Päärynäpiirakka ja kanelimascarponeReseptin takana kumppani

Päärynäpiirakka ja kanelimascarpone

  • Annosmäärä6 annosta
  • Valmistusaika30 - 60 min
  • Kasvis (lakto-ovo)
Ranskalainen klassikkopiiras Tarte Tatin tehdään tänä jouluna makeista ja mehukkaista päärynöistä. Kanelimascarpone kruunaa juhlapöydän upean päärynäpiirakan.
  • Kasvis (lakto-ovo)

Ainekset

6 annosta
200 g
 
tai
1/2 dl
 
vehnäjauhoja
tai
6 (n. 1 kg)
 
päärynää
tai
75 g
 
voita
tai
1 dl
 
sokeria
tai

Kanelimascarpone

1 dl
 
kuohukermaa
tai
1 prk (250 g)
 
tai
1 rkl
 
tomusokeria
tai
2 tl
 
tai

Ravintosisältö

Energia
976 kJ / 234 kcal
Rasva
16,1 g
josta tyydyttynyttä
10,5 g
Hiilihydraatit
18,4 g
josta sokereita
12,4 g
Proteiini
2,3 g
Suola
0,2 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

30 - 60 min

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Lämmitä uuni 225 asteeseen (kiertoilmauuni 200 asteeseen). Kuori päärynät, poista siemenkodat ja kannat. Leikkaa päärynät pituussuunnassa 4 lohkoon tai puolikkaaksi.

Laita voi paksupohjaiseen uuninkestävään paistinpannuun (⍬ noin 24 cm). Laita pannu uuniin tai liedelle hetkeksi, niin että voi pehmenee hieman (älä kuumenna voita). Nosta pannu pois uunista tai liedeltä. Levitä voi pannun pohjalle ja ripottele päälle sokeri tasaisesti. Asettele päärynälohkot viuhkamaisesti pannun pohjalle.

Muotoile voitaikinasta pyöreä pallo ja kaulitse se jauhotetulla alustalla pyöreäksi levyksi, joka on tarpeeksi iso peittääkseen reiluksi päärynät. Painele taikinalevy päärynöiden päälle tiiviisti.

Nosta pannu liedelle ja kuumenna täydellä teholla 6–8 minuuttia. Tarkkaile paiston aikana karamellin muodostumista. Kun sokeri alkaa paahtua, odota vielä hetki, että se ruskistuu ennen kuin nostat pannun pois liedeltä. Kypsyessään taikina alkaa kohoilla. Voit painella sitä varovasti reunoilta lastalla, jolloin ilma pääsee ulos tortun sisältä.

Nosta pannu pois levyltä ja siirrä se uuniin noin 15 minuutiksi tai kunnes taikina on ruskistunut kauniisti. Nosta pannu pois uunista ja anna sen jäähtyä muutama minuutti. Irrota jäähtynyt torttu varovasti lastalla pannun reunoilta ja pohjasta niin, että päärynät irtoavat. Jos päärynät eivät irtoa, käytä pannu nopeasti vielä kuumalla liedellä ja yritä uudestaan. Aseta jälkiruokavati tai iso lautanen pannun päälle, käännä ja kumoa torttu vadille nopealla liikkeellä.

Valmista kanelimascarpone. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää mascarpone, tomusokeri ja kaneli. Vatkaa vielä hetki.

Vinkki! Valmista lopusta voitaikinasta esimerkiksi joulutorttuja.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Pirkka esikaulittu ja laskostettu voitaikina 500g pakaste
    Hinta 2,89/kpl
    5,78/kg
  • Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkea
    Hinta 2,09/kpl
    2,09/kg
  • Pirkka päärynä Conference luomu
    Hinta n. 0,93/kpl
    5,49/kg
  • Valio voi 400g pöytärasia normaalisuolainen vlakt
    Hinta 4,55/kpl
    11,37/kg
  • Pirkka sokeri 1 kg
    Hinta 1,55/kpl
    1,55/kg
  • Pirkka suomalainen kuohukerma 5dl
    Hinta 2,75/kpl
    5,50/l
  • Pirkka Parhaat mascarpone 250 g
    Hinta 2,99/kpl
    11,96/kg
  • Dansukker Luomu tomusokeri 500g
    Hinta 2,89/kpl
    5,78/kg
  • Pirkka kaneli 15 g jauhettu
    Hinta 0,69/kpl
    46,00/kg
  • Myllyn Paras Voitaikina 500 g pakastetaikina
    Hinta 3,65/kpl
    7,30/kg
  • Plussa-etu −14 %
    Myllärin Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
    Plussa-kortilla
    Etuhinta 1,79/kpl
    0,90/kg
    Ilman Plussa-korttia 2,09/kpl (1,05/kg)
  • Myllärin Luomu Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
    Hinta 3,55/kpl
    1,78/kg
  • Pirkka päärynä Conference
    Hinta n. 0,92/kpl
    3,29/kg
  • K-Menu päärynä Conference 1kg 1lk
    Hinta 2,29/kpl
    2,29/kg
  • Oivariini 400g normaalisuolainen
    Hinta 3,29/kpl
    8,23/kg
  • Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainen
    Hinta 2,95/kpl
    14,75/kg
  • Dansukker Taloussokeri 1kg
    Hinta 1,59/kpl
    1,59/kg
  • K-Menu sokeri 1 kg
    Hinta 1,34/kpl
    1,34/kg
  • Pirkka suomalainen kuohukerma 2dl
    Hinta 1,15/kpl
    5,75/l
  • Valio kuohukerma 0,5 l
    Hinta 4,09/kpl
    8,18/l
  • Casa Azzurra laktoositon mascarpone 250g
    Hinta 3,99/kpl
    15,96/kg
  • Galbani Mascarpone tuorejuusto 250g
    Hinta 4,45/kpl
    17,80/kg
  • Dansukker Tomusokeri 500g
    Hinta 1,75/kpl
    3,50/kg
  • Pirkka Luomu kaneli 37g
    Hinta 1,99/kpl
    53,78/kg
  • Santa Maria kaneli 40g jauhettu
    Hinta 2,35/kpl
    58,75/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 3,2 (44 arviota)

  • Anu
    4 vuotta sitten
    Miten voi vahtia sokeria, jos taikinakansi on jo laitettu päärynöiden päälle?
  • K-Kuluttajapalvelu
    4 vuotta sitten
    Anu, karamellin kypsymistä voi seurata taikinakannen reunoilta tihkuvan nesteen värin avulla.
  • Saara
    4 vuotta sitten
    Vaikeinta oli vahtia sokerin karamellisoitumista. Omassa tortussa ruskistuminen alkoi näkyä vasta, kun keskellä jo kärysi. Mutta uunista ottamisen jälkeen muutamat liian mustuneet kohdat oli helppo poistaa ja tämä oli todella herkullista!