Intialainen masala dosa
Dosa on intialainen täytetty lettu. Perinteisesti liotetun riisin lisäksi taikinassa käytetään keltaista linssiä ja letut maustetaan sarviapilalla. Noin 0,35€/annos.
6 annosta30 - 60 min
Ainekset
6 annosta
- 1dlPirkka puuroriisiä
- 1/2dlpunaisia linssejä
- 1-1 1/2dlvettä soseuttamiseen + vettä liottamiseen
- 1/2tlPirkka ruokasoodaa
- 1tlHellmann's Yellow mustard -sinappia
- 1tlsuolaa
Tomaatti-sipulitahna
- 1/2(85 g)iso sipuli
- 1(á 250 g)kookas pihvitomaatti (tai 250 g tomaatteja)
- 1/2-1tlchilihiutaleita
- 1 1/2rklöljyä
- 1tljuustokuminaa eli jeeraa
- 1tlsokeria
- 1/2tlsuolaa
Perunatäyte
- 3(350 g)isoa keitettyä perunaa
- 1/2tl(85 g)keltasipuli
- 2 1/2rklPirkka rypsiöljyä
- 1tlinkivääritahnaa
- 1tlvalkosipulinkynttä hienonnettuna
- 1tlgaram masala -mausteseosta
- 1tlkurkumaa
- 1/2tljuustokuminaa eli jeeraa
- 1/2dlPirkka herneitä (pakaste)
- 1/2tlsuolaa
Valmistus
30 - 60 min- Aloita taikinan valmistaminen edellisen päivän aamuna. Huuhdo riisit ja linssit erillisissä astioissa kylmällä vedellä, kunnes vesi on kirkasta. Lisää astioihin tuplamäärä kylmää vettä ja anna liota 6-8 tuntia.
- Valuta lionneet riisit ja linssit, kumoa ne monitoimikoneen kulhoon ja lisää noin 1 dl vettä. Käytä seos tasaiseksi velliksi. Seoksen tulee olla hieman lettutaikinaa paksumpaa. Kumoa kulhoon ja jätä peitettynä yön ajaksi huoneenlämpöön.
- Ennen dosien paistamista valmista täytteet.
- Soseuta monitoimikoneessa kuorittu ja lohkottu sipuli ja tomaatti. Kuumenna pannulla öljy, jeera ja chilihiutaleet. Lisää tomatti-sipulisose. Kuullota muutaman minuutin ajan. Mausta sokerilla ja suolalla. Nosta sivuun.
- Valmista perunatäyte. Kuullota hienonnettu sipuli, inkivääri- ja valkosipulimurskat mausteiden kanssa pannulla öljyssä. Lisää kuoritut ja karkeaksi murskatut perunat. Paista käännellen muutama minuutti, niin että perunat kuumenevat. Lisää herneet ja pidä lämpimänä.
- Sekoita dosa-taikinaan ruokasooda, sinappi ja suola sekä tarvittaessa tilkka vettä. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannussa.
- Levitä paistolastalla 1/6 taikinasta pannulle ohueksi letuksi. Kun lettu on kypsä, se irtoaa pannulta helposti. Käännä lettu ja paista samoin toiselta puolelta.
- Levitä kypsän letun pintaan ensin ohut kerros tomaatti-sipulitahnaa ja sen päälle perunatäytettä. Taita yhteen. Toimi samoin viiden seuraavan letun kanssa.
Katso video
Tiesitkö että...
Etelä-Intiaassa masala dosat tarjotaan Sambhar -kastikkeen ja kookoschutneyn kanssa. *Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 12/2017. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.Kategoriat
Pääraaka-aineet Teemat Erityisruokavaliot
Kommentoi
Hyvää, mutta todella työläs pitkän liotuksen takia. Taikinasta tuli todella kuohkea, käytin leivinjauhetta.
Vielä kun saisi jostain sambarin ohjeen. Kyseessä siis tamarindisoosi johon varsinkin keralassa ja muualla etelä-intiassa dippaavat dosaa
Tosi maukas ohje! Letut toimii hyvin myös pelkällä perunatäytteellä. Lisäksi tzatsikia tai raitaa.
Onnistuisikohan jos vaihtaa puuroriisin rikottuihin ohrasuurimoihin? Toinen mitä mietin niin jos kokeilisi vaihtaa sen basmati-jasmiiniriisiin?
Mietiskelijä, resepti on testattu K-koekeittiöllä käyttämällä puuroriisiä. Puuroriisin vaihtaminen ohrasuurimoihin tai muihin riisilajeihin saattaa vaikuttaa tuotteen rakenteeseen.
Tosi maukkaita!
Yes, näitä oli kiva tehdä! Ja pojatkin söivät innoissaan. Tuli 7 aika pientä lettua, oli vähän hankala täyttää, mutta tosi hyviä, täytteiksi tomaattia, hummusta, paistettua broileria ja jogurttia. Kiitos reseptistä!
Aikamoinen makuelämys, intialainen ruoa on hyvä jos sitä maustaa sopivasti.