KasvissosekeittoTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Kasvissosekeitto

  • Annosmäärä4 annosta
  • Valmistusaikaalle 30 min
  • Kasvis (lakto-ovo)
  • Kananmunaton
Kasvisosekeitto on arkiruokien luottopakki ja se muuntuu sen mukaan mitä jääkaapista löytyy. Tilkka kermaa pyöristää keiton makua ja siemenet tuovat rousketta.
  • Kasvis (lakto-ovo)
  • Kananmunaton

Ainekset

4 annosta
n. 700 g
 
kasviksia (esim. porkkanaa, bataattia, perunaa, lanttua, palsternakkaa, juuriselleriä)
tai
1 (100 g)
 
sipuli
tai
1
 
valkosipulinkynsi
tai
1 rkl
 
rypsiöljyä
tai
1 l
 
vettä
tai
3 rkl
 
tai
1 tl
 
yrttimaustetta (esim. basilikaa, oreganoa, rakuunaa)
tai
3/4 tl
 
suolaa
tai
1/4 tl
 
mustapippuria
tai
1–2 dl
 
1–2 dl
 
ruokakermaa 15 %
tai
tai

Lisäksi

4 rkl
 
auringonkukansiemeniä paahdettuna
tai

Ravintosisältö

Energia
240 kJ / 57 kcal
Rasva
3,4 g
josta tyydyttynyttä
0,8 g
Hiilihydraatit
4,7 g
josta sokereita
3,6 g
Proteiini
1,2 g
Suola
1 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

alle 30 min

Pese, kuori ja paloittele kasvikset suurinpiirtein samankokoisiksi paloiksi. Niitä tulisi olla noin litran verran.

Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipuli.

Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota siinä kasviksia noin minuutin ajan.

Kaada joukkoon vesi, kasvisfondi ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 30 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kokeiltaessa pehmeitä.

Ota osa nesteestä erikseen. Soseuta keitto varovasti sauvasekoittimella, vihannesmyllyllä tai tehosekoittimessa. Siivilöi keitto vielä halutessasi.

Lisää loput nesteestä ja ruokakermaa sen verran, että saat haluamasi koostumuksen.

Kuumenna keitto uudelleen. Valuta annosten päälle ruokakermaa ja koristele auringonkukansiemenillä.

Kasvissosekeitto muuntuu sen mukaan mitä kasviksia jääkaapista löytyy. Siihen sopivat juuresten lisäksi niin kesäkurpitsa kuin erilaiset kaalitkin. Erityisen maukas keitto syntyy, kun kasvikset paahtaa uunissa ensin. Ruokaisampi keitto saa makunsa sulatejuustosta tai tuorejuustosta. Vegaaninen kasvissosekeitto täydentyy kaurakermalla, kookosmaidolla tai vaikkapa muutamalla lusikallisella maapähkinävoita. Mausta keitto curryjauheella tai jauhetulla juustokuminalla. Savupaprika sopii myös. Lisää curry, juustokumina ja paprikajauheet heti öljyyn, jolloin niistä irtoaa enemmän makua. Ripaus kanelia tai chilijauhetta tuo keittoon kivaa lämmintä makua. Jos käytät tuoreita yrttejä, lisää ne keittoon vasta, kun kasvikset ovat juuri ja juuri kypsät. Raastettu appelsiinikuori ja loraus appelsiininmehua tuovat raikkautta ja sopivat erityisen hyvin porkkana- ja bataattipohjaisiin sosekeittoihin. Raejuusto ja erilaiset ripotteet, kuten paahdetut siemenet tai pähkinät, krutongit, pannulla paistetut sienet tai pekoni tuovat keittoon vaihtelua.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Alavuden Luomurypsiöljy kylmäp. 250ml
    Hinta 4,75/kpl
    19,00/l
  • Pirkka Kasvisfondi 180ml
    Hinta 3,09/kpl
    17,17/l
  • Santa Maria Basilika, pussi 6g
    Hinta 0,95/kpl
    158,33/kg
  • Jozo jodioitu hienosuola 125g
    Hinta 0,99/kpl