Kalkkuna Testattu K-Ruoka koekeittiössä

Kalkkuna

  • Annosmäärä8 annosta
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Gluteeniton
  • Kananmunaton
Kalkkuna sopii myös suomalaiseen joulupöytään. Se valmistuu hitaasti ja varmasti uunissa muutamassa tunnissa. Voit myös täyttää kalkkunan tuoreilla hedelmillä.
  • Gluteeniton
  • Kananmunaton

Ainekset

8 annosta
1 (n. 3 kg)
 
pieni kalkkuna
tai
1
 
sitruuna
tai
n. 1 rkl
 
suolaa
tai
1/2 tl
 
mustapippuria
tai
1–2 tl
 
rakuunaa, rosmariinia tai salviaa
tai
3–4 rkl
 
voita tai margariinia sulatettuna
tai

Ravintosisältö

Energia
576 kJ / 138 kcal
Rasva
6,1 g
josta tyydyttynyttä
2,2 g
Hiilihydraatit
0,1 g
josta sokereita
0,1 g
Proteiini
20,3 g
Suola
0,8 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

yli 60 min

Sulata pakastekalkkuna hitaasti jääkaapissa (1–2 vrk). Huuhtele ja kuivaa kalkkuna hyvin. Hiero pinta ja sisäpuoli sitruunalla ja suola-pippuri-yrttimausteseoksella. Sido kalkkuna tarvittaessa niin, että koivet pysyvät paiston ajan tiukasti kylkiä vasten. Voitele kalkkunan pinta voisulalla ja työnnä paisto- eli kinkkupussiin rintalihat alaspäin, jotta ne pysyvät mehevinä paistamisen aikana. Sulje pussi ja leikkaa yläkulmaan höyryaukko.

Nosta kalkkuna uunipannulle ja kypsennä sitä 150–175 -asteisessa uunissa 2,5–3 tuntia. Kokeile kalkkunan kypsyyttä pistämällä reisilihaan. Jos tihkuva neste on harmaata, kalkkuna on kypsä. Kypsyyden voit todeta myös lihalämpömittarilla, jonka työnnät koiven paksuimpaan kohtaan. Kalkkuna on kypsä, kun lämpötila on noussut 79 asteeseen.

Kaada kalkkunasta valunut neste talteen. Nosta kypsä lintu pussista, käännä ja voitele rinta voisulalla. Paista kalkkunaa vielä 250 asteen lämmössä noin 15 minuuttia, jotta pinta saa kauniin värin.

Kalkkunan paloittelu: Irrota kalkkunasta jalat ja leikkaa ne kahtia nivelen kohdalta. Poista isommasta eli reisipalasta luu ja leikkaa liha viipaleiksi. Jätä koipipala kokonaiseksi. Irrota rintalihat varovasti ja leikkaa ne vinosti viipaleiksi. Irrota siivet ja jätä ne kokonaisiksi. Aseta palat takaisin rangan päälle niin, että kalkkuna näyttää kokonaiselta. Voit myös ryhmitellä palat kauniisti vadille.

Täytetty kalkkuna: Halutessasi voit täyttää kalkkunan. Vähärasvaisen kalkkunan täytteeksi sopivat hedelmät: luumut, viinirypäleet, omenat, päärynät ja ananas. Täytteeseen voi käyttää myös vihanneksia ja sieniä. Leipä-, riisi- ja murekeseokset kalkkunan täytteenä tekevät sen ruokaisammaksi ja riittoisammaksi. Kun olet täyttänyt kalkkunan esimerkiksi omenalohkoillaja pussillisella kivettömiä luumuja, sido lintu ja kypsennä se edellä olevan ohjeen mukaan. Käytä hedelmätäyte siivilän läpi puristettuna kastikkeen maustamiseen.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Jozo jodioitu hienosuola 125g
    Hinta 0,99/kpl
    7,92/kg
  • Pirkka mustapippuri 21g kokonainen
    Hinta 0,85/kpl
    40,48/kg
  • Järvikylä rakuuna rkk FI
    Hinta 1,89/kpl
  • Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainen
    Hinta 2,95/kpl
    14,75/kg
  • Sitruuna kg
    Hinta n. 0,82/kpl
    4,29/kg
  • Sitruuna luomu
    Hinta n. 1,18/kpl
    6,95/kg
  • Jozo jodioitu hienosuola 600g
    Hinta 1,75/kpl
    2,92/kg
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Hinta 1,19/kpl
    1,19/kg
  • Santa Maria kokonainen Mustapippuri, pussi 22g
    Hinta 1,29/kpl
    58,64/kg
  • Plussa-etu −20 %
    Meira mustapippuri kokonainen 27g pussi mauste
    Plussa-kortilla
    Etuhinta 0,92/kpl
    34,07/kg
    Ilman Plussa-korttia 1,15/kpl (42,59/kg)
  • Juustoportti Kirnuvoi 200g
    Hinta 2,99/kpl
    14,95/kg
  • Valio voi 200 g normaalisuolainen
    Hinta 2,59/kpl
    12,95/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 3,1 (44 arviota)

  • Ravintola kokki
    8 vuotta sitten
    Jos 79 asteeseen kuumentaa niin melkoista sahapurua saa aikaan. 67-70 astetta on sopiva