Mummin hapankaalipiirakkaTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Mummin hapankaalipiirakka

  • Annosmäärä12 palaa
  • Valmistusaika30 - 60 min
  • Kasvis (lakto-ovo)
Mehevä kaalipiirakka täytetään hapankaalilla ja omenalla. Happamanmakea täyte ja murea kuori tekevät tästä piirakasta vastustamattoman.
  • Kasvis (lakto-ovo)

Ainekset

12 palaa

Pohja

200 g
 
voita
tai
4 dl
 
tai
1/2 pkt (à 210 g)
 
tai
2 dl
 
kylmää vettä
tai

Täyte

1/2 (150 g)
 
purjoa
tai
1 rkl
 
öljyä
tai
1 rs (400 g)
 
tai
2–3 (400 g)
 
omenaa (kotimaisia tai Royal Gala)
tai
1 dl
 
vettä tai omenatäysmehua
tai
2 rkl
 
lihafondia
tai
1 tl
 
meiramia
tai
1 prk (200 g)
 
tai
(1 rkl
 
juoksevaa hunajaa)
tai

Voiteluun

1
 
kananmuna
tai

Ravintosisältö

Energia
852 kJ / 204 kcal
Rasva
12,7 g
josta tyydyttynyttä
7,3 g
Hiilihydraatit
17,7 g
josta sokereita
4,7 g
Proteiini
4 g
Suola
1,4 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

30 - 60 min

Sekoita kylmä rasva, jauhot ja perunasosejauhe ryynimäiseksi seokseksi monitoimikoneen leikkuuterällä. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Pane taikina jääkaappiin vetäytymään täytteen valmistuksen ajaksi. (Voit valmistaa taikinan myös käsin nyppimällä.)

Halkaise, huuhdo ja hienonna purjo. Kuullota se öljyssä paistokasarissa. Lisää hapankaali ja anna hautua kannen alla noin 5 minuuttia.

Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi ja lisää ne pannulle. Kaada joukkoon vesi tai omenatäysmehu. Mausta seos fondilla ja meiramilla. Anna hautua ilman kantta noin 10 minuuttia, kunnes neste on lähes haihtunut. (Voit tarvittaessa siivilöidä ylimääräisen nesteen pois.) Anna täytteen hieman jäähtyä. Sekoita täytteeseen kermaviili ja halutessasi hunaja.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toinen taikinapala jauhotetulla alustalla 30 x 38 cm:n levyksi. Nosta levy leivinpaperilla vuoratulle uunipellille laskostamalla taikina tai kaulinta apuna käyttäen. Lusikoi täytettä pohjan päälle tasaisesti, jätä pari senttiä reunoista ilman täytettä. Kauli loppu taikina lähes samankokoiseksi levyksi kuin ensimmäinenkin. Nosta taikinalevy täytteen päälle kanneksi. Painele taikinalevyjen reunat kiinni haarukalla. Pistele kansi ja voitele pinta kananmunalla.

Kypsennä 225 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia. Anna piirakan hieman jäähtyä, ennen kuin leikkaat sen sopivan kokoisiksi paloiksi. Tarjoa lisäksi salaattia.