Itsenäisyyspäivän kakku
Juhlava gluteeniton itsenäisyyspäivän kakku syntyy kotimaisia raaka-aineita kunnioittaen. Mustaherukkainen sydän piiloutuu kuohkean piimämoussen sisään.
12 palaayli 60 min
Ainekset
12 palaa
Pohja
- 50ghuoneenlämpöistä voita
- 1/2dlsokeria
- 1/2tlleivinjauhetta
Mustaherukkamousse
- 4liivatelehteä
- 1ps(200 g)suomalaisia mustaherukoita (pakaste)
- 1/2dlsokeria
- 1/4tlkardemummaa
- 1tlk(2 dl)Pirkka laktoositonta vispikermaa
Piimämousse
- 6liivatelehteä
- 1tlk(2 dl)Pirkka laktoositonta vispikermaa
- 1halkaistu vaniljatanko
- 1dlsokeria
- 3rklvettä
Koristeluun
- valmiita marenkeja
Valmistus
yli 60 min- Voitele kakkuvuoka (⌀ 20 cm) ja pingota vuoan pohjalle leivinpaperi.
- Vatkaa kulhossa kananmunan rakenne rikki ja lisää kaikki loput ainekset. Sekoita taikinaksi ja levitä vuokaan. Paista pohjaa 175-asteisen uunin alatasolla noin 12 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä vuoassa.
- Vuoraa pieni teräskattila (⌀ 14–15 cm) tai muu vastaava astia muovikelmulla. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta sulaneet mustaherukat ja sokeri keskenään. Mausta kardemummalla.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahto mustaherukoiden joukkoon. Kuumenna herukkamehu, purista liivatteet kuiviksi ja liuota ne mehuun.
- Kaada liivateseos mustaherukka-kermaseokseen ohuena nauhana samalla sekoittaen. Kaavi mustaherukkaseos vuoraamaasi astiaan, peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään 3 tunniksi tai yön yli. Kun mustaherukkatäyte on hyytynyt, kumoa se varovasti kakkupohjan keskelle.
- Piimämoussea varten liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kaavi vaniljatangosta siemenet ja lisää ne sokerin kanssa kerman joukkoon. Lisää lopuksi piimä hyvin sekoittaen.
- Kuumenna vesi ja liuota liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana sekoittaen piimäseoksen joukkoon. Kaada piimäseos vuokaan ja peitä vuoka. Nosta jääkaappiin vähintään 5 tunniksi tai yön yli.
- Kun kakku on hyytynyt, pyöräytä ohuella veitsellä kakku irti vuoasta. Nosta kakku tarjoiluvadille ja murenna päälle marengit juuri ennen tarjoamista, jotta ne eivät vety. Kakku on parhaimmillaan heti hyydyttämisen jälkeen.
Kategoriat
Sesongit Leivonta ja jälkiruoat Erityisruokavaliot
Kokeile myös
- yli 60 min3,7(42 arvostelua)
- yli 60 min4,4(7 arvostelua)
- 30 - 60 min4,1(113 arvostelua)
Kommentoi
Millä aineosilla kakusta voisi muuntaa maidottoman?
Mervi, valitettavasti kakkua ei ole testattu maidottomana. Tämä vegaaninen juustokakku on maidoton ja sen kanssa voi tarjota vaikkapa mustikka- tai mustaherukkakastiketta tai kakun voi koristella itsenäisyyspäivään sopivasti mustikkakiilteellä https://www.k-ruoka.fi/reseptit/vegaaninen-juustokakku.
Kakku onnistui hienosti! Ovat varmaan edellisten kommenttien jälkeen lisänneet piimämoussen määrää, koska mustaherukkasydän peittyi juuri sopivasti. Itse käytin halkaisijaltaan 23cm irtopohjavuokaa, ja mustaherukkatäytteelle 17cm irtopohjavuokaa. Maku oli hyvä, ei liian makea. Raikas, ja mustaherukkamousse jopa kirpeä.
Sama kuin kuusenkerkkä, piimämoussea oli aivan liian vähän suhteessa mustaherukkasydämeen 🤔
Herkullinen kakku, ei liian makea vaan raikkaan makuinen. Mustaherukan/piimän happamuus ja sokerin makeus täydentävät toisiaan hienosti. Piimäseoksen raaka-ainemäärät ovat reseptissä vähän nafteja. Tein kakun reseptissä mainitun kokoisilla astioilla, mutta lopulta piimämousse ei riittänyt peittämään mustaherukkasydäntä, joka jäi pullottamaan kakun keskeltä. Eihän tämä makuun vaikuta, mutta ei ollut kovin nätin näköistä. Kannattaa tehdä varmuuden vuoksi vähän reippaammin moussea tai sitten suosiolla pienempi määrä mustaherukkatäytettä, ellei ole aivan varma astioidensa kokosuhteista. Kakkupohjan paistaminen heti alussa ei tosiaan tunnu ihan tarpeelliselta, koska pohjaa tarvitaan vasta sitten, kun mustaherukkaseos on hyytynyt. Ehtii ainakin pohja jäähtyä hyvin... Kannattaa miettiä etukäteen, millaisella aikataululla kakkua tekee. Itse tein pohjan erikoisvehnäjauhoista reseptin ainemäärillä, hyvä tuli.
Kuusenkerkkä, mukava kuulla, että kakun makumaailma on ollut mieluinen. Resepti on testattu K-Koekeittiössä. Ikävää, ettei kakku ollut onnistunut täysin toivotusti. Tarkoitus on, että ohjetta seuraamalla mustaherukkamousse jää piimämoussen alle piiloon. Toiveesi piimämoussen määrän lisäämisestä välittyy K-Koekeittiölle.
Oetkerilla on myös vegeliivatetta jauheena. Kivempi käyttää, kuin joistain sikojen kalloluista keitettyä mönjää.
Siis tekemiseen vois mennä pari päivää..,oliko tuon pohjan paistaminen heti ohjeen alussa ihan aiheellista.
jos tekee pohjan vehnäjauhoista, niin onko määrä sama eli 3/4 dl ?
meikä, resepti on testattu ohjeen mukaan K-Koekeittiössä. Voit toki halutessasi korvata gluteenittoman jauhoseoksen vehnäjauhoilla, jolloin niiden määrä on sama.