Sitruuna-marenkipiirakkaTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Sitruuna-marenkipiirakka

  • Annosmäärä10 annosta
  • Valmistusaikayli 60 min
Sitruuna-marenkitorttu eli lemon meringue pie on makean marengin ja kirpeän sitruunan herkullinen yhdistelmä. Sitruunatorttu on kahvipöydän kestosuosikki - syystäkin!

    Ainekset

    10 annosta

    Pohja

    2 1/2 dl
     
    tai
    1 rkl
     
    sokeria
    tai
    100 g
     
    tai
    1
     
    kananmunan keltuainen
    tai
    1 rkl
     
    kylmää vettä
    tai

    Sitruunakiisseli

    4 dl
     
    vettä
    tai
    1 1/2 dl
     
    sokeria
    tai
    5 rkl
     
    maissitärkkelystä (Maizena)
    tai
    4 (75 g)
     
    kananmunan keltuaista
    tai
    1 dl
     
    sitruunanmehua
    tai
    1
     
    sitruunan raastettu kuori
    tai
    1 rkl
     
    tai

    Marenki

    5
     
    kananmunan valkuaista
    tai
    1 1/4 dl
     
    erikoishienoa sokeria (Siro)
    tai

    Ravintosisältö

    Energia
    1 305 kJ / 312 kcal
    Rasva
    12,7 g
    josta tyydyttynyttä
    7,3 g
    Hiilihydraatit
    41,3 g
    josta sokereita
    26,9 g
    Proteiini
    6,1 g
    Suola
    0,3 g
    Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

    Valmistus

    yli 60 min

    Pohja

    Nypi jauhot, sokeri ja rasva sekaisin. Lisää keltuainen ja vesi, sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija 23–24 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja nosta vuoka jääkaapppiin 1/2 tunniksi.

    Peitä taikinan reunat foliolla ja kypsennä pohjaa 200 asteessa uunin keskitasolla 8 minuuttia. Ota pois folioreunat ja jatka kypsennystä vielä 4–5 minuuttia, kunnes pohja on kauttaaltaan kypsä.

    Sitruunakiisseli

    Mittaa kiisseliä varten kaikki aineet, rasvaa lukuunottamatta, kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu. Lisää kiisseliin rasva ja sekoita. Jäähdytä kiisseli välillä sekoittaen. Kaada kiisseli torttupohjan päälle.

    Marenki

    Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on sileää ja kiiltävää. Nostele vaahto kiisselin päälle, painele lusikalla vaahtoa myös tortun reunoille saakka.

    Paista torttua 175 asteessa uunin keskitasoa alemmalla tasolla noin 12 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskea. Varo ruskistamasta pintaa liikaa. Marengin kuuluu jäädä pehmeäksi. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja tarjoa sitruuna-marenkitorttu samana päivänä.

    Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

    Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

    Valikoima ja hinnat kaupasta
    • Pirkka Suomalainen Puolikarkea Vehnäjauho 2kg
      Hinta 1,69/kpl
      0,85/kg
    • Pirkka sokeri 1 kg
      Hinta 1,55/kpl
      1,55/kg
    • Pirkka suomalainen voi 500g
      Hinta 3,59/kpl
      7,18/kg
    • Maizena maissitärkkelys jauho 400 g
      Hinta 2,99/kpl
      7,48/kg
    • Pirkka sitruuna
      Etuhinta n. 0,38/kpl
      1,99/kg
      norm. n. 0,44/kpl (2,29/kg)
    • Dansukker Siro erikoishieno sokeri 1 kg
      Hinta 2,39/kpl
      2,39/kg
    • Dansukker Taloussokeri 1kg
      Hinta 1,59/kpl
      1,59/kg
    • K-Menu sokeri 1 kg
      Hinta 1,34/kpl
      1,34/kg
    • Pirkka suomalainen voi 400g
      Hinta 4,65/kpl
      11,63/kg
    • Arla lisäaineeton normaalisuolainen meijerivoi 500g vähälaktoosinen
      Hinta 4,09/kpl
      8,18/kg
    • Pirkka kananmuna 6 kpl/ 348 g
      Hinta 1,49/kpl
      4,28/kg
    • Pirkka vapaan kanan munia 6 kpl/408 g
      Hinta 1,69/kpl
      4,14/kg
    • Pirkka Luomu sitruuna
      Etuhinta n. 0,50/kpl
      2,95/kg
      norm. n. 0,68/kpl (3,99/kg)
    Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

