Joulupataleipä
- Annosmäärä1 kpl
- Valmistusaikayli 60 min
- Vegaaninen
- Vegaaninen
Ainekset
n. 4 dl | tai |
2 1/2 dl | tai |
1/2 dl | tai |
1 tl | kuivahiivaa tai |
1 1/2 tl | suolaa tai |
1 tl | fenkolinsiemeniä tai |
1 tl | anista tai |
1/2 tl | pomeranssinkuorta tai |
3 dl | vettä tai |
1/2 dl | tummaa siirappia tai |
Ravintosisält ö
Energia | 1 138 kJ / 272 kcal |
Rasva | 1,6 g |
josta tyydyttynyttä | 0,3 g |
Hiilihydraatit | 52,9 g |
josta sokereita | 8,7 g |
Proteiini | 9,4 g |
Suola | 1,7 g |
Valmistus
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi-siirappiseos ja sekoita nopeasti (älä vaivaa taikinaa). Peitä taikinakulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12–16 tunniksi.
Kumoa taikina runsaasti jauhotetulle alustalle ja muotoile jauhojen avulla pyöreäksi leiväksi. Älä vaivaa taikinaa tässäkään vaiheessa. Kääntämällä taikinan reunoja leivän alle, saat leivästä pyöreän. Anna leivän kohota leivinliinalla peitettynä noin 30 minuuttia.
Laita kannellinen valurautainen pata (tilavuus noin 3 litraa) kylmään uuniin ja anna uunin kuumentua 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, lisää leipä kuumaan pataan ja peitä pata kannella. Paista leipää kannen alla noin 30 minuuttia. Poista kansi ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.
Kumoa leipä jäähtymään hetkeksi ritilän päälle. Kuori pysyy rapeana, kun et peitä leipää leivinliinalla.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
- Pirkka Suomalainen Puolikarkea Vehnäjauho 2kgHinta 1,69/kpl0,85/kg
- Pirkka hiivaleipävehnäjauho 2kgHinta 2,79/kpl1,40/kg
- Pirkka ruisjauho 1kgHinta 1,39/kpl1,39/kg
- Sunnuntai kuivahiiva 4x11 gHinta 1,49/kpl33,86/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 125gHinta 0,99/kpl7,92/kg
- Santa Maria Fenkolinsiemen, pussi 13gHinta 0,89/kpl68,46/kg
- Santa Maria Anis, pussi 17gHinta 1,15/kpl67,65/kg
- Santa Maria Pomeranssinkuori jauhettu, pussi 20gHinta 0,99/kpl49,50/kg
- Jakobsens Luomu tumma agavesiirappi 350gHinta 3,35/kpl9,57/kg
- Myllyn Paras Hiivaleipäjauho 2 kgHinta 3,39/kpl1,70/kg
- Myllärin Luomu Ruisjauho 1kgHinta 2,15/kpl2,15/kg
- Myllyn Paras Ruisjauho 1 kgHinta 1,55/kpl1,55/kg
- Pirkka kuivahiiva 4x11gHinta 1,19/kpl27,05/kg
- Sunnuntai kuivahiiva 10x11 gHinta 3,15/kpl28,64/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 600gHinta 1,75/kpl2,92/kg
- Pirkka jodioitu ruokasuola 1kgHinta 1,19/kpl1,19/kg
- Meira Fenkoli 25g kok ps mausteHinta 1,15/kpl46,00/kg
- Meira Anis 25g kokonainenHinta 1,25/kpl50,00/kg
- Meira Pomeranssink 25g jauh ps mausHinta 1,29/kpl51,60/kg
- Dansukker tumma siirappi 750gHinta 2,59/kpl3,45/kg
Voisit pitää myös näistä
- yli 60 min4,7(13 arviota)
- yli 60 min3,9(80 arviota)
- yli 60 min4,0(233 arviota)
- yli 60 min3,5(42 arviota)
- yli 60 min4,1(15 arviota)
- yli 60 min4,5(37 arviota)
- yli 60 min3,8(33 arviota)
- yli 60 min3,3(3 arviota)
Arvostele resepti
- Äiskä-6511 kuukautta sittenMmm......... Todella hyvää leipää tulee 😋 . Olen tehnyt monia kertoja Jouluksi ( myös sukulaisille ja ystäville, jotka eivät leivo itse). Kaikki ovat kehuneet herkulliseksi leiväksi. Toivomuksia satelee aina Joulunaikaan 😄. Myös tänä Jouluna teen 4 leipää (2 oman perheen syötäväksi). Makoisaa Joulua!
- Kotileipuri1 vuosi sittenKalorit on ilmoitettu, mutta onko määrä oikein? Leipä onnistui ja oli herkullinen.
- Konkko2 vuotta sittenOhjeessa veden määrä on väärin
- K-Kuluttajapalvelu2 vuotta sittenKonkko, resepti on testattu näillä raaka-aineilla K-Koekeittiössä. Välitämme palautetta eteenpäin.
- BR3 vuotta sittenErittäin hyvä leipä!
- Artisan5 vuotta sittenParhaan makuinen pataleipä minkä olen tehnyt. NYTimes lehdessää olleella ohjeella olen tehnyt pataleipää siitä asti kun luin reseptin, mutta tämä joulupataleipä on vertaansa vailla. Lisäsin taikinaan desilitran rusinoita ja paistoin emaloidussa padassa joka kestää hyvin kuumentamista uunissa tyhjänä. Kiitos reseptistä!
