Mätitorttu
- Valmistusaikayli 60 min
- Kananmunaton
- Kananmunaton
Ainekset
150 g | tai |
75 g | voita tai |
Täyte | |
---|---|
4 | liivatelehteä tai |
100 g | sipulia tai |
1 | sitruunan puristettu mehu tai |
1 tlk (2 dl) | kuohukermaa tai |
150 g | kirjolohenmätiä tai |
2 tlk (à 200 g) | raejuustoa tai |
1 dl | tilliä hienonnettuna tai |
1/2 tl | piparjuuriraastetta tai |
(suolaa) tai | |
Koristeeksi | |
50 g | kirjolohenmätiä tai |
tuoretta kurkkua tai | |
tilliä tai | |
sitruuna tai |
Valmistus
Jauha korput hienoksi ja sekoita pehmeän rasvan kanssa. Käännä irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja kupera puoli ylöspäin ja kiinnitä pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Leikkaa ylimäärä pois. Taputtele leipäseos pohjalle.
Pane liivatteet kylmään veteen pehmenemään ainakin 10 minuutiksi. Hienonna sipuli aivan pieneksi silpuksi veitsellä. Leikkaa sitruunan keskeltä pari ohutta viipaletta koristeeksi ja purista mehu puolikkaasta.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita mäti varovasti joukkoon. Sekoita raejuusto, sipulisilppu, tillisilppu ja piparjuuriraaste ja lisää mätikermavaahto. Tarkista suola.
Kuumenna kasarissa sitruunamehu ja sulata siihen mahdollisimman kuivaksi puristetut liivatteet. Lisää liivateseos muiden ainesten joukkoon ja sekoita kaikki hyvin.
Kaada seos vuokaan ja tasoita pinta. Nosta kylmään hyytymään seuraavaan päivään. Irrota torttu reunoista veitsellä ja siirrä paperin avulla tarjoiluvadille. Koristele mädillä, tillisilpulla ja sitruuna- ja kurkkukolmioilla. Tarjoa voileipäpöydässä tai kahvipöydässä voileipäkakun tapaan.