Sitruuna-marenkipiirakka
Ihana sitruuna-marenkitorttu yhdistää makean marengin ja raikkaan sitruunakiisselin. Sitruunatorttu on kahvipöydän kestosuosikki!
10 annostayli 60 min217 kcal / 100 g (95g)
Ainekset
10 annosta
Pohja
- 2 1/2dlPirkka vehnäjauhoja
- 1rklsokeria
- 100gPirkka voita
- 1kananmunan keltuainen
- 1rklkylmää vettä
Sitruunakiisseli
- 4dlvettä
- 1 1/2dlsokeria
- 5rklmaissitärkkelystä (Maizena)
- 4(75 g)kananmunan keltuaista
- 1dlsitruunanmehua
- 1sitruunan raastettu kuori
- 1rklPirkka voita
Marenki
- 5valkuaista
- 1 1/4dlerikoishienoa sokeria (Siro)
Valmistus
yli 60 min- Nypi jauhot, sokeri ja rasva sekaisin. Lisää keltuainen ja vesi, sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija 23-24 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja nosta vuoka jääkaapppiin 1/2 tunniksi.
- Peitä taikinan reunat foliolla ja kypsennä pohjaa 200 asteessa uunin keskitasolla 8 minuuttia. Ota pois folioreunat ja jatka kypsennystä vielä 4-5 minuuttia, kunnes pohja on kauttaaltaan kypsä.
- Mittaa kiisseliä varten kaikki aineet, rasvaa lukuunottamatta, kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu. Lisää kiisseliin rasva ja sekoita. Jäähdytä kiisseli välillä sekoittaen. Kaada kiisseli torttupohjan päälle.
- Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on sileää ja kiiltävää. Nostele vaahto kiisselin päälle, painele lusikalla vaahtoa myös tortun reunoille saakka.
- Paista torttua 175 asteessa uunin keskitasoa alemmalla tasolla noin 12 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskea. Varo ruskistamasta pintaa liikaa. Marengin kuuluu jäädä pehmeäksi. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja tarjoa sitruuna-marenkitorttu samana päivänä.
Kategoriat
Sesongit Leivonta ja jälkiruoat
Ravintosisältö per 100 g
- 217 kcal910 kJ
- Proteiinia 3,79 g
- Hiilihydraatteja29,1 g
- Rasvaa9,36 g
Lisätietoa reseptistä
Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.
Kommentoi
Olen aina tehnyt tällä reseptillä ja joka kerta se on onnistunut.
Kiisseli oli tosi löysää vaikka käytin maizenaa 6 rkl. Tarkistakaa ohje .
Harmittaa, todella harmillista, että kiisseli on jäänyt vetiseksi. Reseptin toimivuus on testattu K-Koekeittiöllä, mutta välitän ehdottomasti palautteesi ja havaintosi tiedoksi eteenpäin.
Tein tätä lukematta kommentteja. Mielestäni noudatin ohjetta prikulleen, mutta piirakka epäonnistui täysin. Syy lienee kiisselissä, se oli aivan liian löysää eikä hyytynyt lainkaan, jonka takia se kasteli pohjan ja marenki jäi raa'aksi. Tuotos on syömäkelvoton.
Maku on hyvä, kiisseli varsinkin ihan loistavan makuista, mutta levisi pitkin pöytää, ei pysynyt kiisseli kasassa. Ei mitään hajua miksi, ohjeen mukaan mielestäni tein.
Höh, maissitärkkelyksen sekä kananmunan keltuaisten tulisi hyydyttää täyte. Ikävä kuulla että kiisseli ei ole tästä huolimatta saostunut riittävästi. Kiisseliä kannattaa sekoittaen kuumentaa riittävän pitkään, jotta se varmasti saostuu. Välitän palautteesi eteenpäin tiedoksi K-koekeittiöllemme.
Resepttiä tinkimättömästi seuraamalla kakku onnistui erinomaisesti. Olen aina ollut sitruuna-marenkikakun fani ja tämä ohjeen tallennan ehdottomasti resepttikokoelmaani. Kiitos maukkaasta kakusta :)
Tein tätä ohjeen mukaan, tosin paistoin pohjaa melkein puoli tuntia, koska halusin tehdä päälle sveitsiläisen marengin. Sitruunakiisseli meinasi tuottaa päänvaivaa sillä tällä määrällä sitruunaa ja vettä tuli vesi-maissitärkkelyssuurusta, mikä ei maistunut miltään. Onneksi sain kiisselin pelastettua: limen ja sitruunanmehua, voita, sokeria, vaniljasokeria, sitruuna-aromia (reilusti) ja keltaista pastaväriä lisäämällä. Kiisselin ohjeessa on jotain pahasti vialla. Lisäyksillä tuli hyvää ja hyvännäköistä. Varsinainen kaapintyhjennysleivos 😀
Kotileipuri, resepti on testattu koekeittiössä. Ikävä kuulla, ettei piirakan teko onnistunut reseptin avulla. Välitän palautteesi reseptin tekijöille.
