KarjalanpiirakatTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Karjalanpiirakat

  • Annosmäärän. 20 kpl
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Kananmunaton
Karjalanpiirakoiden valmistaminen vaatii vaivannäköä ja sorminäppäryyttä. Uunituore itse tehty karjalanpiirakka palkitsee kuitenkin tekijänsä.
  • Kananmunaton

Ainekset

n. 20 kpl

Täytepuuro

2 dl
 
vettä
tai
2 dl
 
tai
1 l
 
maitoa
tai
1 tl
 
suolaa
tai
2 rkl
 
voita
tai

Piirakkataikina

2 dl
 
vettä
tai
1 tl
 
suolaa
tai
3 dl
 
tai
2 dl
 
tai
1 rkl
 
öljyä
tai

Voiteluun

1 dl
 
vettä
tai
60 g
 
voita
tai

Ravintosisältö

Energia
569 kJ / 136 kcal
Rasva
5,2 g
josta tyydyttynyttä
2,9 g
Hiilihydraatit
17,4 g
josta sokereita
2,5 g
Proteiini
3,7 g
Suola
0,8 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

yli 60 min

Mittaa pinnoitetun kattilan pohjalle vesi, kiehauta ja lisää riisit. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää maito. Sekoittele puuhaarukalla ja anna kiehua hiljalleen, kunnes puuro alkaa saostua. Voit jättää puuron hautumaan kannen alle kypsymisen loppuvaiheessa, mutta sekoita kuitenkin usein pohjaanpalamisen estämiseksi. Keitä puuroa kaiken kaikkiaan noin 40 minuuttia. Mausta puuro suolalla ja voilla. Siirrä puuro jäähtymään.

Sekoita kulhossa kylmän veden joukkoon suola, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita aluksi puuhaarukalla. Kun taikina on paksua, käytä sekoittamisessa kättä. Lisää öljy. Älä vaivaa taikinaa turhaan.

Leivo taikinasta tasapaksu tanko ja jaa se 20 yhtäsuureen palaan. Pyörittele palat sileiksi palloiksi. Litistä pallot tasapaksuiksi lettusiksi. Pinoa lettuset ja ripottele väliin runsaasti ruisjauhoja.

Kauli lettuset piirakkapulikalla mahdollisimman ohuiksi pyöreiksi piirakanpohjiksi (halkaisija 10–12 cm). Käytä apuna ruisjauhoja. Pinoa pohjatkin päällekkäin: väliin runsaasti jauhoja ja päälle muovi kuivumisen estämiseksi.

Harjaa jauhot pohjista pullasudilla pois. Pane pohjalle noin 1 1/2 rkl puuroa. Levitä se kostutetun veitsen avulla ylhäältä alas asti ja sivuilla melkein reunoihin. Täytä kolme pohjaa kerrallaan, etteivät pohjat ehdi kuivua. Taivuta piirakan reunat puuron päälle ja ummista piirakat etusormilla rypyttäen.

Ripottele pellille hieman vehnä- tai ruisjauhoja ja lado piirakat pellille vieriviereen. (Älä käytä leivinpaperia.) Paista 275-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Kiehauta voitelua varten kattilassa vesi ja sulata siihen voi. Sivele piirakat kauttaaltaan vesi-voiseoksella. Pane piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä kulho voipaperilla ja leivinliinalla. Piirakat saavat pehmetä noin puoli tuntia. Tarjoa piirakat voin tai munavoin kanssa.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Pirkka puuroriisi 1kg
    Hinta 1,99/kpl
    1,99/kg
  • Valio Plus™ kevytmaito 1 l
    Hinta 2,35/kpl
    2,35/l
  • Jozo jodioitu hienosuola 125g
    Hinta 0,99/kpl
    7,92/kg
  • Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainen
    Hinta 2,95/kpl
    14,75/kg
  • Pirkka ruisjauho 1kg
    Hinta 1,39/kpl
    1,39/kg
  • Pirkka Suomalainen Puolikarkea Vehnäjauho 2kg
    Hinta 1,69/kpl
    0,85/kg
  • Alavuden Luomurypsiöljy kylmäp. 250ml
    Hinta 4,75/kpl
    19,00/l
  • Urtekram puuroriisi 500g luomu
    Hinta 4,49/kpl
    8,98/kg
  • Risella Luomu Puuroriisi 500g
    Hinta 3,09/kpl
    6,18/kg
  • Pirkka suomalainen kevytmaito 1l
    Hinta 0,95/kpl
    0,95/l
  • Juustoportti vapaan lehmän kevytmaito 1l
    Hinta 1,65/kpl
    1,65/l
  • Jozo jodioitu hienosuola 600g
    Hinta 1,75/kpl
    2,92/kg
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Hinta 1,19/kpl
    1,19/kg
  • Juustoportti Kirnuvoi 200g
    Hinta 2,99/kpl
    14,95/kg
  • Valio voi 200 g normaalisuolainen
    Hinta 2,59/kpl
    12,95/kg
  • Myllärin Luomu Ruisjauho 1kg
    Hinta 2,15/kpl
    2,15/kg
  • Myllyn Paras Ruisjauho 1 kg
    Hinta 1,55/kpl
    1,55/kg
  • Pirkka rypsiöljy 450ml
    Hinta 2,25/kpl
    5,00/l
  • Keiju rypsiöljy 0,5l
    Hinta 2,35/kpl
    4,70/l
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 4,1 (325 arviota)

