• Sesongin herkut
  • Erityisruokavaliot

Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakoiden valmistaminen vaatii vaivannäköä ja sorminäppäryyttä. Uunituore itse tehty karjalanpiirakka palkitsee kuitenkin tekijänsä. N. 0,10€/annos.
Karjalanpiirakat
Testattu K-Ruoka koekeittiössä
  • n. 20 kpl
  • yli 60 min
  • 135 kcal / 100 g

Ainekset

n. 20 kpl

Täytepuuro

Piirakkataikina

Voiteluun

    • 1dlvettä
    • 60gvoita

Valmistus

yli 60 min
  1. Mittaa pinnoitetun kattilan pohjalle vesi, kiehauta ja lisää riisit. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää maito. Sekoittele puuhaarukalla ja anna kiehua hiljalleen, kunnes puuro alkaa saostua. Voit jättää puuron hautumaan kannen alle kypsymisen loppuvaiheessa, mutta sekoita kuitenkin usein pohjaanpalamisen estämiseksi. Keitä puuroa kaiken kaikkiaan noin 40 minuuttia. Mausta puuro suolalla ja voilla. Siirrä puuro jäähtymään.
  2. Sekoita kulhossa kylmän veden joukkoon suola, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita aluksi puuhaarukalla. Kun taikina on paksua, käytä sekoittamisessa kättä. Lisää öljy. Älä vaivaa taikinaa turhaan.
  3. Leivo taikinasta tasapaksu tanko ja jaa se 20 yhtäsuureen palaan. Pyörittele palat sileiksi palloiksi. Litistä pallot tasapaksuiksi lettusiksi. Pinoa lettuset ja ripottele väliin runsaasti ruisjauhoja.
  4. Kauli lettuset piirakkapulikalla mahdollisimman ohuiksi pyöreiksi piirakanpohjiksi (halkaisija 10-12 cm). Käytä apuna ruisjauhoja. Pinoa pohjatkin päällekkäin: väliin runsaasti jauhoja ja päälle muovi kuivumisen estämiseksi.
  5. Harjaa jauhot pohjista pullasudilla pois. Pane pohjalle noin 1 1/2 rkl puuroa. Levitä se kostutetun veitsen avulla ylhäältä alas asti ja sivuilla melkein reunoihin. Täytä kolme pohjaa kerrallaan, etteivät pohjat ehdi kuivua. Taivuta piirakan reunat puuron päälle ja ummista piirakat etusormilla rypyttäen.
  6. Ripottele pellille hieman vehnä- tai ruisjauhoja ja lado piirakat pellille vieriviereen. (Älä käytä leivinpaperia.) Paista 275-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
  7. Kiehauta voitelua varten kattilassa vesi ja sulata siihen voi. Sivele piirakat kauttaaltaan vesi-voiseoksella. Pane piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä kulho voipaperilla ja leivinliinalla. Piirakat saavat pehmetä noin puoli tuntia. Tarjoa piirakat voin tai munavoin kanssa.

Tiesitkö että...

*Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 10/2016. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.

Ravintosisältö per 100 g

  • 135 kcal565 kJ
  • Proteiinia3,61 g
  • Hiilihydraatteja17,8 g
  • Rasvaa5,43 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kommentoi

Arvosana reseptille26
  • kotikokki4.12.2016

    hyvää

  • Anneli631.12.2016

    Periaatteessa näin yksinkertaisesti puuro ja ruistaikina tehdään, ja ei kun pulikat pyörimään. :) Edesmennyt karjalainen äitini ei tosin lisännyt öljyä taikiaan, ihan vaan sen takia, ettei Karjalassa käytetty öljyjä leivonnassa. Ruokaöljyt ei ollut ihan tavallista tavaraa 80 vuotta sitten. Voilla leivottu on taatusti hyvää. :) Kiitos! JK. Vähän häiritsee nuo kaksi aiempaa kommenttia, kun ei varsinaisesti ole heillä ollut mitään tähdellistä sanottavaa. Että... Hyvää Joulua! =)

  • jäppis25.3.2016

    miksi aina pitää noissa ohjeissa ilmoittaa jon aineen etumerkkinä PIRKKA,koska en milloikaan osta mitään PIRKKA-tuotetta koska valmitusmaa voi olla mikä tahansa kuin ilmoitettu,ja laatu on niissä todella huono,kun ovat bulkkituotteita jotka vain kelpaavat KESKOLLE,että saadaan hinta alas ja elintarvikehuolto lopetettua Suomessa,samoin kuin tuo PIRKKA-MAIDOSSA ehkä kerättävä 200-tuhatta euroa vuodessa ARLAN tuottajille joka on todella naurettava summa kun KESKON johtajat nostavat bonuksia enempi kuukaudessa,kehtaatteko tehdä tuon kun olen kuullut että ARLA laskee tuottajahintaa tuon KESKON HALPUUTUKSEN TAKIA.

  • av15.1.2016

    Kuvaopasteessa karjalanpiirakoiden valmistuksessa ei tullut kovin huoliteltu vaikutelma, leipurilla pitkät kynnet ja lakatutu kynnet. Ei ainakaan sallittua ammattikeittiöissä.