Itsenäisyyspäivän kakkuTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Itsenäisyyspäivän kakku

Juhlava gluteeniton itsenäisyyspäivän kakku syntyy kotimaisia raaka-aineita kunnioittaen. Mustaherukkainen sydän piiloutuu kuohkean piimämoussen sisään.

Ainekset

12 palaa

    Pohja

    Mustaherukkamousse

    Piimämousse

    Koristeluun

      • valmiita marenkeja

    Valmistus

    yli 60 min
    1. Voitele kakkuvuoka (⌀ 20 cm) ja pingota vuoan pohjalle leivinpaperi.
    2. Vatkaa kulhossa kananmunan rakenne rikki ja lisää kaikki loput ainekset. Sekoita taikinaksi ja levitä vuokaan. Paista pohjaa 175-asteisen uunin alatasolla noin 12 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä vuoassa.
    3. Vuoraa pieni teräskattila (⌀ 14–15 cm) tai muu vastaava astia muovikelmulla. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta sulaneet mustaherukat ja sokeri keskenään. Mausta kardemummalla.
    4. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahto mustaherukoiden joukkoon. Kuumenna herukkamehu, purista liivatteet kuiviksi ja liuota ne mehuun.
    5. Kaada liivateseos mustaherukka-kermaseokseen ohuena nauhana samalla sekoittaen. Kaavi mustaherukkaseos vuoraamaasi astiaan, peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään 3 tunniksi tai yön yli. Kun mustaherukkatäyte on hyytynyt, kumoa se varovasti kakkupohjan keskelle.
    6. Piimämoussea varten liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kaavi vaniljatangosta siemenet ja lisää ne sokerin kanssa kerman joukkoon. Lisää lopuksi piimä hyvin sekoittaen.
    7. Kuumenna vesi ja liuota liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana sekoittaen piimäseoksen joukkoon. Kaada piimäseos vuokaan ja peitä vuoka. Nosta jääkaappiin vähintään 5 tunniksi tai yön yli.
    8. Kun kakku on hyytynyt, pyöräytä ohuella veitsellä kakku irti vuoasta. Nosta kakku tarjoiluvadille ja murenna päälle marengit juuri ennen tarjoamista, jotta ne eivät vety. Kakku on parhaimmillaan heti hyydyttämisen jälkeen.

    Kategoriat

    Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteilla

    Oletko verkkokauppaostoksilla? Valitsethan ensin kaupan, josta haluat tilauksesi tehdä.
    Valikoima ja hinnat kaupasta
    Iso Omena
    Vaihda
    • Pirkka vaalea gluteeniton jauhoseos 1kg
      Pirkka vaalea gluteeniton jauhoseos 1kg
      4,99/kpl
      4,99/kg
    • Pirkka laktoositon vispikerma 36% 2dl
      Pirkka laktoositon vispikerma 36% 2dl
      1,29/kpl
      6,45/l
    • Pirkka suomalainen rasvaton piimä 1l
      Pirkka suomalainen rasvaton piimä 1l
      1,29/kpl
      1,29/l
    • Sunnuntai gluteeniton jauhoseos 1 kg
      Sunnuntai gluteeniton jauhoseos 1 kg
      5,19/kpl
      5,19/kg
    • Sunnuntai tumma gluteeniton jauhoseos 1kg
      Sunnuntai tumma gluteeniton jauhoseos 1kg
      5,89/kpl
      5,89/kg
    • Semper Gluteeniton jauhoseos 500g
      Semper Gluteeniton jauhoseos 500g
      3,39/kpl
      6,78/kg
    • Pirkka Luomu kananmunia 10kpl/580g
      Pirkka Luomu kananmunia 10kpl/580g
      3,59/kpl
      6,19/kg
    • Pirkka kardemumma 8g rouhittu
      Pirkka kardemumma 8g rouhittu
      0,85/kpl
      106,25/kg
    • Meira kardemumma jauhettu 8g pussi mauste
      Meira kardemumma jauhettu 8g pussi mauste
      0,95/kpl
      118,75/kg
    • Meira Kardemumma 8 g kokonainen ps
      Meira Kardemumma 8 g kokonainen ps
      0,99/kpl
      123,75/kg
    • Pirkka leivinjauhe 100g
      Pirkka leivinjauhe 100g
      1,09/kpl
      10,90/kg
    • Dr.Oetker 160g leivinjauhe
      Dr.Oetker 160g leivinjauhe
      1,35/kpl
      8,44/kg
    • Meira leivinjauhe 100g tölkki
      Meira leivinjauhe 100g tölkki
      0,99/kpl
      9,90/kg
    • Dr. Oetker Liivatelehti 10kpl
      Dr. Oetker Liivatelehti 10kpl
      1,39/kpl
      81,76/kg
    • Meira liivatelehti 20g pussi
      Meira liivatelehti 20g pussi
      1,35/kpl
      67,50/kg
    • Valio rasvaton piimä 1l
      Valio rasvaton piimä 1l
      1,49/kpl
      1,49/l
    • Valio rasvaton piimä 1 lpiimä HYLA®
      Valio rasvaton piimä 1 lpiimä HYLA®
      2,09/kpl
      2,09/l
    • Pirkka sokeri 1 kg
      Pirkka sokeri 1 kg
      1,49/kpl
      1,49/kg
    • Dansukker Taloussokeri 1kg
      Dansukker Taloussokeri 1kg
      1,55/kpl
      1,55/kg
    • Dansukker Siro erikoishieno sokeri 1 kg
      Dansukker Siro erikoishieno sokeri 1 kg
      2,09/kpl
      2,09/kg
    • Dr.Oetker vaniljatanko gourmet 1kpl
      Dr.Oetker vaniljatanko gourmet 1kpl
      3,59/kpl
    • Valio palavoi 500g normaalisuolainen
      Valio palavoi 500g normaalisuolainen
      3,99/kpl
      7,98/kg
    • Valio voi 500g voimakassuolainen
      Valio voi 500g voimakassuolainen
      4,75/kpl
      9,50/kg
    Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

