Kalkkuna
- Valmistusaikayli 60 min
- Gluteeniton
- Kananmunaton
- Gluteeniton
- Kananmunaton
Ainekset
1 (n. 3 kg) | pieni kalkkuna tai |
1 | sitruuna tai |
n. 1 rkl | suolaa tai |
1/2 tl | mustapippuria tai |
1–2 tl | rakuunaa, rosmariinia tai salviaa tai |
3–4 rkl | voita tai margariinia sulatettuna tai |
Valmistus
Sulata pakastekalkkuna hitaasti jääkaapissa (1–2 vrk). Huuhtele ja kuivaa kalkkuna hyvin. Hiero pinta ja sisäpuoli sitruunalla ja suola-pippuri-yrttimausteseoksella. Sido kalkkuna tarvittaessa niin, että koivet pysyvät paiston ajan tiukasti kylkiä vasten. Voitele kalkkunan pinta voisulalla ja työnnä paisto- eli kinkkupussiin rintalihat alaspäin, jotta ne pysyvät mehevinä paistamisen aikana. Sulje pussi ja leikkaa yläkulmaan höyryaukko.
Nosta kalkkuna uunipannulle ja kypsennä sitä 150–175 -asteisessa uunissa 2,5–3 tuntia. Kokeile kalkkunan kypsyyttä pistämällä reisilihaan. Jos tihkuva neste on harmaata, kalkkuna on kypsä. Kypsyyden voit todeta myös lihalämpömittarilla, jonka työnnät koiven paksuimpaan kohtaan. Kalkkuna on kypsä, kun lämpötila on noussut 79 asteeseen.
Kaada kalkkunasta valunut neste talteen. Nosta kypsä lintu pussista, käännä ja voitele rinta voisulalla. Paista kalkkunaa vielä 250 asteen lämmössä noin 15 minuuttia, jotta pinta saa kauniin värin.
Kalkkunan paloittelu: Irrota kalkkunasta jalat ja leikkaa ne kahtia nivelen kohdalta. Poista isommasta eli reisipalasta luu ja leikkaa liha viipaleiksi. Jätä koipipala kokonaiseksi. Irrota rintalihat varovasti ja leikkaa ne vinosti viipaleiksi. Irrota siivet ja jätä ne kokonaisiksi. Aseta palat takaisin rangan päälle niin, että kalkkuna näyttää kokonaiselta. Voit myös ryhmitellä palat kauniisti vadille.
Täytetty kalkkuna: Halutessasi voit täyttää kalkkunan. Vähärasvaisen kalkkunan täytteeksi sopivat hedelmät: luumut, viinirypäleet, omenat, päärynät ja ananas. Täytteeseen voi käyttää myös vihanneksia ja sieniä. Leipä-, riisi- ja murekeseokset kalkkunan täytteenä tekevät sen ruokaisammaksi ja riittoisammaksi. Kun olet täyttänyt kalkkunan esimerkiksi omenalohkoillaja pussillisella kivettömiä luumuja, sido lintu ja kypsennä se edellä olevan ohjeen mukaan. Käytä hedelmätäyte siivilän läpi puristettuna kastikkeen maustamiseen.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
- Pirkka jodioitu ruokasuola 1kgHinta 1,19/kpl1,19/kg
- Pirkka mustapippuri kokonainen 75gHinta 1,99/kpl26,53/kg
- Järvikylä rakuuna rkk FIEtuhinta 1,29/kplnorm. 1,89/kpl
- Valio voi 400g pöytärasia normaalisuolainen vlaktHinta 4,55/kpl11,37/kg
- Sitruuna luomuHinta n. 1,69/kpl9,95/kg
- Sitruuna kgHinta n. 0,45/kpl2,39/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 125gHinta 0,99/kpl7,92/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 600gHinta 1,75/kpl2,92/kg
- Pirkka mustapippuri 21g kokonainenHinta 0,85/kpl40,48/kg
- Meira Mustapippuri 60g kokonainenHinta 2,45/kpl40,83/kg
- Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainenHinta 2,99/kpl14,95/kg
- Valio palavoi 500g normaalisuolainenHinta 3,99/kpl7,98/kg
Voisit pitää myös näistä
- 30 - 60 min5,0(4 arviota)
- yli 60 min4,1(26 arviota)
- 30 - 60 min
- yli 60 min4,3(6 arviota)
- yli 60 min3,8(69 arviota)
- 30 - 60 min3,7(3 arviota)
- yli 60 min4,1(44 arviota)
- yli 60 min3,8(119 arviota)
Arvostele resepti
- Ravintola kokki7 vuotta sittenJos 79 asteeseen kuumentaa niin melkoista sahapurua saa aikaan. 67-70 astetta on sopiva