Karpalojuustokakku
Karpalojuustokakku on raikkaiden ja marjaisten kakkujen ystävien suosikki. Kakku saa pintaansa näyttävän kiilteen, jossa on myös kokonaisia karpaloita.
12 annostayli 60 min
Ainekset
12 annosta
Pohja
- 32kpl(175 g)Pirkka kaurakeksiä
- 75gvoita
Täyte
- 200gkarpaloita (pakaste)
- 2rs(à 200 g)maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyt)
- 1dlsokeria
- 2tlPirkka vaniljasokeria
- 1tlk(2 dl)Pirkka laktoositonta vispikermaa
- 6liivatelehteä
Pinnalle
- 2liivatelehteä
- 1dlsokeria
- 100gkarpaloita (pakaste)
Valmistus
yli 60 min- Hienonna keksit monitoimikoneessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi. Vuoraa irtopohjavuoka (⌀ 20-22 cm) leivinpaperilla ja sipaise vuoan reunoihin ohuesti öljyä. Painele keksi-voiseos kevyesti vuoan pohjalle.
- Sulata ja soseuta täytteen karpalot. Sekoita tuorejuusto, sokeri ja vanilja keskenään. Lisää joukkoon karpalosose, sekoita tasaiseksi.
- Pane täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Vaahdota vispikerma. Kiehauta karpalomehu ja liuota siihen vedestä puristetut liivatelehdet. Kaada seos täytteen joukkoon koko ajan samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon lopuksi kermavaahto. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja tasoita pinta.
- Hyydytä kakkua jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli, kunnes kakku on hyytynyt.
- Pane kiillettä varten liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään noin 10 minuutiksi. Kiehauta karpalomehu ja sokeri kattilassa. Sekoita joukkoon vedestä puristetut liivatelehdet.
- Levitä jäiset karpalot kakun pinnalle ja lusikoi pinnalle hieman jäähtynyt liivate-mehuseos. Anna hyytyä jääkaapissa vielä pari tuntia tai kunnes kiille on hyytynyt.
Tiesitkö että...
Jos käytät täytteesee tuoreita karpaloita, keitä niitä muutama minuutti kiehuvassa vedessä, jotta kuori pehmenee. Jäähdytä ja soseuta karpalot.Kategoriat
Sesongit Leivonta ja jälkiruoat
Kommentoi
Aikaisemman kommentin perusteella lisäsin kiilteeseen kolmannen liivatelehden, pysyi nätisti koossa, mutta ei ollut liian kiinteää näinkään. Lisäksi vähensin kiilteen alle tulevia karpaloita noin puolella, jottei olisi niin hapanta. Maun mukaan kullekin.
Kakun maku oli tosi hyvä, tosin karpalot ehkä toisten mieleen liian kirpeitä ja mustikka voisi toimia paremmin. Muutama selkeä ongelma ohjeessa kuitenkin oli: • Tein kakun 20-senttiseen vuokaan. 32 kaurakeksiä Pirkan pussista oli ehdottomasti liikaa (arvioin että se ei vastannut 175 grammaa, vaan oli enemmän), pohjan määrää olisi voinut vähentää kolmanneksella. • Pinnan kiille olisi kaivannut joko yhden liivatteen lisää tai koko yön hyydyttämisen, parin tunnin hyydytyksellä se oli selvästi liian löysää pysyäkseen hyvin kasassa.