Isänpäiväkakku
- Annosmäärä12 palaa
- Valmistusaikayli 60 min
Hurmaa isä herkullisella kakulla! Isänpäiväkakku saa lisää makua tummasta suklaasta ja kuorrutteen lakritsikinuskista. Raikkautta kakkuun tuo sitruuna.
Ainekset
12 palaa
Pohja | |
---|---|
150 g | tai |
175 g | tai |
2 dl | sokeria tai |
3 | kananmunaa tai |
2 1/2 dl | tai |
1/2 dl | tai |
2 tl | tai |
Kostutus | |
2 rkl | sitruunanmehua tai |
2 rkl | vettä tai |
Täyte | |
2 tlk (à 2 dl) | tai |
1 rs | tai |
2 rkl | sokeria tai |
2 rkl | sitruunankuorta raastettuna tai |
2 tl | vaniljasokeria tai |
Lakritsikinuski | |
1 prk (2 dl) | tai |
1 ps (169 g) | tai |
Lisäksi | |
1 pkt (128 g) | tai |
25 g | tai |
sitruunankuorta raastettuna tai | |
voita ja korppujauhoja vuoan jauhotukseen tai |
Ravintosisältö
Energia | 2 079 kJ / 498 kcal |
Rasva | 33,5 g |
josta tyydyttynyttä | 21,5 g |
Hiilihydraatit | 41,6 g |
josta sokereita | 30,1 g |
Proteiini | 6 g |
Suola | 0,7 g |
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia
Valmistus
yli 60 min
Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka tai irtopohjavuoka (Ø 20 cm).
Paloittele suklaa ja sulata se vesihauteessa tai mikrossa (350 W noin 30 sekuntia kerrallaan välillä sekoittaen). Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki.
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää yksitellen huoneenlämpöiset munat ja hieman jäähtynyt suklaa koko ajan vatkaten. Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos taikinaan taikinakaapimella käännellen. Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kypsyyttä voi testata cocktailtikulla. Peitä vuoka leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa, jos pinta tummuu liikaa. Kakun rakenteen tulisi olla mutakakkumainen ja tiivis, mutta ei kuitenkaan keskeltä raaka. Anna jäähtyä hetken ja kumoa pohja.
Jäähdytä kakkupohja täysin ennen leikkaamista. Kääri kakku muovikelmuun ja säilytä mielellään yön yli jääkaapissa tai siirrä se pakastimeen jähmettymään 1–2 tunniksi. Jähmettynyt kakkupohja on helpompi leikata, sillä se ei murene yhtä helposti. Leikkaa kakkupohja varovasti kolmeen osaan.
Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto. Mausta sokerilla, sitruunankuoriraasteella ja vaniljasokerilla.
Nosta alin kakkukerros tarjoiluvadille. Kostuta kakku laimennetulla sitruunanmehulla. Levitä päälle puolet täytteestä ja nosta toinen pohjalevy päälle. Jatka samoin toinen kerros ja nosta alapuolelta kostutettu kansi päällimmäiseksi. Anna tekeytyä hetken jääkaapissa.
Laita kerma ja hopeatoffeet kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä samalla sekoittaen, kunnes hopeatoffeet sulavat. Keitä seosta vielä 10–15 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes se paksunee kinuskikastikemaiseksi. Anna jäähtyä hetki ennen koristelua.
Kaada jäähtynyt lakritsikinuski tasaisesti kakun päälle. Kinuski saa valua hieman myös kakun reunoille. Koristele kakku lopuksi pyöreillä konvehdeilla, rouhitulla suklaalla ja raastetulla sitruunankuorella.
Kakun voi tehdä (ja täyttää) edellisenä päivänä, mutta lakritsikinuski ja koristelu kannattaa tehdä vasta juuri ennen tarjoilua. Säilytä kakkupohja muovikelmuun käärittynä jääkaapissa.
Vinkki! Tarkista kinuskin paksuus pisaratestin avulla: tiputa pieni määrä kinuskia vesilasiin. Kinuski on valmista, jos se pysyy vedessä kiinteänä pallona eikä liukene. Jos kinuski ei ole vielä valmista, jatka keittämistä vielä hetki ja toista testi. Koristeluvinkki: voit suojata tarjoilulautasen leivinpaperista leikatuilla suikaleilla. Leikkaa leivinpaperi neljään osaan ja laita suikaleet alimman kakkulevyn alle niin, että ne suojaavat tarjoiluvatia roiskeilta. Koristele kakku ja poista lopuksi leivinpaperisuiklaleet.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
- Pirkka tumma leivontasuklaa 200g RFAHinta 2,35/kpl11,75/kg
- Pirkka voi, normaalisuolainen, vähälaktoosinen 500gHinta 3,85/kpl7,70/kg
- Pysyvästi edullinenDansukker Taloussokeri 1kgHinta 1,39/kpl1,39/kg
- Pirkka Suomalainen Puolikarkea Vehnäjauho 2kgHinta 1,59/kpl0,80/kg
- Pirkka kaakaojauhe 200 g rfaHinta 2,49/kpl12,45/kg
- Pirkka leivinjauhe 100gHinta 1,15/kpl11,50/kg
- Pirkka Luomu sitruunaHinta n. 0,68/kpl3,99/kg
- Pirkka laktoositon vispikerma 36% 2dlHinta 1,35/kpl6,75/l
- Pirkka tuorejuusto maustamaton 180g laktoositonHinta 1,79/kpl9,94/kg
- Meira vaniljasokeri 85g tölkkiHinta 2,65/kpl31,18/kg
- Pirkka suomalainen laktoositon kuohukerma 2dlHinta 1,19/kpl5,95/l
- Hopeatoffee pussi 169g lakritsitoffeeHinta 2,65/kpl15,68/kg
- Myllyn Paras Korppujauho 300gHinta 1,49/kpl4,97/kg
- Fazer Ögon Leivontasuklaa 200g TummaHinta 5,49/kpl27,45/kg
- Pirkka sokeri 1 kgHinta 1,25/kpl1,25/kg
- K-Menu sokeri 1kgHinta 0,99/kpl0,99/kg
- Pirkka kananmuna 6 kpl/ 348 gHinta 1,49/kpl4,28/kg
- Pirkka vapaan kanan munia 6 kpl/408 gHinta 1,69/kpl4,14/kg
- Van Houten kaakaojauhe 125gHinta 3,89/kpl31,12/kg
- Fazer kaakaojauhe 200gHinta 3,29/kpl16,45/kg
- Meira leivinjauhe 100g tölkkiHinta 1,25/kpl12,50/kg
- Dr.Oetker 160g leivinjauheHinta 1,59/kpl9,94/kg
- Pirkka sitruunaHinta n. 0,47/kpl2,49/kg
- Juustoportti vispikerma 0,5l laktoositon UHTHinta 4,15/kpl8,30/l
- Pysyvästi edullinenFlora Vispi 24% 2,5dl vähälaktoosinenHinta 1,89/kpl7,56/l
- Plussa-etu −13 %Philadelphia tuorejuusto 175g original laktoositonPlussa-kortillaEtuhinta 1,89/kpl10,80/kgIlman Plussa-korttia 2,19/kpl (12,51/kg)
- Crème Bonjour Maustamaton laktoositon levite 200gHinta 2,09/kpl10,45/kg
- Pirkka vaniljasokeri 100gHinta 2,69/kpl26,90/kg
- Dr.Oetker 160g vaniljasokeriHinta 2,85/kpl17,81/kg
- Valio Luomu kuohukerma 2dl laktoositonHinta 1,55/kpl7,75/l