Imelletty perunalaatikko soseestaTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Imelletty perunalaatikko soseesta

Imelletty perunalaatikko valmistuu helposti pakasteperunasoseaineista.

  • 6 annosta
  • yli 60 min
  • 66,6 kcal / 100 g

Ainekset

6 annosta
    • 1ps(400 g)Oolannin perunasoseainesta (pakaste)
    • 4dlvettä
    • 1rklvehnäjauhoja
    • 4dlkevytmaitoa
    • 2-3rklsiirappia
    • 1tlsuolaa

Pinnalle

    • voita

Valmistus

yli 60 min
  1. Kiehauta vesi. Sekoita joukkoon perunasoseainekset ja kuumenna sosetta pari minuuttia koko ajan sekoittaen.
  2. Sekoita vähän jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot. Anna imeltyä peitettynä 4-5 tuntia lämpimässä paikassa. Sekoita joitakin kertoja imeltymisen aikana. Sose imeltyy parhaiten 50-60 asteisena. Voit imeltää perunalaatikon uunin jälkilämmössä. Kun uuni jäähtyy, sen voi aina uudelleen lämmittää 50 asteeseen, kytkeä pois päältä ja jatkaa imeltämistä. (Älä kuumenna uunia liian kuumaksi. Imeltyminen lakkaa soseen lämpötilan ylittäessä 80 astetta).
  3. Lisää maito, siirappi ja suola. Kaada vellimäinen seos voideltuun uunivuokaan. Jätä vuoka noin 1/3 vajaaksi, sillä laatikko kuohuu kypsyessään. Pane pinnalle voinokareita.
  4. Kypsennä laatikkoa ensin 225 asteessa noin 1 tunti, jotta pintaan muodostuu kuori. Alenna uunin lämpötilaa 125 asteeseen ja jatka paistamista 1 1/2-2 tuntia.

Tiesitkö että...

Vinkki! Mausta perunasose halutessasi ripauksella pippuria, muskottipähkinää, kanelia tai kardemummaa.

Kategoriat

Ravintosisältö per 100 g

  • 66,6 kcal278 kJ
  • Proteiinia1,9 g
  • Hiilihydraatteja13,4 g
  • Rasvaa0,59 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kommentoi

Arvosana reseptille 20 arvostelua
  • Imeltymislämpötila3.8.2018

    Arkinen helppo imelletty perunalaatikko valmistuu noin 6 tunnissa. 2kg perunoita. 1. Kuori perunat ja keitä vähässä SUOLATTOMASSA vedessä kypsiksi. Soseuta perunat keittoveteen ja lisää tarvittaessa kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose. 2. Jäähdytä sose 70 asteiseksi ja lisää jauho. 3. Laita sose imeltymään 80 asteiseen uuniin. 4. Anna imeltyä 3-5 tuntia 5. Lisää soseeseen suola ja voita maun mukaan. 6. Lisää soseeseen maitoa niin että saadaan sakeahkoa velliä. Arkiruoaksi voi tehdä tukevampaa. 7. Laita sose voideltuun vuokaan ja pinnalle voi sirotella korppujauhoa ja voinokareita. 8. Paista 150-170 asteisessa uunissa noin 2 tuntia.

  • Imeltymislämpötila3.8.2018

    Jatkoa edelliseen. 1800-luvun emännät ja vielä 50/60-luvuillakin hyödynsi imeltymisreaktiot seuraavasti: Keitetyt perunat soseutettiin ja sose notkistettiin keittovedellä. Notkistettu sose jäähdytettiin 76-77 asteiseksi. Jauho lisättiin 76-77 asteiseen soseeseen. Sosekattila eristettiin erittäin hyvin moninkertaisilla vällyillä ja laitettiin lämpimään paikkaan. Imeltymisen alkaminen varmistettiin 1/2-1 tunnin kuluttua maistamalla ja jos imeltymistä ei ollut havaittavissa lisättiin uusi annos jauhoja ja sekoitettiin. Annettiin imeltyä muutamia tunteja. Imeltymisen aluksi tapahtui 75 asteen alfa-reaktio ja kun sose jäähtyi hitaasti alkoi 65 asteen beetta-reaktio. Tehokas imeltyminen perustui tehokkaaseen soseen oman lämmön hyödyntämiseen hitaan jäähtymisen aikana.

