JoulupataleipäTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Joulupataleipä

  • Annosmäärä1 kpl
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Vegaaninen
Rapea joulupataleipä valmistuu ilman vaivaamista, kun annat sen kohota rauhassa yön yli.
  • Vegaaninen

Ainekset

1 kpl
n. 4 dl
 
tai
2 1/2 dl
 
tai
1/2 dl
 
tai
1 tl
 
kuivahiivaa
tai
1 1/2 tl
 
suolaa
tai
1 tl
 
fenkolinsiemeniä
tai
1 tl
 
anista
tai
1/2 tl
 
pomeranssinkuorta
tai
3 dl
 
vettä
tai
1/2 dl
 
tummaa siirappia
tai

Ravintosisältö

Energia
1 138 kJ / 272 kcal
Rasva
1,6 g
josta tyydyttynyttä
0,3 g
Hiilihydraatit
52,9 g
josta sokereita
8,7 g
Proteiini
9,4 g
Suola
1,7 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

yli 60 min

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi-siirappiseos ja sekoita nopeasti (älä vaivaa taikinaa). Peitä taikinakulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12–16 tunniksi.

Kumoa taikina runsaasti jauhotetulle alustalle ja muotoile jauhojen avulla pyöreäksi leiväksi. Älä vaivaa taikinaa tässäkään vaiheessa. Kääntämällä taikinan reunoja leivän alle, saat leivästä pyöreän. Anna leivän kohota leivinliinalla peitettynä noin 30 minuuttia.

Laita kannellinen valurautainen pata (tilavuus noin 3 litraa) kylmään uuniin ja anna uunin kuumentua 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, lisää leipä kuumaan pataan ja peitä pata kannella. Paista leipää kannen alla noin 30 minuuttia. Poista kansi ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.

Kumoa leipä jäähtymään hetkeksi ritilän päälle. Kuori pysyy rapeana, kun et peitä leipää leivinliinalla.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Pirkka Suomalainen Puolikarkea Vehnäjauho 2kg
    Hinta 1,69/kpl
    0,85/kg
  • Pirkka hiivaleipävehnäjauho 2kg
    Hinta 2,79/kpl
    1,40/kg
  • Pirkka ruisjauho 1kg
    Hinta 1,39/kpl
    1,39/kg
  • Sunnuntai kuivahiiva 4x11 g
    Hinta 1,49/kpl
    33,86/kg
  • Jozo jodioitu hienosuola 125g
    Hinta 0,99/kpl
    7,92/kg
  • Santa Maria Fenkolinsiemen, pussi 13g
    Hinta 0,89/kpl
    68,46/kg
  • Santa Maria Anis, pussi 17g
    Hinta 1,15/kpl
    67,65/kg
  • Santa Maria Pomeranssinkuori jauhettu, pussi 20g
    Hinta 0,99/kpl
    49,50/kg
  • Jakobsens Luomu tumma agavesiirappi 350g
    Hinta 3,35/kpl
    9,57/kg
  • Myllyn Paras Hiivaleipäjauho 2 kg
    Hinta 3,39/kpl
    1,70/kg
  • Myllärin Luomu Ruisjauho 1kg
    Hinta 2,15/kpl
    2,15/kg
  • Myllyn Paras Ruisjauho 1 kg
    Hinta 1,55/kpl
    1,55/kg
  • Pirkka kuivahiiva 4x11g
    Hinta 1,19/kpl
    27,05/kg
  • Sunnuntai kuivahiiva 10x11 g
    Hinta 3,15/kpl
    28,64/kg
  • Jozo jodioitu hienosuola 600g
    Hinta 1,75/kpl
    2,92/kg
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Hinta 1,19/kpl
    1,19/kg
  • Meira Fenkoli 25g kok ps mauste
    Hinta 1,15/kpl
    46,00/kg
  • Meira Anis 25g kokonainen
    Hinta 1,25/kpl
    50,00/kg
  • Meira Pomeranssink 25g jauh ps maus
    Hinta 1,29/kpl
    51,60/kg
  • Dansukker tumma siirappi 750g
    Hinta 2,59/kpl
    3,45/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 4,2 (124 arviota)

