• Pääraaka-aine
  • Ruokalajit
  • Leivonta ja jälkiruoat
  • Ruokavalio
  • Sesongit ja teemat
JanssoninkiusausTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Janssoninkiusaus

Janssoninkiusaus on helppo ja herkullinen uuniruoka, joka valmistuu kätevästi peruna-sipulisekoituksesta. Voit käyttää valmistukseen myös mikroaaltouunia.

  • 4 annosta
  • 30 - 60 min
  • 325 kcal / annos (165g)

Ainekset

4 annosta

Lisäksi

    • Pirkka etikkapunajuuria ja maustekurkkuja

Valmistus

30 - 60 min
  1. Levitä voideltuun uunivuokaan puolet jäisestä peruna-sipulisekoituksesta. Jaa päälle anjovisfileet. Ripottele anjovisfileille hienonnettua tilliä ja levitä päällimmäiseksi peruna-sipulikerros.
  2. Sekoita kerman joukkoon anjovisliemi ja kaada seos vuokaan. Kypsennä 200 asteessa keskitasolla noin 45 minuuttia. Hienonna pinnalle tilliä.
  3. Tarjoa Pirkka etikkapunajuurien, maustekurkkujen tai piparjuurella maustetun punajuurisalaatin kanssa.

Tiesitkö että...

Vinkki! Mikroaaltouunissa kypsennys kestää täysteholla (650 W) 16-18 minuuttia.

Kategoriat

  • Pääraaka-aineet

Ravintosisältö perannos 165g100 g

  • 325 kcal1 360 kJ
  • Proteiinia5 g
  • Hiilihydraatteja22 g
  • Rasvaa25 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kommentoi

Arvosana reseptille 37 arvostelua
  • surströmming14.8.2018

    Ja kun vauhtiin päästiin, niin vielä pieni vinkki kala-asioista kiinnostuneille. Ruotsin risteilyltä kovin moni ei viitsi ruokaa kantaa kotiin, ellei laivalla ole sitä myynnissä, ehkäpä ainoastaan meikäläisen tapaiset yli-innokkaat harrastajat. Sen sijaan Tallinnassa poiketessa useat käyvät paikallisissa ruokamarketeissa ostoksilla. No, hyvä. Siellä on myynnissä melko hyvä korvike tällaiselle kokonaiselle anjoviskalalle, jos haluaa sellaista käyttää. Tuotenimellä mm. Tallinna Kilud, tai vastaava. Säilyketölkit ovat yleensä kylmähyllyssä, ja n. pari kolme senttiä korkeita pyöreitä peltitölkkejä. Tämä on maustettua kilohailia, joka on maultaan melko lähellä edellä mainittua Abban anjovismaustettua kalaa. Kokeilkaa, jos käytte, uskon että se kannattaa. Ja jos siitä ei kiusausta saa aikaan millään ilveellä, niin ruisleivän päällä sipulirenkaiden kanssa... voila' !

  • Surströmming14.8.2018

    nimim. Lahtiskan resepti näyttäisi peruna- ja kermamittasuhteiltaan oikein mukavalta, itseasiassa samalta, jolla itsekin olen kiusausta rakennellut. Tosin herbamarea en ole käyttänyt, ja tilliäkin lisään reilusti, jos on saatavilla, mutta ilmankin pärjää. Poikkeuksena näihin resepteihin on, että käytän kalana ruotsalaisia kokonaisia anjovismaustettuja silakoita(haileja?), niitä pyöreään 450 g vaaleanpunaiseen peltitölkkiin säilöttyjä (Abban Grebbestads Ansjovis originaal), päät ja sisälmykset poistettuna. Näitä kokonaisia kaloja laitan 1 kilon perunamäärälle reilut puoli tölkillistä, n. 15 kpl, eli n.200g. Ne eivät ole niin suolaisia kuin nämä meikäläisten tölkkifileet, ja ruokaan saa kalaakin reilummin. Puolet tölkin liemestä lisätään kerman sekaan. Tätä herkkua ei tietysti saa monestakaan kotimaisesta kaupasta, mutta siinä onkin hyvä syy poiketa hienossa naapurimaassamme, jossa ruoka-asiat eivät ole olleet enää pitkään aikaan meikämämmin tasolla. Samalla tavalla maustettuja fileitä on myös niissä pienissä litteissä peltitölkeissä kuin muitakin anjovisfileitä, mutta nämä kokonaiset ovat minusta ruokaisampia. Pieni pikantti lisäys vielä: pari mietoa pepperonia pataan likoon, niin saat hieman tulisuutta mukaan, jos se miellyttää, ja mustapippurirouhekin sopii mausteeksi, jos on sen ystävä. Suolan välttelijälle janssonin kiusaus ei ole paras ruokavaihtoehto, koska oikeaan kiusaukseen kuuluu tämä voimakas suolainen maku, joka perinteiden mukaisesti huuhdellaan aamuyön tunteina skåne akvaviitilla alas (kamalaa ektoa nämä akvaviitit!). No, päiväruokana sitten ilman snapsia. Onhan vähempisuolaisen ystäville sitten olemassa tämä silakkalaatikko, joka on kuin janssonin kiusasus ilman sitä janssonia :) ja siitäkin saa oikein mainiota pienillä kikkasilla.

