Omenainen pullapitko
- Annosmäärä2 kpl
- Valmistusaikayli 60 min
Ainekset
2 1/2 dl | tai |
1 ps (11 g) | Pirkka kuivahiivaa tai |
1 dl | sokeria tai |
3/4 tl | suolaa tai |
2 tl | kardemummaa tai |
1 | kananmuna tai |
n. 7 dl | tai |
100 g | tai |
Täyte | |
---|---|
2 pientä (400 g) | omenaa tai |
1 rs (180 g) | tai |
n. 1 dl | tai |
Voiteluun | |
1 | kananmuna tai |
Koristeeksi | |
raesokeria tai |
Valmistus
Kuumenna maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi, noin 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja vatkaa maidon joukkoon. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma, muna ja puolet jauhoista. Vaivaa taikinaan loput jauhot vähitellen ja loppuvaiheessa pehmeä rasva. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
Poista omenista siemenkota ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Ota taikinasta kolmasosa talteen. Kauli loppu osa taikinasta kahdeksi, noin 40 x 10 cm:n kokoiseksi suorakaiteenmuotoiseksi levyksi. Nosta kumpikin levy kaulimen avulla leivinpaperoidulle pellille.
Notkista tuorejuusto ja levitä taikinalevyille (jätä noin sentin reunus). Asettele omenaviipaleet tasaiseen jonoon, sivele marmeladilla ja käännä taikina reunoille. Kauli loppu taikina levyiksi ja aja taikinapyörällä suikaleiksi. Asettele suikaleet pitkojen päälle ristikkokuvioksi. Anna kohota vielä noin 15 minuuttia.
Voitele pitkot munalla ja koristele raesokerilla.
Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 20 minuuttia.