Päärynäpiirakka ja kanelimascarpone
- Annosmäärä6 annosta
- Valmistusaika30 - 60 min
- Kasvis (lakto-ovo)
- Kasvis (lakto-ovo)
Ainekset
200 g | tai |
1/2 dl | vehnäjauhoja tai |
6 (n. 1 kg) | päärynää tai |
75 g | voita tai |
1 dl | sokeria tai |
Kanelimascarpone | |
---|---|
1 dl | kuohukermaa tai |
1 prk (250 g) | tai |
1 rkl | tomusokeria tai |
2 tl | tai |
Ravintosisältö
Energia | 976 kJ / 234 kcal |
Rasva | 16,1 g |
josta tyydyttynyttä | 10,5 g |
Hiilihydraatit | 18,4 g |
josta sokereita | 12,4 g |
Proteiini | 2,3 g |
Suola | 0,2 g |
Valmistus
Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Lämmitä uuni 225 asteeseen (kiertoilmauuni 200 asteeseen). Kuori päärynät, poista siemenkodat ja kannat. Leikkaa päärynät pituussuunnassa 4 lohkoon tai puolikkaaksi.
Laita voi paksupohjaiseen uuninkestävään paistinpannuun (⍬ noin 24 cm). Laita pannu uuniin tai liedelle hetkeksi, niin että voi pehmenee hieman (älä kuumenna voita). Nosta pannu pois uunista tai liedeltä. Levitä voi pannun pohjalle ja ripottele päälle sokeri tasaisesti. Asettele päärynälohkot viuhkamaisesti pannun pohjalle.
Muotoile voitaikinasta pyöreä pallo ja kaulitse se jauhotetulla alustalla pyöreäksi levyksi, joka on tarpeeksi iso peittääkseen reiluksi päärynät. Painele taikinalevy päärynöiden päälle tiiviisti.
Nosta pannu liedelle ja kuumenna täydellä teholla 6–8 minuuttia. Tarkkaile paiston aikana karamellin muodostumista. Kun sokeri alkaa paahtua, odota vielä hetki, että se ruskistuu ennen kuin nostat pannun pois liedeltä. Kypsyessään taikina alkaa kohoilla. Voit painella sitä varovasti reunoilta lastalla, jolloin ilma pääsee ulos tortun sisältä.
Nosta pannu pois levyltä ja siirrä se uuniin noin 15 minuutiksi tai kunnes taikina on ruskistunut kauniisti. Nosta pannu pois uunista ja anna sen jäähtyä muutama minuutti. Irrota jäähtynyt torttu varovasti lastalla pannun reunoilta ja pohjasta niin, että päärynät irtoavat. Jos päärynät eivät irtoa, käytä pannu nopeasti vielä kuumalla liedellä ja yritä uudestaan. Aseta jälkiruokavati tai iso lautanen pannun päälle, käännä ja kumoa torttu vadille nopealla liikkeellä.
Valmista kanelimascarpone. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää mascarpone, tomusokeri ja kaneli. Vatkaa vielä hetki.
Vinkki! Valmista lopusta voitaikinasta esimerkiksi joulutorttuja.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
- Pirkka esikaulittu ja laskostettu voitaikina 500g pakasteHinta 2,59/kpl5,18/kg
- Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkeaHinta 1,99/kpl1,99/kg
- Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainenHinta 2,95/kpl14,75/kg
- Dansukker Taloussokeri 1kgHinta 1,55/kpl1,55/kg
- Pirkka Parhaat mascarpone 250 gHinta 2,99/kpl11,96/kg
- Dansukker Luomu tomusokeri 500gHinta 2,89/kpl5,78/kg
- Pirkka kaneli 15 g jauhettuHinta 0,69/kpl46,00/kg
- Myllyn Paras Voitaikina 500 g pakastetaikinaHinta 3,65/kpl7,30/kg
- Myllyn Paras Emännän puolikarkea vehnäjauho 1 kgHinta 1,65/kpl1,65/kg
- Myllärin Luomu Leivontakarkea vehnäjauho 2kgHinta 3,55/kpl1,78/kg
- K-Menu päärynä Conference 1kg 1lkHinta 2,19/kpl2,19/kg
- Pirkka päärynä ConferenceHinta n. 0,84/kpl2,99/kg
- Juustoportti Kirnuvoi 200gHinta 2,99/kpl14,95/kg
- Valio voi 200 g normaalisuolainenHinta 2,59/kpl12,95/kg
- Pirkka sokeri 1 kgHinta 1,49/kpl1,49/kg
- K-Menu sokeri 1kgHinta 1,29/kpl1,29/kg
- Arla Lempi kuohukerma 2dl luomuHinta 1,39/kpl6,95/l
- Pirkka suomalainen kuohukerma 2dlHinta 1,15/kpl5,75/l
- Casa Azzurra laktoositon mascarpone 250gHinta 3,99/kpl15,96/kg
- Valio Keittiön Mascarpone e200 g laktoositonHinta 3,19/kpl15,95/kg
- Dansukker Tomusokeri 500gHinta 1,45/kpl2,90/kg
- Meira Luomu Ceylon Kaneli 22g jauhettu RKHinta 2,35/kpl106,82/kg
- Santa Maria Kaneli jauhettu, pussi 22gHinta 0,89/kpl40,45/kg
Voisit pitää myös näistä
- 30 - 60 min4,2(78 arviota)
- 30 - 60 min4,1(29 arviota)
- 30 - 60 min3,7(137 arviota)
- 30 - 60 min3,2(39 arviota)
- 30 - 60 min4,4(312 arviota)
- 30 - 60 min3,9(15 arviota)
- 30 - 60 min3,8(25 arviota)
- 30 - 60 min3,9(1 201 arviota)
Arvostele resepti
- Anu4 vuotta sittenMiten voi vahtia sokeria, jos taikinakansi on jo laitettu päärynöiden päälle?
- K-Kuluttajapalvelu4 vuotta sittenAnu, karamellin kypsymistä voi seurata taikinakannen reunoilta tihkuvan nesteen värin avulla.
- Saara5 vuotta sittenVaikeinta oli vahtia sokerin karamellisoitumista. Omassa tortussa ruskistuminen alkoi näkyä vasta, kun keskellä jo kärysi. Mutta uunista ottamisen jälkeen muutamat liian mustuneet kohdat oli helppo poistaa ja tämä oli todella herkullista!