  • 🐕‍🦺
    3 kuukautta sitten
    Miksi ei ohjevideota
  • Harrastelijaleipuri
    5 kuukautta sitten
    Täyte eli riisipuuro loppui reilusti kesken. Tehkää ainakin 30% enemmän riisipuuroa, jotta saatte meheviä piirakoita sen sijaan, että pitää säännöstellä täytettä todella ohuelti. Muutoin oikein hyvä resepti.
  • Muikki
    6 kuukautta sitten
    Kyllä niin mieleni pahoitin kun tos oli PALJON vehnäjauhoja, ei oikeisiin karjalanpiirakoihin kuulu vehnäjauhot, vaik jotku vähän laittaaki.
  • Kokki09
    1 vuosi sitten
    Netin paras karjalanpiirakka-ohje! Taikinan työstäminen helppoa, mahtavan makuisiakin vielä. Enkä ole mitään muuta muutosta tehnyt kuin vaihtanut voin margariiniin.
  • Tonttu
    1 vuosi sitten
    Helppo kuoritaikina työstää ja maistui koko perheelle nämä! Ihan parhaita!
  • Mk
    1 vuosi sitten
    Todella helppo ohje.
  • Leipomis intoilija
    1 vuosi sitten
    Heipsu. Meiltä ei kotoa löydy pulikkaa, joten voiko niitä lettusia kaulita vaikka pienellä kaulimella.
  • K-Kuluttajapalvelu
    2 vuotta sitten
    Hintaa seuraava leipoja, annoshintaan on laskettu reseptissä käytettävien raaka-aineiden suuntaa-antava summa.
  • Hintaa seuraava leipoja
    2 vuotta sitten
    Onko hintaan 0,10€/kpl laskettu paistamisessa kulunut sähkö ja leivinpaperi. Mielestäni ei.
  • Eikku
    2 vuotta sitten
    Puuron määrä oli mielestäni aivan liian vähäinen. Tekisin huomattavasti isomman satsin. Tällä määrällä piirakat jäivät vähän "kuoripainotteisiksi".
  • Ruisjauhopeukalo
    3 vuotta sitten
    Justiinsa kokeilin reseptiä ja täytyy sanoa, että en olisi uskonut kuinka helppo niitä piirakoita oli tehdä. Ja miten herkullisia olikaan, hävisi 20kpl hetkessä parempiin suihin. Suosittelen kokeilemaan! Kiitos selkeästä, helposta ja hyvästä ohjeesta.
  • K-Kuluttajapalvelu
    3 vuotta sitten
    Delta, täytepuuron voi hyvin valmistaa edellisenä päivänä ja säilyttää kylmässä.
  • Delta
    3 vuotta sitten
    Hei! Voiko täytteen valmistaa edellisenä päivänä jääkaappiin, vai muuttuuko koostumus tai maku huonompaan?
  • Bruno
    3 vuotta sitten
    Videolla kokki sanoo ettei piirakoita kannata voidella, jos ne laittaa pakkaseen. Miksi näin? Itse pakastan suurimman osan karjalanpiirakoista, niin tieto on minulle tärkeä. Kyllähän karjalanpiirakat voidella pitää, joten olisi helpompi kun sen voisi tehdä kerralla, eikä tarvitsisi voidella aina erikseen pakkasesta ottamisen jälkeen.
  • K-Kuluttajapalvelu
    3 vuotta sitten
    Bruno, karjalanpiirakat voi halutessaan voidella ennen pakastamista. Tällöin kannattaa huomioida, että piirakoiden säilyvyys voi olla hieman tavallista lyhyempi ja piirakoiden rapeus saattaa kärsiä jonkin verran.
  • suloguboi
    4 vuotta sitten
    hyviä tuli
  • Jee
    5 vuotta sitten
    Siis tämä resepti on ihan sika hyvä! Suosittelen kokeilemaan. Tosi helppo ja maukas.👍👍👍👍👍👍👍👍
  • E
    6 vuotta sitten
    HIENOA ,OLENM KARJALAITA SUKUA JA TYKKÄÄN KARJALANPIIRAKOISTA HYVÄÄ, OLEN SAANUT JOSKUS MUINOIN KUOPIOLAISTA KALAKUKKOAKIN JA SEPÄ MAISTUI HYVÄLTÄ IHASTUIN IKI-AJOIKSI NAMI ,NAMI
  • nam
    6 vuotta sitten
    ihan ok
  • kotikokki
    7 vuotta sitten
    hyvää
  • Anneli63
    7 vuotta sitten
    Periaatteessa näin yksinkertaisesti puuro ja ruistaikina tehdään, ja ei kun pulikat pyörimään. :) Edesmennyt karjalainen äitini ei tosin lisännyt öljyä taikiaan, ihan vaan sen takia, ettei Karjalassa käytetty öljyjä leivonnassa. Ruokaöljyt ei ollut ihan tavallista tavaraa 80 vuotta sitten. Voilla leivottu on taatusti hyvää. :) Kiitos! JK. Vähän häiritsee nuo kaksi aiempaa kommenttia, kun ei varsinaisesti ole heillä ollut mitään tähdellistä sanottavaa. Että... Hyvää Joulua! =)