MadekeittoTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Madekeitto

  • Annosmäärä6 annosta
  • Valmistusaika30 - 60 min
  • Gluteeniton
  • Kananmunaton
Madekeitto on kermaisten kalakeittojen aatelia. Lämmittävän kalakeiton liemestä tulee maukas, kun keität kalan kokonaisena.
  • Gluteeniton
  • Kananmunaton

Ainekset

6 annosta
n. 1,3 kg:n
 
painoinen, nyljetty made
tai

Kalan keitinliemi

n. 1 l
 
vettä
tai
1 1/2 tl
 
suolaa
tai
10
 
mauste- tai mustapippuria
tai
2
 
laakerinlehteä
tai

Keittoon

1
 
sipuli
tai
1
 
pieni purjo
tai
2
 
porkkanaa
tai
6–8
 
perunaa
tai
1 rkl
 
voita
tai
1–2 dl
 
kuohukermaa
tai
1 nippu
 
tilliä
tai

Valmistus

30 - 60 min
Voit pyytää kalakauppiastasi nylkemään mateen valmiiksi. Jos nyljet mateen itse, viillä nylkemisen jälkeen vatsa auki ja poista sisälmykset sekä kidukset varoen, ettei sappi hajoa. Ota talteen mäti ja maksa. Huuhdo kala.
Mittaa keitinliemen ainekset kattilaan (paitsi pippurit). Nosta kala kokonaisena tai paloiteltuna kiehuvaan keitinliemeen. Kuori vaahto ja lisää pippurit. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Nosta kypsä kala keitinliemestä vadille ja siivilöi liemi talteen (n. 1 l).
Hienonna sipuli ja halkaistu huuhdottu purjo. Viipaloi porkkanat ja paloittele kuoritut perunat. Kiehauta hienonnetut sipulit voissa kattilassa. Lisää porkkanat joukkoon hautumaan. Kaada päälle siivilöity keitinliemi. Lisää perunat. Hauduta noin 15 minuuttia, kunnes porkkanat ja perunat ovat lähes kypsiä. Lisää paloiteltu maksa keittoon ja hauduta vielä hetki.
Erottele perunoiden kypsymisen aikana kalanliha ruodoista. Lisää lopuksi ruodottomat kalapalat, kerma ja hienonnettu tilli. Kuumenna keitto ja tarkista maku. Tarjoa ruisleivän kanssa.
Vinkki! Ota mäti talteen: Irrota mäti kalvopusseista varovasti esimerkiksi lypsämällä se sormin kulhoon. Huuhtele mäti kylmällä vedellä harsokankaan läpi ja valuta hyvin. Vatkaa mätiä kevyesti kulhossa haarukalla tai kierrevatkaimella, johon loput kalvot ja verisuonet tarttuvat. Pakasta mäti muovipussissa litteänä levynä tai matalassa rasiassa vähintään vuorokaudeksi. Sulata mäti hitaasti jääkaapissa. Lisää merisuolaa noin 3 grammaa (noin 1/2 tl) 100 grammalle mätiä.
Madekeitto

