MadekeittoTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Madekeitto

Madekeitto on kermaisten kalakeittojen aatelia. Lämmittävän kalakeiton liemestä tulee maukas, kun keität kalan kokonaisena.

  • 6 annosta
  • 30 - 60 min
  • 264 kcal / annos (400g)

Ainekset

6 annosta
    • n. 1,3kg:npainoinen, nyljetty made

Kalan keitinliemi

    • n. 1lvettä
    • 1 1/2tlsuolaa
    • 10mauste- tai mustapippuria
    • 2laakerinlehteä

Keittoon

    • 1sipuli
    • 1pieni purjo
    • 2porkkanaa
    • 6-8perunaa
    • 1rklvoita
    • 1-2dlkuohukermaa
    • 1nipputilliä

Valmistus

30 - 60 min
  1. Voit pyytää kalakauppiastasi nylkemään mateen valmiiksi. Jos nyljet mateen itse, viillä nylkemisen jälkeen vatsa auki ja poista sisälmykset sekä kidukset varoen, ettei sappi hajoa. Ota talteen mäti ja maksa. Huuhdo kala.
  2. Mittaa keitinliemen ainekset kattilaan (paitsi pippurit). Nosta kala kokonaisena tai paloiteltuna kiehuvaan keitinliemeen. Kuori vaahto ja lisää pippurit. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Nosta kypsä kala keitinliemestä vadille ja siivilöi liemi talteen (n. 1 l).
  3. Hienonna sipuli ja halkaistu huuhdottu purjo. Viipaloi porkkanat ja paloittele kuoritut perunat. Kiehauta hienonnetut sipulit voissa kattilassa. Lisää porkkanat joukkoon hautumaan. Kaada päälle siivilöity keitinliemi. Lisää perunat. Hauduta noin 15 minuuttia, kunnes porkkanat ja perunat ovat lähes kypsiä. Lisää paloiteltu maksa keittoon ja hauduta vielä hetki.
  4. Erottele perunoiden kypsymisen aikana kalanliha ruodoista. Lisää lopuksi ruodottomat kalapalat, kerma ja hienonnettu tilli. Kuumenna keitto ja tarkista maku. Tarjoa ruisleivän kanssa.

Tiesitkö että...

Vinkki! Ota mäti talteen: Irrota mäti kalvopusseista varovasti esimerkiksi lypsämällä se sormin kulhoon. Huuhtele mäti kylmällä vedellä harsokankaan läpi ja valuta hyvin. Vatkaa mätiä kevyesti kulhossa haarukalla tai kierrevatkaimella, johon loput kalvot ja verisuonet tarttuvat. Pakasta mäti muovipussissa litteänä levynä tai matalassa rasiassa vähintään vuorokaudeksi. Sulata mäti hitaasti jääkaapissa. Lisää merisuolaa noin 3 grammaa (noin 1/2 tl) 100 grammalle mätiä.

Kategoriat

Ravintosisältö per annos 400g100 g

  • 264 kcal1 100 kJ
  • Proteiinia 36 g
  • Hiilihydraatteja4 g
  • Rasvaa10,4 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteilla

