Madekeitto Testattu K-Ruoka koekeittiössä

Madekeitto

  • Annosmäärä6 annosta
  • Valmistusaika30 - 60 min
  • Gluteeniton
  • Kananmunaton
Madekeitto on kermaisten kalakeittojen aatelia. Lämmittävän kalakeiton liemestä tulee maukas, kun keität kalan kokonaisena.
  • Gluteeniton
  • Kananmunaton

Ainekset

6 annosta
n. 1,3 kg:n
 
painoinen, nyljetty made
tai

Kalan keitinliemi

n. 1 l
 
vettä
tai
1 1/2 tl
 
suolaa
tai
10
 
mauste- tai mustapippuria
tai
2
 
laakerinlehteä
tai

Keittoon

1
 
sipuli
tai
1
 
pieni purjo
tai
2
 
porkkanaa
tai
6–8
 
perunaa
tai
1 rkl
 
voita
tai
1–2 dl
 
kuohukermaa
tai
1 nippu
 
tilliä
tai

Ravintosisältö

Energia
321 kJ / 77 kcal
Rasva
2,5 g
josta tyydyttynyttä
1,4 g
Hiilihydraatit
3,7 g
josta sokereita
1 g
Proteiini
9,3 g
Suola
0,6 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

30 - 60 min

Voit pyytää kalakauppiastasi nylkemään mateen valmiiksi. Jos nyljet mateen itse, viillä nylkemisen jälkeen vatsa auki ja poista sisälmykset sekä kidukset varoen, ettei sappi hajoa. Ota talteen mäti ja maksa. Huuhdo kala.

Mittaa keitinliemen ainekset kattilaan (paitsi pippurit). Nosta kala kokonaisena tai paloiteltuna kiehuvaan keitinliemeen. Kuori vaahto ja lisää pippurit. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Nosta kypsä kala keitinliemestä vadille ja siivilöi liemi talteen (n. 1 l).

Hienonna sipuli ja halkaistu huuhdottu purjo. Viipaloi porkkanat ja paloittele kuoritut perunat. Kiehauta hienonnetut sipulit voissa kattilassa. Lisää porkkanat joukkoon hautumaan. Kaada päälle siivilöity keitinliemi. Lisää perunat. Hauduta noin 15 minuuttia, kunnes porkkanat ja perunat ovat lähes kypsiä. Lisää paloiteltu maksa keittoon ja hauduta vielä hetki.

Erottele perunoiden kypsymisen aikana kalanliha ruodoista. Lisää lopuksi ruodottomat kalapalat, kerma ja hienonnettu tilli. Kuumenna keitto ja tarkista maku. Tarjoa ruisleivän kanssa.