  • Äiskä-65
    11 kuukautta sitten
    Mmm......... Todella hyvää leipää tulee 😋 . Olen tehnyt monia kertoja Jouluksi ( myös sukulaisille ja ystäville, jotka eivät leivo itse). Kaikki ovat kehuneet herkulliseksi leiväksi. Toivomuksia satelee aina Joulunaikaan 😄. Myös tänä Jouluna teen 4 leipää (2 oman perheen syötäväksi). Makoisaa Joulua!
  • Kotileipuri
    1 vuosi sitten
    Kalorit on ilmoitettu, mutta onko määrä oikein? Leipä onnistui ja oli herkullinen.
  • Konkko
    2 vuotta sitten
    Ohjeessa veden määrä on väärin
  • K-Kuluttajapalvelu
    2 vuotta sitten
    Konkko, resepti on testattu näillä raaka-aineilla K-Koekeittiössä. Välitämme palautetta eteenpäin.
  • BR
    3 vuotta sitten
    Erittäin hyvä leipä!
  • Artisan
    5 vuotta sitten
    Parhaan makuinen pataleipä minkä olen tehnyt. NYTimes lehdessää olleella ohjeella olen tehnyt pataleipää siitä asti kun luin reseptin, mutta tämä joulupataleipä on vertaansa vailla. Lisäsin taikinaan desilitran rusinoita ja paistoin emaloidussa padassa joka kestää hyvin kuumentamista uunissa tyhjänä. Kiitos reseptistä!
  • Äiti
    5 vuotta sitten
    Todella mehevä ja maukas! Tästä tulee leipä joulupöytään. Kiitos! :)
  • Onnistunut
    6 vuotta sitten
    Aivan mainio joulupataleipä! Kiitokset ohjeesta! Korvasin 1/2 dl venhäjauhoista grahamjauhoilla ja kuivahiivan 25 g:lla tuoretta. Annoin nousta kaksinkertaiseksi ja paistoin pellillä muutaman tunnin kohotuksen jälkeen. Kuori on rspra ja sisus ihanan pehmeä! Hätälän lohta päälle!
  • Eläin
    6 vuotta sitten
    No, mitä nyt teen, kun ei ole valurautapataa ? Voiko laittaa emalikattilaan ? Voiko laittaa pienen pataleivän mikroon . Saako teflonkattilaa pestä astianpesukoneessa ? Vai ottaako se myrkkyjä pinnoitukseensa ? Ihanaa ja rauhallista joulua.
  • K-Kuluttajapalvelu
    6 vuotta sitten
    Eläin, pataleivän voi paistaa myös keraamisessa padassa tai vaikka teräskattilassa. Emalipataa ei suositella kuumennettavaksi tyhjänä.Teflonkattilan hoito-ohje kannattaa tarkistaa valmistajalta.
  • H
    7 vuotta sitten
    Paras leipä! Tein jouluksi ensimmäisen kerran ja sen jälkeen tätä leipää on tehty jo viisi kertaa. Ihana saada näin rapeakuorista maistuvaa leipää omasta uunista!
  • Harmistunut
    7 vuotta sitten
    Mulla oli yön yli lämpimän uunin päällä. Taikina meni ihan löysäksi ja oli alkanut käymään. Vahvasti happamaksi meni. Leivoin kohoamaan. Todennäköisesti valmis tuote on pahaa, mutta kokeilen paistamisen kuitenkin.. Kannattaisi tuossa ohjeessa olla vinkki kohottamisesta, että ei saa olla lämmin paikka, jos ei ole tarkoitus happamoittaa taikinaa..
  • K-Kuluttajapalvelu
    7 vuotta sitten
    Harmistunut, kiitos palautteestasi ja harmillista kuulla, ettei leipä ole onnistunut. Kuvauksesi perusteella taikina on kohonnut liian lämpimässä. Välitän eteenpäin toiveesi, että reseptin kohotusohjetta täsmennettäisiin.
  • Kata
    8 vuotta sitten
    Voi tehdä myös kattilassa 😊
  • Kuluttajapalvelu
    8 vuotta sitten
    Martta, kiitos kommentistasi. Pahoittelut, ettei joulupataleipä tällä kertaa onnistunut toivotulla tavalla.
  • Martta
    8 vuotta sitten
    Kohotus aika ohjeessa liian pitkä.Jos huoneessa tosi lämmin, niinkuin jouluna usein on. Taikina alkaa käydä, pilalle meni tämän joulun leipä 😞
  • LG
    8 vuotta sitten
    Mulla on ihan samaa minkä maan jauhot kun vaan tulee hyvää leipä ja hyvää se tuleekin. Kaverit on testannut :) Eli haluasin kiittää ohjesta ! Tässä leipä mun joulupöytään!
  • Helena
    8 vuotta sitten
    Kiitos ohjeesta ja vastauksesta Sohville ja Kuluttajapalvelulle. Tuli todella herkullinen leipä kummallakin tavalla! Tätä pitää tehdä jatkossakin.
  • Kuluttajapalvelu
    8 vuotta sitten
    Helena, pataleipä onnistunee kyllä korvaamalla kansi mainitsemallasi tavalla foliolla.
  • sohvi
    8 vuotta sitten
    Leivän voi oikein hyvin paistaa teräskattilassa jossa on kansi. Tulee oikein rapeakuorinen limppu.
  • Geetee
    8 vuotta sitten
    Unohda vaihe 2 turhaa duunia ,tee taikinasta löysää ja kaada suoraan pataan!
  • mummeli
    8 vuotta sitten
    olen tehnyt pataleipää, joskaan en ihan tällä reseptillä ja nostatusajalla, vaan hyvää on tullut. nyt paistan joululeivän mausteilla pakkaseen joulupöytään nautittavaksi!
  • Helena
    8 vuotta sitten
    Jos ei omista kannellista pataa voiko leivän peittää padassa vaikka alumiinifoliolla paiston ajan? Vai pitääkö lähteä kansipataostoksille? Kuullostaa herkulliselle ohjeelle!
  • Suomalainen
    8 vuotta sitten
    Mun Pirkka-jauhopussissa lukee Ravintoraisio valmistajana ja edessä on sellanen hyvää Suomesta merkki. Eli suomalaisia pitäis olla? Ainakin tuli tosi hyvä leipä.
  • JÄPPIS
    9 vuotta sitten
    ainut huono puoli että jauhoina on nuo huonot PIRKKA-jauhot joissa kukaan ei mene takuuseen missä ne on valmistettu,en ikä päivänä osta mikään PIRKKA-tuotetta niiden huonon laadun takia,ja kun ne on suurimmaksi osaksi ulkomaalaisia bulkkituotteita jotka eivät ole muille kelvanneet,puhumattakaan niissä jotka suomessa valmistetaan tehdään ulkomaalaisissa aineissa.