Itsenäisyyspäivän kakku
- Annosmäärä12 palaa
- Valmistusaikayli 60 min
- Laktoositon
- Gluteeniton
- Laktoositon
- Gluteeniton
Ainekset
Pohja | |
---|---|
1 | kananmuna tai |
50 g | huoneenlämpöistä voita tai |
1/2 dl | sokeria tai |
3/4 dl | tai |
1/2 tl | leivinjauhetta tai |
Mustaherukkamousse | |
4 | liivatelehteä tai |
1 ps (200 g) | suomalaisia mustaherukoita (pakaste) tai |
1/2 dl | sokeria tai |
1/4 tl | kardemummaa tai |
1 tlk (2 dl) | tai |
2 rkl | tai |
Piimämousse | |
5 dl | tai |
6 | liivatelehteä tai |
1 tlk (2 dl) | tai |
1 | halkaistu vaniljatanko tai |
1 dl | sokeria tai |
3 rkl | vettä tai |
Koristeluun | |
valmiita marenkeja tai |
Ravintosisältö
Energia | 972 kJ / 232 kcal |
Rasva | 14,6 g |
josta tyydyttynyttä | 8,8 g |
Hiilihydraatit | 20,3 g |
josta sokereita | 17,7 g |
Proteiini | 4,1 g |
Suola | 0,2 g |
Valmistus
Voitele kakkuvuoka (⌀ 20 cm) ja pingota vuoan pohjalle leivinpaperi.
Vatkaa kulhossa kananmunan rakenne rikki ja lisää kaikki loput ainekset. Sekoita taikinaksi ja levitä vuokaan. Paista pohjaa 175-asteisen uunin alatasolla noin 12 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä vuoassa.
Vuoraa pieni teräskattila (⌀ 14–15 cm) tai muu vastaava astia muovikelmulla. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta sulaneet mustaherukat ja sokeri keskenään. Mausta kardemummalla.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahto mustaherukoiden joukkoon. Kuumenna herukkamehu, purista liivatteet kuiviksi ja liuota ne mehuun.
Kaada liivateseos mustaherukka-kermaseokseen ohuena nauhana samalla sekoittaen. Kaavi mustaherukkaseos vuoraamaasi astiaan, peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään 3 tunniksi tai yön yli. Kun mustaherukkatäyte on hyytynyt, kumoa se varovasti kakkupohjan keskelle.
Piimämoussea varten liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kaavi vaniljatangosta siemenet ja lisää ne sokerin kanssa kerman joukkoon. Lisää lopuksi piimä hyvin sekoittaen.
Kuumenna vesi ja liuota liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana sekoittaen piimäseoksen joukkoon. Kaada piimäseos vuokaan ja peitä vuoka. Nosta jääkaappiin vähintään 5 tunniksi tai yön yli.
Kun kakku on hyytynyt, pyöräytä ohuella veitsellä kakku irti vuoasta. Nosta kakku tarjoiluvadille ja murenna päälle marengit juuri ennen tarjoamista, jotta ne eivät vety. Kakku on parhaimmillaan heti hyydyttämisen jälkeen.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
- Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainenHinta 2,95/kpl14,75/kg
- Dansukker Taloussokeri 1kgHinta 1,55/kpl1,55/kg
- Pirkka vaalea gluteeniton jauhoseos 1kgHinta 4,99/kpl4,99/kg
- Dr.Oetker liivatelehti 10kpl luomuHinta 2,35/kpl138,24/kg
- Meira Kardemumma 8 g kokonainen psHinta 1,19/kpl148,75/kg
- Pirkka laktoositon vispikerma 36% 2dlHinta 1,39/kpl6,95/l