaa. 3. Lisää vähitellen vehnäjauhot koko ajan sekoittaen 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. 4. Laita sose noin 70 asteiseen - tai vähän yli - sähkölieden uuniin. Anna imeltyä noin 4 tuntia. Sekoita sosetta 2-4 kertaa imeltymisen aikana. Sose imeltyy parhaiten 65-70 asteisena. Pidä uunin lämpötila tasaisena. Uunin lämpötilaa voit seurata yksinkertaisella halvalla uuninlämpömittarilla. Älä turhaan katko uunin sähkövirtaa, koska turha katkominen vain lisää sähkön kulutusta. 5. Lisää voi reiluina siivuina soseeseen sulamaan. Lisää maitoa niin että saat sakean vellimäisen tai notkean puuromaisen soseen. Maito tulee lisätä "näppituntumalla", koska eri perunalajikkeet vaatii eri määriä maitoa, lisää siis maitoa "näppituntumalla" vähitellen sakeutta seuraten. Lisää suola. Voit maustaa jauhetulla muskotilla tai muilla sopivilla mausteilla. 6. Laita sose voideltuun keraamiseen tai lasiseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. 7. Paista aluksi kuumassa noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin sose ei kuivu eikä korppuunnu ja saat erinomaisen mehevän imelletyn perunalaatikon perunasoseaineksesta. 8. Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
  • Riittävän iso massa eristetyssä kattilassa huoneenlämmössä
    2 vuotta sitten
    Kun sose jäähdytetään huolellisesti ja välillä sekoittaen noin 72-74 asteiseksi. Jauhot lisätää huolellisesti 72-74 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen tasaiseksi sekoittaen. Sosekattila eristetään hyvin keittiöliinoilla ja laitetaan lämpimään paikkaan, niin soseen lämpötila pysyy riittävän pitkän ajan yli 65 asteisena ja riittää hyvin tuottamaan hyvän imeltymistuloksen 3-4 tunnissa. Kun soseen määrä on riittävän iso, niin imeltyminen onnistuu keittiöliinoilla hyvin eristetyssä kattilassa huoneenlämmössä. 2-3 kg perunoita on riittävän iso massa riittävän lämmön ylläpitämiseen huoneenlämmössä.
  • Temostaatti kytkee ja katkoo automaattisesti
    4 vuotta sitten
    Kun uunissa on asetettu lämpötila, niin uuni katkoo virran automaattisesti. Kun uuni jäähtyy niin uuni kytkee virran automaattisesti. Virran kytkemisen ja katkomisen voi siis jättää uunin termostaatin huoleksi. Sähköliesien uunit jäähtyy ja kuumenee varsin nopeasti - jos uunia halutaan kytkeä käsin päälle ja pois päältä, niin se vaatii kokin jatkuvaa läsnäoloa, mikä haittaa muiden töiden häiriötöntä tekemistä. Aikaa ei siis missään tapauksessa kannata tuhlata jatkuvaan lämpötilojen seuraamiseen ja virran katkaisuun ja kytkemiseen.
  • Imeltymislämpötila
    5 vuotta sitten
    Arkinen helppo imelletty perunalaatikko valmistuu noin 6 tunnissa. 2kg perunoita. 1. Kuori perunat ja keitä vähässä SUOLATTOMASSA vedessä kypsiksi. Soseuta perunat keittoveteen ja lisää tarvittaessa kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose. 2. Jäähdytä sose 70 asteiseksi ja lisää jauho. 3. Laita sose imeltymään 80 asteiseen uuniin. 4. Anna imeltyä 3-5 tuntia 5. Lisää soseeseen suola ja voita maun mukaan. 6. Lisää soseeseen maitoa niin että saadaan sakeahkoa velliä. Arkiruoaksi voi tehdä tukevampaa. 7. Laita sose voideltuun vuokaan ja pinnalle voi sirotella korppujauhoa ja voinokareita. 8. Paista 150-170 asteisessa uunissa noin 2 tuntia.
  • Imeltymislämpötila
    5 vuotta sitten
    Jatkoa edelliseen. 1800-luvun emännät ja vielä 50/60-luvuillakin hyödynsi imeltymisreaktiot seuraavasti: Keitetyt perunat soseutettiin ja sose notkistettiin keittovedellä. Notkistettu sose jäähdytettiin 76-77 asteiseksi. Jauho lisättiin 76-77 asteiseen soseeseen. Sosekattila eristettiin erittäin hyvin moninkertaisilla vällyillä ja laitettiin lämpimään paikkaan. Imeltymisen alkaminen varmistettiin 1/2-1 tunnin kuluttua maistamalla ja jos imeltymistä ei ollut havaittavissa lisättiin uusi annos jauhoja ja sekoitettiin. Annettiin imeltyä muutamia tunteja. Imeltymisen aluksi tapahtui 75 asteen alfa-reaktio ja kun sose jäähtyi hitaasti alkoi 65 asteen beetta-reaktio. Tehokas imeltyminen perustui tehokkaaseen soseen oman lämmön hyödyntämiseen hitaan jäähtymisen aikana.