  • 2 sinkkua4.5.2018

    Jokainen tekee tavallaan. Mä en tekis niinkun kun A. Kauhee määrä vaan perunaa uunissa. Toki jos haluaa säästää anjoviksen kohdalla niin voihan sitä jättää purkista puolet pois sen sijaan että tuplaa perunat. En tajua kuka haluaa syödä kilon pakasteperunoita?... Ite kyllä tykkään että anjovikset saa maistua ja niitä saa olla reilusti joten leikkaan ne sopiviks siivuiks ja jätän osan peruna sipulista pois. Kermaa on kanssa mun mielestä reseptissä liikaa, mutta ärsyttää jättää purkin pohjalle se puol desiä käyttämättä niin pistän koko purkin ja hauduta kauemmin. Mutta on kyllä Ihanan helppo resept:i 3 ainesta ja herkkua tulee (tilli on turhake mitä en käytä missään). Monessa reseptissä on juts se vika nykyään että brassaillaan kaiken maailman teelusikka sitä ja puoli tätä härpätyksillä vaikka herkullisen ruuan sais muutamalla perus aineksellakin. Sit menee aikaa je hermo kun koittaa jotain salaisia mausteita soveltaa tai etsiä kaapista mikä olis lähin vastaava. Lisää tälläsiä simppeleitä reseptejä kiitos missä on määrät, raaka-aineet ja uunin lämpötila/ n. aika. Reseptit sais vaan mielellään olla pienemmille määrille esim 2 annoksen reseptejä. kaipa tuo uuniaika riippuu siitäkin millä tasolla uunissa pitää vuokaa.

  • sterna26.4.2018

    En ole koskaan tilliä laittanut, mutta täytyypi nyt vappuna kokeilla. Muutenhan Janssonin kiusaus on takuuvarma ruoka. Anjoviksen määrä toki vaihtelee tekijän mukaan, mutta niinhän sen olla pitääkin.

  • Lahtiska7.3.2018

    Just laitoin uuniin 1 kg peruna-sipulisekoitus + 2 purkkia anjovisfileitä. Mausteeksi mustapippuria ja Herbamarea. Tietenkin huuhdellaan liemet purkista. Ja 6 dl kermaa. Nam. Tuo "pikakiusaus" mikrossa on hyvä ajatus silloin kun on kiire. Kiitos siitä!

  • Tyrion Lannister8.2.2018

    Arvoisa nimimerkki A, suosittelen sinulle oman ruokablogin aloittamista, kun olet näemmä lähes kaikilla ruokareseptisivustoilla käynyt kommentoimassa salaisia reseptejäsi. Jakaisit ne nyt maailmalle. Mielestäni suuri viisautesi täytyy jakaa ihmiskunnalle. Terveisin, Tyrion Lannister.

  • Ranskis4.2.2016

    Taas se onnistui. Vain yksi pussi sekoitusta ja anjovista vähän yli reseptin, eli sellainen vuoviin pakattu Pirkka jossa on 2 fileetä. Ja kermaksi juustokerma. Ei ole sairaan suolaista vaan taivaan hyvää!

  • -A-28.1.2016

    Peruna-sipulisekotusta tarvitaan kylläkin 2 x 500g:n pussit yhdelle rasialle anjoviksia, muuten tulee sairaan suolaista ruokaa. Eikä muuten 45 min riitä, tunnin verran saa hautua. Anjovis- tai janssonfileet leikkaan itse aina pieniksi paloiksi ja jaan ne tasaisesti eri puolille vuokaa kerroksien väliin. Pari "salaista maustettani" vielä mukaan ja että tulee hyvää!