    Voisit pitää myös näistä

    Arvostele resepti

    ka. 3,7 (129 arviota)

    • Helmi
      8 kuukautta sitten
      Resepti ei ole onnistunut. Vettä liikaa kiisselissä, eikä se ole kauniin värinen ja ei ole tarpeeksi intensiivinen sitruunan maku kun nestettä on niin paljon. Ei hyytynyt vaikka maizenaa laitoin 6 ruokalusikkaa kun uumoilin että ei hyydy. Marenki kostutti koko kakun ja kiisseli oli lopulta vetistä velliä, en tiennyt sitä että kakkua ei saa laittaa jääkaappiin, olisi voinut mainita reseptissä tämän faktan. Meni juhlatarjoilu pilalle kun torttua syötiin kulhoista lusikalla vetistä litkua kauhomalla. Noloa. Lepominen on pitkälti kemiaa ja repteissä tulisi varotella tietyistä yleisistä kemiallisista reaktioista koska mitä haittaakaan siitä on että varottelee kotileipureita. Miksi ihmeessä reseptissä on 4dl vettä? Joissain vastaavissa resepteissä sitruunatäyte tehdään pelkästä sitruunamehusta ja keltuaisista.
    • oma parempi
      1 vuosi sitten
      Kiisselissä liikaa vettä, sokeria ja suurustetta. jäi liian löysäksi ja väri samea. marenkia liikaa ja liian makeaa. Pohja jotenkin kelvollinen ,mutta ei pelastanut piirakkaa. Koko piirakasta jäi outo maku. mittasin kaikki aineet huolellisesti. En tiedä kelle syöttäisin tämä.Itselle ei maistu. palaan omaan reseptiini.
    • Maalaiset
      1 vuosi sitten
      Jatkoon. Ihan huippu hyvä. Käytettiin gluteeniton jauho. Silti aivan huippu hyvä. Kiisseliin laitettiin hiukkasen enempi miazenaa ja meillä ei ongelmaa tämän kakun suhteen ollu ku se että loppu kesken😁.
    • Menikö tykkänään pieleen?
      1 vuosi sitten
      Mistä johtuu, että valmis piirakka ”laskee alleen”?! Jos marengin kuuluu jäädä pehmeäksi, niin marengin paistoajalla ei kai ole merkitystä? Itse paistoin n. kahdeksan minuutti ja sitten pois uunista, koska riittävästi väriä pinnassa. Nyt joku ”sulaa”, eli sokerinen ja tahmea vesi on kastellut jo lautasen ja leviää edelleen…ehkä marenkinin häviää olemattomiin😳?! Kiisseli onnistui kyllä ihan nappiin.
    • K-Kuluttajapalvelu
      1 vuosi sitten
      Menikö tykkänään pieleen?, marengin ”hikoiluun” voi vaikuttaa useampikin asia. Mikäli marenkia ei ole vatkattu riittävän kauan, sokeri jää kiteiksi vaahdon joukkoon, jolloin se alkaa sulaa paistamisen aikana. Piirakkaa ei myöskään kannata pakata tiiviisti tai säilyttää jääkaapissa.
    • Tuutikki
      3 vuotta sitten
      Olen aina tehnyt tällä reseptillä ja joka kerta se on onnistunut.
    • Leipuri
      3 vuotta sitten
      Kiisseli oli tosi löysää vaikka käytin maizenaa 6 rkl. Tarkistakaa ohje .
    • K-Kuluttajapalvelu
      3 vuotta sitten
      Harmittaa, todella harmillista, että kiisseli on jäänyt vetiseksi. Reseptin toimivuus on testattu K-Koekeittiöllä, mutta välitän ehdottomasti palautteesi ja havaintosi tiedoksi eteenpäin.
    • Harmittaa
      3 vuotta sitten