Oletko verkkokauppaostoksilla? Valitsethan ensin kaupan, josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
Iso Omena
Vaihda
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    0,65/kpl
  • Pirkka Parhaat Himalajan suola 500g
    Pirkka Parhaat Himalajan suola 500g
    2,29/kpl4,58/kg
  • Meira ruokasuola 1kg jodioitu
    Meira ruokasuola 1kg jodioitu
    0,95/kpl
  • Pirkka maustepippuri 17g jauhettu
    Pirkka maustepippuri 17g jauhettu
    0,59/kpl34,71/kg
  • Meira Maustepipp jauhettu 34g tlk
    Meira Maustepipp jauhettu 34g tlk
    2,35/kpl69,12/kg
  • Meira Maustepippuri 25g jauh ps
    Meira Maustepippuri 25g jauh ps
    1,25/kpl50,00/kg
  • Pirkka laakerinlehti 4g
    Pirkka laakerinlehti 4g
    0,79/kpl197,50/kg
  • Meira laakerinlehti 4g pussi mauste
    Meira laakerinlehti 4g pussi mauste
    0,99/kpl247,50/kg
  • Sallinen Laakerinlehti 30g
    Sallinen Laakerinlehti 30g
    3,49/kpl116,33/kpl
  • Sipuli peltokuivattu
    Sipuli peltokuivattu
    0,13/kpl1,19/kg
  • Salottisipuli ulkomainen
    Salottisipuli ulkomainen
    3,69/kg
  • Pirkka suomalainen keltasipuli 1 kg 2 lk
    Pirkka suomalainen keltasipuli 1 kg 2 lk
    0,99/kpl
  • Purjo ulkomainen
    Purjo ulkomainen
    1,63/kpl4,89/kg
  • Peruna sopivasti kiinteä harjattu
    Peruna sopivasti kiinteä harjattu
    0,49/kg
  • Pirkka suomalainen yleisperuna 2 kg
    Pirkka suomalainen yleisperuna 2 kg
    1,99/kpl1,00/kg
  • Pirkka Parhaat suomalainen pesty juhlaperuna 1kg
    Pirkka Parhaat suomalainen pesty juhlaperuna 1kg
    1,39/kpl
  • Pirkka voi 500g normaalisuolainen vähälaktoositon
    Pirkka voi 500g normaalisuolainen vähälaktoositon
    2,75/kpl5,50/kg
  • Valio palavoi 500g normaalisuolainen
    Valio palavoi 500g normaalisuolainen
    2,99/kpl5,98/kg
  • Valio voi 500g voimakassuolainen
    Valio voi 500g voimakassuolainen
    4,99/kpl9,98/kg
  • Pirkka suomalainen kuohukerma 5dl
    Pirkka suomalainen kuohukerma 5dl
    2,15/kpl4,30/l
  • Pirkka suomalainen kuohukerma 2dl
    Pirkka suomalainen kuohukerma 2dl
    0,85/kpl4,25/l
  • Pirkka suomalainen laktoositon kuohukerma 5dl
    Pirkka suomalainen laktoositon kuohukerma 5dl
    2,39/kpl4,78/l
  • Pirkka suomalainen tilli ruukussa
    Pirkka suomalainen tilli ruukussa
    1,19/kpl
  • Pirkka tilli 50g
    Pirkka tilli 50g
    1,99/kpl39,80/kg
  • Järvikylä tilli ruukku Suomi
    Järvikylä tilli ruukku Suomi
    1,49/kpl
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Kommentoi

Arvosana reseptille 75 arvostelua
  • Minä vain20.1.2021

    "lisää paloiteltu maksa" madekeittoon😉

  • Made ui ylis weden23.2.2019

    Onko toi voi vähän kuin persilja? Eli koristeena kun ei lue mitään että missä kohtaa se lisätään.

  • K-Kuluttajapalvelu23.2.2019

    Made ui ylis weden, voita käytetään kohdassa kolme, eli sipulit kiehautetaan voissa.

  • MadeMatti19.2.2018

    Myöskin nahka kannattaa keittää,se antaa makua,mutta käännä nahka nurin ja sido päät,muuten liemestä tulee ruman harmaata.

  • Ensikertalainen 11.2.2018

    Kiitos helposta reseptistä ensikertalaiselle:)

  • kahdeksattakymmentä vuotta kalalla elänyt.31.1.2017

    On se kuma, kun kaikissa ohjeissa neuvotaan syömään made raakana! Viikko sitten kokeilimme näiden "amattilaisten" ohjeella valmistaa. Kyllähän me söimme sen, mutta en ihmettele jos moni sanookin, että kerran talvessa matikkakeitto riittää. Lisätkääpä keittoaikaa noin tunti, niin sittenhän sitä voi syödä useaman kerran viikossakin. Vesiemme kaloista made vaatii ylivoimaisesti pisimmän kypsytysajan.

  • Ihmettelijä29.1.2017

    Paloiteltu maksa???

  • K-Kuluttajapalvelu29.1.2017

    Ihmettelijä, reseptissä tarkoitetaan mateen maksaa.