• Pääraaka-aine
  • Ruokalajit
  • Leivonta ja jälkiruoat
  • Ruokavalio
  • Sesongit ja teemat
Karviais-marenkipiirakkaReseptin teki kumppani

Karviais-marenkipiirakka

Kirpeä ja makea karviais-marenkipiirakka on sadonkorjuuajan herkku. Piirakka onnistuu hyvin myös pakastetuista karviaisista.

  • 8-10 annosta
  • yli 60 min

Ainekset

8-10 annosta

Pohja

    • 2dlPirkka vehnäjauhoja
    • 100gPirkka voita
    • 1rkltomusokeria
    • 1kananmuna
    • 1rklvettä

Täyte

    • 1l(600 g)karviaismarjoja
    • 0,5dlvettä
    • 2sitruunaa
    • 1dlmaissitärkkelysjauhoa
    • 2,5dlsokeria
    • 6kananmunan keltuaista

Marenki

    • 3kananmunan valkuaista
    • 180gsokeria
    • 1,5tlmaissitärkkelysjauhoa
    • 1tlsitruunanmehua

Valmistus

yli 60 min
  1. Valmista taikina. Sekoita yleiskoneessa huoneenlämpöinen voi, jauhot ja tomusokeri ryynimäiseksi. Lisää kananmuna ja 1 rkl vettä. Sekoita hyvin. Taikina saa olla löysähköä. Kerää taikina taikinakaapimen ja jauhotettujen käsien avulla palloksi. Kaulitse jauhojen avulla leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Kumoa pohja varovasti piirakkavuokaan ja taputtele tasaiseksi. Siisti reunat tasaiseksi veitsellä. Tee haarukalla pohjaan muutamia reikiä. Siirrä pohja tunniksi pakkaseen.
  2. Paista jäätynyt pohja 200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pohja saa kauniin värin. Jäisenä uuniin laitettu pohja pitää muotonsa hyvin, joten herneitä tai muuta painoa ei tarvita.
  3. Laita karviaiset ja vesi kattilaan. Keitä varovasti noin 5-10 minuuttia kunnes karviaiset ovat kokonaan hajonneet. Siivilöi karviaiset siivilän läpi pyreeksi.
  4. Purista sitruunoista mehut. Sekoita maissitärkkelys ja sitruunanmehu keskenään ja lisää seos karviaispyreeseen. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Säästä kolme valkuaista marenkiin. Vaahdota sokeri ja keltuaiset kunnolla, kunnes väri muuttuu valkoiseksi. Sekoita joukkoon karviaispyree. Siirrä massa kattilaan ja lämmitä koko ajan sekoittaen, kunnes massa paksunee ja ensimmäiset kuplat muodostuvat. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  5. Valmista marenki. Vaahdota valkuaiset vispilällä yleiskoneessa. Lisää sokeri vähitellen. Siivilöi joukkoon maissitärkkelys ja lisää sitruunanmehu. Vaahdota vielä hetki. Marengin tulee olla jämäkkää. Siirrä valmis marenki pursotuspussiin.
  6. Levitä jäähtynyt karviaistäyte paistetun piirakkapohjan päälle tasaisesti. Pursota tai levitä marenki piirakan päälle.
  7. Paista 170 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes marenki saa kauniin värin. Jäähdytä piirakka ja tarjoile jääkaappikylmänä.

Kategoriat

Kommentoi

Arvosana reseptille 6 arvostelua