- Äiti5 vuotta sittenTodella mehevä ja maukas! Tästä tulee leipä joulupöytään. Kiitos! :)
- Onnistunut6 vuotta sittenAivan mainio joulupataleipä! Kiitokset ohjeesta! Korvasin 1/2 dl venhäjauhoista grahamjauhoilla ja kuivahiivan 25 g:lla tuoretta. Annoin nousta kaksinkertaiseksi ja paistoin pellillä muutaman tunnin kohotuksen jälkeen. Kuori on rspra ja sisus ihanan pehmeä! Hätälän lohta päälle!
- Eläin6 vuotta sittenNo, mitä nyt teen, kun ei ole valurautapataa ? Voiko laittaa emalikattilaan ? Voiko laittaa pienen pataleivän mikroon . Saako teflonkattilaa pestä astianpesukoneessa ? Vai ottaako se myrkkyjä pinnoitukseensa ? Ihanaa ja rauhallista joulua.
- K-Kuluttajapalvelu6 vuotta sittenEläin, pataleivän voi paistaa myös keraamisessa padassa tai vaikka teräskattilassa. Emalipataa ei suositella kuumennettavaksi tyhjänä.Teflonkattilan hoito-ohje kannattaa tarkistaa valmistajalta.
- H7 vuotta sittenParas leipä! Tein jouluksi ensimmäisen kerran ja sen jälkeen tätä leipää on tehty jo viisi kertaa. Ihana saada näin rapeakuorista maistuvaa leipää omasta uunista!
- Harmistunut7 vuotta sittenMulla oli yön yli lämpimän uunin päällä. Taikina meni ihan löysäksi ja oli alkanut käymään. Vahvasti happamaksi meni. Leivoin kohoamaan. Todennäköisesti valmis tuote on pahaa, mutta kokeilen paistamisen kuitenkin.. Kannattaisi tuossa ohjeessa olla vinkki kohottamisesta, että ei saa olla lämmin paikka, jos ei ole tarkoitus happamoittaa taikinaa..
- K-Kuluttajapalvelu7 vuotta sittenHarmistunut, kiitos palautteestasi ja harmillista kuulla, ettei leipä ole onnistunut. Kuvauksesi perusteella taikina on kohonnut liian lämpimässä. Välitän eteenpäin toiveesi, että reseptin kohotusohjetta täsmennettäisiin.
- Kata8 vuotta sittenVoi tehdä myös kattilassa 😊
- Kuluttajapalvelu8 vuotta sittenMartta, kiitos kommentistasi. Pahoittelut, ettei joulupataleipä tällä kertaa onnistunut toivotulla tavalla.
- Martta8 vuotta sittenKohotus aika ohjeessa liian pitkä.Jos huoneessa tosi lämmin, niinkuin jouluna usein on. Taikina alkaa käydä, pilalle meni tämän joulun leipä 😞
- LG8 vuotta sittenMulla on ihan samaa minkä maan jauhot kun vaan tulee hyvää leipä ja hyvää se tuleekin. Kaverit on testannut :) Eli haluasin kiittää ohjesta ! Tässä leipä mun joulupöytään!
- Helena8 vuotta sittenKiitos ohjeesta ja vastauksesta Sohville ja Kuluttajapalvelulle. Tuli todella herkullinen leipä kummallakin tavalla! Tätä pitää tehdä jatkossakin.
- Kuluttajapalvelu8 vuotta sittenHelena, pataleipä onnistunee kyllä korvaamalla kansi mainitsemallasi tavalla foliolla.
- sohvi8 vuotta sittenLeivän voi oikein hyvin paistaa teräskattilassa jossa on kansi. Tulee oikein rapeakuorinen limppu.
- Geetee8 vuotta sittenUnohda vaihe 2 turhaa duunia ,tee taikinasta löysää ja kaada suoraan pataan!
- mummeli8 vuotta sittenolen tehnyt pataleipää, joskaan en ihan tällä reseptillä ja nostatusajalla, vaan hyvää on tullut. nyt paistan joululeivän mausteilla pakkaseen joulupöytään nautittavaksi!
- Helena8 vuotta sittenJos ei omista kannellista pataa voiko leivän peittää padassa vaikka alumiinifoliolla paiston ajan? Vai pitääkö lähteä kansipataostoksille? Kuullostaa herkulliselle ohjeelle!
- Suomalainen8 vuotta sittenMun Pirkka-jauhopussissa lukee Ravintoraisio valmistajana ja edessä on sellanen hyvää Suomesta merkki. Eli suomalaisia pitäis olla? Ainakin tuli tosi hyvä leipä.
- JÄPPIS9 vuotta sittenainut huono puoli että jauhoina on nuo huonot PIRKKA-jauhot joissa kukaan ei mene takuuseen missä ne on valmistettu,en ikä päivänä osta mikään PIRKKA-tuotetta niiden huonon laadun takia,ja kun ne on suurimmaksi osaksi ulkomaalaisia bulkkituotteita jotka eivät ole muille kelvanneet,puhumattakaan niissä jotka suomessa valmistetaan tehdään ulkomaalaisissa aineissa.