Intialainen masala dosa
- Annosmäärä6 annosta
- Valmistusaika30 - 60 min
- Laktoositon
- Gluteeniton
- Kasvis (lakto-ovo)
- Maidoton
- Kananmunaton
Dosa on intialainen täytetty lettu. Perinteisesti liotetun riisin lisäksi taikinassa käytetään keltaista linssiä ja letut maustetaan sarviapilalla.
- Laktoositon
- Gluteeniton
- Kasvis (lakto-ovo)
- Maidoton
- Kananmunaton
Ainekset
6 annosta
1 dl | Pirkka puuroriisiä tai |
1/2 dl | punaisia linssejä (kuivattu) tai |
1–1 1/2 dl | vettä soseuttamiseen + vettä liottamiseen tai |
1/2 tl | Pirkka ruokasoodaa tai |
1 tl | Hellmann's Yellow mustard -sinappia tai |
1 tl | suolaa tai |
Tomaatti-sipulitahna | |
---|---|
1/2 (85 g) | iso sipuli tai |
1 (á 250 g) | kookas pihvitomaatti (tai 250 g tomaatteja) tai |
1/2–1 tl | chilihiutaleita tai |
1 1/2 rkl | öljyä tai |
1 tl | tai |
1 tl | sokeria tai |
1/2 tl | suolaa tai |
Perunatäyte | |
3 (350 g) | isoa keitettyä perunaa tai |
1/2 tl (85 g) | keltasipuli tai |
2 1/2 rkl | Pirkka rypsiöljyä tai |
1 tl | inkivääritahnaa tai |
1 tl | valkosipulinkynttä hienonnettuna tai |
1 tl | garam masala -mausteseosta tai |
1 tl | kurkumaa tai |
1/2 tl | tai |
1/2 dl | Pirkka herneitä (pakaste) tai |
1/2 tl | suolaa tai |
Valmistus
30 - 60 min
Aloita taikinan valmistaminen edellisen päivän aamuna. Huuhdo riisit ja linssit erillisissä astioissa kylmällä vedellä, kunnes vesi on kirkasta. Lisää astioihin tuplamäärä kylmää vettä ja anna liota 6–8 tuntia.
Valuta lionneet riisit ja linssit, kumoa ne monitoimikoneen kulhoon ja lisää noin 1 dl vettä. Käytä seos tasaiseksi velliksi. Seoksen tulee olla hieman lettutaikinaa paksumpaa. Kumoa kulhoon ja jätä peitettynä yön ajaksi huoneenlämpöön.
Ennen dosien paistamista valmista täytteet.
Soseuta monitoimikoneessa kuorittu ja lohkottu sipuli ja tomaatti. Kuumenna pannulla öljy, jeera ja chilihiutaleet. Lisää tomatti-sipulisose. Kuullota muutaman minuutin ajan. Mausta sokerilla ja suolalla. Nosta sivuun.
Valmista perunatäyte. Kuullota hienonnettu sipuli, inkivääri- ja valkosipulimurskat mausteiden kanssa pannulla öljyssä. Lisää kuoritut ja karkeaksi murskatut perunat. Paista käännellen muutama minuutti, niin että perunat kuumenevat. Lisää herneet ja pidä lämpimänä.
Sekoita dosa-taikinaan ruokasooda, sinappi ja suola sekä tarvittaessa tilkka vettä. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannussa.
Levitä paistolastalla 1/6 taikinasta pannulle ohueksi letuksi. Kun lettu on kypsä, se irtoaa pannulta helposti. Käännä lettu ja paista samoin toiselta puolelta.
Levitä kypsän letun pintaan ensin ohut kerros tomaatti-sipulitahnaa ja sen päälle perunatäytettä. Taita yhteen. Toimi samoin viiden seuraavan letun kanssa.
Etelä-Intiaassa masala dosat tarjotaan Sambhar -kastikkeen ja kookoschutneyn kanssa.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.
Voisit pitää myös näistä
- yli 60 min4,1(42 arviota)
- 30 - 60 min4,4(44 arviota)
- alle 30 min3,9(98 arviota)
- yli 60 min4,3(68 arviota)
- yli 60 min3,6(14 arviota)
- 30 - 60 min4,0(112 arviota)
- 30 - 60 min3,1(29 arviota)
- alle 30 min3,8(129 arviota)
Arvostele resepti
ka. 4,6 (90 arviota)
- imj7 kuukautta sittenThis is not dosa. Dosa is not made with baking soda. It needs fermented urad Dal (Black dentils) - that is the main ingredient which is missing! this is like telling blueberry pie( mustikkapiirakka) is made with lingonberry sauce.
- arl8 kuukautta sittenaika lavea käsitys dosasta. hiukan kuin karjalanpiirakka myytäisiin ulkolaisille pizza-taikinaan täytetyllä bataattipuurolla.
- kotikokki1 vuosi sittenHyvää, mutta todella työläs pitkän liotuksen takia. Taikinasta tuli todella kuohkea, käytin leivinjauhetta.
- jp4 vuotta sittenVielä kun saisi jostain sambarin ohjeen. Kyseessä siis tamarindisoosi johon varsinkin keralassa ja muualla etelä-intiassa dippaavat dosaa
- Kestosuosikki4 vuotta sittenTosi maukas ohje! Letut toimii hyvin myös pelkällä perunatäytteellä. Lisäksi tzatsikia tai raitaa.
- Mietiskelijä4 vuotta sittenOnnistuisikohan jos vaihtaa puuroriisin rikottuihin ohrasuurimoihin? Toinen mitä mietin niin jos kokeilisi vaihtaa sen basmati-jasmiiniriisiin?
- K-Kuluttajapalvelu4 vuotta sittenMietiskelijä, resepti on testattu K-koekeittiöllä käyttämällä puuroriisiä. Puuroriisin vaihtaminen ohrasuurimoihin tai muihin riisilajeihin saattaa vaikuttaa tuotteen rakenteeseen.
- Km4 vuotta sittenTosi maukkaita!
- in the kitchen4 vuotta sittenYes, näitä oli kiva tehdä! Ja pojatkin söivät innoissaan. Tuli 7 aika pientä lettua, oli vähän hankala täyttää, mutta tosi hyviä, täytteiksi tomaattia, hummusta, paistettua broileria ja jogurttia. Kiitos reseptistä!
- Pilvi5 vuotta sittenAikamoinen makuelämys, intialainen ruoa on hyvä jos sitä maustaa sopivasti.