Hei Sama juttu. Aivan liian löysä kiisseli. Katsoin ohjeen, mutta en kommentteja. Tämän resepetin ohjeilla en voinut tarjota piirakkaa vieraille. Pohja ei myöskään ollut rapea, vaan raaka ja marengista tuli lattea letku. En suosittele. Samoista raaka-aineista saa upean , herkullisen ja rapean piirakan. Mutta oikea ohje on löydyttävä. Luin juuri kommentit. Poistakaa resepti. Tämä on todella huono. Olen tehnyt kyseistä piirasta noin 20 vuotta, mutta hukannut hyvän reseptin. TÄMÄ RESEPTI EI TOIMI .
Pahoittelut, että resepti on aiheuttannut harmitusta ja ongelmia. Reseptiä on nyt päivitetty toimivaksi.
Voi ei, olisinpa lukenut kommentit ennen kuin tein. Täytteessä on aivan liikaa nestettä. Ei auta kuin tehdä uusi kiisseli jollain toisella reseptillä. Harmittaa, kun ainekset menevät hukkaan. :)
Teidän mittasuhteissa on kyllä mennyt jotain tosi pieleen. Sitruunakiisseli on pikemminkin lientä ja koko piiras ui. Kommentteja luettuani laitoin vielä lisää Maizenaa, vaan ei onnistunut. Kauanko kiisseliä olisi pitänyt keitellä?
Innolla odotin uunista kuvan mukaista torttua mutta se oli jotain aivan muuta. Kiisseli oli vetistä ja marenki raakaa. Ärsyttää kyllä, vieraille olisin tarjonnut.
Hei, reseptin toimivuutta on testattu K-Koekeittiöllä, mutta välitän ehdottomasti palautteesi eteenpäin.
Kuten moni muukin todennut kiisseli on ihan vetistä. Kyllä harmitti kun 2 tunnin aherrus meni hukkaan. Yritin paikata lisäämällä suurustetta enemmän kun kiisseli oli jo jäähtymässä,kiehautin uudestaan mutta ei auttanut. Vertailun vuoksi,joissakin ohjeissa puolet nrstemäärästä ja sama määrä maizenaa tai vehnäjauhoja. Ohjeessa on todellakin vikaa!poistakaa tai korjatkaa.
Korjatkaa ohjetta tai poistakaa!, todella harmillista, että kiisseli on jäänyt vetiseksi. Reseptin toimivuus on testattu K-Koekeittiöllä, mutta välitän ehdottomasti palautteesi ja havaintosi tiedoksi eteenpäin.
Erinomaisen herkullinen resepti, mutta kiisseli tosiaan jää liian löysäksi ohjeen maizenamäärällä (4 rkl). Sopiva, leikattava koostumus syntyi noin viidellä kukkuraisella ruokalusikallisella.
❤❤❤, ikävä kuulla, että torttu ei onnistunut. Resepti on testattu K-Koekeittiöllä ohjeen mukaan. Välitän palautteesi eteenpäin.
Maizenan määrä ei riitä, kiisseli ei hyydy. Muuten herkullista, kadotan toimivan ohjeen kauan sitten ...
Haastava ohje. Kiisseliosa ei jähmety näillä aineksilla ja sitä on suhteessa liikaa verrattuna pohjaan. Löysä kiisseli on myös niljakkaan oloista syödessä. 175 astetta polttaa marengin helposti tummaksi, mutta kiisseliosa ei vaan kypsy. Ehkä kiisseliosaa pitäisi pitää uunissa erikseen ja vasta viimeisenä marenki hetkeksi uuniin. Kiisseliin voisi kokeilla lisätä jotain jämäköittävää.
Testaaja, harmillista kuulla ettei piirakka ole onnistunut. Välitämme palautteesi tiedoksi resepteistä vastaaville henkilöille.
amatöörileipuri, marengin on tarkoitus vain ruskistua pinnasta ja jäädä muuten pehmeäksi. Reseptin toimivuus on testattu K-koekeittiöllä.
Amatöörileipuri, pohjaa paistetaan ensin 10-12 min, jonka jälkeen täytteen ja marengin kanssa vielä toiset 12 min. Marengin on tarkoitus vain hieman ruskistua pinnasta ja jäädä muuten pehmeäksi. Reseptin toimivuus on testattu K-koekeittiöllä.
Olen paistanut lopullista piirasta kohta 50 minuuttia. 12 minuutissa ei kyllä ole valmis....
Moi! Onko joku kokeillut tehdä esim. muffinipellillä pieniä annospiiraita?
Tintsu, oikein olit ymmärtänyt, eli pohjan esipaiston jälkeen lisätään sitruunakiisseli ja marenki. Lopuksi koko torttu laitetaan uuniin vielä noin 12 minuutin ajaksi.
en ole vielä kokeillut..tekisi mieli,mutta vähän epäselvä ohje paistoajan suhteen. Eli ensin pelkkää pohjaa se noin 12 min ja sit ku kiisseli ja marenki laitettu paistamista jatketaan kunnes marenki valmis....niinkö?
Minulla ei kyllä onnistunut tämä, kiisseli ei hyytynyt ollenkaan! Mistähän lie johtui.. :(