Karjalanpiirakat
- Annosmäärän. 20 kpl
- Valmistusaikayli 60 min
- Kananmunaton
Itse tehdyt karjalanpiirakat vaativat hieman vaivannäköä ja sorminäppäryyttä. Uunituore riisipiirakka palkitsee kuitenkin tekijänsä.
- Kananmunaton
Ainekset
n. 20 kpl
Täytepuuro | |
---|---|
2 dl | vettä tai |
2 dl | tai |
1 l | maitoa tai |
1 tl | suolaa tai |
2 rkl | voita tai |
Piirakkataikina | |
2 dl | vettä tai |
1 tl | suolaa tai |
3 dl | tai |
2 dl | tai |
1 rkl | öljyä tai |
Voiteluun | |
1 dl | vettä tai |
60 g | voita tai |
Ravintosisältö
Energia | 569 kJ / 136 kcal |
Rasva | 5,2 g |
josta tyydyttynyttä | 2,9 g |
Hiilihydraatit | 17,4 g |
josta sokereita | 2,5 g |
Proteiini | 3,7 g |
Suola | 0,8 g |
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia
Valmistus
yli 60 min
Mittaa pinnoitetun kattilan pohjalle vesi, kiehauta ja lisää riisit. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää maito. Sekoittele puuhaarukalla ja anna kiehua hiljalleen, kunnes puuro alkaa saostua. Voit jättää puuron hautumaan kannen alle kypsymisen loppuvaiheessa, mutta sekoita kuitenkin usein pohjaanpalamisen estämiseksi. Keitä puuroa kaiken kaikkiaan noin 40 minuuttia. Mausta puuro suolalla ja voilla. Siirrä puuro jäähtymään.
Sekoita kulhossa kylmän veden joukkoon suola, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita aluksi puuhaarukalla. Kun taikina on paksua, käytä sekoittamisessa kättä. Lisää öljy. Älä vaivaa taikinaa turhaan.
Leivo taikinasta tasapaksu tanko ja jaa se 20 yhtäsuureen palaan. Pyörittele palat sileiksi palloiksi. Litistä pallot tasapaksuiksi lettusiksi. Pinoa lettuset ja ripottele väliin runsaasti ruisjauhoja.
Kauli lettuset piirakkapulikalla mahdollisimman ohuiksi pyöreiksi piirakanpohjiksi (halkaisija 10–12 cm). Käytä apuna ruisjauhoja. Pinoa pohjatkin päällekkäin: väliin runsaasti jauhoja ja päälle muovi kuivumisen estämiseksi.
Harjaa jauhot pohjista pullasudilla pois. Pane pohjalle noin 1 1/2 rkl puuroa. Levitä se kostutetun veitsen avulla ylhäältä alas asti ja sivuilla melkein reunoihin. Täytä kolme pohjaa kerrallaan, etteivät pohjat ehdi kuivua. Taivuta piirakan reunat puuron päälle ja ummista piirakat etusormilla rypyttäen.
Ripottele pellille hieman vehnä- tai ruisjauhoja ja lado piirakat pellille vieriviereen. (Älä käytä leivinpaperia.) Paista 275-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
Kiehauta voitelua varten kattilassa vesi ja sulata siihen voi. Sivele piirakat kauttaaltaan vesi-voiseoksella. Pane piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä kulho voipaperilla ja leivinliinalla. Piirakat saavat pehmetä noin puoli tuntia. Tarjoa piirakat voin tai munavoin kanssa.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
- Pirkka puuroriisi 1kgHinta 2,39/kpl2,39/kg
- Valio Plus™ kevytmaito 1 lHinta 2,35/kpl2,35/l
- Jozo jodioitu hienosuola 125gHinta 0,99/kpl7,92/kg
- Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainenHinta 2,95/kpl14,75/kg
- Pirkka ruisjauho 1kgHinta 1,39/kpl1,39/kg
- Pirkka Suomalainen Puolikarkea Vehnäjauho 2kgHinta 1,65/kpl0,83/kg
- Urtekram puuroriisi 500g luomuHinta 4,49/kpl8,98/kg
- Risella Luomu Puuroriisi 500gHinta 3,15/kpl6,30/kg
- Pysyvästi edullinenArla kevytmaito 1l luomuHinta 1,19/kpl1,19/l
- Juustoportti vapaan lehmän kevytmaito 1lHinta 1,65/kpl1,65/l
- Jozo jodioitu hienosuola 600gHinta 1,75/kpl2,92/kg
- Pirkka jodioitu ruokasuola 1kgHinta 1,19/kpl1,19/kg
- Juustoportti Kirnuvoi 200gHinta 2,99/kpl14,95/kg
- Valio voi 200 g normaalisuolainenHinta 2,59/kpl12,95/kg
- Myllärin Luomu Ruisjauho 1kgHinta 2,09/kpl2,09/kg
- Myllyn Paras Ruisjauho 1 kgHinta 1,55/kpl1,55/kg
- Pysyvästi edullinenKeiju rypsiöljy 0,5lHinta 2,15/kpl4,30/l
- Neito rypsiöljy 500mlHinta 4,25/kpl8,50/l
Voisit pitää myös näistä
- 30 - 60 min4,0(261 arviota)
- yli 60 min4,5(29 arviota)
- yli 60 min3,9(20 arviota)
- yli 60 min4,5(38 arviota)
- 30 - 60 min3,9(138 arviota)
- yli 60 min4,5(60 arviota)
- 30 - 60 min3,7(39 arviota)
- yli 60 min4,4(17 arviota)
Arvostele resepti
ka. 4,1 (373 arviota)
- Kotileipuri1 kuukausi sittenTaikinaa tuli mielestäni hieman liikaa suhteessa puuron määrään. Muuten hyvä ja helppo ohje
- Janetzu3 kuukautta sittenErittäin maistuvia. Tein tuplataikinan joten riisipuuro loppui kesken mutta sain leivottua myös viimeiset kuoret kun tein äkkiä perunamuusia ja sekoitin siihen kanamunan.
