Joulukinkku viikuna-pistaasikuorrutuksellaTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Joulukinkku viikuna-pistaasikuorrutuksella

Joulukinkku saa tänä vuonna ylleen kuminalla maustettua viikunahilloa ja rouhittua pistaasipähkinää.

 • n. 30 annosta
 • yli 60 min

Ainekset

n. 30 annosta
  • 1(6-8 kg)Pirkka juhlakinkku potkalla (pakaste)
  • 3/4tlkuminaa
  • 2ps(à 125 g)Pirkka paahdettuja ja suolattuja pistaasipähkinöitä

Valmistus

yli 60 min
 1. Sulata kinkku hitaasti jääkaapissa. Kinkku sulaa 2-3 päivässä, koosta riippuen. Nosta sulanut kinkku pari tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin +10 astetta uuniin laitettaessa. Testaa paistomittarin toimivuus ennen käyttöä upottamalla sen kärki kiehuvaan veteen. Lämpötilan tulee nousta 100 asteeseen. Huuhtele kinkku ja pyyhi pinta talouspaperilla kuivaksi.
 2. Nosta kinkku ritilälle uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle. Paistomittari kannattaa työntää kinkun kylkeen. Näin pistoreiästä tihkuva lihasneste ei kostuta myöhemmin tehtävää kuorrutusta. Kaada uunipannulle vettä, jotta pannulle valuva lihasneste ei pala ja kinkku pysyy mehevänä.
 3. Kypsennä kinkkua 125-asteisessa uunissa, kunnes paistomittari osoittaa 75-80 astetta. Aikaa kuluu 60-80 minuuttia/kg. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä 75-asteisena. Perinteisen pehmeä ja murea se on 80-asteisena.
 4. Anna kinkun jäähtyä foliolla peitettynä. Poista kinkusta verkko ja nahka. Sekoita viikunahillon joukkoon morttelissa kevyesti jauhettu kumina. Kuori pistaasit ja hienonna ne. Sivele kinkun pinta hillolla ja painele pintaan pistaasirouhe. Kuorruta kinkkua 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Kommentoi

Arvosana reseptille 17 arvostelua