      Tein tätä lukematta kommentteja. Mielestäni noudatin ohjetta prikulleen, mutta piirakka epäonnistui täysin. Syy lienee kiisselissä, se oli aivan liian löysää eikä hyytynyt lainkaan, jonka takia se kasteli pohjan ja marenki jäi raa'aksi. Tuotos on syömäkelvoton.
    • Höh
      4 vuotta sitten
      Maku on hyvä, kiisseli varsinkin ihan loistavan makuista, mutta levisi pitkin pöytää, ei pysynyt kiisseli kasassa. Ei mitään hajua miksi, ohjeen mukaan mielestäni tein.
    • K-Kuluttajapalvelu
      4 vuotta sitten
      Höh, maissitärkkelyksen sekä kananmunan keltuaisten tulisi hyydyttää täyte. Ikävä kuulla että kiisseli ei ole tästä huolimatta saostunut riittävästi. Kiisseliä kannattaa sekoittaen kuumentaa riittävän pitkään, jotta se varmasti saostuu. Välitän palautteesi eteenpäin tiedoksi K-koekeittiöllemme.
    • Pieni kotileipuri
      4 vuotta sitten
      Resepttiä tinkimättömästi seuraamalla kakku onnistui erinomaisesti. Olen aina ollut sitruuna-marenkikakun fani ja tämä ohjeen tallennan ehdottomasti resepttikokoelmaani. Kiitos maukkaasta kakusta :)
    • Kotileipuri
      4 vuotta sitten
      Tein tätä ohjeen mukaan, tosin paistoin pohjaa melkein puoli tuntia, koska halusin tehdä päälle sveitsiläisen marengin. Sitruunakiisseli meinasi tuottaa päänvaivaa sillä tällä määrällä sitruunaa ja vettä tuli vesi-maissitärkkelyssuurusta, mikä ei maistunut miltään. Onneksi sain kiisselin pelastettua: limen ja sitruunanmehua, voita, sokeria, vaniljasokeria, sitruuna-aromia (reilusti) ja keltaista pastaväriä lisäämällä. Kiisselin ohjeessa on jotain pahasti vialla. Lisäyksillä tuli hyvää ja hyvännäköistä. Varsinainen kaapintyhjennysleivos 😀
    • K-Kuluttajapalvelu
      4 vuotta sitten
      Kotileipuri, resepti on testattu koekeittiössä. Ikävä kuulla, ettei piirakan teko onnistunut reseptin avulla. Välitän palautteesi reseptin tekijöille.
    • Riikka
      5 vuotta sitten
      Hei Sama juttu. Aivan liian löysä kiisseli. Katsoin ohjeen, mutta en kommentteja. Tämän resepetin ohjeilla en voinut tarjota piirakkaa vieraille. Pohja ei myöskään ollut rapea, vaan raaka ja marengista tuli lattea letku. En suosittele. Samoista raaka-aineista saa upean , herkullisen ja rapean piirakan. Mutta oikea ohje on löydyttävä. Luin juuri kommentit. Poistakaa resepti. Tämä on todella huono. Olen tehnyt kyseistä piirasta noin 20 vuotta, mutta hukannut hyvän reseptin. TÄMÄ RESEPTI EI TOIMI .
    • K-Kuluttajapalvelu
      5 vuotta sitten
      Pahoittelut, että resepti on aiheuttannut harmitusta ja ongelmia. Reseptiä on nyt päivitetty toimivaksi.
    • Pettynyt
      5 vuotta sitten
      Voi ei, olisinpa lukenut kommentit ennen kuin tein. Täytteessä on aivan liikaa nestettä. Ei auta kuin tehdä uusi kiisseli jollain toisella reseptillä. Harmittaa, kun ainekset menevät hukkaan. :)
    • Herkkupäivän pettymys
      5 vuotta sitten
      Teidän mittasuhteissa on kyllä mennyt jotain tosi pieleen. Sitruunakiisseli on pikemminkin lientä ja koko piiras ui. Kommentteja luettuani laitoin vielä lisää Maizenaa, vaan ei onnistunut. Kauanko kiisseliä olisi pitänyt keitellä?
