• Sesongin herkut
  • Erityisruokavaliot

Madekeitto

Helppo madekeitto valmistuu alle tunnissa.
Madekeitto
Testattu K-Ruoka koekeittiössä

Ainekset

6 annosta
    • n. 1,3kg:npainoinen, nyljetty made

Kalan keitinliemi

    • n. 1lvettä
    • 1 1/2tlsuolaa
    • 10mauste- tai mustapippuria
    • 2laakerinlehteä

Keittoon

    • 1sipuli
    • 1pieni purjo
    • 2porkkanaa
    • 6-8perunaa
    • 1rklvoita
    • 1-2dlkuohukermaa
    • 1nipputilliä

Valmistus

30 - 60 min
  1. Voit pyytää kalakauppiastasi nylkemään mateen valmiiksi. Jos nyljet mateen itse, viillä nylkemisen jälkeen vatsa auki ja poista sisälmykset sekä kidukset varoen, ettei sappi hajoa. Ota talteen mäti ja maksa. Huuhdo kala.
  2. Mittaa keitinliemen ainekset kattilaan (paitsi pippurit). Nosta kala kokonaisena tai paloiteltuna kiehuvaan keitinliemeen. Kuori vaahto ja lisää pippurit. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Nosta kypsä kala keitinliemestä vadille ja siivilöi liemi talteen (n. 1 l).
  3. Hienonna sipuli ja halkaistu huuhdottu purjo. Viipaloi porkkanat ja paloittele kuoritut perunat. Kiehauta hienonnetut sipulit voissa kattilassa. Lisää porkkanat joukkoon hautumaan. Kaada päälle siivilöity keitinliemi. Lisää perunat. Hauduta noin 15 minuuttia, kunnes porkkanat ja perunat ovat lähes kypsiä. Lisää paloiteltu maksa keittoon ja hauduta vielä hetki.
  4. Erottele perunoiden kypsymisen aikana kalanliha ruodoista. Lisää lopuksi ruodottomat kalapalat, kerma ja hienonnettu tilli. Kuumenna keitto ja tarkista maku. Tarjoa ruisleivän kanssa. Ota mäti talteen: Irrota mäti kalvopusseista varovasti esimerkiksi lypsämällä se sormin kulhoon. Huuhtele mäti kylmällä vedellä harsokankaan läpi ja valuta hyvin. Vatkaa mätiä kevyesti kulhossa haarukalla tai kierrevatkaimella, johon loput kalvot ja verisuonet tarttuvat. Pakasta mäti muovipussissa litteänä levynä tai matalassa rasiassa vähintään vuorokaudeksi. Sulata mäti hitaasti jääkaapissa. Lisää merisuolaa noin 3 grammaa (noin 1/2 tl) 100 grammalle mätiä.

Ravintosisältö perannos 400g100 g

  • 264 kcal1 100 kJ
  • Proteiinia36 g
  • Hiilihydraatteja4 g
  • Rasvaa10,4 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kommentoi

Arvosana reseptille22
  • kahdeksattakymmentä vuotta kalalla elänyt.31.1.2017

    On se kuma, kun kaikissa ohjeissa neuvotaan syömään made raakana! Viikko sitten kokeilimme näiden "amattilaisten" ohjeella valmistaa. Kyllähän me söimme sen, mutta en ihmettele jos moni sanookin, että kerran talvessa matikkakeitto riittää. Lisätkääpä keittoaikaa noin tunti, niin sittenhän sitä voi syödä useaman kerran viikossakin. Vesiemme kaloista made vaatii ylivoimaisesti pisimmän kypsytysajan.

  • Ihmettelijä29.1.2017

    Paloiteltu maksa???

  • K-Kuluttajapalvelu29.1.2017

    Ihmettelijä, reseptissä tarkoitetaan mateen maksaa.

  • Nimetön käyttäjä25.2.2016

    made on pilalla jos sen nylkee