KäpykakkuTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Käpykakku

  • Annosmäärä10 annosta
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Kasvis (lakto-ovo)
Käpykakku on juhlapöydän näyttävä klassikko. Modernin käpykakun suomut syntyvät helposti sokerimassasta.
  • Kasvis (lakto-ovo)

Ainekset

10 annosta

Pohja

4
 
kananmunaa
tai
1 1/2 dl
 
sokeria
tai
1 1/2 dl
 
tai
1/2 dl
 
perunajauhoja
tai
1 tl
 
leivinjauhetta
tai
1 tl
 
tai

Täyte

2 dl
 
vispikermaa
tai
1 levy (100 g)
 
tai
1 pkt (180 g)
 
tai
1 rkl
 
sokeria
tai
2 tl
 
Dr. Oetker rommiaromia
tai
n. 200 g
 
tai

Kostutus

1 dl
 
sokeria
tai
1 dl
 
vettä
tai
2 tl
 
Dr. Oetker rommiaromia
tai

Sokerimassakuorrute

1 pkt (454 g)
 
Valkoista sokerimassaa
tai
1 dl
 
tai
3 rkl
 
glukoosisiirappia (Dansukker)
tai

Kaulitsemiseen

2 rkl
 
tomusokeria
tai
1 rkl
 
tai

Pinnalle

 
tai

Ravintosisältö

Energia
1 891 kJ / 453 kcal
Rasva
14,5 g
josta tyydyttynyttä
8,7 g
Hiilihydraatit
72,2 g
josta sokereita
60,4 g
Proteiini
5,6 g
Suola
0,3 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

yli 60 min

Valmista kakkupohja. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi seos muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Laita irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjalle leivinpaperi ja kaada taikina vuokaan. Tee päälle ristiviilto, jotta kakku nousee tasaisesti. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla 25–30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Jäähdytä pohja kunnolla.

Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan. Leikkaa kakkulevyt terävällä veitsellä kävyn muotoa muistuttavaksi. Säästä ylijääneet reunapalat.

Valmista kostutusliemi. Lisää kattilaan sokeri, vesi ja rommiaromi. Anna kiehua viitisen minuuttia. Jäähdytä.

Valmista täyte. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Sekoita 1/3 kermavaahdosta suklaan joukkoon varovasti käännellen. Sekoita loppu kermavaahto joukkoon kahdessa erässä. Lisää tuorejuusto, sokeri ja rommiaromi. Murenna ylijäänyt kakkupohja pieneksi muruksi käsien välissä ja lisää täytteen joukkoon. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Kokoa kakku. Kostuta kakun pohjakerros kostutusliemellä. Lisää pari reilua ruokalusikallista vadelmahilloa tasaisesti pohjalle. Lisää puolet täytteestä. Asettele täyte pohjan päälle keoksi niin, että kakun keskelle leveimmälle kohdalle tulee hieman paksumpi kerros täytettä.

Lisää toinen kakkupohjakerros. Kostuta ja lisää vadelmahilloa. Lisää täytettä samalla tavalla keoksi kuin edellisessä kerroksessa. Näin kakku saa käpymäisen muodon. Lisää päälle viimeinen levy ja kostuta hyvin. Peitä kakku tiiviisti tuorekelmulla ja muotoile sitä vielä tarvittaessa varovasti käsin kävyn muotoon. Anna tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin.

Koristele kakku. Valmista ensin ruskea sokerimassakuorrute. Lämmitä glukoosisiirappia 10–15 sekuntia mikrossa. Lisää nestemäiseen glukoosisiirappiin kaakao ja sekoita tasaiseksi massaksi. Yhdistä sokerimassa ja kaakaomassa keskenään vaivaamalla työpöytää vasten niin kauan, että massa on tasaisen ruskea. Sekoita kaulitsemiseen tarkoitettu tomusokeri ja kaakaojauhe keskenään. Ota kakku jääkaapista ja sivele sen päälle vielä ohut kerros vadelmahilloa. Levitä leivinpaperin ja sokerimassan päälle kaakaotomusokeria ja kauli puolet massasta ohueksi levyksi. Nosta sokerimassa varovasti kakun päälle ja painele tiiviiksi. Leikkaa ylimääräinen massa alareunasta pois.

Kauli jäljelle jäänyt massa ohueksi levyksi ja leikkaa pienen muotin avulla pyöreitä paloja (⌀ 3,5 cm). Sivele kakku päältä vedellä, jotta palat tarttuvat pintaan. Asettele palat kakun päälle suomumaisesti, aloittaen kakun kapeammasta päästä. Paloja voi puhdistaa kaakaotomusokerista varovasti vedellä, pensselillä tai sormin, ennen asettelua. Kauli jäljelle jäänyt sokerimassa uudestaan ja tee lisää paloja ja koristele käpy loppuun. Tee jäljelle jääneestä massasta kävylle kanta.

Asettele kakku paletin avulla tarjoiluvadille, siivilöi päälle tummaa kaakaojauhetta ja tarjoa heti.