- Tiia5 kuukautta sittenHyvää tuli!
- Muistoissa on5 kuukautta sittenResepti oli juuri kuin isoäitini, karjalaismummon tekemä. Pitää sanoa että herätti muidtoja. On se hyvä kun perinteet säilytetään
- 🐕🦺1 vuosi sittenMiksi ei ohjevideota
- Harrastelijaleipuri1 vuosi sittenTäyte eli riisipuuro loppui reilusti kesken. Tehkää ainakin 30% enemmän riisipuuroa, jotta saatte meheviä piirakoita sen sijaan, että pitää säännöstellä täytettä todella ohuelti. Muutoin oikein hyvä resepti.
- Muikki1 vuosi sittenKyllä niin mieleni pahoitin kun tos oli PALJON vehnäjauhoja, ei oikeisiin karjalanpiirakoihin kuulu vehnäjauhot, vaik jotku vähän laittaaki.
- Kokki092 vuotta sittenNetin paras karjalanpiirakka-ohje! Taikinan työstäminen helppoa, mahtavan makuisiakin vielä. Enkä ole mitään muuta muutosta tehnyt kuin vaihtanut voin margariiniin.
- Tonttu2 vuotta sittenHelppo kuoritaikina työstää ja maistui koko perheelle nämä! Ihan parhaita!
- Mk2 vuotta sittenTodella helppo ohje.
- Leipomis intoilija2 vuotta sittenHeipsu. Meiltä ei kotoa löydy pulikkaa, joten voiko niitä lettusia kaulita vaikka pienellä kaulimella.
- K-Kuluttajapalvelu2 vuotta sittenHintaa seuraava leipoja, annoshintaan on laskettu reseptissä käytettävien raaka-aineiden suuntaa-antava summa.
- Hintaa seuraava leipoja2 vuotta sittenOnko hintaan 0,10€/kpl laskettu paistamisessa kulunut sähkö ja leivinpaperi. Mielestäni ei.
- Eikku3 vuotta sittenPuuron määrä oli mielestäni aivan liian vähäinen. Tekisin huomattavasti isomman satsin. Tällä määrällä piirakat jäivät vähän "kuoripainotteisiksi".
- Ruisjauhopeukalo4 vuotta sittenJustiinsa kokeilin reseptiä ja täytyy sanoa, että en olisi uskonut kuinka helppo niitä piirakoita oli tehdä. Ja miten herkullisia olikaan, hävisi 20kpl hetkessä parempiin suihin. Suosittelen kokeilemaan! Kiitos selkeästä, helposta ja hyvästä ohjeesta.
- K-Kuluttajapalvelu4 vuotta sittenDelta, täytepuuron voi hyvin valmistaa edellisenä päivänä ja säilyttää kylmässä.
- Delta4 vuotta sittenHei! Voiko täytteen valmistaa edellisenä päivänä jääkaappiin, vai muuttuuko koostumus tai maku huonompaan?
- K-Kuluttajapalvelu4 vuotta sittenBruno, karjalanpiirakat voi halutessaan voidella ennen pakastamista. Tällöin kannattaa huomioida, että piirakoiden säilyvyys voi olla hieman tavallista lyhyempi ja piirakoiden rapeus saattaa kärsiä jonkin verran.
- Bruno4 vuotta sittenVideolla kokki sanoo ettei piirakoita kannata voidella, jos ne laittaa pakkaseen. Miksi näin? Itse pakastan suurimman osan karjalanpiirakoista, niin tieto on minulle tärkeä. Kyllähän karjalanpiirakat voidella pitää, joten olisi helpompi kun sen voisi tehdä kerralla, eikä tarvitsisi voidella aina erikseen pakkasesta ottamisen jälkeen.
- suloguboi5 vuotta sittenhyviä tuli
- Jee6 vuotta sittenSiis tämä resepti on ihan sika hyvä! Suosittelen kokeilemaan. Tosi helppo ja maukas.👍👍👍👍👍👍👍👍
- E7 vuotta sittenHIENOA ,OLENM KARJALAITA SUKUA JA TYKKÄÄN KARJALANPIIRAKOISTA HYVÄÄ, OLEN SAANUT JOSKUS MUINOIN KUOPIOLAISTA KALAKUKKOAKIN JA SEPÄ MAISTUI HYVÄLTÄ IHASTUIN IKI-AJOIKSI NAMI ,NAMI
- nam7 vuotta sittenihan ok
- kotikokki8 vuotta sittenhyvää
- Anneli638 vuotta sittenPeriaatteessa näin yksinkertaisesti puuro ja ruistaikina tehdään, ja ei kun pulikat pyörimään. :) Edesmennyt karjalainen äitini ei tosin lisännyt öljyä taikiaan, ihan vaan sen takia, ettei Karjalassa käytetty öljyjä leivonnassa. Ruokaöljyt ei ollut ihan tavallista tavaraa 80 vuotta sitten. Voilla leivottu on taatusti hyvää. :) Kiitos! JK. Vähän häiritsee nuo kaksi aiempaa kommenttia, kun ei varsinaisesti ole heillä ollut mitään tähdellistä sanottavaa. Että... Hyvää Joulua! =)