• Pääraaka-aine
  • Ruokalajit
  • Leivonta ja jälkiruoat
  • Ruokavalio
  • Sesongit ja teemat
KäpykakkuTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Käpykakku

Käpykakku on juhlapöydän näyttävä klassikko. Modernin käpykakun suomut syntyvät helposti sokerimassasta.

  • 10 annosta
  • yli 60 min

Ainekset

10 annosta

Pohja

    • 4kananmunaa
    • 1 1/2dlsokeria
    • 1/2dlperunajauhoja
    • 1tlleivinjauhetta
    • 1tlvaniljasokeria

Täyte

Kostutus

    • 1dlsokeria
    • 1dlvettä
    • 2tlDr Oetker rommiaromia

Koristeluun

    • 1pkt(250 g)ruskeaa sokerimassaa (esim. Mauste-Sallinen)
    • kaakaotomusokeria kaulitsemiseen
    • tummaa kaakaojauhetta

Valmistus

yli 60 min
  1. Valmista kakkupohja. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi seos muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Laita irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjalle leivinpaperi ja kaada massa vuokaan. Tee päälle ristiviilto, jotta kakku nousee tasaisesti. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla 25-30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Jäähdytä pohja kunnolla.
  2. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan. Muotoile kakusta pisaran muotoinen ja säästä ylijääneet reunapalat.
  3. Valmista kostutusliemi. Lisää kattilaan sokeri, vesi ja rommiaromi. Anna kiehua viitisen minuuttia. Jäähdytä.
  4. Valmista täyte. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Vatkaa kermavaahto ja lisää sulatettu suklaa joukkoon. Lisää tuorejuusto, rommiaromi ja ylijäänyt kakkupohja muruina. Sekoita tasaiseksi massaksi.
  5. Kokoa kakku. Kostuta kakun pohjakerros kostutusliemellä. Lisää pari reilua ruokalusikallista vadelmahilloa tasaisesti pohjalle. Lisää puolet täytteestä. Asettele täyte pohjan päälle keoksi niin, että kakun keskelle leveimmälle kohdalle tulee hieman paksumpi kerros täytettä.
  6. Lisää toinen kakkupohjakerros. Kostuta ja lisää vadelmahilloa. Lisää täytettä samalla tavalla keoksi kuin edellisessä kerroksessa. Näin kakku saa käpymäisen muodon. Lisää päälle viimeinen levy ja kostuta hyvin. Peitä kakku tiiviisti tuorekelmulla ja muotoile sitä vielä tarvittaessa varovasti käsin kävyn muotoon. Anna tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.
  7. Ota kakku jääkaapista ja sivele sen päälle vielä ohut kerros vadelmahilloa. Ota sokerimassasta kolmasosa ja vaivaa sitä hetki, jotta se notkistuu. Levitä leivinpaperin ja sokerimassan päälle kaakaotomusokeria ja kauli hyvin ohueksi levyksi. Nosta sokerimassa kaulimen avulla varovasti kakun päälle ja painele tiiviiksi. Leikkaa ylimääräinen massa alhaalta pois. Puhdista ylijäävä massa kakunmuruista, sillä tarvitset sitä mahdollisesti vielä koristeisiin.
  8. Kauli jäljelle jäänyt massa hyvin ohueksi levyksi edellä mainitulla tavalla. Leikkaa pienen pyöreän muotin avulla pyöreitä paloja ja asettele niitä kakun päälle suomumaisesti, aloittaen kakun kapeammasta päästä. Paloja voi puhdistaa tomusokerista varovasti vedellä, pensselillä tai sormin, ennen asettelua. Vesi auttaa myös palojen kiinnittymisessä. Kauli jäljelle jäänyt sokeri massa uudestaan ja tee lisää paloja ja koristele käpy loppuun. Tee jäljelle jääneestä massasta kävylle kanta. Yksi paketti massaa riittää kakun koristeluun, mikäli kaulitset massan hyvin ohueksi. Jos teet paksumpia paloja, saatat tarvita kaksi pakettia sokerimassaa.
  9. Asettele kakku paletin avulla tarjoiluvadille, siivilöi päälle tummaa kaakaojauhetta ja tarjoile.

Kategoriat

Kommentoi

Arvosana reseptille 7 arvostelua