Jouluviikon verkkokaupan toimitusajat ovat jo näkyvissä - varaa sinulle paras aika nyt ja muokkaa tilaustasi myöhemmin! Lue lisää täältä.
JanssoninkiusausTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Janssoninkiusaus

Janssonin kiusaus ei vaadi montaa astiaa tai esivalmisteluja. Valmiista peruna-sipulisekoituksesta ja anjovisfileistä hautuu uunissa mehevä klassikkoruoka.

Ainekset

4 annosta

Lisäksi

    • 1dltilliä hienonnettuna

Valmistus

30 - 60 min
  1. Kaada puolet jäisestä peruna-sipulisekoituksesta isoon voideltuun uunivuokaan (32 cm x 24 cm).
  2. Jaa päälle 3/4 anjovisfileistä ja mausta mustapippurilla.
  3. Levitä päällimmäiseksi peruna-sipulikerros ja loput anjoviksista.
  4. Sekoita kerman joukkoon anjovisliemet. Kaada seos vuokaan.
  5. Kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa noin tunti. Anna kiusauksen vetäytyä 10 minuuttia ja hienonna pinnalle tilliä ennen tarjoamista.

Kategoriat

Kommentoi

Arvosana reseptille100 arvostelua
  • Erno7.9.2020

    Muuten hyvä mutta tästä ei tule 4 annosta...tuosta syö yksi aikuinen mies kerran

  • Vegaani25.2.2020

    Kaurakerma pelaa hienosti myös.

  • sepe-setä,5.2.2020

    Muuten hyvä, mutta,mutta. Miksi peruna-sipulisekoituspakaste? Paljon maukkaampi tulee tuoreista aineksista. Perunoitten ja sipulien pilkkomista ei voi pitää vaikeana tai aikaa vievänä toimenpiteenä. Eikä pakastaminen ole oikea tapa, ei perunalle eikä sipulille.

  • Herne16.7.2019

    Tillin tuoksuu on ihana keittiössä. Minulla on sitä aina.

  • Matias petrinpoika jokinen27.11.2018

    Muute hyvii reseptejä mut tuunatkaa laittamalla pari nokaretta voita ja pari kynttä valkosipulia <3

  • surströmming14.8.2018

    Ja kun vauhtiin päästiin, niin vielä pieni vinkki kala-asioista kiinnostuneille. Ruotsin risteilyltä kovin moni ei viitsi ruokaa kantaa kotiin, ellei laivalla ole sitä myynnissä, ehkäpä ainoastaan meikäläisen tapaiset yli-innokkaat harrastajat. Sen sijaan Tallinnassa poiketessa useat käyvät paikallisissa ruokamarketeissa ostoksilla. No, hyvä. Siellä on myynnissä melko hyvä korvike tällaiselle kokonaiselle anjoviskalalle, jos haluaa sellaista käyttää. Tuotenimellä mm. Tallinna Kilud, tai vastaava. Säilyketölkit ovat yleensä kylmähyllyssä, ja n. pari kolme senttiä korkeita pyöreitä peltitölkkejä. Tämä on maustettua kilohailia, joka on maultaan melko lähellä edellä mainittua Abban anjovismaustettua kalaa. Kokeilkaa, jos käytte, uskon että se kannattaa. Ja jos siitä ei kiusausta saa aikaan millään ilveellä, niin ruisleivän päällä sipulirenkaiden kanssa... voila' !

  • Surströmming14.8.2018

    nimim. Lahtiskan resepti näyttäisi peruna- ja kermamittasuhteiltaan oikein mukavalta, itseasiassa samalta, jolla itsekin olen kiusausta rakennellut. Tosin herbamarea en ole käyttänyt, ja tilliäkin lisään reilusti, jos on saatavilla, mutta ilmankin pärjää. Poikkeuksena näihin resepteihin on, että käytän kalana ruotsalaisia kokonaisia anjovismaustettuja silakoita(haileja?), niitä pyöreään 450 g vaaleanpunaiseen peltitölkkiin säilöttyjä (Abban Grebbestads Ansjovis originaal), päät ja sisälmykset poistettuna. Näitä kokonaisia kaloja laitan 1 kilon perunamäärälle reilut puoli tölkillistä, n. 15 kpl, eli n.200g. Ne eivät ole niin suolaisia kuin nämä meikäläisten tölkkifileet, ja ruokaan saa kalaakin reilummin. Puolet tölkin liemestä lisätään kerman sekaan. Tätä herkkua ei tietysti saa monestakaan kotimaisesta kaupasta, mutta siinä onkin hyvä syy poiketa hienossa naapurimaassamme, jossa ruoka-asiat eivät ole olleet enää pitkään aikaan meikämämmin tasolla. Samalla tavalla maustettuja fileitä on myös niissä pienissä litteissä peltitölkeissä kuin muitakin anjovisfileitä, mutta nämä kokonaiset ovat minusta ruokaisampia. Pieni pikantti lisäys vielä: pari mietoa pepperonia pataan likoon, niin saat hieman tulisuutta mukaan, jos se miellyttää, ja mustapippurirouhekin sopii mausteeksi, jos on sen ystävä. Suolan välttelijälle janssonin kiusaus ei ole paras ruokavaihtoehto, koska oikeaan kiusaukseen kuuluu tämä voimakas suolainen maku, joka perinteiden mukaisesti huuhdellaan aamuyön tunteina skåne akvaviitilla alas (kamalaa ektoa nämä akvaviitit!). No, päiväruokana sitten ilman snapsia. Onhan vähempisuolaisen ystäville sitten olemassa tämä silakkalaatikko, joka on kuin janssonin kiusasus ilman sitä janssonia :) ja siitäkin saa oikein mainiota pienillä kikkasilla.

