Madekeitto
- Annosmäärä6 annosta
- Valmistusaika30 - 60 min
- Gluteeniton
- Kananmunaton
Madekeitto on kermaisten kalakeittojen aatelia. Lämmittävän kalakeiton liemestä tulee maukas, kun keität kalan kokonaisena.
- Gluteeniton
- Kananmunaton
Ainekset
6 annosta
n. 1,3 kg:n | painoinen, nyljetty made tai |
Kalan keitinliemi | |
---|---|
n. 1 l | vettä tai |
1 1/2 tl | suolaa tai |
10 | mauste- tai mustapippuria tai |
2 | laakerinlehteä tai |
Keittoon | |
1 | sipuli tai |
1 | pieni purjo tai |
2 | porkkanaa tai |
6–8 | perunaa tai |
1 rkl | voita tai |
1–2 dl | kuohukermaa tai |
1 nippu | tilliä tai |
Ravintosisältö
Energia | 321 kJ / 77 kcal |
Rasva | 2,5 g |
josta tyydyttynyttä | 1,4 g |
Hiilihydraatit | 3,7 g |
josta sokereita | 1 g |
Proteiini | 9,3 g |
Suola | 0,6 g |
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia
Valmistus
30 - 60 min
Voit pyytää kalakauppiastasi nylkemään mateen valmiiksi. Jos nyljet mateen itse, viillä nylkemisen jälkeen vatsa auki ja poista sisälmykset sekä kidukset varoen, ettei sappi hajoa. Ota talteen mäti ja maksa. Huuhdo kala.
Mittaa keitinliemen ainekset kattilaan (paitsi pippurit). Nosta kala kokonaisena tai paloiteltuna kiehuvaan keitinliemeen. Kuori vaahto ja lisää pippurit. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Nosta kypsä kala keitinliemestä vadille ja siivilöi liemi talteen (n. 1 l).
Hienonna sipuli ja halkaistu huuhdottu purjo. Viipaloi porkkanat ja paloittele kuoritut perunat. Kiehauta hienonnetut sipulit voissa kattilassa. Lisää porkkanat joukkoon hautumaan. Kaada päälle siivilöity keitinliemi. Lisää perunat. Hauduta noin 15 minuuttia, kunnes porkkanat ja perunat ovat lähes kypsiä. Lisää paloiteltu maksa keittoon ja hauduta vielä hetki.
Erottele perunoiden kypsymisen aikana kalanliha ruodoista. Lisää lopuksi ruodottomat kalapalat, kerma ja hienonnettu tilli. Kuumenna keitto ja tarkista maku. Tarjoa ruisleivän kanssa.
Vinkki! Ota mäti talteen: Irrota mäti kalvopusseista varovasti esimerkiksi lypsämällä se sormin kulhoon. Huuhtele mäti kylmällä vedellä harsokankaan läpi ja valuta hyvin. Vatkaa mätiä kevyesti kulhossa haarukalla tai kierrevatkaimella, johon loput kalvot ja verisuonet tarttuvat. Pakasta mäti muovipussissa litteänä levynä tai matalassa rasiassa vähintään vuorokaudeksi. Sulata mäti hitaasti jääkaapissa. Lisää merisuolaa noin 3 grammaa (noin 1/2 tl) 100 grammalle mätiä.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
- Jozo jodioitu hienosuola 125gHinta 0,99/kpl7,92/kg
- Pirkka maustepippuri 13g kokonainenHinta 0,75/kpl57,69/kg
- Meira laakerinlehti 4g pussi mausteHinta 1,45/kpl362,50/kg
- Sipuli SuomiHinta n. 0,18/kpl1,79/kg
- Porkkana pesty SuomiHinta n. 0,15/kpl1,49/kg
- Muumi yleisperuna 1 kgHinta 1,39/kpl1,39/kg
- Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainenHinta 2,95/kpl14,75/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 600gHinta 1,75/kpl2,92/kg
- Pirkka jodioitu ruokasuola 1kgHinta 1,19/kpl1,19/kg
- Meira maustepippuri kokonainen 20gHinta 1,25/kpl62,50/kg
- Plussa-etu −33 %Santa Maria Maustepippuri kokonainen, purkki 23gPlussa-kortillaEtuhinta 5,00/4 kpl54,35/kgIlman Plussa-korttia 1,89/kpl (82,17/kg)
- Pirkka laakerinlehti 4gHinta 0,79/kpl197,50/kg
- Santa Maria Laakerinlehti, pussi 4gHinta 1,15/kpl287,50/kg
- SipuliHinta n. 0,13/kpl1,25/kg
- Pirkka sipuli 350g Suomi 2lkHinta 0,89/kpl2,54/kg
- Purjo SuomiHinta n. 0,90/kpl3,59/kg
- Porkkana multa SuomiHinta n. 0,15/kpl1,49/kg
- Paavon luomuporkkana 500g Suomi 1lkHinta 1,69/kpl3,38/kg
- Peruna Annabelle kgHinta 1,29/kg
- Peruna sopivasti kiinteä harjattuHinta 0,75/kg
- Juustoportti Kirnuvoi 200gHinta 2,99/kpl14,95/kg
- Valio voi 200 g normaalisuolainenHinta 2,59/kpl12,95/kg
- Arla Lempi kuohukerma 2dl luomuHinta 1,39/kpl6,95/l
- Pirkka suomalainen kuohukerma 2dlHinta 1,15/kpl5,75/l
- Tillinippu 100g FI