Madekeitto
- Annosmäärä6 annosta
- Valmistusaika30 - 60 min
- Gluteeniton
- Kananmunaton
Madekeitto on kermaisten kalakeittojen aatelia. Lämmittävän kalakeiton liemestä tulee maukas, kun keität kalan kokonaisena.
- Gluteeniton
- Kananmunaton
Ainekset
6 annosta
n. 1,3 kg:n | painoinen, nyljetty made tai |
Kalan keitinliemi | |
---|---|
n. 1 l | vettä tai |
1 1/2 tl | suolaa tai |
10 | mauste- tai mustapippuria tai |
2 | laakerinlehteä tai |
Keittoon | |
1 | sipuli tai |
1 | pieni purjo tai |
2 | porkkanaa tai |
6–8 | perunaa tai |
1 rkl | voita tai |
1–2 dl | kuohukermaa tai |
1 nippu | tilliä tai |
Valmistus
30 - 60 min
Voit pyytää kalakauppiastasi nylkemään mateen valmiiksi. Jos nyljet mateen itse, viillä nylkemisen jälkeen vatsa auki ja poista sisälmykset sekä kidukset varoen, ettei sappi hajoa. Ota talteen mäti ja maksa. Huuhdo kala.
Mittaa keitinliemen ainekset kattilaan (paitsi pippurit). Nosta kala kokonaisena tai paloiteltuna kiehuvaan keitinliemeen. Kuori vaahto ja lisää pippurit. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Nosta kypsä kala keitinliemestä vadille ja siivilöi liemi talteen (n. 1 l).
Hienonna sipuli ja halkaistu huuhdottu purjo. Viipaloi porkkanat ja paloittele kuoritut perunat. Kiehauta hienonnetut sipulit voissa kattilassa. Lisää porkkanat joukkoon hautumaan. Kaada päälle siivilöity keitinliemi. Lisää perunat. Hauduta noin 15 minuuttia, kunnes porkkanat ja perunat ovat lähes kypsiä. Lisää paloiteltu maksa keittoon ja hauduta vielä hetki.
Erottele perunoiden kypsymisen aikana kalanliha ruodoista. Lisää lopuksi ruodottomat kalapalat, kerma ja hienonnettu tilli. Kuumenna keitto ja tarkista maku. Tarjoa ruisleivän kanssa.
Vinkki! Ota mäti talteen: Irrota mäti kalvopusseista varovasti esimerkiksi lypsämällä se sormin kulhoon. Huuhtele mäti kylmällä vedellä harsokankaan läpi ja valuta hyvin. Vatkaa mätiä kevyesti kulhossa haarukalla tai kierrevatkaimella, johon loput kalvot ja verisuonet tarttuvat. Pakasta mäti muovipussissa litteänä levynä tai matalassa rasiassa vähintään vuorokaudeksi. Sulata mäti hitaasti jääkaapissa. Lisää merisuolaa noin 3 grammaa (noin 1/2 tl) 100 grammalle mätiä.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.
Voisit pitää myös näistä
- yli 60 min3,6(94 arvostelua)
- alle 30 min4,3(20 arvostelua)
- 30 - 60 min4,0(147 arvostelua)
- 30 - 60 min4,4(25 arvostelua)
- 30 - 60 min4,2(84 arvostelua)
- 30 - 60 min3,8(30 arvostelua)
- 30 - 60 min
- yli 60 min3,3(14 arvostelua)
Arvostele resepti
ka. 3,8 (103 arvostelua)
- Hillevi2 kuukautta sittenNami nami. Maksa on keitossa, mäti pakkasessa, tilliä laitoin vähemmän, voita enemmän. Kaiken kaikkiaan hyvä mutta simppeli resepti. Mädin voisi varmaan tuunata tuonne keittoon kalvoineen päivineen, mutta menee ensi kertaan kun tulee madetta. Ei kai kukaan muuten estä kypsentämästä madetta pilalle, jos tykkää. Minusta se ei ole tarpeen.
- Minä vain2 vuotta sitten"lisää paloiteltu maksa" madekeittoon😉
- Made ui ylis weden4 vuotta sittenOnko toi voi vähän kuin persilja? Eli koristeena kun ei lue mitään että missä kohtaa se lisätään.
- K-Kuluttajapalvelu4 vuotta sittenMade ui ylis weden, voita käytetään kohdassa kolme, eli sipulit kiehautetaan voissa.
- MadeMatti5 vuotta sittenMyöskin nahka kannattaa keittää,se antaa makua,mutta käännä nahka nurin ja sido päät,muuten liemestä tulee ruman harmaata.
- Ensikertalainen5 vuotta sittenKiitos helposta reseptistä ensikertalaiselle:)
- kahdeksattakymmentä vuotta kalalla elänyt.6 vuotta sittenOn se kuma, kun kaikissa ohjeissa neuvotaan syömään made raakana! Viikko sitten kokeilimme näiden "amattilaisten" ohjeella valmistaa. Kyllähän me söimme sen, mutta en ihmettele jos moni sanookin, että kerran talvessa matikkakeitto riittää. Lisätkääpä keittoaikaa noin tunti, niin sittenhän sitä voi syödä useaman kerran viikossakin. Vesiemme kaloista made vaatii ylivoimaisesti pisimmän kypsytysajan.
- Ihmettelijä6 vuotta sittenPaloiteltu maksa???
- K-Kuluttajapalvelu6 vuotta sittenIhmettelijä, reseptissä tarkoitetaan mateen maksaa.