    • Pettynyt leipuri
      5 vuotta sitten
      Innolla odotin uunista kuvan mukaista torttua mutta se oli jotain aivan muuta. Kiisseli oli vetistä ja marenki raakaa. Ärsyttää kyllä, vieraille olisin tarjonnut.
    • K-Kuluttajapalvelu
      5 vuotta sitten
      Hei, reseptin toimivuutta on testattu K-Koekeittiöllä, mutta välitän ehdottomasti palautteesi eteenpäin.
    • Korjatkaa ohjetta tai poistakaa!
      5 vuotta sitten
      Kuten moni muukin todennut kiisseli on ihan vetistä. Kyllä harmitti kun 2 tunnin aherrus meni hukkaan. Yritin paikata lisäämällä suurustetta enemmän kun kiisseli oli jo jäähtymässä,kiehautin uudestaan mutta ei auttanut. Vertailun vuoksi,joissakin ohjeissa puolet nrstemäärästä ja sama määrä maizenaa tai vehnäjauhoja. Ohjeessa on todellakin vikaa!poistakaa tai korjatkaa.
    • K-Kuluttajapalvelu
      5 vuotta sitten
      Korjatkaa ohjetta tai poistakaa!, todella harmillista, että kiisseli on jäänyt vetiseksi. Reseptin toimivuus on testattu K-Koekeittiöllä, mutta välitän ehdottomasti palautteesi ja havaintosi tiedoksi eteenpäin.
    • Marianne
      6 vuotta sitten
      Erinomaisen herkullinen resepti, mutta kiisseli tosiaan jää liian löysäksi ohjeen maizenamäärällä (4 rkl). Sopiva, leikattava koostumus syntyi noin viidellä kukkuraisella ruokalusikallisella.
    • K-Kuluttajapalvelu
      6 vuotta sitten
      ❤❤❤, ikävä kuulla, että torttu ei onnistunut. Resepti on testattu K-Koekeittiöllä ohjeen mukaan. Välitän palautteesi eteenpäin.
    • ❤❤❤
      6 vuotta sitten
      Maizenan määrä ei riitä, kiisseli ei hyydy. Muuten herkullista, kadotan toimivan ohjeen kauan sitten ...
    • Testaaja
      6 vuotta sitten
      Haastava ohje. Kiisseliosa ei jähmety näillä aineksilla ja sitä on suhteessa liikaa verrattuna pohjaan. Löysä kiisseli on myös niljakkaan oloista syödessä. 175 astetta polttaa marengin helposti tummaksi, mutta kiisseliosa ei vaan kypsy. Ehkä kiisseliosaa pitäisi pitää uunissa erikseen ja vasta viimeisenä marenki hetkeksi uuniin. Kiisseliin voisi kokeilla lisätä jotain jämäköittävää.
    • K-Kuluttajapalvelu
      6 vuotta sitten
      Testaaja, harmillista kuulla ettei piirakka ole onnistunut. Välitämme palautteesi tiedoksi resepteistä vastaaville henkilöille.
    • K-Kuluttajapalvelu
      7 vuotta sitten
      amatöörileipuri, marengin on tarkoitus vain ruskistua pinnasta ja jäädä muuten pehmeäksi. Reseptin toimivuus on testattu K-koekeittiöllä.
    • K-Kuluttajapalvelu
      7 vuotta sitten
      Amatöörileipuri, pohjaa paistetaan ensin 10-12 min, jonka jälkeen täytteen ja marengin kanssa vielä toiset 12 min. Marengin on tarkoitus vain hieman ruskistua pinnasta ja jäädä muuten pehmeäksi. Reseptin toimivuus on testattu K-koekeittiöllä.
    • amatöörileipuri
      7 vuotta sitten
      Olen paistanut lopullista piirasta kohta 50 minuuttia. 12 minuutissa ei kyllä ole valmis....