  • Imeltymislämpötila3.8.2018

    Pahin virhe perunalaatikon imeltämisessä on liian alhaisissa lämpötiloissa imeltäminen. Kun imelletään 60 asteessa tai alle niin beetta-reaktiokin jää selvästi vajaaksi ja alfareaktio menetetään käytännössä kokonaan ja siirappia tarvitaan rutkasti. 55 asteessa ei beetta-reaktiostakaan ole mitään jälellä. Perunalaatikon imellyttäminen perustuu kahteen eri imeltymisreaktioon. Beetta-reaktion optimilämpötila on 65 astetta ja Alfa-reaktion optimilämpötila 75 astetta. Reaktiot ovat erittäin voimakkaasti lämpötilaherkkiä ja pienikin lämpötilan muutos vaikuttaa voimakkaasti reaktionopeuteen. Kun lämpötila laskee muutaman asteen niin reaktion nopeus hidastuu lähes kymmenesosaan. Tarkasti ottaen tarvittaisiin imeltämistä kahdessa eri lämpötilassa että saataisiin maksimaalinen imellyttämistulos. Kohtuullisen hyvä tulos saadaan kun imelletään 70 asteisessa uunissa. Soseen lämpötila on hiukan uunin lämpötilaa jälessä ja beetta-reaktio toimii aika tehokkaasti, mutta alfareaktio jaa vajaaksi. Jos haluaa hyödyntää alfa-reaktion tehokkaammin niin imeltymisen loppuvaiheessa voi uunin lämpötilan nostaa 80-85 asteeseen mikä riittää soseen lämmittämiseen 75 asteeseen ja alfa-reaktio toimii tehokkaasti. Kun näin imelletään, niin imeltyminen tapahtuu 3-5 tunnissa. Olen hiukan yksinkertaistannu imeltämistä. Keitän kuoritut ja lohkotut perunat vähässä vedessä ja soseutan suoraan keittoveteen. Lisään tarvittaessa notkistamiseen 75-80 asteista vettä ja jäähdytän soseen noin 65 asteiseksi. Lisään jäähdytettyyn soseeseen jauhon ja laitan soseen 80 asteiseen uuniin ja annan imeltyä uunissa noin 3- (5)tuntia. Ylikuumenemisen vaaraa ei ole koska imeltymisreaktiot sitoo lämpöä soseen lämpötila on muutaman asteen jälessä. Kun imeltää niin että imeltyminen tapahtuu imeltymisreaktioiden optilämpötiloissa niin siirappia ja muuta makeutusta ei tarvi. Jos haluaa siirapin makua, niin se on eri asia.

  • jaakko20.12.2016

    Anu, siis sauna

  • Kuluttajapalvelu28.12.2015

    Kotikokki, kiitos kommentistasi. Imelletty perunalaatikko on rakenteeltaan löysähköä. Paistoajan pituus riippuu käytettävästä astiasta, joten kypsennysaika on ohjeellinen. Harmillista kuulla, ettei laatikko ole kypsynyt ohjeenmukaisessa ajassa. Toivottavasti lopulta pääsit nauttimaan herkusta!

  • Kotikokki25.12.2015

    Onkohan tuo 4 dl maitoa yläkanttiin. Seoksesta tuli niin löysä velli, että paistoaikaa piti jatkaa neljään tuntiin.

  • Piia23.12.2015

    Hei, entä jos käytän valmista sosetta pötköstä? Pitääkö siihen lisätä vettä, kun kuumentaa soseen?

  • Kuluttajapalvelu27.11.2015

    Anu, kiitos paljon palautteestasi. Sose imeltyy parhaiten 50-60 asteessa, esimerkiksi uunin jälkilämmössä. Koekeittiömme tulee selkiyttämään ohjetta imellyttämisen osalta.

  • anu27.11.2015

    "Anna imeltyä huoneenlämmössä. Hyvä imeltymislämpötila on 50-60 astetta". Aika lämmin kämppä saa olla. Siis kumpi nyt on oikein? Huoneenlämpö vai?