    Kokeile myös

    Kommentoi

    Arvosana reseptille167 arvostelua
    • Mervi30.11.2022

      Millä aineosilla kakusta voisi muuntaa maidottoman?

    • K-Kuluttajapalvelu30.11.2022

      Mervi, valitettavasti kakkua ei ole testattu maidottomana. Tämä vegaaninen juustokakku on maidoton ja sen kanssa voi tarjota vaikkapa mustikka- tai mustaherukkakastiketta tai kakun voi koristella itsenäisyyspäivään sopivasti mustikkakiilteellä https://www.k-ruoka.fi/reseptit/vegaaninen-juustokakku.

    • Tania27.1.2021

      Kakku onnistui hienosti! Ovat varmaan edellisten kommenttien jälkeen lisänneet piimämoussen määrää, koska mustaherukkasydän peittyi juuri sopivasti. Itse käytin halkaisijaltaan 23cm irtopohjavuokaa, ja mustaherukkatäytteelle 17cm irtopohjavuokaa. Maku oli hyvä, ei liian makea. Raikas, ja mustaherukkamousse jopa kirpeä.

    • Leipurihiiva23.12.2019

      Sama kuin kuusenkerkkä, piimämoussea oli aivan liian vähän suhteessa mustaherukkasydämeen 🤔

    • Kuusenkerkkä9.12.2019

      Herkullinen kakku, ei liian makea vaan raikkaan makuinen. Mustaherukan/piimän happamuus ja sokerin makeus täydentävät toisiaan hienosti. Piimäseoksen raaka-ainemäärät ovat reseptissä vähän nafteja. Tein kakun reseptissä mainitun kokoisilla astioilla, mutta lopulta piimämousse ei riittänyt peittämään mustaherukkasydäntä, joka jäi pullottamaan kakun keskeltä. Eihän tämä makuun vaikuta, mutta ei ollut kovin nätin näköistä. Kannattaa tehdä varmuuden vuoksi vähän reippaammin moussea tai sitten suosiolla pienempi määrä mustaherukkatäytettä, ellei ole aivan varma astioidensa kokosuhteista. Kakkupohjan paistaminen heti alussa ei tosiaan tunnu ihan tarpeelliselta, koska pohjaa tarvitaan vasta sitten, kun mustaherukkaseos on hyytynyt. Ehtii ainakin pohja jäähtyä hyvin... Kannattaa miettiä etukäteen, millaisella aikataululla kakkua tekee. Itse tein pohjan erikoisvehnäjauhoista reseptin ainemäärillä, hyvä tuli.

    • K-Kuluttajapalvelu9.12.2019

      Kuusenkerkkä, mukava kuulla, että kakun makumaailma on ollut mieluinen. Resepti on testattu K-Koekeittiössä. Ikävää, ettei kakku ollut onnistunut täysin toivotusti. Tarkoitus on, että ohjetta seuraamalla mustaherukkamousse jää piimämoussen alle piiloon. Toiveesi piimämoussen määrän lisäämisestä välittyy K-Koekeittiölle.

    • Korppi.4.12.2019

      Oetkerilla on myös vegeliivatetta jauheena. Kivempi käyttää, kuin joistain sikojen kalloluista keitettyä mönjää.

    • pekku4.12.2019

      Siis tekemiseen vois mennä pari päivää..,oliko tuon pohjan paistaminen heti ohjeen alussa ihan aiheellista.

    • meikä25.11.2019

      jos tekee pohjan vehnäjauhoista, niin onko määrä sama eli 3/4 dl ?

    • K-Kuluttajapalvelu25.11.2019

      meikä, resepti on testattu ohjeen mukaan K-Koekeittiössä. Voit toki halutessasi korvata gluteenittoman jauhoseoksen vehnäjauhoilla, jolloin niiden määrä on sama.