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Pirkka suomalainen kuohukerma 5dl
    Pirkka suomalainen kuohukerma 5dl
    2,65/kpl
    5,30/l
  • Pirkka suomalainen kuohukerma 2dl
    Pirkka suomalainen kuohukerma 2dl
    1,15/kpl
    5,75/l
  • Pirkka suomalainen laktoositon kuohukerma 2dl
    Pirkka suomalainen laktoositon kuohukerma 2dl
    1,19/kpl
    5,95/l
  • Pirkka laakerinlehti 4g
    Pirkka laakerinlehti 4g
    0,79/kpl
    197,50/kg
  • Sallinen Laakerinlehti 30g
    Sallinen Laakerinlehti 30g
    3,49/kpl
    116,33/kg
  • Meira laakerinlehti 4g pussi mauste
    Meira laakerinlehti 4g pussi mauste
    1,15/kpl
    287,50/kg
  • Pirkka maustepippuri 17g jauhettu
    Pirkka maustepippuri 17g jauhettu
    0,75/kpl
    44,12/kg
  • Meira Maustepipp jauhettu 34g tlk
    Meira Maustepipp jauhettu 34g tlk
    Plussa-kortillaPlussa-tarjous
    -45 %
    5,004 kpl
    2,29/kpl
    67,35/kg
  • Meira Maustepippuri 25g jauh ps
    Meira Maustepippuri 25g jauh ps
    1,35/kpl
    54,00/kg
  • Porkkana multa Suomi
    Porkkana multa Suomi
    0,19/kpl
    1,89/kg
  • Porkkana pesty 1lk
    Porkkana pesty 1lk
    0,17/kpl
    1,69/kg
  • Pirkka porkkana 500g Suomi 1lk
    Pirkka porkkana 500g Suomi 1lk
    1,19/kpl
    2,38/kg
  • Purjo ulkomainen
    Purjo ulkomainen
    0,97/kpl
    3,89/kg
  • Sipuli peltokuivattu
    Sipuli peltokuivattu
    0,15/kpl
    1,49/kg
  • Salottisipuli
    Salottisipuli
    0,30/kpl
    5,95/kg
  • Pirkka suomalainen keltasipuli 1 kg 2 lk
    Pirkka suomalainen keltasipuli 1 kg 2 lk
    1,99/kpl
    1,99/kg
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    1,19/kpl
    1,19/kg
  • Pirkka Parhaat Himalajan suola 500g
    Pirkka Parhaat Himalajan suola 500g
    2,59/kpl
    5,18/kg
  • Meira ruokasuola 1kg jodioitu
    Meira ruokasuola 1kg jodioitu
    0,99/kpl
    0,99/kg
  • Valio palavoi 500g normaalisuolainen
    Valio palavoi 500g normaalisuolainen
    3,99/kpl
    7,98/kg
  • Valio voi 500g voimakassuolainen
    Valio voi 500g voimakassuolainen
    4,75/kpl
    9,50/kg
  • Peruna sopivasti kiinteä harjattu irto
    Peruna sopivasti kiinteä harjattu irto
    0,07/kpl
    0,65/kg
  • Pirkka Parhaat suomalainen pesty juhlaperuna 1kg
    Pirkka Parhaat suomalainen pesty juhlaperuna 1kg
    1,69/kpl
    1,69/kg
  • Pirkka suomalainen yleisperuna 2 kg
    Pirkka suomalainen yleisperuna 2 kg
    2,30/kpl
    1,15/kg
  • Pirkka suomalainen tilli ruukussa
    Pirkka suomalainen tilli ruukussa
    1,49/kpl
  • Pirkka tilli 50g
    Pirkka tilli 50g
    2,39/kpl
    47,80/kg
  • Tilli ruukku Suomi 1lk
    Tilli ruukku Suomi 1lk
    0,50/kpl

Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 3,8 (103 arvostelua)

  • Hillevi
    2 kuukautta sitten
    Nami nami. Maksa on keitossa, mäti pakkasessa, tilliä laitoin vähemmän, voita enemmän. Kaiken kaikkiaan hyvä mutta simppeli resepti. Mädin voisi varmaan tuunata tuonne keittoon kalvoineen päivineen, mutta menee ensi kertaan kun tulee madetta. Ei kai kukaan muuten estä kypsentämästä madetta pilalle, jos tykkää. Minusta se ei ole tarpeen.
  • Minä vain
    2 vuotta sitten
    "lisää paloiteltu maksa" madekeittoon😉
  • Made ui ylis weden
    4 vuotta sitten
    Onko toi voi vähän kuin persilja? Eli koristeena kun ei lue mitään että missä kohtaa se lisätään.
  • K-Kuluttajapalvelu
    4 vuotta sitten
    Made ui ylis weden, voita käytetään kohdassa kolme, eli sipulit kiehautetaan voissa.
  • MadeMatti
    5 vuotta sitten
    Myöskin nahka kannattaa keittää,se antaa makua,mutta käännä nahka nurin ja sido päät,muuten liemestä tulee ruman harmaata.
  • Ensikertalainen
    5 vuotta sitten
    Kiitos helposta reseptistä ensikertalaiselle:)
  • kahdeksattakymmentä vuotta kalalla elänyt.
    6 vuotta sitten
    On se kuma, kun kaikissa ohjeissa neuvotaan syömään made raakana! Viikko sitten kokeilimme näiden "amattilaisten" ohjeella valmistaa. Kyllähän me söimme sen, mutta en ihmettele jos moni sanookin, että kerran talvessa matikkakeitto riittää. Lisätkääpä keittoaikaa noin tunti, niin sittenhän sitä voi syödä useaman kerran viikossakin. Vesiemme kaloista made vaatii ylivoimaisesti pisimmän kypsytysajan.
  • Ihmettelijä
    6 vuotta sitten
    Paloiteltu maksa???
  • K-Kuluttajapalvelu
    6 vuotta sitten
    Ihmettelijä, reseptissä tarkoitetaan mateen maksaa.