Palmikkopitko
Täydellinen pulla syntyy esi- eli raskitaikinasta. Palmikoi taikinasta näyttävä kierrepitko. Noin 4,15€/kpl*
1 kplyli 60 min
Ainekset
1 kpl
Raskitaikina
- 1 1/4dlvettä
- 15ghiivaa
- 2tlkardemummaa
Lisäksi
- 3/4dlvettä
- 3/4dlPirkka täys- tai kevytmaitoa
- 35ghiivaa
- 1iso kananmuna
- 1 1/4dlsokeria
- 2tlsuolaa
- 8-9dlPirkka vehnäjauhoja
- 175gvoita tai margariinia
Täyte
- 100gvoita
- 2dlfariinisokeria
- 2rklkanelia
Voiteluun
- 1kananmuna
Tomusokerikuorrute
- 1 1/2dltomusokeria
- n. 1rklvettä
Valmistus
yli 60 min- Sekoita raskin ainekset keskenään ja anna levätä huoneenlämmössä vähintään tunti, mielellään seuraavaan päivään.
- Mittaa vesi ja maito kulhoon ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää muna, sokeri, suola ja osa jauhoista. Lisää seokseen raskitaikina ja sekoita tasaiseksi. Lisää vähitellen loput jauhot taikinaan ja alusta, kunnes se irtoaa kulhon reunoilta.
- Lisää loppuvaiheessa pehmeä voi erissä. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kasinkertaiseksi.
- Letitä pitko: Jaa taikina kolmeen osaan. Kauli ne levyiksi (à 55 x 20 cm). Levitä levyille pehmennyttä voita, fariinisokeria ja kanelia. Käännä levyt pitkittäin napakoiksi rulliksi ja nipistä liitoskohta kiinni. Leikkaa rullat pitkittäin kahtia.
- Jaa taikinapötköt kahteen ryhmään laittamalla kolme pötköä vierekkäin. Laita pötköt x-kirjaimen muotoon ristikkäin siten, että päällimmäinen pötkö menee oikealta ylhäältä vasemmalle alas. Käännä vasemmalla ylhäällä olevat pötköt oikealla ylhäällä olevien pötköjen päältä oikealle.
- Nosta oikealla ylhäällä olevat pötköt sen päältä alas ja käännä oikealla alhaalla olevien pötköjen ali vasemmalle.
- Vie samat pötköt vielä vasemmalla alhaalla olevien pötköjen päältä vasemmalle. Käännä nyt oikean puolimmaiset pötköt viereisien pötköjen päältä keskelle alas oikealle.
- Nosta toisena vasemmalla oleva äskeisten, toisena oikealla olevien pötköjen päältä ja vie se vielä oikealla olevien pötköjen alitse.
- Kiepauta loput taikinat pullan ympärille päätyyn ja pullan alle.
- Nosta pitko pellille leivinpaperin päälle ja kohota peitettynä puoli tuntia.
- Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
- Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Laita päälle leivinpaperi paistamisen lopussa, ettei pinta tummu liikaa. Anna jäähtyä.
- Sekoita tomusokeri ja vesi tasaiseksi seokseksi ja raidoita pulla sillä.
Katso video
Tiesitkö että...
*Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 9/2018. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.Kategoriat
Leivonta ja jälkiruoat
Kommentoi
Hei! ohjeessa nesteen määrä tuntuu melko vähäiseltä. Onko määrät varmasti ohjeessa oikein, taikinaan tulisi nestettä yhteensä alle 3dl?
Leipuri, resepti on testattu ohjeen määrillä ja taikinassa on myös aika runsaasti rasvaa, joka vaikuttaa jauhojen määrään. Toki pullataikinaan kannattaa lisää jauhoja aina vähän kerrallaan. Taikina saa olla melkko jämäkkää, jotta pitkon saa hyvin muotoiltua.
Ilman tuota videota letitys ei olisi ikinä onnistunut. Lehden ohjeesta ei ymmärtänyt pitkojen halkaisemista eikä letitystä tällainen "tavallinen tallaaja", joka ei ole ikinä pullia letitellyt aiemmin.