Nyhtökinkku ja neilikkakastike
- Annosmäärä16 annosta
- Valmistusaikayli 60 min
- Laktoositon
- Gluteeniton
- Maidoton
- Kananmunaton
Kokeile tänä jouluna suussa sulavaa, 24 tuntia haudutettua luullista nyhtökinkkua ja neilikkakastiketta.
- Laktoositon
- Gluteeniton
- Maidoton
- Kananmunaton
Ainekset
16 annosta
1 (n. 6 kg) | tuoresuolattu kinkku potkalla tai |
Kastike | |
---|---|
2 l | kinkun paistolientä tai |
2 kg | fariinisokeria tai |
1 | sitruunan kuori ja mehu tai |
1 | sitruunan kuori raastettuna tai |
10 | maustepippuria tai |
2 rkl | neilikoita tai |
2 | laakerinlehteä tai |
1/2 dl | punaviinietikkaa tai |
Ravintosisältö
Energia | 2 204 kJ / 527 kcal |
Rasva | 23,9 g |
josta tyydyttynyttä | 8,3 g |
Hiilihydraatit | 48,9 g |
josta sokereita | 47,8 g |
Proteiini | 28,6 g |
Suola | 0,3 g |
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia
Valmistus
yli 60 min
Sulata kinkku pakkauksen ohjeen mukaan. Nosta sulatettu kinkku huoneenlämpöön 6 h ennen paistamista. Laita huoneenlämpöinen kinkku paistopussiin, leikkaa pussin yksi kulma auki ja aseta pussi uunipellille niin, että auki leikatusta kulmasta ei valu nesteitä ulos. Kypsennä 85 asteisessa uunissa 24 tuntia. Anna kinkun jäähtyä hetki ja ota paistopussiin valunut paistoliemi talteen. Poista kinkusta verkko ja nahka.
Tee kastike. Laita kinkun paistoliemi kattilaan ja lisää fariinisokeri. Jos paistolientä ei ole tullut reseptissä tarvittavaa määrää, jatka lientä vedellä. Keitä noin 30 minuuttia tai kunnes liemi on muuttunut siirappimaiseksi. Lisää liemeen yhden sitruunan kuori, maustepippurit, neilikat ja laakerinlehti. Hauduta vielä 20–30 minuuttia tai kunnes lientä on jäljellä noin ½ l. Siivilöi liemi ja siirrä se takaisin kattilaan. Lisää punaviinietikka ja 1 rkl sitruunamehua ja jatka haudutusta vielä 10 minuuttia.
Valele kinkun pinta kauttaaltaan kevyesti kastikkeella ja koristele raastetulla sitruunan kuorella. Revi osa kinkusta ronskeiksi paloiksi ja tarjoa loput kastikkeesta erillisestä kulhosta.
Kinkun uudelleenlämmitys. Siirrä kinkun palaset uunivuokaan ja peitä vuoka tiiviisti lämmitystä kestävällä kelmulla tai foliolla. Lämmitä 80 asteisessa uunissa 20–30 minuuttia. Lämmitä kastike ja valele kinkun palat kastikkeella.
Vinkki! Nyhtökinkku säilyy hyvin peitettynä jääkaapissa 4–5 päivää. Ylijäävän kinkun voi käyttää esimerkiksi laatikoihin, keittoihin tai vaikka hampurilaisen täytteeksi.
