• Sesongin herkut
  • Erityisruokavaliot

Omenahyve ja aito vaniljakastike

Aito vaniljakastike kruunaa ihanan sitruunaisen omenahyveen, jonka pinnalla on ilmava marenkihuntu.
Omenahyve ja aito vaniljakastike
Testattu K-Ruoka koekeittiössä

Ainekset

12 annosta

Pohja

Täyte

    • 1dlvettä
    • 1dlsokeria
    • 1kanelitanko
    • 1/2sitruunan mehu
    • 1 1/2kghappamia omenoita (esim. Jonagold)

Päälle

    • 4valkuaista
    • 1dlsokeria

Kastike

    • 2tlk(à 2 dl)kevytkermaa
    • 1/2vaniljatanko
    • 3rklsokeria
    • 1tlperunajauhoa
    • 4keltuaista
    • 1dlvispikermaa

Valmistus

yli 60 min
  1. Kauli sulanut taikina pyöreäksi levyksi ja nosta se voidellun piirakkavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle ja reunoille. Pane pohja jääkaappiin kovettumaan.
  2. Kiehauta vesi, sokeri ja kanelitanko tilavassa leveäpohjaisessa kattilassa tai paistokasarissa. Nosta kattila liedeltä ja lisää sitruunanmehu.
  3. Poista omenoista siemenkodat ja kuori omenat. Leikkaa ne ohuiksi 1/2 sentin lohkoiksi ja sekoita liemeen tummumisen estämiseksi. Keitä omenalohkoja sokeriliemessä kovalla lämmöllä koko ajan sekoittaen 10-15 minuuttia, kunnes ne pehmenevät, osin soseutuvat ja irtonainen liemi häviää. Nosta kattila liedeltä ja anna seoksen hieman jäähtyä. Pistele kovettunut pohja haarukalla ja levitä omenahilloke pohjalle. Kypsennä 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 20 minuuttia.
  4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja vatkaa sokeri joukkoon muutamassa erässä. Peitä pinta kokonaan valkuaisvaahdolla pursottamalla tai levittämällä lusikan kuperalla puolella. Jatka paistamista uunin alatasolla noin 6-8 minuuttia, kunnes marenki on kauniin väristä. Anna jäähtyä.
  5. Valmista vaniljakastike. Kiehauta kevytkerma ja vaniljatangon puolikas keskenään ja nosta kattila liedeltä. Anna maidon maustua noin 15 minuuttia. Poimi vaniljatanko pois ja halkaise se terävällä veitsellä leikkuulaudan päällä. Kaavi veitsellä tangon sisältä mustat siemenet ja lisää ne kermaan.
  6. Sekoita sokeri ja perunajauhot ja lisää seos vatkaten keltuaisten joukkoon. Vatkaa joukkoon myös vaniljakerma kahdessa erässä. Kuumenna seosta vatkaten kasarissa miedolla lämmöllä kunnes kastike sakenee. Jäähdytä kastike ja sekoita lopuksi joukkoon vaahdotettu kerma. Tarjoa omenahyve jälkiruoaksi vaniljakastikkeen kanssa.

Ravintosisältö per 100 g

  • 176 kcal733 kJ
  • Proteiinia2,5 g
  • Hiilihydraatteja19,9 g
  • Rasvaa8,2 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kommentoi

Arvosana reseptille4