Vinkki! Ota mäti talteen: Irrota mäti kalvopusseista varovasti esimerkiksi lypsämällä se sormin kulhoon. Huuhtele mäti kylmällä vedellä harsokankaan läpi ja valuta hyvin. Vatkaa mätiä kevyesti kulhossa haarukalla tai kierrevatkaimella, johon loput kalvot ja verisuonet tarttuvat. Pakasta mäti muovipussissa litteänä levynä tai matalassa rasiassa vähintään vuorokaudeksi. Sulata mäti hitaasti jääkaapissa. Lisää merisuolaa noin 3 grammaa (noin 1/2 tl) 100 grammalle mätiä.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Jozo jodioitu hienosuola 125g
    Hinta 0,99/kpl
    7,92/kg
  • Pirkka maustepippuri 13g kokonainen
    Hinta 0,75/kpl
    57,69/kg
  • Pirkka laakerinlehti 4g
    Hinta 0,79/kpl
    197,50/kg
  • Porkkana pesty Suomi
    Hinta n. 0,21/kpl
    2,09/kg
  • PIRKKA Annabelle peruna 1kg Suomi
    Hinta 1,49/kpl
    1,49/kg
  • Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainen
    Hinta 2,95/kpl
    14,75/kg
  • Pirkka suomalainen kuohukerma 2dl
    Hinta 1,15/kpl
    5,75/l
  • Jozo jodioitu hienosuola 600g
    Hinta 1,75/kpl
    2,92/kg
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Hinta 1,19/kpl
    1,19/kg
  • Meira maustepippuri kokonainen 20g
    Hinta 1,25/kpl
    62,50/kg
  • Santa Maria Maustepippuri kokonainen, purkki 23g
    Hinta 2,09/kpl
    90,87/kg
  • Meira laakerinlehti 4g pussi mauste
    Hinta 1,45/kpl
    362,50/kg
  • Santa Maria Laakerinlehti, pussi 4g
    Hinta 1,15/kpl
    287,50/kg
  • Sipuli
    Hinta n. 0,14/kpl
    1,39/kg
  • Pirkka sipuli 350g Suomi 2lk
    Hinta 1,09/kpl
    3,11/kg
  • Purjo ulkomainen
    Hinta n. 0,77/kpl
    3,09/kg
  • Porkkana multa Suomi
    Hinta n. 0,18/kpl
    1,79/kg
  • Pirkka porkkana 500g Suomi 1lk
    Hinta 1,35/kpl
    2,70/kg
  • Pirkka Parhaat suomalainen pesty juhlaperuna 1kg
    Hinta 1,69/kpl
    1,69/kg
  • Peruna Annabelle kg
    Hinta 1,39/kg
  • Juustoportti Kirnuvoi 200g
    Hinta 2,99/kpl
    14,95/kg
  • Valio voi 200 g normaalisuolainen
    Hinta 2,59/kpl
    12,95/kg
  • Arla kuohukerma 2dl luomu
    Hinta 1,55/kpl
    7,75/l
  • Valio kuohukerma 2 dl
    Hinta 1,59/kpl
    7,95/l
  • Pirkka suomalainen tilli ruukussa
    Hinta 1,49/kpl
  • Pirkka tilli 50g
    Hinta 2,19/kpl
    43,80/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 3,8 (122 arviota)

  • Leeruska
    1 kuukausi sitten
    Tänään tein ja hyvää oli! Tuunasin vähän valkosipulilla ja sitruunalla🧄🍋
  • Seikku
    1 kuukausi sitten
    Olipa hyvää, vaikka purjo ja laakerinlehti puuttuikin omasta madesopasta. Selkeästä ohjeesta kiitosta.
  • Zapp
    3 kuukautta sitten
    Ihan liian vähän suolaa ja keitinvettä.
  • Hillevi
    1 vuosi sitten
    Nami nami. Maksa on keitossa, mäti pakkasessa, tilliä laitoin vähemmän, voita enemmän. Kaiken kaikkiaan hyvä mutta simppeli resepti. Mädin voisi varmaan tuunata tuonne keittoon kalvoineen päivineen, mutta menee ensi kertaan kun tulee madetta. Ei kai kukaan muuten estä kypsentämästä madetta pilalle, jos tykkää. Minusta se ei ole tarpeen.
  • Minä vain
    3 vuotta sitten
    "lisää paloiteltu maksa" madekeittoon😉
  • Made ui ylis weden
    5 vuotta sitten
    Onko toi voi vähän kuin persilja? Eli koristeena kun ei lue mitään että missä kohtaa se lisätään.
  • K-Kuluttajapalvelu
    5 vuotta sitten
    Made ui ylis weden, voita käytetään kohdassa kolme, eli sipulit kiehautetaan voissa.
  • MadeMatti
    6 vuotta sitten
    Myöskin nahka kannattaa keittää,se antaa makua,mutta käännä nahka nurin ja sido päät,muuten liemestä tulee ruman harmaata.
  • Ensikertalainen
    6 vuotta sitten
    Kiitos helposta reseptistä ensikertalaiselle:)
  • kahdeksattakymmentä vuotta kalalla elänyt.
    7 vuotta sitten
    On se kuma, kun kaikissa ohjeissa neuvotaan syömään made raakana! Viikko sitten kokeilimme näiden "amattilaisten" ohjeella valmistaa. Kyllähän me söimme sen, mutta en ihmettele jos moni sanookin, että kerran talvessa matikkakeitto riittää. Lisätkääpä keittoaikaa noin tunti, niin sittenhän sitä voi syödä useaman kerran viikossakin. Vesiemme kaloista made vaatii ylivoimaisesti pisimmän kypsytysajan.
  • Ihmettelijä
    7 vuotta sitten
    Paloiteltu maksa???
  • K-Kuluttajapalvelu
    7 vuotta sitten
    Ihmettelijä, reseptissä tarkoitetaan mateen maksaa.