Kinkun paistinrasvaa ei saa kaataa viemäriin, sillä se tukkii herkästi putket. Jos paistinrasva on hyytynyttä, voi sen laittaa biojäteastiaan tai kotikompostoriin. Nestemäisen rasvan voi laittaa suljetussa kartonki- tai muovitölkissä sekajätteeseen.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
- Dansukker Luomu fariinisokeri 500gHinta 2,95/kpl5,90/kg
- Pirkka maustepippuri 13g kokonainenHinta 0,85/kpl65,38/kg
- Meira Neilikka 15g kok pussi mausteHinta 1,39/kpl92,67/kg
- Meira laakerinlehti 4g pussi mausteHinta 1,45/kpl362,50/kg
- Dansukker fariinisokeri 500gHinta 1,79/kpl3,58/kg
- Pirkka sitruunaHinta n. 0,47/kpl2,49/kg
- Pirkka Luomu sitruunaHinta n. 0,68/kpl3,99/kg
- Meira maustepippuri kokonainen 20gHinta 1,25/kpl62,50/kg
- Santa Maria Maustepippuri kokonainen, purkki 23gHinta 2,09/kpl90,87/kg
- Santa Maria Neilikka kokonainen, pussi 15gHinta 2,29/kpl152,67/kg
- Pirkka laakerinlehti 4gHinta 0,79/kpl197,50/kg
- Santa Maria Laakerinlehti, pussi 4gHinta 1,15/kpl287,50/kg
- Druvan punaviinietikka 300mlHinta 2,89/kpl9,63/l
- Filos 350ml punaviinietikkaHinta 2,15/kpl6,14/l
Voisit pitää myös näistä
- yli 60 min3,7(163 arviota)
- yli 60 min4,0(12 arviota)
- yli 60 min3,6(16 arviota)
- yli 60 min4,1(136 arviota)
- yli 60 min3,8(42 arviota)
- yli 60 min4,1(32 arviota)
- yli 60 min
- yli 60 min4,2(80 arviota)
Arvostele resepti
ka. 3,9 (45 arviota)
- Nakkivaras1 vuosi sittenMikä mahtaa olla noin kinkun sisälämpötila kun se on nyhdettävissä? Pystyisi hiukan seurailemaan lämpömittarilla.
- K-Kuluttajapalvelu1 vuosi sittenNakkivaras, nyhtökinkun sisälämpötila on noin 90 astetta.
- Lusikka seisoo6 vuotta sittenHetken kyllä saa keitellä, että 2 litraa nestettä ja 2 kg sokeria keittyy 0,5 litraan. Kolmatta tuntia tuli keitettyä soosia, ja silti taisi kastiketta jäädä ainakin puolitoista litraa, ellei enemmän. Hyvää siitä silti tuli!
- Tinuski6 vuotta sittenMikä meni vikaan? 4kg kinkku ei ollut ylikypsä nyhtökinkku 24tuntia oltuaan 80asteessa Kastikkeen tein ihan ohjeen mukaan...ei tullut siirappimaisen paksua, vaikka keitin ekassa vaiheessa pidempäänkin. Maku oli muuten erinomainen, mutta aivan liian makea. Ajatus on hyvä. Oon kyllä paistanut nyhtöpossua pienemmästä lihapalasta, lämpöä uunissa 150 pari tuntia ja lisäksi 100 2-4 h, jonka jälkeen on ihan murentunut käsiin.
- K-Kuluttajapalvelu6 vuotta sittenTinuski, harmillista kuulla, että resepti ei ole toiminut toivotulla tavalla. Välitämme palautteesi eteenpäin reseptin tekijälle.
- Ei uskalla testata6 vuotta sittenAika paljon on fariinisokeria vai onko käynyt jokin painovirhe paholainen?
- Nipa6 vuotta sittenMikä olis tälle sopivan raikas lisuke 🤔
- Pippuri6 vuotta sittenMiten valmistan nyhtökinkun 2,5 kilon kinkusta?
- K-Kuluttajapalvelu6 vuotta sittenPippuri, nyhtökinkun voi valmistaa hyvin myös pienemmästäkin kinkusta. Kinkun reseptissä mainittua paistoaikaa voi lyhentää noin 4 tunnilla eli 20 tuntiin.
- Mir6 vuotta sittenHyvältä näyttää, mutta kenellä on mahdollisuus varata uuni 24 tunniksi kun pitäisi paljon muutakin ehtiä valmistamaan etukäteen?
- K-Kuluttajapalvelu6 vuotta sittenMir, nyhtökinkun voi valmistaa hyvin myös pienemmästäkin kinkusta. Kinkun reseptissä mainittua paistoaikaa voi lyhentää 4 tunnilla eli 20 tuntiin.
- Sandra6 vuotta sittenTämä erikoisuus kiinnostaisi valmistaa joulupöytään. Onko jotain ongelmaa, ettei voisi valmistaa saman laista pienemmästä esimerkiksi 3kg kinkusta?
- Airi6 vuotta sittenHyvältä kuulostava resepti! Mutta ovatko kastikkeen mittasuhteet oikeat? 2 litraa lientä, 2 kiloa fariinisokeria ja keitetään neljäsosaan. Kuulostaa hurjalta.
- K-Kuluttajapalvelu6 vuotta sittenAiri, kastikkeesta on tarkoitus tulla siirappimaisen paksu, joten mittasuhteet ovat oikein.