KäpykakkuTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Käpykakku

Käpykakku on juhlapöydän näyttävä klassikko. Modernin käpykakun suomut syntyvät helposti sokerimassasta.

  • 10 annosta
  • yli 60 min

Ainekset

10 annosta

Pohja

    • 4kananmunaa
    • 1 1/2dlsokeria
    • 1/2dlperunajauhoja
    • 1tlleivinjauhetta
    • 1tlvaniljasokeria

Täyte

Kostutus

    • 1dlsokeria
    • 1dlvettä
    • 2tlDr. Oetker rommiaromia

Sokerimassakuorrute

Kaulitsemiseen

    • 2rkltomusokeria
    • 1rklPirkka kaakaojauhetta (tummaa)

Pinnalle

    • Pirkka kaakaojauhetta (tummaa)

Valmistus

yli 60 min
  1. Valmista kakkupohja. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi seos muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Laita irtopohjavuoan (Ø 24 cm) pohjalle leivinpaperi ja kaada taikina vuokaan. Tee päälle ristiviilto, jotta kakku nousee tasaisesti. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla 25-30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Jäähdytä pohja kunnolla.
  2. Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan. Leikkaa kakkulevyt terävällä veitsellä kävyn muotoa muistuttavaksi. Säästä ylijääneet reunapalat.
  3. Valmista kostutusliemi. Lisää kattilaan sokeri, vesi ja rommiaromi. Anna kiehua viitisen minuuttia. Jäähdytä.
  4. Valmista täyte. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Sekoita 1/3 kermavaahdosta suklaan joukkoon varovasti käännellen. Sekoita loppu kermavaahto joukkoon kahdessa erässä. Lisää tuorejuusto, sokeri ja rommiaromi. Murenna ylijäänyt kakkupohja pieneksi muruksi käsien välissä ja lisää täytteen joukkoon. Sekoita tasaiseksi massaksi.
  5. Kokoa kakku. Kostuta kakun pohjakerros kostutusliemellä. Lisää pari reilua ruokalusikallista vadelmahilloa tasaisesti pohjalle. Lisää puolet täytteestä. Asettele täyte pohjan päälle keoksi niin, että kakun keskelle leveimmälle kohdalle tulee hieman paksumpi kerros täytettä.
  6. Lisää toinen kakkupohjakerros. Kostuta ja lisää vadelmahilloa. Lisää täytettä samalla tavalla keoksi kuin edellisessä kerroksessa. Näin kakku saa käpymäisen muodon. Lisää päälle viimeinen levy ja kostuta hyvin. Peitä kakku tiiviisti tuorekelmulla ja muotoile sitä vielä tarvittaessa varovasti käsin kävyn muotoon. Anna tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin.
  7. Koristele kakku. Valmista ensin ruskea sokerimassakuorrute. Lämmitä glukoosisiirappia 10-15 sekuntia mikrossa. Lisää nestemäiseen glukoosisiirappiin kaakao ja sekoita tasaiseksi massaksi. Yhdistä sokerimassa ja kaakaomassa keskenään vaivaamalla työpöytää vasten niin kauan, että massa on tasaisen ruskea. Sekoita kaulitsemiseen tarkoitettu tomusokeri ja kaakaojauhe keskenään. Ota kakku jääkaapista ja sivele sen päälle vielä ohut kerros vadelmahilloa. Levitä leivinpaperin ja sokerimassan päälle kaakaotomusokeria ja kauli puolet massasta ohueksi levyksi. Nosta sokerimassa varovasti kakun päälle ja painele tiiviiksi. Leikkaa ylimääräinen massa alareunasta pois.
  8. Kauli jäljelle jäänyt massa ohueksi levyksi ja leikkaa pienen muotin avulla pyöreitä paloja (⌀ 3,5 cm). Sivele kakku päältä vedellä, jotta palat tarttuvat pintaan. Asettele palat kakun päälle suomumaisesti, aloittaen kakun kapeammasta päästä. Paloja voi puhdistaa kaakaotomusokerista varovasti vedellä, pensselillä tai sormin, ennen asettelua. Kauli jäljelle jäänyt sokerimassa uudestaan ja tee lisää paloja ja koristele käpy loppuun. Tee jäljelle jääneestä massasta kävylle kanta.
  9. Asettele kakku paletin avulla tarjoiluvadille, siivilöi päälle tummaa kaakaojauhetta ja tarjoa heti.