  • Imeltymislämpötila
    5 vuotta sitten
    Pahin virhe perunalaatikon imeltämisessä on liian alhaisissa lämpötiloissa imeltäminen. Kun imelletään 60 asteessa tai alle niin beetta-reaktiokin jää selvästi vajaaksi ja alfareaktio menetetään käytännössä kokonaan ja siirappia tarvitaan rutkasti. 55 asteessa ei beetta-reaktiostakaan ole mitään jälellä. Perunalaatikon imellyttäminen perustuu kahteen eri imeltymisreaktioon. Beetta-reaktion optimilämpötila on 65 astetta ja Alfa-reaktion optimilämpötila 75 astetta. Reaktiot ovat erittäin voimakkaasti lämpötilaherkkiä ja pienikin lämpötilan muutos vaikuttaa voimakkaasti reaktionopeuteen. Kun lämpötila laskee muutaman asteen niin reaktion nopeus hidastuu lähes kymmenesosaan. Tarkasti ottaen tarvittaisiin imeltämistä kahdessa eri lämpötilassa että saataisiin maksimaalinen imellyttämistulos. Kohtuullisen hyvä tulos saadaan kun imelletään 70 asteisessa uunissa. Soseen lämpötila on hiukan uunin lämpötilaa jälessä ja beetta-reaktio toimii aika tehokkaasti, mutta alfareaktio jaa vajaaksi. Jos haluaa hyödyntää alfa-reaktion tehokkaammin niin imeltymisen loppuvaiheessa voi uunin lämpötilan nostaa 80-85 asteeseen mikä riittää soseen lämmittämiseen 75 asteeseen ja alfa-reaktio toimii tehokkaasti. Kun näin imelletään, niin imeltyminen tapahtuu 3-5 tunnissa. Olen hiukan yksinkertaistannu imeltämistä. Keitän kuoritut ja lohkotut perunat vähässä vedessä ja soseutan suoraan keittoveteen. Lisään tarvittaessa notkistamiseen 75-80 asteista vettä ja jäähdytän soseen noin 65 asteiseksi. Lisään jäähdytettyyn soseeseen jauhon ja laitan soseen 80 asteiseen uuniin ja annan imeltyä uunissa noin 3- (5)tuntia. Ylikuumenemisen vaaraa ei ole koska imeltymisreaktiot sitoo lämpöä soseen lämpötila on muutaman asteen jälessä. Kun imeltää niin että imeltyminen tapahtuu imeltymisreaktioiden optilämpötiloissa niin siirappia ja muuta makeutusta ei tarvi. Jos haluaa siirapin makua, niin se on eri asia.
  • jaakko
    7 vuotta sitten
    Anu, siis sauna
  • Kuluttajapalvelu
    8 vuotta sitten
    Kotikokki, kiitos kommentistasi. Imelletty perunalaatikko on rakenteeltaan löysähköä. Paistoajan pituus riippuu käytettävästä astiasta, joten kypsennysaika on ohjeellinen. Harmillista kuulla, ettei laatikko ole kypsynyt ohjeenmukaisessa ajassa. Toivottavasti lopulta pääsit nauttimaan herkusta!
  • Kotikokki
    8 vuotta sitten
    Onkohan tuo 4 dl maitoa yläkanttiin. Seoksesta tuli niin löysä velli, että paistoaikaa piti jatkaa neljään tuntiin.
  • Piia
    8 vuotta sitten
    Hei, entä jos käytän valmista sosetta pötköstä? Pitääkö siihen lisätä vettä, kun kuumentaa soseen?
  • Kuluttajapalvelu
    8 vuotta sitten
    Anu, kiitos paljon palautteestasi. Sose imeltyy parhaiten 50-60 asteessa, esimerkiksi uunin jälkilämmössä. Koekeittiömme tulee selkiyttämään ohjetta imellyttämisen osalta.
  • anu
    8 vuotta sitten
    "Anna imeltyä huoneenlämmössä. Hyvä imeltymislämpötila on 50-60 astetta". Aika lämmin kämppä saa olla. Siis kumpi nyt on oikein? Huoneenlämpö vai?