Lapinukon keitto
Poronkäristyksestä valmistettu lapinukon keitto on tuhti ruoka, joka maistuu erityisesti kylmänä talvipäivänä. Noin 3,20 €/annos*
6 annostaalle 30 min
Ainekset
6 annosta
- 10(n. 700 g)Pirkka kiinteää perunaa (vihreä pussi)
- 2(150 g)porkkanaa
- 1(150 g)palsternakka
- 1(100 g)sipuli
- 2ps(à 240 g)Pirkka poronkäristystä (pakaste) tai
- 1ps(480 g)Pirkka riistakäristystä (pakaste)
- 1rklöljyä
- 8dlvettä
- 1tlsuolaa
- 1pkt(250 g)Pirkka sulatejuustopalaa, savuporo tai
- 1pkt(250 g)Pirkka sulatejuustopalaa, viherpippuri
- 1dlpersiljaa hienonnettuna
Valmistus
alle 30 min- Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja palsternakka. Hienonna kuorittu sipuli.
- Ruskista käristysliha pinnoitetussa kattilassa rasvassa. Lisää kasvikset, vesi ja suola. Anna kiehua 10-15 minuuttia, tai kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä.
- Lisää paloiteltu sulatejuustopala ja kuumenna keitto vielä kiehuvaksi. Lisää lopuksi persilja keiton pinnalle. Tarjoa lapinukon keitto tuoreen leivän kanssa.
Katso video
Tiesitkö että...
*Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 1/2020. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.Kategoriat
Teemat Pääraaka-aineet Ruokalajit Sesongit
Kommentoi
Pojan kommetti:parasta keittoo mitä on syöny. Tää kertoo paljon.
Hei, jos keiton tekee 30 henkilölle ja liemestä haluaa paksun. Millaisia määriä tuotteita olisi hyvä hankkia ja nesteen määräkin kiinnostaa. Suurkeittiökokkaaminen ei ole tuttua.
Jättisoppa, kiitos kysymyksestä! Reseptiä ei ole testattu suurella määrällä. Resepti on mitoitettu kuudelle, joten voit kokeilla viisinkertaista annosta, riippuen toki ruokailijoiden ruokahalusta ja iästä. Lisää nestettä varovasti niin, että saat keittoon toivomasi paksuuden. Vettä voit tarvittaessa lisätä myöhemmin. Myös suolaa kannattaa lisätä aluksi vain osa reseptissä ilmoitetusta määrästä ja lisätä tarvittessa.
Mitä suosittelisitte, millä kasvissyöjä voisi tähän ruokaan parhaiten korvata lihan? Kävisikö Quorn rouhe?
Vege, voit kokeilla paistettua Härkistä. Härkis kannattaa lisätä vasta lopuksi, sillä sen rakenne pehmenee keitettäessä.
Miten tämä on tarkoitus tehdä alle 30 minuutissa kun lihoista irtoaa niin paljon nestettä että kestää vartin ennen kuin ne edes alkavat ruskistua? Päälle veden kiehuttaminen ja 10-15 min kiehumisaika. Aika fakiiri saa olla, että alle 30min menee koko roska. Vai onko tämä taas näitä tv-kokkien valmistusaikoja joissa valmis ruoka on toisessa kattilassa odottamassa?
Käytin ranskankermaa ja pääsi onneton juoksettuun. Onko teillä antaa vinkkejä miten se pitäisi lisätä?
Ranskalainen, sulatejuusto kestää paremmin kuumuutta kuin ranskankerma. Ranskankerma kannaattaa lisätä viimeisenä keiton joukkoon, eikä keittoa kannata enää kuumentaa kiehuvaksi uudestaan, toisin kuin sulatejuuston kanssa voi tehdä.
Kuulostaa herkulliselle, vaan miten kannattaisi korvata juustot maidottomassa ruokavaliossa?
Maidoton, keitossa voi halutessaan käyttää kasvipohjaista tuorejuustoa.
Tämä on yksi parhaita keittoja! Mutta, perunat kannattaa huuhtaista kun ne on pilkottu (saa tärkkelyksen pois). Juurekset kannattaa myös kuullottaa. Ja ehdottomasti viherpippurijuustoa, siitä tulee potku makuun :).
Tämä on aivan järkyttävän hyvää ja tuhti/ruokaisa keitto