Kategoriat

Lisää tästä reseptin raaka-aineita ostoslistallesi

Valikoima ja hinnat kaupasta K‑Citymarket Iso Omena
Iso Omena
  • Pirkka kananmunia 15 kpl/1020 g
    2,59/kpl2,54/kg
  • K-Menu kananmunia 10 kpl/580 g
    1,35/kpl2,33/kg
  • Pirkka sokeri 1 kg
    0,59/kpl
  • Dansukker Taloussokeri 1kg
    0,83/kpl
  • Dansukker Siro erikoishieno sokeri 1 kg
    1,35/kpl
  • Pirkka puolikarkea vehnäjauho 2kg
    1,25/kpl0,63/kg
  • Pirkka Luomu vehnäjauho 1kg
    1,39/kpl
  • Myllärin Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
    1,65/kpl0,83/kg
  • Pirkka perunajauho 500g gluteeniton
    0,80/kpl1,60/kg
  • Kolmen Konstin perunajauhot 500g
    0,99/kpl1,98/kg
  • Finnamyl 500g Luomu perunajauho
    1,49/kpl2,98/kg
  • Pirkka leivinjauhe 100g
    0,70/kpl7,00/kg
  • Meira leivinjauhe 100g tölkki
    0,99/kpl9,90/kg
  • Sallinen Leivinjauhe 630g
    5,55/kpl8,81/kg
  • Pirkka vaniljasokeri 100g
    2,49/kpl24,90/kg
  • Meira vaniljasokeri 85g tölkki
    1,99/kpl23,41/kg
  • Dansukker Vaniljasokeri 170g
    1,90/kpl11,18/kg
  • Pirkka laktoositon vispikerma 36% 2dl
    1,35/kpl6,75/l
  • Valio vispikerma 1l UHT laktoositon
    7,59/kpl
  • Valio vispikerma 2dl UHT laktoositon
    2,09/kpl10,45/l
  • Pirkka tumma leivontasuklaa 70% 100g UTZ
    1,49/kpl14,90/kg
  • Pirkka tuorejuusto maustamaton 180g laktoositon
    1,95/kpl10,83/kg
  • K-Menu maustamaton tuorejuusto 300g
    2,15/kpl7,17/kg
  • Philadelphia original tuorejuusto 200g maustamaton
    1,99/kpl9,95/kg
  • Dr. Oetker Rommiaromi 30ml
    2,15/kpl71,67/l
  • Pirkka Parhaat vadelmahillo 390g
    2,89/kpl7,41/kg
  • Pirkka vadelmahillo 700g
    2,99/kpl4,27/kg
  • Pirkka vadelmahillo 400g
    1,99/kpl4,98/kg
  • Dr.Oetker Sokerimassa 250g valkoinen
    1,99/kpl7,96/kg
  • Sallinen Sokerimassa valkoinen 250g
    2,10/kpl8,40/kpl
  • Pirkka kaakaojauhe 125 g UTZ
    1,49/kpl11,92/kg
  • Pirkka Luomu Reilun kaupan kaakaojauhe 125g
    2,09/kpl16,72/kg
  • Van Houten Kaakaojauhe 125 g
    2,29/kpl18,32/kg
  • Dansukker glukoosisiirappi 400g
    2,89/kpl7,23/kg
  • Dansukker Tomusokeri 500g
    1,19/kpl2,38/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen.

Kommentoi

Arvosana reseptille 60 arvostelua