  • 2 sinkkua4.5.2018

    Jokainen tekee tavallaan. Mä en tekis niinkun kun A. Kauhee määrä vaan perunaa uunissa. Toki jos haluaa säästää anjoviksen kohdalla niin voihan sitä jättää purkista puolet pois sen sijaan että tuplaa perunat. En tajua kuka haluaa syödä kilon pakasteperunoita?... Ite kyllä tykkään että anjovikset saa maistua ja niitä saa olla reilusti joten leikkaan ne sopiviks siivuiks ja jätän osan peruna sipulista pois. Kermaa on kanssa mun mielestä reseptissä liikaa, mutta ärsyttää jättää purkin pohjalle se puol desiä käyttämättä niin pistän koko purkin ja hauduta kauemmin. Mutta on kyllä Ihanan helppo resept:i 3 ainesta ja herkkua tulee (tilli on turhake mitä en käytä missään). Monessa reseptissä on juts se vika nykyään että brassaillaan kaiken maailman teelusikka sitä ja puoli tätä härpätyksillä vaikka herkullisen ruuan sais muutamalla perus aineksellakin. Sit menee aikaa je hermo kun koittaa jotain salaisia mausteita soveltaa tai etsiä kaapista mikä olis lähin vastaava. Lisää tälläsiä simppeleitä reseptejä kiitos missä on määrät, raaka-aineet ja uunin lämpötila/ n. aika. Reseptit sais vaan mielellään olla pienemmille määrille esim 2 annoksen reseptejä. kaipa tuo uuniaika riippuu siitäkin millä tasolla uunissa pitää vuokaa.

  • sterna26.4.2018

    En ole koskaan tilliä laittanut, mutta täytyypi nyt vappuna kokeilla. Muutenhan Janssonin kiusaus on takuuvarma ruoka. Anjoviksen määrä toki vaihtelee tekijän mukaan, mutta niinhän sen olla pitääkin.

  • Lahtiska7.3.2018

    Just laitoin uuniin 1 kg peruna-sipulisekoitus + 2 purkkia anjovisfileitä. Mausteeksi mustapippuria ja Herbamarea. Tietenkin huuhdellaan liemet purkista. Ja 6 dl kermaa. Nam. Tuo "pikakiusaus" mikrossa on hyvä ajatus silloin kun on kiire. Kiitos siitä!

  • Tyrion Lannister8.2.2018

    Arvoisa nimimerkki A, suosittelen sinulle oman ruokablogin aloittamista, kun olet näemmä lähes kaikilla ruokareseptisivustoilla käynyt kommentoimassa salaisia reseptejäsi. Jakaisit ne nyt maailmalle. Mielestäni suuri viisautesi täytyy jakaa ihmiskunnalle. Terveisin, Tyrion Lannister.

  • Ranskis4.2.2016

    Taas se onnistui. Vain yksi pussi sekoitusta ja anjovista vähän yli reseptin, eli sellainen vuoviin pakattu Pirkka jossa on 2 fileetä. Ja kermaksi juustokerma. Ei ole sairaan suolaista vaan taivaan hyvää!

  • -A-28.1.2016

    Peruna-sipulisekotusta tarvitaan kylläkin 2 x 500g:n pussit yhdelle rasialle anjoviksia, muuten tulee sairaan suolaista ruokaa. Eikä muuten 45 min riitä, tunnin verran saa hautua. Anjovis- tai janssonfileet leikkaan itse aina pieniksi paloiksi ja jaan ne tasaisesti eri puolille vuokaa kerroksien väliin. Pari "salaista maustettani" vielä mukaan ja että tulee hyvää!