Päärynäpiirakka ja kanelimascarponeReseptin takana kumppani

Päärynäpiirakka ja kanelimascarpone

Ranskalainen klassikkopiiras Tarte Tatin tehdään tänä jouluna makeista ja mehukkaista päärynöistä. Kanelimascarpone kruunaa juhlapöydän upean päärynäpiirakan.

  • 6 annosta
  • 30 - 60 min

Ainekset

6 annosta

Kanelimascarpone

Valmistus

30 - 60 min
  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Lämmitä uuni 225 asteeseen (kiertoilmauuni 200 asteeseen). Kuori päärynät, poista siemenkodat ja kannat. Leikkaa päärynät pituussuunnassa 4 lohkoon tai puolikkaaksi.
  2. Laita voi paksupohjaiseen uuninkestävään paistinpannuun (⍬ noin 24 cm). Laita pannu uuniin tai liedelle hetkeksi, niin että voi pehmenee hieman (älä kuumenna voita). Nosta pannu pois uunista tai liedeltä. Levitä voi pannun pohjalle ja ripottele päälle sokeri tasaisesti. Asettele päärynälohkot viuhkamaisesti pannun pohjalle.
  3. Muotoile voitaikinasta pyöreä pallo ja kaulitse se jauhotetulla alustalla pyöreäksi levyksi, joka on tarpeeksi iso peittääkseen reiluksi päärynät. Painele taikinalevy päärynöiden päälle tiiviisti.
  4. Nosta pannu liedelle ja kuumenna täydellä teholla 6-8 minuuttia. Tarkkaile paiston aikana karamellin muodostumista. Kun sokeri alkaa paahtua, odota vielä hetki, että se ruskistuu ennen kuin nostat pannun pois liedeltä. Kypsyessään taikina alkaa kohoilla. Voit painella sitä varovasti reunoilta lastalla, jolloin ilma pääsee ulos tortun sisältä.
  5. Nosta pannu pois levyltä ja siirrä se uuniin noin 15 minuutiksi tai kunnes taikina on ruskistunut kauniisti. Nosta pannu pois uunista ja anna sen jäähtyä muutama minuutti. Irrota jäähtynyt torttu varovasti lastalla pannun reunoilta ja pohjasta niin, että päärynät irtoavat. Jos päärynät eivät irtoa, käytä pannu nopeasti vielä kuumalla liedellä ja yritä uudestaan. Aseta jälkiruokavati tai iso lautanen pannun päälle, käännä ja kumoa torttu vadille nopealla liikkeellä.
  6. Valmista kanelimascarpone. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää mascarpone, tomusokeri ja kaneli. Vatkaa vielä hetki.

Tiesitkö että...

Vinkki! Valmista lopusta voitaikinasta esimerkiksi joulutorttuja.

Kategoriat

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteilla

Oletko verkkokauppaostoksilla? Valitsethan ensin kaupan, josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
Iso Omena
Vaihda
  • Pirkka esikaulittu ja laskostettu voitaikina 500g pakaste
    Pirkka esikaulittu ja laskostettu voitaikina 500g pakaste
    -12 %4,802 kpl
    PLUSSA-KORTILLAPlussa-tarjous-12 %
    2,75/kpl5,50/kg
  • Myllyn Paras Voitaikina 500 g pakastetaikina
    Myllyn Paras Voitaikina 500 g pakastetaikina
    3,35/kpl6,70/kg
  • Myllyn Paras voi-torttutaikina 1 kg vähälaktoosinen pakastetaikina
    Myllyn Paras voi-torttutaikina 1 kg vähälaktoosinen pakastetaikina
    4,95/kpl
  • Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg
    Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg
    1,45/kpl
  • Myllärin Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
    Myllärin Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
    1,69/kpl0,85/kg
  • Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho 2 kg
    Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho 2 kg
    1,39/kpl0,70/kg
  • Pirkka päärynä Conference
    Pirkka päärynä Conference
    0,56/kpl1,99/kg
  • Päärynä Conference 1kg Hollant 55/65 1lk
    Päärynä Conference 1kg Hollant 55/65 1lk
  • Pirkka suomalainen voi 500g
    Pirkka suomalainen voi 500g
    2,75/kpl5,50/kg
  • Valio palavoi 500g normaalisuolainen
    Valio palavoi 500g normaalisuolainen
    2,99/kpl5,98/kg
  • Valio voi 500g voimakassuolainen
    Valio voi 500g voimakassuolainen
    4,99/kpl9,98/kg
  • Pirkka sokeri 1 kg
    Pirkka sokeri 1 kg
    0,85/kpl
  • Dansukker Taloussokeri 1kg
    Dansukker Taloussokeri 1kg
    0,99/kpl
  • Dansukker Siro erikoishieno sokeri 1 kg
    Dansukker Siro erikoishieno sokeri 1 kg
    1,35/kpl
  • Pirkka suomalainen kuohukerma 5dl
    Pirkka suomalainen kuohukerma 5dl
    2,15/kpl4,30/l
  • Pirkka suomalainen kuohukerma 2dl
    Pirkka suomalainen kuohukerma 2dl
    0,85/kpl4,25/l
  • Pirkka suomalainen laktoositon kuohukerma 5dl
    Pirkka suomalainen laktoositon kuohukerma 5dl
    2,39/kpl4,78/l
  • Pirkka Parhaat mascarpone 250 g
    Pirkka Parhaat mascarpone 250 g
    PLUSSA-KORTILLAPlussa-tarjous-20 %
    1,80/kpl7,20/kg
  • Galbani Mascarpone tuorejuusto 250g
    Galbani Mascarpone tuorejuusto 250g
    4,25/kpl17,00/kg
  • Casa Azzurra laktoositon mascarpone 250g
    Casa Azzurra laktoositon mascarpone 250g
    2,35/kpl9,40/kg
  • Dansukker Tomusokeri 500g
    Dansukker Tomusokeri 500g
    1,19/kpl2,38/kg
  • Dansukker Luomu tomusokeri 500g
    Dansukker Luomu tomusokeri 500g
    2,59/kpl5,18/kg
  • Pirkka kaneli 15 g jauhettu
    Pirkka kaneli 15 g jauhettu
    0,55/kpl36,67/kg
  • Sallinen Kaneli jauhettu 350g
    Sallinen Kaneli jauhettu 350g
    6,29/kpl17,97/kg
  • K-Menu Kaneli jauhettu 250g
    K-Menu Kaneli jauhettu 250g
    2,99/kpl11,96/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Kommentoi

Arvosana reseptille 35 arvostelua
  • Anu13.12.2019

    Miten voi vahtia sokeria, jos taikinakansi on jo laitettu päärynöiden päälle?

  • K-Kuluttajapalvelu13.12.2019

    Anu, karamellin kypsymistä voi seurata taikinakannen reunoilta tihkuvan nesteen värin avulla.

  • Saara24.8.2019

    Vaikeinta oli vahtia sokerin karamellisoitumista. Omassa tortussa ruskistuminen alkoi näkyä vasta, kun keskellä jo kärysi. Mutta uunista ottamisen jälkeen muutamat liian mustuneet kohdat oli helppo poistaa ja tämä oli todella herkullista!